Despre radioul digital

În ciuda a ceea ce spune internetul, radioul digital nu e un mare avantaj pentru toată lumea și aș fi mult mai fericit dacă măcar o parte din posturile de radio și-ar păstra frecvențele din spectrul FM pentru puținii demodați care și-ar dori să asculte ceva la calitatea mai proastă pe care o oferă FM-ul.

Radu spune aici că nu prea există dezavantaje pentru formatul DAB pe care radioul digital l-ar adopta. Și mi se pare ciudat pentru că există niște dezavantaje clare pentru mutarea pe digital în cazul ăsta. Cine poate spune așa ceva înseamnă că nu a văzut ce înseamnă artefacte digitale. Cel mai des, pe canalele Tv HD de pe cablu se pot observa artefactele digitale, când se pierde complet un cadru – și deodată toată imaginea devine un amalgam teribil de culori și forme. Un exemplu mai puțin grav mai jos:

screenshot002
Decoding artifacts

urmat de unul mai interesant, care e mult mai ilustrativ pentru ceea ce vreau să vă explic:

Artifacts
Decoding artifacts

Asta e în materie de imagine. Sunetul e și mai deranjant. Am găsit aici un exemplu de compresie care a luat-o razna – și într-un mediu atât de puțin sigur precum ‘aerul’, lucrurile garantat o vor lua razna. Prima parte e instructivă pentru cum sună un stream audio ‘razna’.

Deodată lucrurile nu par prea grozave. Pe când radioul analogic introduce artifacte specifice (fâșâit, de exemplu), într-adevăr, sistemul digital nu va introduce acele artifacte. Va introduce altele, mult mai enervante decât ce reușești să prinzi în sistemul digital. Și asta înseamnă că te vei putea muta pe un alt post de radio? Nu, pentru că în momentul în care ai zgomot sau interferență pe o anumită frecvență, toate posturile din pachetul respectiv sunt afectate. Minunea multiplexării e că nu se poate face demultiplexare la un alt flux când tot fluxul purtător e afectat.

Așadar fluxurile digitale sunt foarte susceptibile la sabotaj. Introdu interferență o dată la două secunde și ai distrus un post de radio sau un pachet de posturi de radio. Cititorii mei sugerează că poate ar fi o problemă de siguranță națională – eu nu o văd așa, mai ales că probabil se va păstra emisia pe unde lungi.

Bun, vorbim de dezavantaje. Să zicem că trecem peste aspectul ăsta – suntem în oraș, avem recepție mai bună (cred că noile frecvențe alese pentru digital permit o recepție mai bună oriunde în oraș, că orășenii așa sunt, mai scorțoși, și vor calitate). Să analizăm un pic ce formate se vor folosi. DAB folosește MPEG-1 audio layer 2 (mp2). DAB+ va folosi AAC+. Problema? Standardele astea sunt sufocate de patente software, și e imposibil să faci un codor sau decodor software sau hardware fără să plătești o sumă serioasă la cei care dețin acele patente.

Dincolo de aspectele economice sunt cele politice. Fluxurile digitale vor fi emise pe anumite frecvențe, dar ele vor grupa (multiplexa) mai multe posturi de radio. În momentul acesta posturile de radio sunt entități relativ singure, nu ai pachete de posturi de radio care să emită, posturi de radio deținute de același consorțiu (știu, există Kiss FM care are și Rock FM, dacă țin bine minte). Acesta e un aspect – un alt aspect este că cineva va trebui să facă multiplexarea. Și cel mai probabil acea entitate nu va fi una neutră – ci vor fi entități private care vor cumpăra frecvențe de la stat, și care vor pune acele fluxuri în aer. Credeți că acum lucrurile stau rău, cu frecvențele cumpărate de la stat? Stați un pic să vedeți cum o să fie peste câțiva ani când DAB/DAB+ o să intre și la noi.

Discutasem în podcast de radiourile pirat, că nu vor fi capabile să emită. Vor fi, dar va fi ceva mai costisitor și, suspectez, ceva mai ușor de scos din scenă; ce mi-e clar e că într-o lume digitală un Radio Europa Liberă nu va mai exista. Cenzura e mult mai ușor de aplicat, oamenii mult mai ușor de controlat. O lume analogică, demodată, are propriile ei feluri de a scăpa. Oamenii scap de cenzură prin referințe adiacente, prin impresionism și pointilism, Lumea digitală are valori de la 0 la 255, gânduri exacte și intenții precise. Următorul regim dictatorial ne va cenzura mult mai temeinic tot conținutul pe care îl consumăm. Nu mă credeți? Uitați-vă la oameni precum Grapă, viitorul politic al României e sumbru.

Deci, cum e? Avem dezavantaje sau nu avem? Ah, sigur, o să ziceți, putem să păstrăm casetofonul Internațional (cu leduri, că așa îmi place mie). Da, puteți, dar ce o să faceți cu el? Piesele de muzeu se țin sub sticlă, și nu se bagă în priză. Nu de alta, dar se ard ledurile dacă dă cineva volumul prea tare.


