Despre radioul digital

În ciuda a ceea ce spune internetul, radioul digital nu e un mare avantaj pentru toată lumea și aș fi mult mai fericit dacă măcar o parte din posturile de radio și-ar păstra frecvențele din spectrul FM pentru puținii demodați care și-ar dori să asculte ceva la calitatea mai proastă pe care o oferă FM-ul.

Radu spune aici că nu prea există dezavantaje pentru formatul DAB pe care radioul digital l-ar adopta. Și mi se pare ciudat pentru că există niște dezavantaje clare pentru mutarea pe digital în cazul ăsta. Cine poate spune așa ceva înseamnă că nu a văzut ce înseamnă artefacte digitale. Cel mai des, pe canalele Tv HD de pe cablu se pot observa artefactele digitale, când se pierde complet un cadru – și deodată toată imaginea devine un amalgam teribil de culori și forme. Un exemplu mai puțin grav mai jos:

urmat de unul mai interesant, care e mult mai ilustrativ pentru ceea ce vreau să vă explic:

Asta e în materie de imagine. Sunetul e și mai deranjant. Am găsit aici un exemplu de compresie care a luat-o razna – și într-un mediu atât de puțin sigur precum ‘aerul’, lucrurile garantat o vor lua razna. Prima parte e instructivă pentru cum sună un stream audio ‘razna’.

Deodată lucrurile nu par prea grozave. Pe când radioul analogic introduce artifacte specifice (fâșâit, de exemplu), într-adevăr, sistemul digital nu va introduce acele artifacte. Va introduce altele, mult mai enervante decât ce reușești să prinzi în sistemul digital. Și asta înseamnă că te vei putea muta pe un alt post de radio? Nu, pentru că în momentul în care ai zgomot sau interferență pe o anumită frecvență, toate posturile din pachetul respectiv sunt afectate. Minunea multiplexării e că nu se poate face demultiplexare la un alt flux când tot fluxul purtător e afectat.

Așadar fluxurile digitale sunt foarte susceptibile la sabotaj. Introdu interferență o dată la două secunde și ai distrus un post de radio sau un pachet de posturi de radio. Cititorii mei sugerează că poate ar fi o problemă de siguranță națională – eu nu o văd așa, mai ales că probabil se va păstra emisia pe unde lungi.

Bun, vorbim de dezavantaje. Să zicem că trecem peste aspectul ăsta – suntem în oraș, avem recepție mai bună (cred că noile frecvențe alese pentru digital permit o recepție mai bună oriunde în oraș, că orășenii așa sunt, mai scorțoși, și vor calitate). Să analizăm un pic ce formate se vor folosi. DAB folosește MPEG-1 audio layer 2 (mp2). DAB+ va folosi AAC+. Problema? Standardele astea sunt sufocate de patente software, și e imposibil să faci un codor sau decodor software sau hardware fără să plătești o sumă serioasă la cei care dețin acele patente.

Dincolo de aspectele economice sunt cele politice. Fluxurile digitale vor fi emise pe anumite frecvențe, dar ele vor grupa (multiplexa) mai multe posturi de radio. În momentul acesta posturile de radio sunt entități relativ singure, nu ai pachete de posturi de radio care să emită, posturi de radio deținute de același consorțiu (știu, există Kiss FM care are și Rock FM, dacă țin bine minte). Acesta e un aspect – un alt aspect este că cineva va trebui să facă multiplexarea. Și cel mai probabil acea entitate nu va fi una neutră – ci vor fi entități private care vor cumpăra frecvențe de la stat, și care vor pune acele fluxuri în aer. Credeți că acum lucrurile stau rău, cu frecvențele cumpărate de la stat? Stați un pic să vedeți cum o să fie peste câțiva ani când DAB/DAB+ o să intre și la noi.

Discutasem în podcast de radiourile pirat, că nu vor fi capabile să emită. Vor fi, dar va fi ceva mai costisitor și, suspectez, ceva mai ușor de scos din scenă; ce mi-e clar e că într-o lume digitală un Radio Europa Liberă nu va mai exista. Cenzura e mult mai ușor de aplicat, oamenii mult mai ușor de controlat. O lume analogică, demodată, are propriile ei feluri de a scăpa. Oamenii scap de cenzură prin referințe adiacente, prin impresionism și pointilism, Lumea digitală are valori de la 0 la 255, gânduri exacte și intenții precise. Următorul regim dictatorial ne va cenzura mult mai temeinic tot conținutul pe care îl consumăm. Nu mă credeți? Uitați-vă la oameni precum Grapă, viitorul politic al României e sumbru.

Deci, cum e? Avem dezavantaje sau nu avem? Ah, sigur, o să ziceți, putem să păstrăm casetofonul Internațional (cu leduri, că așa îmi place mie). Da, puteți, dar ce o să faceți cu el? Piesele de muzeu se țin sub sticlă, și nu se bagă în priză. Nu de alta, dar se ard ledurile dacă dă cineva volumul prea tare.