Degustare de vinuri

Ieri am participat pentru prima oară la o degustare de vinuri. Se pare că cei de la Spitalul de Cardiologie Clinicco organizează destul de des întâlniri cu foștii pacienți, întâlniri la care au loc și degustări de vin. De data asta (nu sunt sigur dacă nu cumva de fiecare dată) vinurile ne-au fost prezentate și comentate de către un somelier independent cu renume, Magdalena Crișan.

Alături de (doamna? domnișoara) somelier a fost prezent și dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, care ne-a povestit pe scurt care sunt avantajele vinului, cam cât trebuie băut zilnic. Am fost uimit să aflu că doza recomandată e undeva între două și patru unități de alcool (15g) pe zi (adică undeva la maximum jumătate de sticlă de vin). Foarte important însă, pentru femei e recomandat mult mai puțin (o unitate de alcool maximum) iar motivul este genetica, femeile având un singur sistem enzimatic pentru prelucrarea alcoolului, iar bărbații având patru (care se dezvoltă cu exercițiu).

Interesante au fost și informațiile transmise de Magdalena Crișan, somelier, despre modul de preparare al vinului, despre cum se degustă, despre de ce se vinul se bea din pahare înalte și de ce se ține de picior paharul când bei (în principiu ca să nu se încălzească vinul). Care e diferența între un vin spumant și un vin spumos, despre metoda Champenoise și despre faptul că la un vin spumant de calitate bulele pornesc din mijlocul paharului în șirag. Ne-a vorbit despre culoare și claritate, calități necesare pentru un vin, și despre “tasse de vin”, ceșcuța de argint pe care o poartă de gât somelierii care înțeleg tradiția degustării.

Ca și detaliu interesant, singurul sector în care am absorbit complet banii europeni e vinificația – și italienii încep să își facă multe podgorii în zonele cu tradiție în România. În plus, la Jidvei ar fi solul cel mai bun pentru vița de vie.

A fost o seară interesantă, cu multă informație și cu multă lume faină, care m-a făcut să apreciez mult mai mult ideea de a bea un pahar de vin. Mulțumesc celor de la Spitalul de Cardiologie Clinicco pentru invitație, și gazdelor, cei de la Arnie’s Studio Culinar.

Magdalena Crișan, fără tasse de vin. :)
Magdalena Crișan, fără tasse de vin.

3 Replies to “Degustare de vinuri”

  1. krossfire

    Asta cu “doza recomandata” e cam ca aia cu cei “doi litri de apa”. Omul nu are nevoie de alcool rafinat… chiar deloc, pentru simplul motiv ca exista multiple produse alimentare care ajung la un timp sa fie transformate in alcool.

    Ahh, ca un pahar de vin poate ajuta un sistem sanatos e una, dar de-aici pana la a recomanda o doza de vin pe zi (indiferent din ce postura) e un pas destul de mare. Nu exista pe moment vreo bautura alcoolica ale carei beneficii sa depaseasca punctele negative. Nici berea, nici vinul nu ies “pe plus” daca tragi linie dupa aportul nutritional, schimbarile din organism si alte lucruri. Ambele pot fi baute in cantitati moderate in siguranta, dar nu ai “nevoie” de ele.

  2. Dorin Lazăr

    Și pe mine m-a uimit recomandarea, dar cred că e făcută în spiritul pe care l-ai intuit și tu, că există niște beneficii pentru un om sănătos, așa interpretez și eu

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.