7 Replies to “Despre radioul digital”

 1. krossfire

  N-am prea inteles argumentul cu radiourile pirat. Ele nu emiteau pe frecvente “pirat” si inainte? E posibil chiar ca ele sa revina la moda, mai ales ca si receptarea lor va deveni o treaba “retro”.
  Sa nu mai vorbim despre miile de radiouri “pirat” online 🙂

 2. Dorin Lazăr

  Totul poate fi controlat. Ideea ar fi că radiourile pirat pot fi mult mai ușor bruiate acum, și va fi foarte greu să-ți construiești un receptor pentru frecvențe nestandard. Dar bine, nu e un element foarte important, a fost doar un gând care mi-a venit, Ideea de bază e că tot ce e octet poate fi urmărit, descifrat, sursa identificată.

  Poate sunt un pic pesimist. Poate în zona asta nu se schimbă nimic, deși schimbarea frecvențelor ar putea însemna ceva în zona asta. Recunosc că va trebui să așteptăm și să vedem.

  Miile de radiouri pirat din online vor dispărea la prima tuse mai răutăcioasă a unui guvernant. Să nu uităm că marele Firewall din China e produs de Cisco & friends. și după ce vând în China o să-și dorească să vândă și în alte părți, nu?

 3. Blue

  Meştere, tu crezi că lumea mai e aşa înapoiată încât să nu găsească alternative ? Crezi că e greu să recepţionezi frecvenţe alternative ? Tehnologia nu mai este astăzi apanajul unui număr limitat de oameni.
  Iar cu digitalul, ar trebui să mai citeşti un pic. Să nu crezi că cei care au proiectat digitalul nu s-au gândit la problemele de interferenţă şi erori ! Pentru asta s-a introdus conceptul de FEC, corecţii suplimentare, compensarea reflectiilor, etc. E adevărat, mai sunt şi medii care nu au FEC (transmisiile digitale prin cablu – DVB-C), care se consideră a fi un mediu controlabil, probabil şi unde ai observat artefacte. În rest, de la satelit la terestru, au fost prevăzute astfel de mecanisme de corecţie.
  Ia cu codecii, există deja şi implementări open-source (OGG & friends). Să nu crezi că lumea chiar rămâne fără alternative.

 4. Andrei

  “Cisco & Friends”, eu aș zice “Cisco & enemies” căci concurența e mare când vine vorba de appliance-uri firewall, anyway, mi se pare că impregnezi o ușoară conotație negativă firmei ce are ca scop să producă și să vândă echipamente high end în securitatea informației, e treaba fiecăruia în ce scop își folosește/configurează echipamentul. E alegerea Chinei să filtreze internetul, nu a companiei Cisco 😛 sau a altor vendori cu renume. Treaba cu radio pirat în mediu online, nu cred că e corect termenul sau poate te referi la altceva. Poți instala aplicații care fac live stream, spre ex. VLC-ul e unul din ele și atât timp cât ai un IP public oricine se poate conecta la “servicile” tale online, problema apare dacă se difuzează materiale pentru care nu s-a plătit sau nu se deține dreptul de a le difuza. De aceea spun că a face live stream pe “net” e perfect legal și nu te oprește nimeni(trebuie să ai grijă doar la materialele pe care le emiți), pe când să faci live stream pe banda publică FM (87,5 – 108 MHz) este legală doar dacă deții o licență de emisie pe care trebuie să o obții de la CNA și evident aceași poveste cu conținutul pe care-l emiți să fie legal. Comparăm mere cu pere când vine vorba de posturi de radio pirat pe net și cele din FM, n-are nicio legătură una cu cealaltă. Radioul digital, DAB-ul, vine ca o îmbunătățire a calității audio și dacă ai echipamentul necesar, stația de emisie radio ce suportă DAB, poți să fii un pirat fericit în continuare :)). Pentru a face trafic prin internet nu ai nevoie de licență ca în cazul FM-ului. Legat de ceea ce a spus mai sus “BLUE” mai sus, are dreptate sunt tot felul de metode prin care se compensează lipsa “semnalului” digital și compresia sau mai corect codec-ul folosit poate să fie cam costisitor dar există alternative free. Transmisia digitală este și va fi net superioară celei analog. Ît’s not a bad thing, It’s a good thing :).

 5. Dorin Lazăr

  1) Cisco poate să decidă că e imoral ceea ce vând și să nu mai vândă.
  2) VLC nu are licență pentru decodare MPEG2. Licențierea MPEG2 e treaba ta, a producătorului produsului bazat pe VLC. Costurile sunt foarte mari.
  3) Digitalul e mult mai susceptibil la bruiaj. Poate e un argument negândit (după cum am explicat, nu insist cu el), dar eu cred că pirații vor fi mult mai ușor de detectat, de oprit. Din fericire, nu avem nevoie de o Europa Liberă, dar dacă am avea, digitalul ar fi o mare opreliște în calea lor.
  4) Îți zic din experiență, ani buni de lucru cu recepție satelit și streamuri MPEG2, că nu, ce zice BLUE acolo e bullshit, și lucrurile nu merg așa cum își dorește el decât când vorbești despre ele, nu în realitate. Realitatea e cum am descris-o eu.

 6. Dorin Lazăr

  De fapt ești un fan mare al digitalului și nu îți mai place tehnologia analogică. Bun, am înțeles. Acum citește articolul meu și vezi care sunt dezavantajele tehnologiei digitale.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.