Despre țigani, despre CNCD

Dragă CNCD, dacă interzici un cuvînt nu înseamnă că încetează discriminarea, înseamnă doar că interzici un cuvînt. Pentru că problema nu e cuvîntul, e percepția etniei în societate. Nu interziceți și etnia, vă rog? Sau societatea, vedeți voi care e mai simplu de interzis.

Ce urmează? ‘gitano’? ‘gipsy’? ‘zigeuner’? Hai, tovarăși, că sunteți meseriași! Sau poate vă luați de apelativele care vor urma: ‘bronzat’? ‘brunet’? ‘cioară’?

Interziceți limba română. E vorbită numai de proști care discriminează, din cîte văd.

PS: eram ferm convins să nu postez asta, pentru că Realitatea a raportat știri vechi (schimbarea legată de amenzi e de prin martie, dacă google nu mă minte). Dar am spus că, de ce nu, abia aștept să primesc o amendă din partea CNDC.

PPS: E posibil să mă înșel. Evident, legea nu spune că folosirea cuvîntului ‘țigan’ e interzisă, ci evitarea cuvîntului e dezirabilă. O să păstrez tonul vehement, pentru că, deși greșit, atacă o problemă reală: interdicția unui cuvînt nu ajută deloc.


5 Replies to “Despre țigani, despre CNCD”

  1. Dorin Lazăr

    Păi ce treabă am cu țiganii? Nu am nici o treabă, să-și vadă ei de treaba lor. Eu am o treabă cu oamenii murdari, cerșetorii, cei care îți fură din buzunar, indiferent de etnie. Și nu, nu discriminez pe cineva că e țigan sau nu. Îl judec pe om după ce face, nu după ce culoare are pielea, că aia nu îmi spune nimic despre caracter.

  2. Manuel Cheta

    Tocmai aici gresete legea asta: nu aduce in fata problema reala, a unor oameni care nu is conformi cu societatea. Sa interzici cuvantul tigan si sa dai asemenea amenzi e cel putin stupid. Tigani, se pare, is tocmai cei de la CNCD.

  3. Dorin Lazăr

    Mă, nu i-am căutat la etnie pe ăia de la CNCD. Eu aș zice că sunt niște țărani proști. Sau orășeni proști, după cum doresc domniile lor.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.