Despre software (de ce filmele despre calculatoare inteligente sunt fantasmagorii)

Îmi plac la nebunie filmele panicarde ale americanilor despre calculatoare mult prea inteligente ce atacă maniacal însăşi fiinţa care l-a creat, omul. De cele mai multe ori, într-un mod patetic, creatorul calculatorului este cel care vine şi linişteşte dihania, sau din contră, calculatorul răzbună creatorul.

Acest curent aberant, adecvat pentru inteligenţa de babuin a americanului mediu, a fost în general propovăduit de creatorii de panică, adică filmografii americani. Să recunoaştem, este o idee care sperie şi americanilor le place să plătească să fie speriaţi. Să revenim.

Calculatorul cel rău, infam, nenorocit, aşteaptă clipa de slăbiciune. Ocupă întreaga clădire, după care începe să asasineze subtil pe toţi care ar putea să dezafecteze existenţa sa. Nimeni nu se gîndeşte să taie curentul întregii clădiri, desigur, pentru că se ştie că sistemul infam deţine generatoare de rezervă. Singura soluţie este să se înconjoare clădirea cu maşini de poliţie, şi să se trimită un super-erou de talia lui Bruce ‘salvează-i pe toţi’ Willis, gata să se sacrifice. Super eroul nostru se inflitrează precum apa în calcar, şi în cele din urmă găseşte clinciul pe care nici calculatorul super-inteligent nu îl poate prevede. Booya! Suntem cu toţii salvaţi! Mulţumim Bruce Willis!. În urmă rămîn două dischete (sau un CD, la alegere), care conţin gîndirea calculatorului infam, pe care o conspiraţie universală le ascunde pe undeva, numai gata de a fi resuscitate dacă e cazul.

Newsflash!!! Haide să ne dăm două palme şi să revenim pe pămînt.

Azi dimineaţă vreau să ascult discul pe care mi l-am cumpărat recent – îl introduc în unitate şi îi dau rip (da, prefer să îl ascult de pe hard disk decît să îmi frec discul constant). Cît credeţi că durează? o oră jumătate. Să recapitulăm problemele:

  1. Nu am informaţii în CDDB. Fuck that, introduc datele de mînă.
  2. Sunt mai multe track-uri decît cîte apar pe copertă. Ha? Nu pot să dau clickuri ca să ascult discul, să văd ce melodii sunt. Dau cancel (nu are ‘save’).
  3. Playerul crapă
  4. Vreau să dau drumul la player din nou. CD-ul nu mai e recunoscut. Windowsul îngheaţă. Reboot. (Sidenote: folosesc windows acasă pentru că 1) am licenţă, şi 2) flash-player-ul nu merge decît pe windows, nu s-a gîndit nimeni să-l porteze pe 64 de biţi. Revin cu ideea)
  5. Introduc din nou CD-ul. Introduc datele. (15 minute durează operaţiunea, pentru că evident trebuie să dai click-uri plictisite prin toate locurile pentru a edita următorul track)
  6. Îmi zice că face submit. Dar mie îmi afişează ‘Unknown artist-Unknown track’. Cu alte cuvinte am făcut introducerea degeaba. Repornesc player-ul. Nu îmi recunoaşte informaţiile de CDDB.
  7. Mă hotărăsc să ripăi trackurile aşa. Dau rip,şi am proasta inspiraţie de a da click pe fereastra player-ului. Acesta crapă. Sistemul îngheaţă. Reboot.
  8. Repeat step 7 three times.
  9. Găsesc combinaţia în care să nu crape player-ul. Player-ul, apropos, se numeşte Winamp.
  10. Mă enervez şi încep acest blog-entry

Acum, unde e inteligenţa aia incredibilă care încape pe o dischetă şi mă ţine ostatic într-un zgîrie nori? 🙂

Haide să luăm altă problemă. Flash player-ul şi Linux. Ştiţi care e problema? Nu merge pe 64 de biţi. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că pentru că poate să folosească numere mai mari softul lor nu mai funcţionează. Serios… voi puteţi să vă explicaţi chestia asta logic? Eu nu prea. Şi vorba aia, se chinuie să porteze player-ul de flash de vreun an şi jumătate.

Alt exemplu: blog.com . Sesiunea îţi expiră dacă durează mai mult de 10 minute să scrii un blog – ceea ce se şi poate întîmpla dacă ai ceva de zis, şi nu eşti american mediu cu inteligenţă de babuin (cred că au autocomplete americanii: “LOOOOL! Computers are attacking! Click here to vote for Bush! The avian flu is here! Will kill us all! Conspiracy!”). Cu alte cuvinte dacă scrii timp de 50 de minute ai TOATE şansele să pierzi textul pe care l-ai scris. Are sens? 🙂

Vă simţiţi ameninţaţi de un calculator super-inteligent cu tendinţe maniacale, care vă va ţine captivi într-un zgîrie-nori? Get a fucking grip on reality. Nu se va întîmpla NICIODATĂ!

Şi acum închideţi naibii calculatoarele, deja aţi citit prea multe aberaţii pe ziua de azi.


2 Replies to “Despre software (de ce filmele despre calculatoare inteligente sunt fantasmagorii)”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.