Din nou despre mineriade

mineriade-small De fiecare dată în jurul mineriadelor există cîte un motiv să ne reamintim că în 1990 studenții protestau real contra conducerii abuzive a statului român. Adaug ‘real’, pentru că astăzi deja nu se mai cunoaște ce e acela protest; sigur, “protestăm” contra diverse chestii, inclusiv contra încălzirii globale, dar habar nu avem de ce o facem și pentru ce protestăm, real. De fapt, oamenii în ziua de azi o fac pentru că e profitabil, și cînd un George Soros investește în cele două capete ale unui conflict precum RMGC, nu îți vine să nu te întrebi de ce se întîmplă asta.

Dar deviez. Sau nu. Poate nu e o deviere, și poate cele două lucruri sunt legate. În 1990 protestele reale veneau dintr-o frustrare foarte directă. Revoluția fusese preluată de politruci de la niște adolescenți și tineri care se săturaseră de minciuni, de sărăcie, de foame, de abuzuri. Tovarășul Ion Iliescu și gașca din jurul lui (inclusiv tov. Traian Băsescu, să nu ne facem iluzii) aveau de gînd să înăbușe aceste proteste. Și au făcut-o, folosind niște oameni impresionabili, ajutați un pic de aparatul lui Ceaușescu folosit cu mare artă de urmașul lui natural.

De ce scriu despre mineriade? Mai multe motive. În primul rînd, pentru că nu avem voie să uităm. 23 de ani, și nu am uitat. Nu am uitat că am fost manipulat, mințit, că am fost făcut să cred că ‘golanii’ din stradă sunt pericolul pentru mine. Nu, ei ar fi fost salvarea pentru noi. Dar am preferat ca și națiune să-i lăsăm să cadă sub bîtele minerilor și Securității.

De ce mai scriu? Scriu ca să le reamintesc tuturor că Piața Univeristății a fost masacrată, pervertită, distrusă, și acum preluată de exact cei contra cărora se protesta atunci. Practic, să reamintesc că suntem înconjurați de prea multe minciuni, și că nu există decît o singură voce care trebuie ascultată: vocea proprie.

Și trebuie să o urmăm, să gîndim, să luptăm contra celor care vor să ne dea o altă voce. Și acum avem posibilitatea. Aveam fiecare o voce diferită, și putem să o folosim. Dar înainte să o folosim, să și gîndim.

Să vedem exact cine e inamicul, să îl identificăm corect, să îl arătăm tuturor, să-l expunem… Ca nu cumva inamicul să fie fix cel care ne cîntă în strună, cel care ne spune lucrurile care vrem să le auzim.

mineriade_05150600
Foto: România Liberă, via Realitatea

Pentru că în România, inamicul cel mai mare este ‘omul de bine’.

Al dumneavoastră element antisocial,

Dorin


15 Replies to “Din nou despre mineriade”

 1. Mircea

  wake up! politica = manipulare. oricine ar fi la putere, cu asta se ocupa.
  te plangi de ceva ce nu poate fi evitat.

 2. Cristian Banu

  Vezi că e Piața Universității, nu Piața Revoluției. Pațurcă cânta de la balconul lui Milică de la Geografie, nu de la CC lui nea Nicu ;(

  Când mai vii pe la oraș să dai un semn să-ți arăt diferența 😆

 3. __Vali

  Un copy&paste (sorry!) al unui comentariu pe care l-am postat acum 1 an pe un alt blog:

  ‘Nu, n-am fost fost un “pietar” (prea multa exaltare era acolo pt un amarat ca mine!), am avut colegi de servici care au fost. Si, nu, nu din cauza celor intimplate atunci am plecat din tara (nu sunt, nici pe departe, o victima!).
  Dar am iesit in strada in zilele alea sa vad cu ochii mei ce se intampla (serviciul meu era la 200m de Piata Universitatii), si m-am ingrozit, Umblam pe strazi inmarmurit de ce vedeam si cu gura inclestata de frica sa nu o incasez si eu din cine stie ce motiv. Ajunsesem sa-mi doresc (si sa visez!) sa am o mitraliera si sa “curat” strazile de bestiile alea (da, stiu, suna patetic acum dar asta am trait/simtit atunci!).

  Sper sa apuc ziua cind ISTORIA il va aseza pe Ion Iliescu acolo unde-i locul lui, de partea gresita a Romaniei!

  Marturii cutremuratoare despre 13-15 Iunie (si, in general, viata in Romania comunista) pentru cei care au uitat, si pentru cei ce n-au aflat inca, si pentru votantii de azi ai PSD-ului, s.a.m.d. la comentariile articolului
  http://www.gheoland.ro/o-poveste-cu-romania-plecata/

 4. Mircea

  pentru ca tu crezi ca Revolutia a pornit de la niste tineri rebeli si satui de…
  esti naiv. cel putin eu asa vad lucrurile.
  ca nu trebuie sa uitam, sunt de acord, e trist ce s-a intamplat. istoria in general, fie ea buna sau rea, nu trebuie niciodata uitata.

 5. Nautilus
  1. Nu e profitabil să protestezi, indiferent pentru ce. Tocmai cei care ar trebui să fie de partea ta fiindcă e şi interesul lor în joc te împroaşcă până renunţi cu bale şi muci.
  2. Nu “ai fost făcut să crezi că ‘golanii’ din stradă sunt pericolul”, asta se întâmplă şi în zilele noastre.

   Ni se explică în cele mai binevoitoare moduri cum toţi tinerii (vorba unui postac, “toţi cei sub 40 de ani”, inclusiv Ponta, care la data aceea avea 39 de ani 🙂 ) sunt nişte monştri, nişte mutanţi, că tocmai faptul că au şcoală îi face să fie aşa, că ar fi trebuit terorizaţi, vânaţi, alungaţi din joburi, cu casele şi maşinile confiscate, trimişi în lagăre, femeile tunse şi îmbrăcate cu forţa în burqa, şi că adevărata calitate morală o au, în ordinea asta, ţăranii, Doreii de la lopată şi cei care au fost crescuţi în (co)mu(n)ism.

   3 sferturi din postările de pe orice site de ziar central sunt cam în stilul ăsta.

 6. Mircea

  cred ca ai scris destul de clar 🙂 tin insa sa insist ca tot de ceea ce avem parte este manipulare. nimic altceva…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.