De ce pirateria există și va continua să existe

Am găsit un articol foarte interesant care face un fel de apărare a ideii de piraterie – vorbind despre de ce apare pirateria, despre de ce furnizorii de media (filme, muzică) creează doar obstacole pentru consumatori. Părerea mea e că ei nu ar trebui încurajați, ci, din contră, ar trebui să li se facă o opoziție clară – lucrurile trebuie să se schimbe în ceea ce privește industria de media.

Internetul a schimbat pentru totdeauna fața distribuției de media. Pur și simplu lucrurile s-au schimbat și toate industriile, nu doar media, trebuie să se adapteze la noile condiții.

Articolul: The case for piracy.

Editare ulterioară: În România avem o atitudine foarte relaxată față de ideea de piraterie – în sensul că piratăm cu toții, și nu prea ne pasă de drepturile intelectuale. Mă întreb de ce atitudinea asta nu e reflectată și în legislație. În fond, dacă toți facem un lucru e foarte posibil să fie lucrul corect.

Dealtfel, din cauza pirateriei toți artiștii români au devenit foarte permeabili, au înțeles că nu prea se pot vinde discuri de plastic, de exemplu, și că internetul e mai important pentru promovare decît altceva. Pînă la urmă, în ciuda pirateriei avem o industrie muzicală locală care funcționează și e evident profitabilă. România ar putea fi un exemplu de succes din punctul acesta de vedere.