Desființați recreațiile, un concept care vrea să șocheze dar care doar plutește în penibil

Organizația „Salvați copiii” a pornit o campanie contra bullying-ului pe care a numit-o „Desființați recreațiile”. Pentru cei care nu știu engleză sau nu cunosc conceptul, bullying-ul e ceea ce se întâmplă când mai mulți copii îl iau pe unul mai fraier și îl bat. 

Se întâmplă lucrul ăsta? Se întâmpla relativ rar când eram noi mici, dar se întâmpla și atunci. Se întâmplă acum din ce în ce mai des, din diverse motive. Este un lucru pe care vrem să-l oprim? Este. Reușește campania „Desființați recreațiile” să facă acest lucru? Nu.

Cam ca toate organizațiile care spun că fac ceva pentru diverse categorii sociale (copii oropsiți, femei, țigani) rolul acestei campanii este de „awareness”. Adică să știm și noi că se întâmplă chestia asta și să fim, eventual, revoltați. Nu există niciun scop clar de a rezolva o problemă, cel mult de atras fonduri. Ca toate campaniile de awareness singurul mod în care poate să rămână măcar un pic în atenția publică este să șocheze, iar ei au ales să facă lucrul ăsta cu un concept pe care în sfârșit îl pricepe și comentacul redus intelectual de pe Facebook. Ceva să-l irite, să-l enerveze. Să-ți desființeze recreațiile.

Evident, nimeni nu își dorește să desființeze recreațiile per se. Ce doresc oamenii e să transmită ideea că niște copii sunt bătuți în recreații, și aruncă ideea asta ca să enerveze lumea, ca să se agite. Să se viralizeze. De ce? E simplu – e mai ușor de creat awareness pe Internet decât să faci ceva concret pentru copii.

E o idee destul de simplă și văd că s-au alăturat suficiente vedete, dându-ne ocazia să vedem că oamenii nu știu cum se scrie „desființați” (da, mai toți au tăblițe cu desființați recreațiile, și uneori poți vedea i-urile de la desființați foarte înghesuite, semn că cineva i-a corectat înainte să facă poza). E o chestie simpatică, facem un pic de vâltoare de-asta de net de nu ajută pe nimeni, fetele de la Salvați copiii mai trec un proiect în CV, mai cunosc o vedetă locală, toată lumea e fericită.

Sigur, problema nu e adresată, și e prea puțin discutată. Oricum, toată argumentația lor (că ajungi la muncă și n-ai liber) se bazează pe ideea că n-ar exista pauze la muncă – deși fiecare dintre noi, în funcție de munca pe care o desfășurăm, avem prevăzute și pauze în timpul muncii. Serios, copii, uitați-vă în contractele pe care le-ați semnat, citiți codul muncii, chestii de genul ăsta.

Dar ce se întâmplă cu bullying-ul? Clar nu putem desființa recreațiile – mă întreb dacă nu ar exista niște soluții? Gen, responsabilizarea unității de învățământ unde se întâmplă genul acesta de acte? Pentru că e drept, mi-o mai luam și eu peste ceafă, dar foarte rar în curtea școlii, pentru că eu am făcut școala sub comuniști și ăia chinuiau cadre didactice să iasă să-i supravegheze pe copii.

Cum ar fi dacă v-aș zice că, la fel ca în cazul altor probleme similare, avem legi și regulamente școlare care adresează fix această problemă? Cum ar fi să vă zic că de fapt problema e că nimeni, dar nimeni nu citește regulamentul ăla școlar, și când îi vine copilul bătut de la școală nu merge la directoare să o dea afară din funcție pentru că nu a putut respecta ea însăși regulamentul pe care e acolo să îl impună? Cum ar fi o școală desființată pentru că e incapabilă să ofere protecția elevilor în timpul pauzelor sau orelor? Nu ar fi cu adevărat interesant?

Poate și voi, ca și mine, v-ați săturat de lătrăi de-ăștia de pe net precum „Salvați copiii” care vor să facă awareness, dar absolut nimic pentru a ajuta oamenii în nevoie. Pentru că ei nu sunt aici ca să discute soluții, ei sunt aici ca să ne stoarcă o lacrimă și o sponsorizare. Și nu mai pot să pun botul, nu mai pot, pur și simplu.

Dragoș Bucur ar vrea să desfințeze recreațiile, dar nu îi reușește. (foto de pe contul lui de Facebook)

PS: Câteva clarificări necesare. Știu că la majoritatea școlilor ai „profesori de serviciu” care în loc să aibă pauză (așa cum ar fi normal, conform contractului lor de muncă) stau să supravegheze niște bombe atomice în mișcare browniană prin curtea școlilor. Nu e ok. Nu e nevoie de un profesor, ci de personal auxiliar specializat pentru așa ceva. Dar noi încă habar nu avem să respectăm niște legi, niște contracte, și să îndeplinim niște caiete de sarcini, chestii de bază în orice univers existent.

