Despre statistici

Am un blog mic. Știu chestia asta, și nu mă amăgesc de unul singur că nu ar fi. Am cîțiva cititori fideli, de bună calitate, dar sunt conștient că nu sunt colțul cel mai interesant din blogosferă. Scriu prea mult. Textele pe care le scriu sunt de obicei mai lungi de o pagină, și cum suferim în masă de ADHD, e de înțeles că nu sunt foarte popular. Și totuși Google mă consideră destul de relevant, de vreme ce îndrumă oameni încoace. Poate pentru că lucrurile despre care comentez sunt de nișă… tot ce e posibil.

Însă uneori mai alunec pe un subiect care e de interes și cineva cunoscut dă referințe către mine; în momentul respectiv îmi crește traficul de 8-10 ori; ca mai jos. S-a întîmplat de două ori pînă acum – distanța dintre cele două ‘lovituri’ este atît de mare încît mi-e clar că nu o să am niciodată blogul cu peste 1000 de unici pe zi – și nici nu-mi doresc.

Pot însă să vă dau soluția de succes, așa cum reiese din statisticile mele. Nu trebuie să scrii mult, să scrii zece articole pe zi. Sigur, e un mod de a atrage pageviews, dar nu și vizitatori unici – plus că te transformi într-un spectacol de varieteu, lucru pe care poate că nu ți-l dorești. Poate chiar vrei să fii luat în serios. Dar nu, cheia nu e să scrii mult. Cheia e să scrii constant.

A doua treabă se referă la tipul de subiecte abordate. Trebuie să fie de actualitate și să stîrnească oamenii la comentarii – să-i faci să mai vină. Nu cu un simplu ‘voi ce părere aveți’, ci să reacționeze la subiectul abordat. Și să reveniți a doua zi cu un articol la fel de bun. Altfel veți cădea la fel de repede cum ați urcat.

Din păcate, mă uit peste statisticile mele și văd cu care articole am avut cel mai mult succes. Să vă zic și părțile negative din statistici? Că ‘liviu pustiu’ face mai mult trafic decît ‘Experimentul Pitești’?  Să fim serioși. Nu asta vroiați să aflați de pe un blog cît de cît serios și aproximativ anonim 🙂


11 Replies to “Despre statistici”

 1. Mithrandir

  Pe blogul de programare am vârfuri din 16 în 16 zile când public soluțiile de la concursul de pe celalt blog. Asta pentru că le promovez și pe reddit și vin oameni din #haskell să comenteze și să mă corecteze. Scad în 3-4 zile, depinde și cât de mult ține discuția.

  Pe blogul normal, cele mai multe vizite sunt la articolele controversate despre facultate. Dacă se adună 3-4 de astea consecutiv nivelul de 0 crește (după 3-4 articole controversate voi avea zilnic 40-50 de vizite chiar dacă nu mai scriu nimic o bucată).

  Probabil o soluție bună este să și faci destul de multe articole ce provoacă discuții, multe consecutiv cât să-ți salte acel prag 🙂

 2. Dorin

  După cum vezi și la mine cam la fel stă situația – cînd public lucruri mai interesante mai am cîte un vîrf de trafic. Dar vîrfurile mele fac pe undeva pe la 80-90 de views – în nici un caz 300 cîți mi-a adus link-ul de la zoso.
  Plus că cei ce vin de la zoso nu sunt cititorii mei, lucru care se vede și mai tîziu, în regresia numărului de vizitatori.
  Unrelated: spuneai că mă corupi cu Haskell-ul 🙂 tot nu am înțeles de ce l-aș folosi, și pentru ce 🙂

 3. Dorin

  Aha! Exact ce-mi doream să aflu! Makes sense.
  Poate fi combinat cu cod scris în C++, de exemplu (AI processing in a 3D game)?

 4. Mithrandir

  Cred că poate. Are o interfață de apelat cod C (FFI – Foreign Function Interface).

  Se poate face și cu Reactive Functional Programming. Un alt proiect pe care încerc să-l pornesc vrea să scoată un joc 3D cu FieldTrip și Reactive (OpenGL într-o manieră pur funcțională și reacții la evenimente)

 5. Mithrandir

  Un compilator e mult mai ușor de făcut în Haskell. Pentru că, fiind leneș, Haskell interclasează etapele de compilare și nu generează decât partea de arbore ce intră în producție mai departe.

  Demonstrații matematice automate se pot face foarte ușor în Haskell. Practic, se poate ajunge la situația în care un program compilează dacă un tip este populat ceea ce se reduce la a demonstra o teoremă.

 6. Petru

  La statisticile de la feed te uiti? De exemplu eu nu dau click decat cand vreau sa te injur^W^Wcomentez, si de fiecare data plec trist cand remarc ca in continuare nu ma iubesti suficient de mult incat sa ma treci la “Dati si in ei” 🙁

 7. Dorin

  Of of of. 🙁 Uite, pentru că ești fan de-al meu și de fiecare dată mă înjuri^H^H^H^H^H^H^H^H^Hcomentezi aberații^W lucruri inteligente ai din partea mea un bonus. Te-ai uitat în ultimele zece secunde la blogul meu?
  Statisticile pe feed nu sunt relevante – prin feedburner sunt doar doi înscriși, ceea ce nu prea cred că e pe bune 🙂

 8. Petru

  Whee! 😀

  PS: am impresia ca feedburnerul nu-ti arata ce trebuie pt. ca majoritatea subscriberilor nu sunt pe feedburner (RSS autodiscovery la tine arata spre dorinlazar.wordpress.com/feed/, care nu pare sa redirecteze la feedburner)

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.