Deci putem să mergem în cafenele fără să ne afumăm?

Văd că s-a aprobat și la noi legea europeană prin care se interzice fumatul în locuri publice. Pentru mine e o lege bună; până și fumătorii erau sătui să meargă în cafenele și să fie afumați din cap până în picioare.

O fi bine, o fi rău, nu știu. E bine pentru că localurile publice devin niște locuri mai frecventabile. Mai puțini fumători. Da, e o intruziune în viața fumătorilor.

Pe de altă parte, Moartea Căprioarei (sau cum o cheamă pe singura senatoare care s-a înfometat la Tv ca să își merite locul în Parlament) e absolut comică în declarații. Fraza cheie e cea de mai jos și e greșită pe atâtea planuri că mi se pare că ar trebui ridicată la rangul de operă de artă.

Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza țigării, fac stare de sevraj și de fiecare dată când e vot în plen, ora aia de vot final, și trebuie să mă duc să fumez?

În primul rând cred că asta arată cât de deranjantă e o astfel de adicție. În principiu, dacă nu te poți abține câteva ore de la a consuma un lucru, ai o problemă. Dacă ești ca un copil care se cere la toaletă la cinci minute după ce a început ora, ai o problemă. Dacă nu poți să nu invadezi buda de la tren pentru că trenul nu face oprire vreme de două ore, ai o problemă. Și dacă problema asta îți afectează activitatea la locul de muncă, poate ar trebui să te lași.

Dar tovarășa Senatorul Melcilor nu se oprește aici. Întreabă ea “de ce nu interzicem și vânzarea alcoolului?”. Ea crede că face o paralelă inteligentă, însă nu e. În primul rând, pentru că nimeni nu a zis că nu poate să voteze în Parlament pentru că nu mai era în stare să aștepte până să se trotileze. Sigur, poate au simțit-o, dar nu au zis-o. Mai e mult până când o să auzim această frază, și atunci Parlamentul o să fie probabil ceva gen Senatul Roman, anul 400 e.n. Ceva decorativ, pentru distracție cel mult.

Dar mai sunt două aspecte. Primul, realizarea faptului că ce votează Parlamentul nu e ceea ce vor neapărat cetățenii. Senatoarea vieții și-a dat seama că “stai, am votat ceva ce nu le convine tuturor”. Serios, tovarășa? Asta faceți constant, te mai miră când se mai ia o lege contra ta? Și în al doilea aspect, este insistența tovarășei analfabete că legea nu ar trebui trecută pentru că o afectează PE EA. Cu alte cuvinte, bă fraierilor, orice până la drepturile mele, da? Eu sunt «Seneităr ov Rumeinia!», da?

O poveste plină de învățături.

Un alt fel de fum - Vicky Browning Fuller
Un alt fel de fum – Vicky Browning Fuller

14 Replies to “Deci putem să mergem în cafenele fără să ne afumăm?”

 1. Pingback: Jos labele de pe fumatul în localuri! | alphablog.ro
 2. Bogdan Popa

  O mică precizare: nu e vorba de locuri publice ci de institutii publice.

  Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

 3. Claudiu C.

  Serios? Chiar nu se mai poate fuma in spatiile publice? Ma bucur enorm de vestea asta sincer pentru ca m-am saturat sa inhalez fumul altora, care nu se gandesc ca mai exista si alti oameni pe planeta asta in afara de fumatori.

 4. raluca

  Si eu care ma bucuram ca se va interzice peste tot si ma las in sfarsit si nu mai tremur cand merg prin carciuma….
  Also, nu era deja interzis oricum fumatul in institutiile publice? Nu imi spune ca e legal sa fumezi in spitale acum. :))

 5. Sergiu Motreanu

  Dintr-o nevoie acută de meticulozitate, aș dori să atrag atenția asupra a două nuanțe ce sunt exprimate mai mult decât aproximativ în acest articol:
  1. Fumatul se interzice în locurile publice, într-adevăr, dar prin locuri publice se înțelege spațiul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, instituțiile și unitățile de educație și învățământ, precum și unitățile sanitare de stat. Fumatul se mai interzice, deasemenea, în unitățile sanitare private.
  2. Senatul a adoptat modificările la acestă lege, însă Camera Deputaților este forul decizional. În concluzie, nu e nimic clar, pentru că deputații pot veni cu amendamente la aceste modificări și pot decide inclusiv să nu se mai fumeze în toate localurile publice, nu doar în instituții. Dar ar fi deja prea frumos să fie adevărat. 😉

  Legea care suferă aceste modificări este legea 349/2002, cu multiple actualizări prin nu-știu-câte ordonanțe. Vă puteți face o idee despre aceasta, accesând link-ul de mai jos: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_tutunului.php

  O zi fără fumuri … de orice fel.

 6. titi

  wtf???
  (10) Este interzisa punerea pe piata a oricaror produse din tutun de uz oral.

  de ce? ca sa inhalam neaparat gudroanele si monoxidurile?

 7. Andreea

  Imi place ca ai avut rabdarea necesara pentru a demonstra fiecare punct in neregula cu afirmatiile lu’ cucoana aia. Ca mie mi-ar fi fost sila sa ma apuc de asa ceva. :))

 8. Pozilla

  stai sa ne-ntelegem ! ce?! fumatu-n buda nu mai functioneaza? am gatat liceul in 89 si buda era al mai tare loc de sedinta pentru toate cele.
  Argumentia ta e beton, si cum zice Andreea, acopera tot ce era de zis. Pacat ca degeaba. Imi aduc aminte cum ne indemnai sa votam. Am votat . Si? A, da, tre sa avem rabdare
  PS si scrie si tu mai des pe blog ! daca tot e gratis am pretentii, in plm !

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.