De unde atîta naționalism?

Loviți în aripă de Uniunea Europeană, Alianța PA apelează la ultima carte care ar putea să-i salveze.Naționalismul, carevasăzică.

E o idee nouă venită din partea lui Stan și Bran. Naționalismul nu e specific niciunui partid din care fac parte: PSD-ul e internaționalist prin definiție și mereu plecat cu capul spre răsărit prin construcție. PNL-ul are particula ‘Național’ în ea, dar niciodată în istoria post-decembristă nu a folosit-o ca atare, de sine stătător.

Naționalismul însă e o soluție pentru salvarea unor personaje compromise politic, singura care a mai rămas deschisă. De aceea Ciutacu semnează scrisori bombastice ‘fără pic de considerație’ către Barroso, de aceea Ponta declară că nu va mai pleca din țară pînă după referendum, de aceea în disperare, Antonescu participă la mitinguri USL încălcînd constituția, devenind singurul interimar care ar putea fi legal debarcat mai repede decît cel pe care îl înlocuiește  – pentru că e singurul mod în care își pot fideliza populația.

E singura șansă de scăpare pentru niște oameni altfel complet compromiși. E singura șansă pentru ca oamenii să mai accepte o vreme beția de cuvinte, suficient cît să demită președintele ales, și să nu mai existe nimeni cu autoritate care să poată împiedica abuzul de putere al alianței PA. Mesajul Uniunii Europene e foarte clar: ceea ce se întîmplă în România nu e ok, și chiar dacă acum jumătate de an Ponta cerea în mod expres eliminarea României din familia europeană pentru teoreticele abuzuri ale lui Băsescu, UE nu a reacționat atunci. A reacționat, în schimb, acum. Și nu a reacționat pentru că Băsescu, care parcă era un om prost văzut la Bruxelles, le-a cerut să reacționeze, ci pentru că văd cu ochii lor că ceea ce se întîmplă în România are niște precedente extrem de periculoase.

În mod normal, probabil că oamenii s-ar trezi încet încet din adormire și ar auzi ce spune Uniunea Europeană. Mergînd însă pe soluția extremismului de tip naționalist, Pic și Poc reușesc să invalideze cel puțin la nivel de discurs bunul simț și să hrănească logica maselor cu propria lor intoxicare. Așa că prin cele două televiziuni de știri la care s-a adăugat TVR-ul, USL-ul nu face altceva decît să falsifice adevărul, să prezinte fals realitatea, să interpreteze fix pe invers ceea ce vine de la Uniunea Europeană, să prezinte în mod glorios realizările partidului (sau, mă rog, partidelor) și să hrănească singurul curent care îi obligă pe oameni să nu recurgă la comunicarea cu exteriorul, ci să închidă granițele, să închidă orice comunicare cu exteriorul, să rămînă subiectivi.

Oricine citește documentul trimis de la UE către Ponta ca și aducere aminte se sperie. Dacă pînă atunci ar fi fost un susținător al celor doi cowboy din capul țării, ar avea o tresărire: “Bă, Barroso ăsta nu o fi el prost degeaba”. Dar majoritatea nu vor citi documentele, ci vor asculta vocea lui Ponta, care îi spune lui Merkel “Tu nu votezi aici, babă nenorocită”. Aceasta e magia naționalismului, ăsta e motivul pentru care Ceaușescu a recurs la naționalism: întunecă mințile cele mai clare, dă un scop superior ce sfidează rațiunea și bunul simț.

Nu e prima dată în istorie cînd lucrurile merg pe făgașul ăsta. Exemplul lui Chamberlain care s-a întors bucuros cu o hîrtie cu promisiuni de la Hitler nu e departe de ce s-a întîmplat între Barroso și Ponta, doar balanța de putere e diferită. Ponta încă nu e suficient de puternic să-i dea una peste bot lui Barroso. Dar nu e nici o problemă. Putin abia așteaptă să dea o mînă de ajutor unei țări prietene. Nu spun că Rusia vrea să intervină. Nu încă. Dar cînd sprijinul UE va cădea, cînd leul se va înjumătăți ca valoare peste noapte, la cine va merge tov. Ponta?

Lui Antonescu îi va fi ușor să retrezească “Prin noi înșine”-le liberal, dar condiția e să îi reușească mișcarea în vara asta. Dacă îi reușește, va avea trei luni în care poate să semneze orice lege; pentru că în cele din urmă asta e miza. Și pentru asta, naționalismul va juca un rol extraordinar. Dacă pînă acum a fost prost folosit de către niște diletanți precum Vadim sau Funar, cuplul PA are acele ingrediente necesare pentru a-l transforma într-un curent periculos. Ponta are ideologia socialistă, pornirile guevariste și dorința exprimată de a ‘executa’ pe cineva. Antonescu implică un partid cu tradiție, dînd mai multă greutate unui abuz; simulînd un partid de centru-dreapta, PNL-ul reprezintă acei idioți utili de care vorbea Lenin. Legitimează niște abuzuri.

Prin 2008, cînd se vorbea de criză (și eu refuzam să cred că vom fi afectați, neînțelegînd cît de puternică va fi criza aceasta), m-am auzit zicînd către un interlocutor că de un singur lucru mi-e frică: de extremismele generate de criză. Am pus-o în scris prin 2009, aici. S-a făcut 2012, și după ce s-a întîmplat în ianuarie mi-am zis că am scăpat ieftin, că România nu va cădea în patima extremismelor, că iată, lucrurile se pot rezolva elegant și inteligent. M-am grăbit.

Mă veți întreba ce e greșit în naționalism. Ce e gresit în “prin noi înșine”-le liberal pe care poate că ne-ar prinde bine să-l îmbrățișăm. Nu foarte multe. Nu mai repet că acel cocktail exploziv de naționalism și socialism din ’33-’39 a îmbătat o națiune de la care ne-am fi așteptat cel mai puțin să-și piardă rațiunea: cine s-ar fi așteptat de la patria lui Kant la așa un curent irațional? Și în condițiile astea, la ce să te aștepți de la patria lui Mitică?

Dar trag un semnal de alarmă. Naționalismul a fost în mod tradițional umbrela pentru unele din cele mai mari crime din universul cunoscut. Ponta și Antonescu se joacă cu focul, și cred că sunt și ei conștienți de lucrul acesta; invocă însă dezastrul pentru că dezastrul e singurul care i-ar putea păstra în frunte.

Și mai e un motiv pentru care naționalismul le vine ca o mănușă lui Ponta și lui Antonescu: pe principiul: “eu te-am făcut, eu te omor”, popular prin România suburbană și rurală, ei vor afirma cu toată forța populară: “eu te conduc, eu te distrug”.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.