De unde vine istoria alternativă a Elenei Udrea

Întotdeauna cei mai inveterați fani ai unei idei sunt nou-veniții – entuziasmul care îi animă îi face întotdeauna să exagereze, să își arate mai tare devoțiunea față de cauză. Vom încerca să explorăm și adevărul istoric din spatele prostiilor cu mongoli debitate de doamna Elena Udrea recent, spre sfârșitul articolului.

Într-un univers normal la cap, nimeni nu ar fi pus la îndoială devoțiunea Elenei Udrea față de religie. Nu pentru că ideea nu e amuzantă, ci tocmai din cauza asta. Elena Udrea e, probabil, una din cele mai implicate persoane la seminarul acela teologic, și nu mă îndoiesc că (cel puțin pe moment) e devotată cauzei. Se văd acolo toate semnele, inclusiv zelotismul idiot specific omului care tocmai a găsit o cale dar nu înțelege nimic din ea. Exemplul de mai jos e elocvent, și vă rog să-l interpretați în această cheie: Elena Udrea e o proaspăt-descoperitoare de adevăr religios.

istorie-alternativa

Observați atitudinea agresivă pe care o are interlocutorul – care tocmai îi invalidează noua cale. Pentru asta tânărul zelot trebuie să răspundă cu un exemplu care să închidă masa – un exemplu în care sfințenia bisericii să fi salvat situația, în care să fi restabilit echilibrul, etc. Acum, un om care ar fi cunoscut cu adevărat fenomenul, care a petrecut ani studiind fenomenele religioase și istoria ar fi putut veni cu o sumedenie de exemple – și o să amintesc doar „Papa Pius de la Roma”, cel mult-miștocărit de comuniștii români, acuzat de ruși că a fost nazist și care de fapt s-a implicat să salveze cât mai mulți evrei. Putem vorbi despre călugării irlandezi care sunt de mulți considerați păstrătorii culturii antice. Putem discuta despre impactul religiei asupra societății și despre cât a avansat sau nu. Doar că Elena nu are argumentele la ea – ea nu a studiat problema încă, dar are entuziasmul tânărului zelot care vorbește despre religie ca despre planta de mușețel așa cum e prezentată în Formula AS.

Eu o cred pe Udrea la capitolul ăsta cu găsirea religiei ca soluție. E clar că femeia era pe cai mari, a dat chix, și acum încearcă cu disperare să-și regăsească echilibrul. Ignoranța și naivitatea se îmbină perfect în ceea ce se vede public – cu alte cuvinte prostiile sunt prea mari și prea grotești ca să nu fie generate de trăiri adevărate.

Bun, și acum pentru că mai nimeni nu spune despre ce a fost vorba în exemplul Elenei Udrea, să explicăm de ce e greșit, pentru că nimeni nu spune asta. În primul rând nu e vorba de Gingis Han (Genghis Han sau Genghis Khan, adică), pentru că Temüjin nu a ajuns în Europa – în schimb și-a trimis un general de încredere, Subutai, să facă o expediție de recunoaștere peste rușii kieveni.

Dar, cum spuneam, povestea Elenei e inspirată dintr-o poveste reală, mai exact din întâlnirea papei Leo cu Attila. Contextul istoric e mai complicat de atât – în primul rând, capitala imperiului roman la acea dată era la Ravenna după ce vreme de un secol și un pic fusese la Mediolanum (Milano) – Roma era doar un oraș cu tradiție, un fel de Târgoviște autohton, e drept, cu considerabil mai multe lucruri interesante în el. Nu știm exact cum a reușit delegația formată dintr-un fost consul, un fost prefect urban1)praefectus urbanus, probabil ceva primar și popa Leo să-l convingă pe Attila să se retragă. În niciun caz, însă, nu a fost vorba de scos episcopii la plimbare cu crucile în față, astea sunt bancuri de adormit studenții la teologie.

Mult mai interesantă e contribuția aceluiași papă Leo la salvarea vieților cetățenilor romani la jaful vandalilor conduși de Genseric. E drept, am rămas de-atunci cu ideea că vandalii sunt niște oameni care distrug, fură tot ce e de valoare, dar nu ne-au lăsat cu ideea că omoară pe toată lumea. Dar și atunci, ca și în cazul lui Attila, capitala imperiului se afla la Ravenna, deși, e drept, Vaticanul tot în inima Romei se afla2)Nu că vandalii ar fi fost primii prin Roma, înaintea lor mai trecuse Alaric al vizigoților.. Cu alte cuvinte, înțelegem eforturile și implicarea lui Leo în negocierile cu toți cei care aveau ceva cu conducerea politică a romanilor – mă gândesc că și Daniel ar interveni dacă cineva ar vrea să omoare tot Bucureștiul, fie și doar pentru că acolo se va afla în curând marea catedrală ortodoxă.

