Descălecatul de pe cai mari al fanilor USR

Cum cotrobăiam zilele astea pe net am dat peste o postare de-a lui Mihai Vasilescu. Era dintr-un tweet, dar mi-a atras atenția - „mai ușor cu ipocrizia pe scări” scria Mihai, și zic că musai trebuie să citesc, să vezi că și ăsta e supărat pe USR sau ceva, și-și pune toată gașca aia de oameni agresivi pe cap.

Ei, aș. Nu e cazul. Mihai scrie despre cum lumea s-a luat de Nicușor Dan pentru că a folosit cuvântul „panaramă”. Și am stat un pic să mă gândesc dacă nu cumva am văzut zeci sau sute de meme cu Firea spunând prostii. Sau cu Dăncilă. Sau cu Ponta. Sau cu Dragnea. Sau cu oricine. Remember „Tu ce faci, fă Doina”? S-a curs râuri de jalbe, deja „fă Doina” e etern închis în mentalul colectiv ca „felul în care Ponta se adresează Doinei”.

Sau poate țineți minte „țiganca împuțită”. Hai, țineți, cum să nu țineți? Nu e memabil? Nu e repetabil din nou și din nou în relația cu Băsescu?

Bun, și acum, dacă Nicușor Dan a zis „panaramă”, el de ce nu e memabil? De ce să nu scriem milioane de articole despre asta, când voi ați scris milioane de articole despre ăilalți? De ce, Nicu Șordan are imunitate la prostie? Râdem de prostia lui Firea (care, de bine, de rău, a fost votată ca primul om în capitală deși ea nu avea domiciliul acolo, dar nu e ok să rândem de Nicușor? Păi ce treabă e asta?

Poate că e timpul ca fanii USRPLUS să învețe că așa cum ei râd de proștii ăilalți și proștii ăilalți au dreptul să râdă de ei. Că nu e ca și cum USR Plus au fost deodată un partid de mari gentlemani călare pe cai albi - să nu uităm că e un partid care există pe baza unui șantaj politic al „recursului la popor”. Nu că e un lucru negativ, depinde ce faci cu el. Poate faci ca Dohotaru legi în care mai bagi niște taxe oamenilor ce muncesc, sau eșuezi ca Gracchus bătut cu piciorul de la bancă de gașca „ălorlalți”. Recursul la popor e o treabă foarte periculoasă pe care ar trebui să o folosești cu mult tact și cât mai rar posibil.

Și să nu uite domnii fani ai USR că încă nu sunt reprezentativi pentru țară. Că și discursul lor public e un șir de grobianisme, și că dialogul lor politic se face prin meme și prin dat dușmanilor politici un exemplar dintr-o carte despre cum niște oameni1 ridicați din popor devin corupți (serios, Presadă, ce-a fost în capul tău cu „Ferma animalelor”?). Că de când s-a umflat din ce în ce mai tare USR-ul, fanii au dovedit că ei vor democrație doar pentru ei înșiși, și se cred singurii capabili să raționeze și să își exprime părerea în legătură cu ce ar trebui făcut, cum ar trebui făcut și, în general, să-și exprime nemulțumirea față de starea de fapt. Când ei încă sunt la exercițiul ăla în care în ziua votării renunță la vacanța în Grecia, Bulgaria sau Vama Veche2.

Hai să facem o convenție. Dacă vă pretindeți inteligenți, arătați-mi că sunteți mai eleganți decât adversarii voștri. Postați niște scuze legate de toate memele cu Firea la care ați dat share, și după aia așteptați scuzele pentru problema insignifiantă a lui Nicușor Dan rostind cuvântul „panaramă”. Fiți voi schimbarea pe care o vreți în lume.

Dar nu e mai mișto să faci meme cu „proasta aia de Firea”? Vorba lui Vasilescu. Mai ușor cu ipocrizia pe scări.


  1. mă rog, animale ↩︎

  2. sau cine știe ce plajă virgină mai găsesc să desacreze zilele astea ↩︎