Despre țigani, despre CNCD

Dragă CNCD, dacă interzici un cuvînt nu înseamnă că încetează discriminarea, înseamnă doar că interzici un cuvînt. Pentru că problema nu e cuvîntul, e percepția etniei în societate. Nu interziceți și etnia, vă rog? Sau societatea, vedeți voi care e mai simplu de interzis.

Ce urmează? ‘gitano’? ‘gipsy’? ‘zigeuner’? Hai, tovarăși, că sunteți meseriași! Sau poate vă luați de apelativele care vor urma: ‘bronzat’? ‘brunet’? ‘cioară’?

Interziceți limba română. E vorbită numai de proști care discriminează, din cîte văd.

PS: eram ferm convins să nu postez asta, pentru că Realitatea a raportat știri vechi (schimbarea legată de amenzi e de prin martie, dacă google nu mă minte). Dar am spus că, de ce nu, abia aștept să primesc o amendă din partea CNDC.

PPS: E posibil să mă înșel. Evident, legea nu spune că folosirea cuvîntului ‘țigan’ e interzisă, ci evitarea cuvîntului e dezirabilă. O să păstrez tonul vehement, pentru că, deși greșit, atacă o problemă reală: interdicția unui cuvînt nu ajută deloc.

5 Replies to “Despre țigani, despre CNCD”

  1. Păi ce treabă am cu țiganii? Nu am nici o treabă, să-și vadă ei de treaba lor. Eu am o treabă cu oamenii murdari, cerșetorii, cei care îți fură din buzunar, indiferent de etnie. Și nu, nu discriminez pe cineva că e țigan sau nu. Îl judec pe om după ce face, nu după ce culoare are pielea, că aia nu îmi spune nimic despre caracter.

  2. Tocmai aici gresete legea asta: nu aduce in fata problema reala, a unor oameni care nu is conformi cu societatea. Sa interzici cuvantul tigan si sa dai asemenea amenzi e cel putin stupid. Tigani, se pare, is tocmai cei de la CNCD.

  3. Mă, nu i-am căutat la etnie pe ăia de la CNCD. Eu aș zice că sunt niște țărani proști. Sau orășeni proști, după cum doresc domniile lor.

Comments are closed.