De ce îmi place Quijote de la Ada Milea

Quijote, ultimul disc (primul DVD???) al Adei Milea este mediocru. Nu poţi discuta foarte mult despre o piesă de teatru sau despre un film mediocru, dar Quijote mă intrigă. Nu ştiu de ce, dar Quijote a rămas ripăit pe mp3 player-ul meu, şi deţin şi DVD-ul şi CD-ul audio. Şi culmea, este discul care acum este în CD Player – şi fie schimb eu prea rar CD-ul, fie pur şi simplu îmi place. Pentru că dincolo de mediocritatea lui, Quijote îmi place. Mărturisesc!

De ce îmi place?

– Dorina Chiriac (nu Corina!). Fără ea, Quijote ar fi fost incredibil de plictisitor. Îmi plac inflexiunile ei vocale, îmi place vocea (mai copilăroasă), şi îmi place rolul, în unele părţi.

– povestea. Mă face să-mi doresc să citesc cartea… Deocamdată reading-list-ul meu este atîîîîît de mare!!! dar promit că mă iau de el, şi o să ajung şi la Quijote.

– tentele clasice/jazzistice. Îmi plac vocalizele Dorinei Chiriac din Mori, de exemplu.

– umorul. Nu mi-e clar dacă umorul fin îi poate fi atribuit lui Cervantes (foarte probabil pentru unele părţi, pentru altele însă suspectez scenaristul/versificatorul).

– dialogurile între Sancho şi Quijote din Mori şi din ‘Suverană stăpînă’.

– Introducerea… “Scriu, rescriu şi scriu…”

Quijote are fragmente de care m-am îndrăgostit… de exemplu prima jumătate din ‘Suverană stăpînă’ – jumătate pe care o ascult din nou şi din nou… un fragment care variază de la “Îmi vine să plîng… de ce nu sunt eu Dulcineea la piept să te strîng? Ooooo… Suflet de piatră de-ar fi… Scrisoarea ta o s-o-nveţe ce-nseamn-a iubi…” la “Pentru ea visezi mori sau trăieşti […] pentru ea faci ce făceau toţi deznădăjduiţii lumii…”, ajungînd apoi la : “da’ de ce?”.

Quijote are tendinţa să fie plictisitor. Nu se compară cu Apolodor, de exemplu, care era mult, mult mai plăcut de la un cap la celălalt. Quijote e mai serios – dacă te aştepţi să rîzi ascultîndu-l, te dezamăgeşte… Dacă însă îţi compui o mină serioasă înainte de a da play, şi nu ţi-o pierzi ca aplaudacii de pe fundal (ce mă enervează oamenii care aplaudă ‘pentru că aşa trebuie’)…. ai şansa să faci din discul ăsta o experienţă plăcută.


2 Replies to “De ce îmi place Quijote de la Ada Milea”

  1. ionuca

    Eu zic ca ai fost cam aspru cu Quijote. Mi-e mi-a placut de la inceput. De fapt, doar dupa ce am vazut Quijote in Baia Mare [iti vine sa crezi?!], care a corespuns si cu primul meu concert Ada Milea, am realizat ca tipa e über cool si apoi am inceput sa ascult. Si mi-e asa ciudat ca sunt zgarcita si nu ma indur sa dau 50RON pe pachetul ala cu DVD si texte si poze… :-

  2. dorinlazar

    De bună seamă îi lipseşte ceva lui Quijote. Nu ştiu ce anume, îmi plac anumite secvenţe, dar comparînd cu Apolodor, spre exemplu, Quijote e sărac. Sunt prea multe inserturi cu acea vioară ce zgîrie pe urechi, prea multe schimbări bruşte, secvenţe extrem de plăcute prea puţin susţinute…
    Din păcate, DVD-ul pe care eu l-am cumpărat nu avea nici texte nici poze :((

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.