Demo Nokia Lumia la Brașov

Mi se pare normal să scriu un pic despre demo-ul de Nokia Lumia la care am participat în această seară. Am avut ocazia să mă joc cu un Lumia 710 și cu un Lumia 800.

O să încep direct cu concluzia: nu îmi place extraordinar de mult Windows Phone, și o să explic mai jos de ce; cu toate acestea cele două terminale Nokia Lumia mi se par niște produse frumos finisate. Sunt niște produse rotunde; 800 este elegant, 710 este mai ‘normal’, mai mid-level. Tastatura virtuală răspunde foarte bine la atingere, în general telefonul răspunde foarte bine la comenzi, aplicațiile se încarcă (aproape) instantaneu. Și totuși sunt cîteva lucruri care nu-mi plac.

Din punct de vedere al hardware-ului, Lumia e acolo unde ar trebui să fie. UI-ul Metro în schimb mi se pare mult prea sărac, lipsit de imaginație. Ecranul principal e un set de dreptunghiuri anoste. Nimic nu te face să-ți dorești să îl explorezi – minimalismul e atît de agresiv încît ajunge să te sufoce, să te inhibe. Sunt cîteva idei de efect, care fac terminalele să pară mai rapide (de exemplu efectul de compresie cînd ajungi la capătul unei liste) însă nu compensează pentru sărăcia UI-ului.

Terminalele nu sunt pregătite pentru limba română (nu există diacritice în tastatura virtuală, interfața nu e în română); dar nu acesta va fi motivul pentru care Lumia nu cred că o să aibă decît un modest succes în România. Din discuțiile în jurul telefoanelor s-a ajuns destul de repede la Android vs. iOS vs. Windows Phone, Aș putea spune că s-a căzut de acord că Android e prea bloated și că nu trebuie cine știe ce super-specificații pentru a avea un telefon care să răspundă bine la comenzi. Să nu uităm că majoritatea smartphone-urilor recente sunt mai puternice decît multe calculatoare încă în uz acum 7-8 ani. Și acele calculatoare rulau un Windows XP, o mulțime de jocuri și se puteau face suficiente lucruri cu ele.

Ce mi-a plăcut a fost Office pe Windows Phone (foarte ușor de utilizat, mai ales Excel-ul; rezoluția bună a ecranului ajută în sensul ăsta) și mi-a mai plăcut și pachetul de aplicatii de la Nokia (Nokia Drive pare un bun înlocuitor pentru un GPS, hărțile sunt actualizate destul de repede de către echipa Navteq)

Revenind cu concluzia: hardware, Nokia Lumia e ce trebuie. Plăcut la atingere, ușor de manipulat; vine cu o baterie-stick suplimentară pe care o poți folosi pentru a încărca mobilul on-the-go, ceea ce mă face să suspectez că Lumia nu are o viață a bateriei prea lungă. Software, există multe motive pentru a achiziționa un Windows Phone de la Nokia, dar în cele din urmă trebuie să răspundă necesităților celor care vor să-l cumpere. E clar că nu o să cucerească fanul die-hard Android, și nu o să fure clienți de la Apple. Este însă un produs satisfăcător, cu foarte puține lucruri de care ne putem plînge. Întrebările finale ar trebui să fie: îți place să îl ții în mînă? Are aplicatiile care te interesează? Dacă răspunsul e da, atunci Nokia Lumia e pentru tine.

Mulțumesc lui Ovidiu pentru invitație, și ca un sfat pentru organizatori: data viitoare, configurați-le să iasă pe net. Un smartphone fără net e ca și cum nici măcar nu ar avea baterie.


10 Replies to “Demo Nokia Lumia la Brașov”

 1. Vlad

  Interesant, ce sa zic.

  In ceea ce priveste competitia cu Android/Iphone, Nokia are nevoie sa converteasca oameni pentru a avea suces in cele din urma.

  In ceea ce priveste Android, nu contest deloc ca e balonat cu gaze (iar a folosi un limbaj care reduce viteza cam de 2-4 ori in medie nu mi s-a parut cea mai grozava idee in contextul unui telefon – pe desktop/server se pune altfel problemma). Pe de alta parte, procesoarele existente nu sunt, dupa cate stiu eu, la nivelul Pentium 3/Pentium 4/Athlon/Opteron de acum zece ani. Frecventa nu e totul – out-of-order execution are un impact major, la fel si cache-uri mari. Dar ma rog, niste benchmark-uri comparabile ar putea clarifica situatia.

 2. Dorin Lazăr

  Corect, Nokia are nevoie să atragă oameni spre serviciile lor, care nu sunt deloc rele. Nokia Drive chiar mi-a plăcut – l-aș considera chiar util.

  Corect, sunt anumite detalii care separă un procesor de desktop de un procesor de telefon mobil. Și e destul de dificil să faci un benchmark obiectiv cînd nu ai aceleași unelte.
  Cît despre Android și bloatiness, îmi amintesc că niște oameni de la Google au prezentat la un moment dat NDK-ul (Native Dev Kit). Dar a fost așa, o chestie half-hearted și nu mai știau cum să recomande să eviți să scrii cu NDK-ul, pentru că NU va fi mai performant ceea ce scrii. M-a uimit un pic treaba asta, după care am stat să mă gîndesc și am ajuns la concluzia că probabil subsistemele de care ai nevoie (grafică, sunet) sunt scrise peste Dalvik. Which would be so… effing… stupid. Windows Longhorn all over again.
  Nu mi-e clar what bloats Android. E posibil ca totuși Linux să fie overkill pentru embedded devices. E posibil ca Java să încetinească totul pînă cînd ajungi să ajungi în situația în care să ai quad core și tot să nu meargă grozav. E posibil să fie decizii de design proaste… I don’t know.

 3. Vlad

  De acord.

  Parere de om cinic (si n-am avut niciodata de-a face cu grupul respectiv, etc) : cred ca nici ei nu stiu unde sunt gazele :-D. Daca ar stii mai bine, probabil ca ar face ceva sa le rezolve.

 4. Dorin Lazăr

  Nu cred că există software developer medium-high level care vrea să livreze junk. Android e totuși un sistem de operare complet. Cam greu să te prinzi de toate bottleneck-urile.

 5. Cristian

  Cum este posibil să vinzi în românia telefoane fără a fi localizate în limba română?

  Bănuiesc că legislația în vigoare este foarte permisivă și producătorii pot scăpa foarte ușor doar cu o broșură în care să prezinte ceva în limba română.

  Nokia nu prea are multe de spus când vine vorba de Windows Phone, deoarece telefoanele Nokia de la cel mai slab S40 până la Nokia N9 vin cu localizare românească 100%.

 6. Dorin Lazăr

  Legislația română spune că contractele pe care le semnezi să fie în română. Teoretic, orice EULA la care dai click e invalidă. Practic, legislația română este cum vrea cine o interpretează.

 7. Mircea

  UI-ul Metro e presupus sa fie simplu, n-as zice ca e sarac. Mie imi place, cred ca viitorul interfetelor grafice sta in simplitate. Ce n-ai mentionat, e ca WP Marketplace pentru Romania de abia a fost lansat. Cand mi-am luat telefonul, am ramas siderat. Aplicatii ioc! Dar prima mare dezamagire a constat in faptul ca esti dependent de cloud. Si mai mare dezamagire cand am incercat sa-l folosesc cel putin ca pe ala anterior, cu WM 6.5… Iti poti imagina ca in Excel nu poti insera linii noi? Si asta e cel mai mic exemplu… In rest numa’ de bine! MS are de muncit enorm sa recupereze…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.