Discuție la nivelul societății

Un observator relativ obiectiv al societății ar fi observat în ultimele 24 de ore că au crescut mesajele pe o temă relativ banală. Un asistent de politician PSD l-a lovit pe un deputat USR în figură (mai exact, i-a aplicat o lovitură cu pumnul în regiunea feței, cum spun ziariștii). Spiritele s-au inflamat, mai ales că un alt deputat USR a ieșit la rampă mărturisind nu că este gay, ci că a fost și el amenințat cu moartea de un alt PSDist.

Nu o să comentez evenimentul, cu excepția unei paranteze1)La fel ca luatul de bătaie în curtea școlii, treaba asta cu amenințatul și lovitul nu funcționează decât la oamenii cu caracter slab, care nu au forța de a se ridica peste o mică șicană de cartier. Dealtfel, citind reacțiile USRiștilor îmi e din ce în ce mai clar că nu niște tocilari sunt răspunsul pe care trebuie să-l dea societatea civilă golanilor din partidele politice mari, dar mă voi apleca asupra unui aspect pe care nu-l discută nimeni. Bogăția de comentarii și disputa din jurul acestei altercații arată de fapt că ăsta e nivelul la care societatea e capabilă să discute, și o face cu o foame extraordinară. Este o discuție pe care, în sfârșit, societatea o poate înțelege. Un individ i-a dat un pumn altui individ, și sunt natural trei tabere, una a celor care spun că foarte bine că s-a dat pumnul, dacă ar fi fost acolo și ei i-ar fi dat un pumn, o tabără a celor care spun că nu se face așa ceva, să dai un pumn între doi domni cu numele cunoscut de ziariști, și, în fine, o tabără a celor care spun că era cazul ca și Goțiu să dea un pumn înapoi, ca să nu fie treaba inegală. Peste tot, un singur regret: că treaba nu a fost televizată, și s-a făcut laș în pauza de publicitate.

Desigur, nimeni nu vorbește despre lucruri mai importante. S-a pierdut toată discuția despre măsurile pe care le ia guvernul PSD, nu mai discută nimeni că PSD-ul implementează un sistem nepractic de separare a TVA-ului pe un cont special, și din ianuarie încolo va trebui ca fiecare plată în care e implicat TVA-ul să se facă în două plăți, una fără TVA, și una doar cu TVA-ul. Se tace și despre faptul că a început școala, și primele lucruri care li s-au pus părinților în față sunt ce chestii trebuie să cheltuie pentru ca învățământul pentru copiii lor să fie gratuit. Părinții tac și-nghit în sec, ăia care au firme tac și ei și-nghit în sec, în schimb societatea se ambalează că două rebuturi s-au pocnit într-un studio Tv. Sau că Liviu Pop nu știe de la ce vine al treilea i.

Asta pentru că atât putem, atât discutăm. Nu putem mai mult de atât. Bazal, despre pumni și bagaboante. Nu putem să ducem discuția mai departe. În jurul nostru lumea se apropie de război nuclear, Europa nu mai știe cum să ne țină departe (mai bine primesc teroriști islamici decât români la ei acasă), dar noi încă nu ne punem întrebarea dacă nu cumva e vina noastră că lucrurile se întâmplă așa. Între timp, cea mai importantă știre pentru români e că doi oameni s-au troznit într-un studio de televiziune.

Nu subminez importanța subiectului. Faptul că o anumită tabără politică folosește pumnul e o treabă îngrijorătoare. Faptul că subiectul ăsta a atras totuși atât de multă furie e ceea ce mă deranjează. Și să vă zic ceva, nicio tabără nu are dreptate. Pentru că dacă îi iei la discuție pe cei pe care îi crezi rezonabili (ăia care spun că nu e ok să se dea un pumn) și îi întrebi: „Dar dacă în locul lui Goțiu era Ion Iliescu sau Liviu Dragnea?” s-ar putea să îi pui în dificultate.

Asta se întâmpla în Ucraina. Credeți că noi suntem departe?

NOTES   [ + ]

1. La fel ca luatul de bătaie în curtea școlii, treaba asta cu amenințatul și lovitul nu funcționează decât la oamenii cu caracter slab, care nu au forța de a se ridica peste o mică șicană de cartier. Dealtfel, citind reacțiile USRiștilor îmi e din ce în ce mai clar că nu niște tocilari sunt răspunsul pe care trebuie să-l dea societatea civilă golanilor din partidele politice mari

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.