Și una despre Pungești

Huo! Ne-au omorît oamenii, fix a doua zi după scripturi! Capitaliștii nenorociți, uite-i cum ne bagă jandarmii pe gît! Huo!

Sau hai să vedem altfel problema. Tu vrei să faci o chestie. Să zicem că vrei să faci un azil pentru copiii cerșetorilor, ca să fii Maica Tereza pînă la capăt. Ai cumpărat/închiriat terenul, ai luat toate autorizațiile pentru a face chestia aia pe pămîntul tău, dar unii încep să urle că vai că e rău că le aduci cerșetorii în ogradă. Deși evident tu ai luat autorizațiile pentru chestia aia, și a fost totul în regulă.

Dar oamenii insistă și nu te lasă să te duci să termini treaba pe care ai început-o. Ce faci în situația asta? Nu uita, e vorba de un azil pentru copii nevinovați. Chiar nu faci nimic? Nu uita că ai dat niște bani, ai luat materiale de construcție… și chiar dacă o să zică lumea că ai bani că ai de unde, și că de fapt ești hoț, tu vrei să ajungi acolo și e dreptul tău. Chiar dacă te blestemă popa.

Încă o dată: ce faci?


9 Replies to “Și una despre Pungești”

 1. Cristian Banu

  Ce bine ar fi dacă analogia ta ar fi potrivită. Problema este că nu prea este. Fracturarea hidraulică presupune niște riscuri de mediu semnificative, mult mai mari decât simpla prezență a cerșetorilor. Situația din America nu este chiar identică cu cea din Europa, deoarece acolo exploatările sunt preponderent în zone cu densitate slabă de populație, astfel că efectele sunt mult reduse. Una este să ai cutremure în deșert, alta e să le ai într-o zonă locuită de mii de familii. Una este să ai infestată pânza freatică din pustiu, alta este să afectezi pânza freatică ce asigură existența a mii de familii și animale. Una este ca Maica Tereza să vină la tine și să-ți explice ce se va întâmpla, când și cât și eventual să-ți ofere o compensație, și alta este să te trezești cu utilajele în curte și jăndarii la poartă. Dacă cei de la RMGC au investit enorm în comunicare, Chevron a mers pe principiul „sugi p&la, noi suntem americani facem ce vrea mușchiul nostru”. Da, legal ei au acoperire, spre deosebire de RMGC. Însă nu totdeauna ce este legal este și corect.

 2. Manuel Cheța

  Eu zic altceva: tu ai porumb pe terenul tau si maine dimineata vine Chevron si isi pune sonda acolo. Nimeni nu iti zice nimic, nimeni nu ti-a dat vreo autorizatie sub nas, nimeni nu iti da si tie o parte din tot.

  Acuma tu nu mai poti folosi terenul sa faci porumb pentru ca e ocupat si tu nu iei nimic, nada. Ia zi, ce faci?

 3. Anca

  Iti citesc de multe ori cu drag si chiar cu admiratie articolele, insa de data asta mi se pare ca ratezi esentialul si fugi de implicatii.
  Nu am televizor, am doar net si imi ajunge 🙂 Ma feresc de stirile TV si incerc sa stau departe de spalarea creierului, asa ca incerc sa nu fiu pro sau contra coloraturilor politice. Deci fara sa tin cu nush ce putere, consider ca punctul tau de vedere rateaza cu gratie implicatiile sociale si consecintele pe termen lung. Consecinte ce vor avea impact asupra sanatatii, sigurantei, si a nivelului de trai a mii de familii si chiar a generatiilor ce vor venii

 4. Daniel Mihu

  Nu merge analogia asta. Hai să zicem că vrei să faci un azil pentru copiii cerșetorilor. Ai cumpărat terenul, ai autorizații și toate cele, și vrei să construiești un azil, iar lîngă o fabrică în care produci negru de fum. Cu banii obținuți din producție ai grijă de copiii sărmani. Să zicem că nu contează unde se întîmplă treaba asta, deci poate fi și în Brașov, în locul Metrom. Încuiații de brașoveni ar protesta împotriva construirii fabricii, de care-i condiționat și azilul, chiar dacă are toate aprobările. Ce faci ca să-i convingi că e bine cu fabrica?

 5. Lucian

  Nu e chiar asa. Daca treaba lor s-ar limita doar la terenul lor ar mai fi cumva insa ce fac ei injectand diverse substante in pamant ii afecteaza pe toti din jur contaminand panza de apa freatica. Daca ai sta la casa si ai folosi apa din fantana sau din put iar vecinul tau mecanic ar face pe terenul lui o groapa in care ar arunca uleiul de motor care ar ajunge in fantana ta sigur nu ai mai gandi asa. Problema e ca businessul lor ii afecteaza pe toti din zona respectiva si asta nu este ok.

 6. Dorin Lazăr

  Se pare că e imperios necesar să vin cu articolul despre gazele de șist, despre impactul asupra mediului, povestea cu pînza freatică și tot așa 🙁 Mda, am de muncă.

  Fiecare din voi spune lucrurile corect, dar mai e un ‘dacă’. În plus, acum e vorba de prospecțiuni, nicidecum de exploatare. Dar hai să facem revoluție. 😀

 7. Daniel Mihu

  Cred că explorarea se face cam după aceleași proceduri ca și exploatarea. Și nu mă refer aici doar în cazul gazelor de șist. Că doar n-o să aducă un vraci cu un băț care să le zică „băieți, e gaz căcălău aici”.

 8. Daniel Mihu

  Păi nu cred că e cineva pe aici care să nu fie de acord cu faptul că tot ce a însemnat progres în ultimele 2-3 secole a adus cu sine degradarea mediului înconjurător. Întrebarea e care-i limita? Eu nu-s mare ecologist, dar nu pot să nu mă întreb dacă nu se poate și altfel. Să zicem prin absurd că la anul se termină toate rezervele de gaz și țiței de pe planetă. Ce facem după asta? Murim?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.