De ce nu avem dezbateri prezidențiale

Radu Hossu de la Pro Democrația a făcut zilele astea un sondaj referitor la câți români își doresc dezbateri prezidențiale. Cifrele lui sunt optimiste: 84% vor dezbateri. I-am spus să se uite la cei 16% care i-au răspuns sincer, că nu vor. Pentru că românii nu vor dezbateri, și asta e realitatea. Că nu ai de ce să ai dezbateri pentru rolul de președinte. Pentru că rolul președintelui e pur ornamental.

Iohannis a demonstrat că rolul președintelui e pur ornamental. Vreme de 5 ani absența lui Iohannis a fost singura poziție pe care a luat-o Președintele României. Da, a trimis înapoi niște proiecte de lege, dar a semnat tot ce i-a zis Dragnea să semneze, și cam atât. Nu avem nici măcar un mecanism prin care Iohannis să ne anunțe ce realizări are președintele și administrația prezidențială. Iohannis a demonstrat, cum ziceam, că rolul acela e pur ornamental, cel puțin din punct de vedere intern. Și pe extern, hai să fim serioși: nu ne pasă deloc.

Și românii sunt în mare parte de acord cu el. USL a insistat ca rolul președintelui să fie pur ornamental, să nu uităm că am avut un președinte care era implicat în lupta politică și care a fost suspendat din cauza asta. Să nu uităm și ce majoritate zdrobitoare a avut USL: dacă nu aveam alegeri într-un sistem uninominal hibrid, am fi avut un parlament format dintr-un partid unic. Românii *vor* un președinte ornamental, și au votat pentru asta aproape în unanimitate.

Ori pentru ornamente nu te mai ambalezi foarte tare. Ce ar putea rezolva o dezbatere? Ce probleme ar ataca candidații? Majoritatea nu cunosc atribuțiile președintelui. Paleologu vrea să aducă el creștere economică, Diaconu vrea uniforme în școli, Dăncilă vrea să nu mai facem engleză la școală, ce să discute ăștia? Singura pală de pasiune e legată de partidul care îi susține pe oamenii ăștia. Lumea își dorește acum să nu mai ajungă PSD în turul doi. Ori pentru treaba asta nu e nevoie de o dezbatere.

Dar acum, la modul cât se poate de cinstit, 84% din urmăritorii lui Radu au votat că vor dezbateri. Ei înșiși niște oameni care în general sunt incapabili de o dezbatere, adică doamne-feri să ai o opinie divergentă că te sfâșie. Dar ei vor dezbateri, nu? Păi nu. Vor scandal. Vor să râdă de candidați. Vor să o vadă pe Dăncilă zicând prostii. Vor să-l vadă pe Paleologu dezbătând cu Cumpănașu care să introducă mai repede serviciul militar obligatoriu. Vor emise idei retarde pe care să le dezbată nervoși pe Facebook. Vor scandal, nu dezbateri.

Dar bine, Radu Hossu, din postura de conducător al Clubului Pro Democrația Brașov, e obligat să creadă în „vocea poporului”. Eu nu. Eu știu că românul e un interlocutor nesincer, și că nu poți afla ce își dorește poporul dacă îl întrebi.