Trebuie depusă declarația de beneficiar real

Salut, și dacă aveți o firmă mică (sau mare), am o veste proastă pentru voi. Trebuie să depuneți declarația de beneficiar real, o chestie care se amânase anul trecut, dar anul ăsta nu mai e cazul. Legea 101/2021 publicată în Monitorul Oficial 446/27.04.2021, zice că va trebui să pui anual o declarație de beneficiar real. Aceeași pe care o pui la crearea unei firme, trebuie s-o pui din nou anual.

De ce? Nu există logică pentru această depunere anuală, pentru că exista deja necesitatea informării dacă situația beneficiarului real al unei firme se schimbă. Ar fi fost suficient? Da. De ce mai e nevoie de încă o hârtie? Nu știu. Am încercat să-l întreb pe Florin Cîțu, dar dacă nu e cu Led Zeppelin și Foo Fighters se pare că nu răspunde.

Ce e mai nasol e că ai 15 zile de la aprobarea bilanțului anual. Dacă ai aprobat bilanțul anual în martie, deja ești pasibil de amendă de 5000-10000 de lei. Dacă ai noroc și nu ai făcut asta, ai timp în cele 15 zile de la aprobarea bilanțului să o depui.

Teoretic poți să depui această informație online. Am încercat, fiind un mare fan al acestei modalități, însă m-am izbit de faptul că ghidul nu doar că nu a fost actualizat pentru a prezenta situația nou apărută, aceea de depunere anuală, dar nici nu are link-urile necesare. De la link-uri care sunt marcate cu albastru, dar de fapt e doar text subliniat, colorat cu albastru, nu un link, la link-uri care nu mai sunt valabile, precum cel către https://www.comunicatii.gov.ro/semnatura-electronica/. Ghidul e o bătaie de joc.

Am încercat așadar, să urmez chiar și fără indicațiile prețioase din ghid, și să completez această declarație. De fapt, e vorba de o cerere de depune a declarației, nu declarația. Declarația nu mi-e clar de unde o pot completa, pe site-ul ONRC este foarte neclar. Ei bine, această cerere de depunere îmi cere datele personale, datele firmei, și îmi cere un PDF, din câte înțeleg semnat de o entitate comercială, care să conțină datele personale și datele firmei.

Pentru că lucrurile astea îmi sunt foarte neclare, am decis că poate cel mai bun parcurs ar fi să discut cu oamenii de la ONRC. Pentru mine e un mare efort în acest moment, pentru că am o problemă care îmi reduce momentan mobilitatea. Am zis însă că este, totuși, necesar să îmi fac datoria de administrator de firmă, indiferent de părerea mea față de acest act inutil. Prin urmare m-am deplasat la sediul ONRC Brașov. Din fericire, ONRC Brașov deține un lift destinat persoanelor cu deficit de mobilitate. Din nefericire, acel lift nu funcționa în momentul în care am încercat să urc cu el.

După ce am ajuns în cele din urmă la sediul ONRC, am discutat cu cineva de la biroul de informații. Acolo domnul de la ghișeu mi-a explicat că nu-mi poate da informații despre cum să completez formularul pentru că este responsabilitate legală. Mi-a explicat că firma mea se înscrie la capitolul „societăților și entităților corporative străine supuse înregistrării în registrul comerțului”, deși i-am explicat că sunt singurul proprietar al firmei și nu singurul beneficiar, deci nu sunt nici o societate străină nici o entitate corporativă străină. Mi-a înmânat cele trei hârtii pe care ar trebui să le completez și mi-a cerut să fac o copie xerox și să îi aduc dosar cu șină.

Nu glumesc. Mi-a cerut dosar cu șină. L-am întrebat „de ce dosar cu șină”, și omul s-a uitat foarte nedumerit la mine. Mi-a explicat că există dosar cu șină la xerox-ul din apropiere. L-am întrebat dacă este o cerință legală. Omul s-a uitat foarte lung la mine, și apoi mi-a spus că „pot să le aduc și fără dosar cu șină” pe un ton care mi-a dat de înțeles că actele respective ajung rapid combustibil în sobă dacă nu le aduc dosar cu șină.

După care i-am solicitat informații legate de liftul de acces - și mi-a sugerat o audiență la directoarea ONRC Brașov. Am cerut, așadar, și o audiență la directoarea ONRC Brașov. La ora 10:50 doamna director ONRC Brașov nu era prezentă pentru că „se dezinfectează”, și să revin după ora 12.

M-am dus la ONRC bou și m-am întors vită. Bănuiesc că trebuie să mulțumesc guvernării liberale pentru această experiență unică. Tot nu știu cum să completez nenorocirea aia de declarație, și știu sigur că oamenii de la ONRC nu mă pot ajuta „că e responsabilitate legală”, deci ei nu se bagă să mă ajute. Mă gândesc foarte serios să le trimit un mail de pe adresa mea oficială, să le declar pe proprie răspundere că nu s-a schimbat nimic din punctul de vedere al beneficiarului real, și să aștept procesul inevitabil pentru a anula amenda la fel de inevitabilă. Bănuiesc că asta e o strategie a guvernării liberale: 5000 de lei de la fiecare firmă, câți bani se fac în total? Suficient de un tun.