De ce nu are Facebook buton de dislike

dislike La fiecare două luni apare cîte un isteț pe facebook pe care îl trăznește cea mai tare idee din univers. Așa că pornește o petiție adresată Facebook pentru introducerea unui buton de dislike pentru că e absolut necesar. Sau pornește o pagină. Sau… sau… sau…

Evident, Zuckerberg îi ignoră pe toți deștepții ăștia. De ce? Există un motiv foarte serios pentru care FB nu are buton de dislike.

Facebook e acum un loc prietenos. Ești tip, dai share la ultima piesă a lui Guță, primești 50 de like-uri de la prietenii tăi cocalari. Nu îi vezi pe zecile de oameni care au pus notificările să-ți ignore mizeriile postate. Nu îi vezi pe ăia care dau ochii peste cap cînd tu vii cu un citat inventat din Einstein și nu vezi cum se umflă jugulara oamenilor cînd postezi o frază ruptă din Marx pusă peste o imagine de-a lui Che Guevara. Dacă ești tipă e și mai simplu. Vrei like-uri? Pui poze seminud sau fețe fotografiate de sus, de unde nu se văd dimensiunile reale ;). aruncă un sîn umflat de un push-up și s-a rezolvat. 500 de like-uri fără probleme. Nu vrei să ‘te compromiți’? Sigur. Pune o postare: “sunt singură în baie și mă uit pe pereți”. 50 de like-uri și 40 de comentarii din care 5 propuneri fără perdea. Pune o poză neremarcabilă cu ultima fasole bătută pe care ai mîncat-o la mama acasă. 150 de like-uri, succes garantat. Iar cînd elucubrațiile mentale coboară în materie de pilde pe wall-ul de facebook, like-urile și share-urile ajung pînă la cer.

Like-ul nu e un feedback. Like-ul e un pic ca o marcare a teritoriului, un fel de ‘am fost pe-aici și am simțit nevoia să apăs ceva’. Butonul de dislike însă…

Dacă s-ar introduce un buton de dislike, lumea ar începe să primească feedback ceva mai precis. Cînd postarea ta cu Guță prinde 50 de like-uri și 1500 de dislike-uri, Facebook nu va mai fi un loc prietenos. Cînd citatul inventat din Einstein va prinde 80 de dislike-uri de la oameni care gîndesc și 2 like-uri de la maimuțele de serviciu, atunci să vezi tragedie. Mi-aș face mai multe conturi de Facebook numai ca să fiu sigur că pot da dislike de mai multe ori. Un dislike ar satisface nevoia de răzbunare a oamenilor care gîndesc față de prostia afișată de ‘prietenii’ lor.

Sigur, îmi doresc un buton de dislike la fel de mult cum îmi doresc un device care să-mi permită să dau o palmă prin internet fiecărui troll în parte. Însă cu un buton de dislike Facebook ar deveni un loc părăsit, la fel ca și toate rețelele sociale făcute vreodată. Pentru că oamenii care acum te ignoră o să apese butonul de dislike. Doar de experiment, ați făcut vreodată scăderea numărului de like-uri pe postare din numărul de prieteni? Imaginează-ți că alea ar fi voturi negative. Și acum ai de la mine o pauză de 5 minute în care să plîngi.

Strategia curentă a Facebook e simplă. Primești doar laude, în cel mai politically correct mod posibil. Poți șterge comentariile care te deranjează. Cînd vezi ceva ce te deranjează poți raporta ca spam. Totul să nu-ți lezeze imaginea mentală pe care ți-ai construit-o. N-am putea deranja sărăcuța casnică ce stă pe banii prostului ce muncește și care postează isprăvi de genul următor: «El și ea după nuntă, vorbesc. Ea: “Să știi că eu nu gătesc, nu spăl vase, nu fac curat prin casă”. El: “Dragostea mea, dacă îmi doream o menajeră nu te ceream în căsătorie”.». Mai bine să nu îi arătăm că lumea ar dori să îi prezinte o pereche de palme pentru elucubrație.

