Diferența dintre fantasy și science-fiction

Dacă are nave e science-fiction. Cam așa zice regula nescrisă care face diferența între fantasy și science fiction. Cam asta rezultă și din review-ul filmelor care circulă recent pe la noi, de exemplu acest review al lui (NW)Radu la “Guardians of the Galaxy” (apropos, citiți-l, are dreptate cu ce zice).

Numai că nu așa se identifică science-fiction-ul. Țin minte că Ray Bradbury se simțea un pic deranjat de eticheta “science-fiction” aplicată scrierilor lui. Bradbury considera că doar “Fahrenheit 451” merită eticheta SF, restul fiind ficțiuni fantastice:

“Fantasies are things that can’t happen, and science fiction is about things that can happen.”

Și de fapt asta e diferența. Ray Bradbury a scris mai mult ‘mituri moderne’ decît ficțiuni bazate pe știință, și a insistat întotdeauna să se identifice corect genul.

Revenind: din toată suita asta de filme cu super-eroi care ne bombardează în ultima vreme, cred că doar seria Iron Man este o serie Science-Fiction în adevăratul sens al cuvîntului. În rest, cam toate sunt fantastice, mituri moderne, cu cel mult o sămînță de pseudo-știință semănată în povestea generatoare a personajului (vezi super-spider-bite de la Spiderman).

Ăsta e și motivul pentru care mi-a plăcut atît de mult seria Iron Man. Asta, și faptul că pune creatorul, generatorul de valoare, în prim-plan.

science-fiction-illustratio-by-Alexander-Preuss-8
Alexander Preuss – The broken armistice over Abalakin

6 Replies to “Diferența dintre fantasy și science-fiction”

  1. Și cum definești ce se poate întâmpla? Hiperspațiul există? Subspațiul? Orice FTL? Mi se pare cam îngustă definiția, pentru că tot ce iese din sfera științei actuale devine fantasy. Unde e granița dintre știință și pseudoștiință?

    Mai rău, o mare parte din fantasy devine SF. Dragonii pot exista. Poate nu scuipă foc, dar în rest nu-s imposibili. Asta face Game of Thrones SF?

  2. Cred că pierzi din vedere elementul foarte important: știința. Da, dragonii pot exista, de aceea Jurassic Park e Science Fiction și nu fantasy. Dar care e diferența dintre Jurassic Park și Game of Thrones? E una subtilă, care te va face să plasezi corect și rapid cele două în categoria relevantă.

Comments are closed.