Cum e cu diploma furată de Coliban?

Am înțeles că e un mare scandal legat de o diplomă furată de Allen Coliban, și oamenii se comportă de parcă au uitat că suntem în plină campanie electorală. Hai să discutăm un pic despre ce e vorba.

Treaba începe de la prodecanul facultății de Automatică și Calculatoare din București (s-ar putea să greșesc denumirea oficială, dar să simplificăm), Ciprian Dobre, care, în momentul în care a fost confirmat Allen Coliban în postura de primar al Municipiului Brașov, a postat pe Facebook o întrebare legată de onestitatea lui Allen, care afirmă că „a absolvit facultatea A&C”. Mai departe a dus lucrurile Traian Rebedea, care acum e folosit drept sursă pentru toate aceste informații, oarecum nevinovat dacă nu ar fi suferit de facebookită cronică și nu ar fi dat-o în malițiozitate și o oarecare satisfacție că poate face un rău cuiva.

Între timp, Allen a avut o declarație publică (postată undeva pe Facebook, deci inaccesibilă mie) unde a explicat că nu a dat examenul de licență, și a clarificat tot ce era de clarificat. Și-a modificat CV-ul să spună ceva mult mai clar legat de cursurile de Automatică și Calculatoare, și în mod normal ar fi trebuit să fie suficient. Dar nu este, și voi explica pe la finalul articolului de ce.

Acum, prima problemă: Allen susținuse în CV că a terminat facultatea respectivă, dar aparent vine informația că el a fost exmatriculat. Acum, e o problemă de nuanță. După ce am dezbătut îndelung această problemă, am ajuns la concluzia că în învățământul românesc există noțiunea de absolvire fără licență. Nu primești nicio confirmare că ai terminat facultatea dacă nu ai licența, dar noțiunea e cât se poate de validă (poți amâna destul de mult examenul de licență). Deci e foarte posibil ca Allen să fi crezut că a rămas în acest stadiu.

Numărul doi, exmatricularea i-a fost comunicată studentului? Dacă Traian Rebedea consideră că omul a fost exmatriculat, bun, are o confirmare a comunicării acestei schimbări a relației studentului Allen Coliban cu facultatea de Automatică și Calculatoare? Pentru că postacul original, Ciprian Dobre, dar și Traian Rebedea sunt ferm convinși că afișarea ca „absolvent” a lui Allen este făcută cu bună-știință și rea-voință. Ori, Allen zice că a terminat facultatea, nici măcar nu spune că a absolvit-o (cel puțin în materialul incriminat, care a fost CV-ul folosit pentru candidatură).

Nu o să îi iau apărarea lui Allen. În general, mi se pare un pic ciudat să treci prin cursurile unei facultăți și să nu îți dai licența, dacă așa stau lucrurile - și zic asta chiar având doi prieteni în exact aceeași situație. Allen ar fi trebuit să fie ceva mai atent în legătură cu ce pune în CV, și înțeleg de ce pare atractiv că a „terminat” cursurile A&C, când de fapt el cel mult le-a „urmat”. În fine, cum ziceam, greșeala e greșeală, dar nu l-am ales ca primar al Brașovului pentru calitățile lui în materie de programare.

Acum, de ce discutăm despre diploma lui Coliban? Știu că site-ul primăriei Brașov e destul de învechit, dar nu e treaba lui să-l repare. Avem alte probleme, legate de salubritatea orașului, de lipsa unei baze spitalicești serioase, de diverse alte subiecte care sunt 100% nu ce a învățat el la facultatea de Automatică și Calculatoare.

Hai să ne imaginăm un scenariu în care un ficțional partid social democrat cu o sumedenie de membri cu diplome de doctori plagiate e încă frustrat de această realitate și insistă că și ceilalți fură la fel ca și ei. Să zicem că ești parte din acel partid, în plină campanie electorală, și știi un prodecan care are obiceiuri similare acestui partid (ficțional, repet), și îi ceri să-ți verifice o informație. Nu pui o cerere formală către instituțiile statului, de fapt, nici nu te obosești să obții informațiile printr-un proces normal, pentru că tu ai coada de topor acolo, la sursă. El dă informația încălcând legislația în vigoare, după care șterge postarea de pe Facebook, după care un alt coleg, mai avântat de felul lui, preia postarea ștearsă și devine popular cu această întrebare. Pfft, complicat, nu? Nu cred că are cum să fie adevărat.

Pură speculație, pentru că nu am cum să confirm faptul că Ciprian Dobre este simpatizant PSD, că fură și repostează glumițe de pe net sau că e perfect ok cu slide-uri furate din alte lucrări științifice precum cele ale lui Andrew S. Tannenbaum. Nu aș putea confirma nici legalitatea demersului de publicare a situației studentului Allen Coliban. Nici nu am cum să confirm că PSD-ul, după ce a avut un scor jalnic în Brașov, aruncă cu o groază de bani în presa brașoveană pentru a lovi în USR și în Coliban. Dar suntem în plină campanie electorală, și PSD-ul din Brașov e mai ocupat să dea comunicate de presă în care îl ceartă pe Coliban că închide piețele la o zi după ce primarul a anunțat că piețele rămân deschise.

Dar nu știu nici de ce ăsta e un subiect de presă. Credeam că după clarificările lui Coliban s-a calmat lumea, dar nu, nu e cazul, pentru că în absența unui scandal mai nou care să anime sufletele înfometate de angertainment care stau pe Facebook, această problemă trenează. În fine, oamenii la București sunt foarte nervoși, uitând că nu e problema lor, că nu ei au avut de votat cu Allen Coliban. Și mi se pare că bucureștenii uită că Brașovul e răzbunător. Poate îl vreți din nou în parlament pe Dunca, și nu știți cum s-o cereți. Mai continuați voi tot așa…