Later edit: deoarece nu era foarte clar: nu militez pentru introducerea unui buton de dislike ci doar explicam de ce nu are Facebook un astfel de buton. Pentru dislike ar trebui citite comentariile, în care oamenii să-și și justifice dislike-ul. Cu alte cuvinte, cei care cer buton de dislike sunt de fapt niște fandosiți care vor să pară interesanți cu ‘cea mai tare idee din univers’.


13 Replies to “De ce nu are Facebook buton de dislike”

 1. govideo

  Pana la urma este o logia si in asta, Daca nu iti place ignori nu e nevoie sa superi pe cineva sau chiar sa jignesti in unele cazuri. Iar daca iti place te exprimi. Probabil asa functioneaza si la americani.

 2. Dorin Lazăr

  Dacă ar funcționa ar fi bine. Dar politically correctness-ul nu funcționează pe termen lung. Sau funcționează, dar generează niște rebuturi umane.

 3. skrum

  si eu aş vrea un buton de dislike – dar cine-s eu să mă pun cu facebook-ul şi cu toate filozofiile lor despre fericirea mondiala…

 4. skrum

  cred că vreau butonul de dislike pentru că nu prea primesc like-uri, cel puţin să dau eu dislike, dacă nu mă bagă nimeni în seamă 🙂

 5. Dorin Lazăr

  Nu like-urile contează (cînd sunt puține :)))) ) Concentrează-te pe conținut de calitate, și like-urile o să vină. Sau nu. În fond, nu scrii pentru like-uri, nu? 😛

 6. blunthead

  Like-ul de acum de pe fb e doar o marcare a teritoriului? – acum când nu mai apare pe pagina like-er-ului? Like-ul de acum nu este la fel de bun ca feedback-ul rl? FFS! Este la fel de bun ca feedback-ul real life! Nu ai dislike pe fb and that’s bad? rili? câte feedback-uri negative chiar se dau rl atunci când este cazul?
  Se poate da un feedback util prin butoanele de like/dislike? Cum de nu le pui la fiecare din articolele tale? – mi-s leneș, vroiam un buton de dislike aici!
  Sigur, Vroiai să comentezi de superficialitatea cu care se dau feedback-urile zilele astea și este o întâmplare faptul că orice urmă din această idee este înnecată de bla bla THOSE PEOPLE SUCK! bla SI NOI VREM DISLIKE! bla FACEBOOOK ie șmekeri! bla bla!

 7. Dorin Lazăr

  Nu am spus că e rău că nu ai dislike pe facebook. Am spus că introducerea unui buton de dislike ar fi rea. E păcat că nu se înțelege din textul meu treaba asta. O să adaug o concluzie ca să fie mai clar.

  Mai nou, like-ul e mai mult un reflex. Nu e feedback real, și toți oamenii care se plîng că nu există buton de dislike ar trebui să se mai gîndească.

 8. blunthead

  – Este un feedback as real as real life feedback.
  – Ideea că doar feedback-ul negativ trebuie justificat e funny.

 9. Dorin Lazăr

  1) Din nou ai impresia că eu am zis că e rău că nu ai dislike pe facebook. Am spus doar că Internetul ne asigură distanța necesară pentru a da ‘dislike’, așa cum bine punctezi că nu am face în viața reală.
  2) Ideea că doar feedback-ul negativ trebuie justificată e funny, dar nu am exprimat-o. Am spus că în comentarii se poate justifica feedback-ul negativ. Ceea ce e adevărat. Nu am exclus feedback-ul pozitiv.

 10. blunthead

  1) “like-ul […]. Nu e feedback real […]” – de asta comentam, nu daca ai sau nu ai like/dislike. I meant Feedback-ul de pe fb IS real. as real as real life feedback. Problem is both are lacking.
  2) misreading stuffs. alttabbing too much around.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.