Despre Go și alte lucruri frumoase

Nu îmi mai amintesc să vă fi spus despre o pasiune recentă de-a mea. Recentă, adică de vreo 4-5 ani, cam de pe cînd Petru se pregătea să plece din țară.

Adevăratul sport al minții este, din punctul meu de vedere, Go – singurul mare joc care încă cere prea multă putere de calcul de la o mașină pentru a învinge un om foarte priceput.  Într-o anecdotă, un tînăr vorbește cu un înțelept: “Care este cel mai de seamă joc inventat de om?” întreabă acesta. După o vreme de gîndire, înțeleptul îi răspunde: “Șahul, de bună seamă”. Uimit, tînărul întreabă: “Dar jocul de go?”. “Ah”, exclamă înțeleptul, “jocul de go era deja acolo cînd s-a născut omul”.

Un joc vechi de 2500 de ani, incredibil de complex, în care oamenii își oglindesc viața și temperamentul – pentru că. mai mult decît orice, în cele din urmă jocul de Go scoate la suprafață caracterul unui om. Fiecare partidă de go e o lecție de viață, iar regulile simple sunt completate de experiență, de fler și spirit.

Pentru cei care vor să-l învețe, cel mai potrivit loc este “The interactive way to go”, o pagină tradusă și în românește de către jucătorii de Go arădeni.

Și acum, la fapt divers, știați că dacă românii nu sunt întotdeauna campioni – românii sunt cel mai des în topul jucătorilor la campionatele europene de Go? Știu că o astfel de știre nu prea transpiră în mass media românească, dar, pentru cei care doresc să cunoască și alte lucruri, aflați că la Tampere, în Finlanda, românii sunt acolo, din nou aproape de locurile fruntașe. Reporter virtual, site-ul “Despre Go“, așa că citiți mai multe acolo.

Și ca să vă faceți o idee cam cît de bune sunt calculatoarele la jucat Go: într-o rundă demonstrativă Cătălin Țăranu a pierdut la limită contra super-calculatorului aflat pe locul 74 din top 500 al super-calculatoarelor – drept îi, din cele 10864 de procesoare, supercalculatorul a folosit doar 512. Și, mai e drept, Cătălin Țăranu i-a lăsat calculatorului 7 piese în față (da, un fel de jucat fotbal începînd de la 7-0) :). Povestea întreagă, tot pe Despre Go.


4 Replies to “Despre Go și alte lucruri frumoase”

 1. eugen

  To go or not to go 😉

  Nu uita de Othello (Reversi), dupa unii cel mai dinamic, inteligent si captivant joc imaginat pina acum. De ce? Tabla mult mai mica, rezultatul total imprevizibil pina cu 2-3 mutari inainte de final, mult mai simplu decit Go-ul sau Sah-ul si in care esti la fiecare mutare in contact direct cu advertarul, spre deosebire de cele 2 in care “actiunea” adevarata incepe ceva mai tirziu. Nu cred ca conteaza numarul de procesoare al unei masini care bate un campion. Intotdeauna se vor mai putea adauga inca x mii de procesoare numai ca sa aratam suprematia unui super-computer la asa ceva. In definitiv jocurile acestea sint superbe cind sint jucate cu un partener uman si nu cu o masinarie. Competitia om-calculator mi se pare extrem de sterila si lipsita de fantezie. Tine cineva minte vreo mare partida dintre Kasparov si masina IBM? Nu cred. Pe cind memorabilele partide dintre marii jucatori rusi sau dintre rusi si englezi vor ramine intotdeauna in cartile de sah.

 2. Dorin

  Clar, frumusețea acestor jocuri este să fie jucate cu un partener uman. Și, clar, calculatorul nu poate să substituie un om.
  Șahul, din punctul meu de vedere, e un sport dificil, dar mult prea limitat – mult prea claustrofob. Îmi place mult mai mult Go – mi se pare că redă mult mai bine caracterul jucătorilor, plus că mi se pare că are un rol formator extraordinar.

 3. Mithrandir

  Cum ar fi un AI care să joace ca_un_om? Nu să facă orice să câștige ci să joace ca un om: greșeli, profitări din greșelile altora, etc

  Btw, go nu e singurul joc intractrabil. Vezi Phutball.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.