Și da, școlile care nu sunt capabile să asigure condițiile respective ar trebui desființate.


10 Replies to “Desființați recreațiile, un concept care vrea să șocheze dar care doar plutește în penibil”

 1. elena

  Soluții împotriva bullying-ului ar fi – destul de simple. O școală – pubelă în care să fie trimiși elevii problemă.
  Dar până acolo să se recurgă la camere video peste tot și la amenzi – proporționale cu bugetul părinților / tutorilor.

  Dar nu ar merge pentru că aici intervine putreziciunea societății.

  Cum să ai încredere că sunt corecte amenzile date de școală când acu câțiva ani a ajuns pe net o învățătoare pretinzând cu tupeu bani pentru cadouri de la părinți?
  Inspectorii / directorii de școală sunt numiți politic, iar în cadrul ăsta competența și bunele intenții sunt accidentale. Mai degrabă vor considera școlile un fel de tarla proprie.
  Și la sfârșit avem părinții – mulți cu o obediență oarbă față de autoritate. Iar alții – dintre privilegiați – cu un tupeu cosmic, considerând că lor și vlăstarelor nu li se aplică aceleași reguli ca la muritorii de rând.
   
  Iar mâine pe Facebook vor fi vedete ursuleții ce se plimbă pe acoperișuri. Sau lișițele.
   
  Pentru copii se vor căuta în continuare rezolvări individuale.

 2. Alex

  Mai, pasul I ar fi sa avem niste studii trainice pe tema fenomenului asta. Nu prea avem.

  Pasul II ar fi sa recunoasca fenomenul, aceia care-s implicati in el (copiii in primul rind, dar si profesorii / parintii).

  Faptul ca nu-i un fenomen recunoscut, faptul ca n-are un nume in romana, face sa fie mai greu de observat. Mental, fiecare ii zice altfel. Probabil cel mai comun este “S-a luat Ionel de mine (iar)”, sau “Nu ma lasa in pace Cornelia”. Neexistind un limbaj comun, discutiile se fragmenteaza, ramin izolate la nivelul fiecarei comunitati.

  In atare conditii, impresia mea este ca ce fac oamenii astia cu campania lor este maximul local din 2017. Ei pot face valuri incit sa atraga atentia asupra fenomenului. Odata adus in prim-plan in mentalul colectiv, poate reusim sa incepem o discutie pe tema asta. Poate incepem prin a-i da dracului un nume romanesc, ca “bullying” nu suna nicicum pentru Tanti Aglaia (al carei copil este supus batjocurii semenilor in scoala lui din Valenii de Munte).

  Sau tu zici ca putem sari la actiune fara sa trecem prin pasii I si II prima data?

 3. Dorin Lazăr

  Nu, n-ai înțeles, dar nu e vina ta. Ce spun e să aplicăm legile pe care le avem deja.

  Nu trebuie să știe orice mirean de pe stradă ce e ăla „bullying”, și nici nu ar trebui să-l intereseze. Trebuie să știe personalul care conduce școlile, personalul auxiliar al școlilor, și să prevină să fie asta o problemă de care trebuie să știu eu. Să nu crezi că bullying-ul s-a inventat când au început stângeii americani să vorbească despre el. El e o problemă cunoscută și în școlile românești. Există regulamente școlare care acoperă fix această problemă. Asta zic în articolul de mai sus.

 4. Alex

  Pai numeste si tu legile & regulamentele alea, nu spune doar ca “le avem”. Multumesc, dar nu ma gasesc mai informat ca inainte.

  De fapt, hm, stai ca scriu articol pe tema.

 5. Nautilus

  Pentru cei care nu știu engleză sau nu cunosc conceptul, bullying-ul e ceea ce se întâmplă când mai mulți copii îl iau pe unul mai fraier și îl bat.

  Pentru cei care știu engleză sau cunosc conceptul (fiindcă au fost ei în locul sacilor de box), bullying-ul e ceea ce se întâmplă când mai mulți copii îl iau pe unul mai fraier și îl bat fiindcă autoritățile îl pedepsesc pe fraier și îi tratează pe bătăuși cu o blândețe suspectă, ca pe Huidu.

  Ghici cine e exmatriculat și dus cu mandat de aducere la Parchet după ce fraierul a cules o piatră de pe jos și a spart nasul sau maxilarul unuia sau mai multor bătăuși?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.