Digi24 își ia programul „Prima bătaie”

Din nou și din nou încerc să mă uit cu un minimum de echilibru la ce se întâmplă în spațiul public românesc acum, și mi-e imposibil. Ultima ședință a senatului care apare pe site-ul senat.ro este din 11 aprilie, ultimul proiect de lege înregistrat e din 30 martie. Cu alte cuvinte mi-e imposibil să comentez ceva ce nu pot să verific.

Colegii mei din online, însă, nu au această problemă. Digi24, aparent farul luminos spre care se uită toată bula mea, are o afirmație, urmată de povestea unei tipe, după care are o discuție cu un senator USR care explică că diferența majoră e că dacă până acum era voie ca după fiecare bătaie partea agresată să se „împace” cu agresorul, acum treaba asta va fi permisă o singură dată. Deci, cu alte cuvinte, o lege mai strictă care permite și împăcarea dacă într-adevăr e vorba de un accident, dar care nu va permite recidiva „accidentală”. Și ăsta e un lucru bun. Dar Digi24 au fost mulțumiți că au putut scrie un titlu inflamatoriu și, deși puteau să-l contacteze pe cel care a susținut proiectul (pe care nici măcar nu l-au numit), au ales să pună chestia aia cu „Programul «Prima Bătaie»”. Pentru că e mai important să fii memar decât să informezi.

Și m-am săturat de lipsa asta de profesionalism, și lipsa asta de civism a enervaților de serviciu de la mine din timeline. Mă deștepților, puneți mâna și citiți și documentați-vă înainte, și nu mai comentați titluri de site-uri de spam. Furia voastră în paharul de apă e inutilă. Puneți mâna și comentați în cunoștință de cauză. Dacă vreți să fiți credibili. Altfel, m-am uitat azi la o ședință întreagă a Senatului, și m-am săturat de Presadă care se plânge în plen că inițiativele ei legislative vor fi respinse.


5 Replies to “Digi24 își ia programul „Prima bătaie””

 1. Vasile

  Au sunat anii ’90 și au cerut trista constatare înapoi. Bună dimineața! În cel puțin un sistem teoretic prin care se căznește omul să descrie nivelurile creierului (sau de gândire, dacă vrei), există următoarea stratificare (de la Paul MacLean citire, carevasăzică despre creierul “triunic”):
  – creierul “reptilian” (denumit astfel prin asemănările neurofiziologice: se ocupă de papa, caca, pipi, somn, chestii de bază, ca și reglarea funcției organelor interne;
  – creierul afectiv/emoțional (cred că e lesne de înțeles unde joacă dânsul);
  – neocortex: ăsta-i șmecherie, o particularitate umană, cu rolul de a guverna și actualiza tiparele comportamentale și a asigura adaptabilitatea și ‘supraviețuibilitatea’.

  Mno, de când cu bombardamentul constant de ‘informații’ către creierul afectiv, bipezii ăștia care estem nu prea mai au răgaz pentru neocortex, care merge cumva pe avarii, pilot automat, ce vrei tu. Practic, invazia arde cicluri de procesare ampulea și suprastimulează emoțional pe un fel de șirag de asocieri emoționale, ținând în frâu disponibilitatea resurselor pentru a mai și “gândi” ceva. Critica, autocritica, discernământul,recunoașterea unor simboluri și tipare dezbrăcate de emoții și context nu prea mai au loc, motiv pentru care, nu de acum, ci de când cu mass media și mass propaganda, oamenii ajung mai degrabă niște repetoare/amplificatoare de atitudini/idei/whatever, nemaiavând instrumentele și timpul de a prelucra cum se cuvine ce le taie calea.

  Pe undeva, nu este ceva inputabil decât în măsura în care, acum, mai mult decât oricând, trebuie să fii informat și autodisciplinat în privința expunerii la informație.

  Cred că se-nțelege ce m-am scremut să spun.

 2. Vasile

  Pe de alta parte, dacă este adevărat micul rezumat, într-un climat “și balcanic” este de râsul curcilor inițiativa de limitare a impacărilor. Nu ajunge că dacă se se trezește vreun dobitoc (lipsit de spirit civic în sensul adevărat al sintagmei, adică incapabil să-și rezolve problemele de la om la persoană, care generează amboulea cheltuieli cu jude, martori, grefier si toată gradina zoo-juridică în speță (sic!) – că jălanie poate face orice imbecil) să facă zile negre altuia se duce și banu’ meu p.lii, dar acum de la incidentul #2 mai e și musai cheltuiala.
  Sorry to say this, dar și în USR, o tunat si i-a adunat. Cu tristețe.

 3. Alex. A

  Mi se pare mie sau si zoso a tras aceeasi concluzie superficiala ? Intreb doar, poate inteleg eu gresit..

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.