Despre logica puerilă a demiterii lui Băsescu

În absolut toate discuțiile pe care le-am avut pe tema demiterii lui Băsescu, cei ce-l vroiau dat afară ajungeau în cele din urmă la același raționament logic:

“Dar și X a făcut asta acum N ani”. Logica asta apare invariabil în discuțiile legate de referendum, așa că merită să o studiem.

Argumentația acuzatoare, așa cum am mai găsit-o numită, este argumentul final folosit în momentul în care orice altă justificare a fost demontată. E vorba de argumentația de tipul: “de ce mă oprește Garcea pe mine, uite, ăla mergea cu doi km/h mai repede” sau “Da’ mamă, uite, X a luat 5, Y a luat 6, de ce mă cerți că am luat 7”. Pare un argument irefutabil; întotdeauna există cineva care a făcut mai rău ca tine, care a călcat legea mai tare ca tine. Cu alte cuvinte, meriți să fii iertat. E un ice-breaker pentru o șpagă la un polițist sau o promisiune lipsită de conținut că o să înveți mai bine pentru data viitoare. Prin virtutea faptului că altul e mai nelegiuit ca tine ai dreptul să calci legea, gîndește poporeanul: “dar ăia fură mai mult, dar Hitler a omorît 12 milioane de oameni, dar… dar… dar…”

Desigur, e naiv să crezi că o astfel de apărare poate să-ți asigure imunitate, însă e un mod de gîndire des răspîndit printre consătenii noștri. Doar pentru că altul s-a comportat mai rău decît tine vei primi imunitate, poți să faci ce vrei.

În cazul lui Băsescu și a alianței PA, însă, logica e și mai absurdă. Pentru că, SE ȘTIE, Băsescu e de vină (răspunsul magic la orice), nici măcar nu e nevoie de o justificare foarte inteligentă, și fapta reclamată nici nu trebuie să fie la fel de mare și grosieră. Să luăm niște exemple:

  • Dar și PDLiștii și-au pus oamenii lor pe scaune la instituții. Sigur, PDL-ul nu a dat o lovitură de stat, schimbările s-au petrecut în timp, iar spre finalul mandatului lui Băsescu posturi importante (SIE, SRI) au ajuns la PSD/PNL. Dar nu contează, cît timp PDL-ul a făcut-o, noi avem voie să facem asta, și să nu pară lovitură de stat.
  • Dar Băsescu nu a colaborat cu opoziția. Opoziție care s-a dat cu fundul de pămînt, și ale cărei singure propuneri erau: “da, există bani” (acum se gîndesc să dubleze impozitele ca să aibă de unde plăti) și “numai unde nu există voință politică nu se poate dubla salariul profesorilor”. Opoziție care (așa cum arată și stenogramele wikileaks), face opoziție doar ca să fie contra, nu ca să fie constructivi, care au înțeles să absenteze în masă atunci cînd criza era mai mare și care odată înscăunată și-a aplicat ideea de colaborare: suspendarea președintelui!
  • Băsescu a generat o imagine negativă în lume a României. Desigur, asta în contextul în care imaginea respectivă era o imagine a țiganilor din Franța, da. Dar a fost și o Românie a unui ICR aplaudat de întreaga lume occidentală, cu reușite deosebite în ciuda unui buget infim. În schimb, apreciem imaginea extraordinară pe care o avem acum în lume, conduși de un CTRL-V Ponta plagiator, care își pune amprenta represivă asupra României. Dar, ce să-i faci, Merkel, Schultz, Frankfurter Allgemeine Zeitung, CNN (postul cu care sunt afiliați cică Antena 3), New York Times, The Economist, El Pais, Le monde și alți diletanți sunt niște băsiști jegoși care nici nu votează în România. În schimb, ne-ar prinde bine banii lor. Dar nu contează, că Ponta o să-i ia de la proștii care muncesc, prin ideea extraordinară de impozit progresiv.
  • Ne-am săturat de ‘escu’, vrem altceva. Pentru că, desigur, un Antoneanu sau un Ponta e mult mai bine pentru că nu sunt la fel de urîți ca Băsescu.

Dacă observați, majoritatea explicațiilor sunt absolut puerile, dar deoarece se știe că Băsescu e vinovat, e clar că nu mai contează. Important e că Băsescu, geniul răului din România post-decembristă, acest Ceaușescu al anilor 2000… ce vroiam să zic? Nu știu. Trebuie să-l demitem. HUO! Trebuie puși în față ăștia care se pricep, precum marele geniu politic VPonta, care reușește să crească Euro mult peste pragul istoric și care evident distruge complet economia și așa bolnavă a României.

Dar nu contează, uite-l ce bine a ieșit în singura poză în care nimeni, dar absolut nimeni, nu știa cine e ăla și ce caută la Consiliul Europei. Că după aia au știut. S-au tras toți în poză cu pămpălăul cu aere de dictator sud-american pleoștit de la palmele peste ceafă primite de la piticul Schultz. Dar nu contează. Acasă s-a întors erou, a și declarat că nu mai pleacă pînă la referendum. Bag seamă, or mai fi niște drepturi fundamentale de luat ca să funcționeze referendumul cum trebuie.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.