Despre cărţi de IT

O să postez aici un răspuns la o postare scrisă de Lucian Sasu, care a devenit de curînd contributor la blogul ‘Cultivaţi în .ro’ .

O să fac un top al cărţilor care nu sunt neapărat foarte avansate, dar m-au învăţat foarte multe şi m-au ajutat să pricep lucrurile pe care acum le profesez din greu. Nu e un top, de aceea nu le numerotez. În schimb o să le pun în ordine cronologică.

Prima carte care m-a apropiat de programare a fost cartea lui Ion Diamandi de jocuri pe calculator, nici nu mai ştiu cum se numeşte. A fost un deschizător de drumuri pentru că acolo, pe lîngă ‘ăsta e codul sursă, transcrie-l şi ai jocul’ explica şi ce se întîmpla acolo.

A doua carte care a fost adevărat deschizător de minte a fost o carte de programare în C care mi-e neclar dacă era traducere după Dennis Ritchie sau nu. Eram într-o perioadă în care la şcoală mi se predau pointeri în Pascal, şi mi-era neclar ce e ăla pointer, şi de fapt cum e organizată memoria. Ce înseamnă o alocare şi de ce e nevoie de aşa ceva. În clasa a IX-a eu învăţam C, şi spre necazul profei de info din clasa a X-a am predat toate tezele în C(++). Profa de info îmi dădea zece din oficiu oricum :P.

Următoarea carte care m-a dus la nivelul următor a fost o carte de grafică pe calculator. Cartea asta a fost pentru mine o revelaţie – singurul motiv pentru care am învăţat matematică, şi singurul motiv pentru care, în cele din urmă, am luat bacul la mate cu notă maximă şi am intrat la facultatea de info. A fost o demonstraţie: uite, matematica te ajută. În plus a fost incredibil de plăcut. La sfîrşitul liceului aveam deja un engine 3D wireframed, şi a fost o mare realizare, chiar dacă după aceea am abandonat 3d-ul.

Următoarea carte a fost “Networking for dummies” de Doug Lea. Chiar dacă e o carte pentru “to(n)ţi”, are o groază de informaţii explicate atît de bine încît ar trebui să fie prima carte pe care o citeşti înainte de un curs de reţele.

Apoi nu mai ştiu exact ordinea, dar trebuiesc citite “Reţele de calculatoare” şi “Sisteme de operare” de AST. Sine qua non.

Toate celelalte sunt doar adăugări, explicaţii şi intrări în amănunte. Nu zic că nu mai există cărţi fundamentale. Dar după ce ai trecut prin astea, înţelegi în sfîrşit ce sunt alea calculatoare, şi de ce funcţionează aşa cum o fac. Cel puţin au reuşit să facă asta pentru mine.


2 Replies to “Despre cărţi de IT”

  1. trial

    Imi poti spune, te rog, despre ce carte de grafica pe calculator este vorba? Multumesc.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.