Diferența dintre fantasy și science-fiction

Dacă are nave e science-fiction. Cam așa zice regula nescrisă care face diferența între fantasy și science fiction. Cam asta rezultă și din review-ul filmelor care circulă recent pe la noi, de exemplu acest review al lui (NW)Radu la “Guardians of the Galaxy” (apropos, citiți-l, are dreptate cu ce zice).

Numai că nu așa se identifică science-fiction-ul. Țin minte că Ray Bradbury se simțea un pic deranjat de eticheta “science-fiction” aplicată scrierilor lui. Bradbury considera că doar “Fahrenheit 451” merită eticheta SF, restul fiind ficțiuni fantastice:

“Fantasies are things that can’t happen, and science fiction is about things that can happen.”

Și de fapt asta e diferența. Ray Bradbury a scris mai mult ‘mituri moderne’ decît ficțiuni bazate pe știință, și a insistat întotdeauna să se identifice corect genul.

Revenind: din toată suita asta de filme cu super-eroi care ne bombardează în ultima vreme, cred că doar seria Iron Man este o serie Science-Fiction în adevăratul sens al cuvîntului. În rest, cam toate sunt fantastice, mituri moderne, cu cel mult o sămînță de pseudo-știință semănată în povestea generatoare a personajului (vezi super-spider-bite de la Spiderman).

Ăsta e și motivul pentru care mi-a plăcut atît de mult seria Iron Man. Asta, și faptul că pune creatorul, generatorul de valoare, în prim-plan.

science-fiction-illustratio-by-Alexander-Preuss-8
Alexander Preuss – The broken armistice over Abalakin

6 Replies to “Diferența dintre fantasy și science-fiction”

  1. Vio

    Și cum definești ce se poate întâmpla? Hiperspațiul există? Subspațiul? Orice FTL? Mi se pare cam îngustă definiția, pentru că tot ce iese din sfera științei actuale devine fantasy. Unde e granița dintre știință și pseudoștiință?

    Mai rău, o mare parte din fantasy devine SF. Dragonii pot exista. Poate nu scuipă foc, dar în rest nu-s imposibili. Asta face Game of Thrones SF?

  2. Dorin Lazăr

    Cred că pierzi din vedere elementul foarte important: știința. Da, dragonii pot exista, de aceea Jurassic Park e Science Fiction și nu fantasy. Dar care e diferența dintre Jurassic Park și Game of Thrones? E una subtilă, care te va face să plasezi corect și rapid cele două în categoria relevantă.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.