Depresia post-cripto

Zilele astea criptomonedele nu o duc foarte bine. Oricât de mult și-ar plăti românii creatori de cripto reclame prin ziare, oamenii nu prea mai cred în monedele virtuale; nici nu e de mirare că oamenii intră în depresie. Ceea ce se întâmplă și cu Ionuț Budișteanu.

Îl țineți minte pe Ionuț. Acum 5 ani era socotit geniul României; un băiat modest dar care apărea pe liste cu Lorde și Kylie Jenner. Muștarul sărise în români, uite, noi apărem pe-acolo nu cu țâțe și cu saltimbanci, ci cu creier!

Am ridicat pe-atunci un semn de întrebare, un semn de întrebare primit cu mult hate pe Facebook și prin comentarii de la mine (era unul din momentele unde îmi ridicam semne de întrebare în jurul utilității comentariilor pe blogul propriu). Îl consideram pe Budișteanu un adolescent exploatat, și un nume folosit pentru a exploata alți adolescenți care să fie umiliți de realizările sale. Suspectam că realizările lui sunt umflate; jumătate de an mai târziu reveneam cu două articole, unul rezumând ce știam despre realizările lui Budișteanu, și unul ca răspuns la agresivitatea cu care am fost acuzat de hate inutil. Sunt o lectură foarte bine-venită pentru link-urile care urmează.

Ce a făcut Ionuț după ce a ajuns la Universitatea din București? A făcut valoare românească; o criptomonedă numită WebDollar pe care a încercat cu un succes îndoielnic să o vândă petroliștilor arabi. Lipsa de succes a webdollar nu e nimic ieșit din comun; e soarta tuturor criptomonedelor, anul trecut era cool, anul ăsta nu mai sunt, ghinion. N-am scris foarte mult despre cripto și blockchain în ultimii ani pentru că intrasem într-o fază în care nu mai scriam foarte mult, și m-am săturat să „tot scriu ură”. 

Vali s-a apucat zilele astea să râdă de faptul că Digi l-a citat pe Budișteanu cu titlul de specialist în securitate. Cum lumea cripto e în continuă cădere zilele astea[citation needed], Ionuț a intrat în depresie și a început să facă ce fac copiii care știu un pic de programare când intră în depresie. Să ceară atenție, și să își transforme numele (nepătat încă de faptul că pe vremea când era genial locuia în Râmnicu „Hackerville” Vâlcea) în „spammer”. Pentru că cu asta se ocupă cu foarte multă fantezie zilele astea Ionuț

O să credeți că va urma un alt articol de hate, dar nu. Ceea ce urmează e un apel la împăcare și înțelegere. Trebuie să-l înțelegem și pe el; are 25 de ani și a ajuns fix în depresia pe care o anticipam la oamenii de 25 de ani. A ajuns la vârsta la care societatea îi cere să fie hiper-genial de hiper-succes și să curgă cu milioanele de dolari pe el, dar lumea e rea și n-are suflet și Ionuț descoperă lucrul ăsta la modul greu. Practic, cade de pe un piedestal pe care l-a ridicat publicul într-o admirație lipsită de onestie. Toată lumea din jurul lui se uită la ce ziceam și eu acum 5 ani; CV-ul lui e plin de realizări școlărești, marea majoritate inutile. Și odată cu eșecul ideii lui cu criptomonede, lumea se uită la următorul geniu tânăr, că Budișteanu nu prea are nimic cu ce să se laude.

Practic, Ionuț e adolescentul exploatat care acum își dă seama de ce nu e foarte sănătos să te împrietenești cu pușcăriași alde Voiculescu, de ce nu e deloc cool să ai 25 de ani și niciun pic de cultură pentru că acum 5 ani oamenii te încurajau când le ziceai că tu nu citești cărți. Acum își dă seama că a intrat pe un traseu de autodistrugere și are un moment de „fuck the world”. Sunt sigur că își va reveni, e încă tânăr și mai are timp să-și revină după șocul căderii de pe piedestal. Deocamdată e într-o fază în care eram și eu la 15 ani, când descopeream că pot face rău. Va trece. Din păcate pentru Ionuț, a ales să treacă printr-un proces foarte public de maturizare.

Uneori mă simt ca o Cassandră. E bine că și-a mai amintit de treaba asta după patru ani și jumătate. Dar m-a întristat tare, pentru că au trecut patru ani și jumătate, și el e doar unul din o mulțime.

Corectură: în articolul original afirmasem că Ionuț Budișteanu a urmat cursurile Politehnicii București; el a absolvit Universitatea din București. Mulțumesc de corectură lui CB [actualizat 2018-12-11 12:35]

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.