De ce „Singur Acasă” face audiențe record

Anul ăsta ProTV a dat din nou seria „Singur Acasă” și a avut un succes nebun. Nu mai știu sigur pe unde văzusem cifrele și nu mă interesează foarte tare. Vreau doar să las aici o explicație.

V-ați uitat la alternative? De vreun an mă tot chinui să găsesc un film acceptabil care să nu fie cu super-eroi, avortoni, ciorbă, tăiat de testicule (da, Aferim, despre tine e vorba), vomă (toate comediile recente) sau alte manifestări neculturale ale corpului uman. Un film decent, pe care să-l pot recomanda părinților mei.

Și nu am găsit. E aproape imposibil. Singurul film din categoria asta pe anul 2016 a fost Sully și, mai nou, seria „The Crown” de pe Netflix, care are în sfârșit subtitrări în limba română. Așa că nici nu e de mirare că o serie precum Singur acasă, „family-friendly”, este apreciată. Pentru că nu e nici cu politică, nici cu exagerări teribile, e cu glume decente, fără durități, fără asperități, digerabil.

De-asta nu pot să fiu în asentiment cu Doru Șupeală care spune, destul de supărat, că succesul e o dovadă a amneziei populare. Nu, nu e. E pur și simplu o orientare spre esența omului mediu modern – fără brutalitate, fără asperități, fără excese – ceva simplu și digerabil. Românul mediu apreciază „Singur acasă”, și sunt sigur că ar prefera să se uite la acest film decât la orice film românesc produs în ultimul deceniu.


10 Replies to “De ce „Singur Acasă” face audiențe record”

 1. krossfire

  Românul mediu apreciază „Singur acasă”, și sunt sigur că ar prefera să se uite la acest film decât la orice film românesc produs în ultimul deceniu. – Pai dacă pui problema așa, cam orice e peste cinematografia românească, indiferent câte premii de critică ar primi. Îi spuneam unui amic pe Facebook: dacă aș fi regizor multipremiat din România și aș vedea droaia de seriale apărute în ultima vreme și devenite fenomen, m-aș lăsa instant de meserie. Ok, n-o să ai bugetele din Westworld în România și poate nici pe cele din Ex Machina (ăsta nu e serial, am trișat), dar nu te împiedică nimeni să spui o poveste (nu o poveste bună, ci o poveste care se folosește de toate miracolele puse la dispoziție de cinematografia modernă). Dar, hei, un tip stă pe targă 3 ore! O altă tipă vrea să facă un avort! Niște oameni au ieșit la un parastas în deșert. Sunt trei filme aici… trei filme!

 2. Cristi

  Cinematografia romaneasca se chinuie sa faca productii pentru critici din domeniu.
  Omul de rand, ala mediu, vrea sa vada ceva usor la care sa poata rade sau sa aiba niste trairi medii. Asa cam ca dupa o zi de munca sau intr-un weekend.
  Nu-l intereseaza prea tare “ce a vrut sa sublinieze autorul (regizorul)”.
  De asta au succes toate filmele astea pline de efecte speciale sau comediile cu/fara romantism cu aceleasi subiecte rasuflate.

  Iar cetatenii astia “medii” formeaza cam tot targetul televiziunilor si serviciilor de streaming online pentru ca astia-s marii consumatori. Nu hipsterii care n-au dupa ce bea apa sau fitosii care o ard tot pe torrente pentru ca n-au bani de arta.

 3. nea_caisă

  În fiecare an se nasc 200k copii. Asta înseamnă că tot în fiecare an cam 200k copii trec de la faza BabyTV la chestii mai evoluate gen Singur acasă. Adaugi și ăia de toate vârstele care vor să-l revadă pentru că totuși nu e un film prost și ai audiență garantată an de an. Dar, an de an, adulți care se presupune că au evoluat și ei de la BabyTV și încă nu le-a murit neuronul se tot miorlăie că vai iar e Singur acasă la TV. Pe sistemul: eu l-am văzut deja, restul descurcați-vă.

 4. krossfire

  Boss, subiectele rasuflate sunt in filmele romanesti, nu invers. Aceleasi felii de viata, acelasi realism obiectiv de anul II de facultate. Filmele “cu efecte” au in general structuri narative si scenarii la ani lumina distanta de ce se scrie si ecranizeaza pe la noi. Ahh, ca nu sunt puse in valoare si ca productiile finale le simplifica la absurd? That’s entertainment, my friend!

  Romanii sunt obsedati de “capodopere”, dar, daca vrei literatura si cinematografie, trebuie sa creezi o baza de produse “bune” si de-acolo sa mergi mai departe. Media (generala) da tonul, nu extremele.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.