Cu alte cuvinte ne aflăm în situația de a afirma cu curaj că într-adevăr, Bulă a primit o bicicletă doar că nu i s-a dat ci i s-a furat și nu, nu era a lui ci a lui Ștrulă. Dar în rest, e 100% adevărat.

Thomas Cole - Destruction - The Course of the Empire series.
Thomas Cole – Destruction – The Course of the Empire series.

NOTES   [ + ]

1. praefectus urbanus, probabil ceva primar
2. Nu că vandalii ar fi fost primii prin Roma, înaintea lor mai trecuse Alaric al vizigoților.

12 Replies to “De unde vine istoria alternativă a Elenei Udrea”

 1. Mircea

  putem vorbi despre religie si in termeni de inchizitie, limitarea omenirii spre cunoastere si adevar etc.
  pot face toata ziua ping-pong cu Lenuta pe tema asta.

 2. krossfire

  Ha, mongolii (nu chiar mongoli, ci ceva amestec de triburi asiatice și turanice, să placă la toată lumea) au ajuns și prin Polonia și nordul Ungariei, iar Batu Khan a fost mai șmecher decât Subutai al tău. De-aici rezultă clar că bizantinii aveau dreptate, iar apostolul Toma i-a întâmpinat pe bolșevici cu pâine și flori!

  P.S: Nu dădusem atenție aiurelilor doamnei Udrea, dar acum când am văzut cu câtă siguranță aberează…

 3. DanC

  De remarcat cu cata ‘siguranta’ abereaza doamna desi are un Masters Degree + un cat-pe-ce doctorat. Ar trebui macar sa stie ce e aia documentare, nu sa vorbeasca din burta cu atata aplomb.

 4. Andrei

  Asta e unul din multele mituri propagate despre evul mediu, cum ca biseria si religia a oprit evolutia, cunoasterea, stiinta, medivina, sa fim seriosi zic, la vreme respectiva chiar biserica incuraja oameni sa invete si acolo se tineau mereu bibleoteci. Da! bisericile chiar, au contribuit la infintarea celor mai cunoscute universitati pe care le stii azi. Evident ca in ziua de azi biserica si-a cam pierdut rolul in societate, dar sa fii ignorant si sa spui ca mai mult au facut rau decat bine nu e o informatie corecta. Ce a facut Atilla cu papa ala mai mult imi suna a diplomatie, probabil a negociat cu cu el ceva si de aia a renuntat sa ii cucereasca. E cam irelevant ce spune Udrea, conteaza doar ca spune niste populisme, iar oamenii ei aplauda, nu are oameni multi oricum.

 5. Mircea

  Andrei, e o urma de adevar in ce zici, au fost perioade si perioade.
  si sa nu uitam ca separarea geografica, dar nu numai, a ajutat si ea.
  ce vroiam eu sa spun e ca plecand de la abordarea blondei, e mult prea usor sa intrii in polemica si sa pari credibil. se bazeaza, ca orice politician, pe replici “inteligente” si premiza ca majoritatea audientei nu se ridica la nivelul ei de “superioritate”.
  chestia asta cu descoperirea credintei e sublima, transcede orice refelatie.

 6. gabi

  In hoc signo vinces ar fi scris pe crucea care s-a arătat Sfântului Constantin cel Mare (fiul împărătesei Elena, al cărui nume îl poartă și doamna Udrea) în anul 312 în ajunul bătăliei de la Pons Milvius când 20000 de soldați ai săi au înfrânt armata lui Maxențiu, de 150000 de soldați.
  Era un exemplu ortodox mai la îndemână..

 7. Nautilus

  era pe cai mari, a dat chix, și acum încearcă cu disperare să-și regăsească echilibrul.

  De obicei, tipii dezechilibrați și care încearcă în mod disperat să-și regăsească echilibrul se joacă prea mult cu țepele lui Vlad Țepeș. (Ceea ce e puțintel comic, fiindcă țeapa a fost inventată în Orientul Mijlociu și adusă în Europa de invadatorii turci.)

 8. krossfire

  Constantin a fost mai mult oportunist, decat “adevarat crestin” (de fapt, nu a prea fost crestin deloc), folosindu-se de aversiunea trupelui lui Maxentiu pentru a omori crestini, dar astea sunt deja chestiuni de finete, in conditiile in care Constantin chiar a jucat serios cartea crestinismului.

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.