Două nelămuriri din lumea modernă

Prima e una simplă. Am ieșit (că nu mai pot de cald) să-mi cumpăr niște apă plată. Un domn în etate similară cu a mea își lua o butelcă de-aia de Cola la 2 litri jumătate sau 3, cât se fac acum. E ora 10 seara, și mă întreb care e logica: de la cofeină stai treaz și o să dormi prost, de la zahărul din cola te iau căldurile oricât de rece ai băga-o în tine. Oricare parte o iei e o idee proastă. Luate împreună sunt crimă. Departe de mine să reproșez diete, aici nu vorbesc de diete, vorbesc doar de un pic de spirit practic.


Gherila electronică a atacat de data asta furios pe cei care au îndrăznit să îl atace pe stâlpul dreptății, Andrei Pleșu. Ferocitatea atacurilor îmi amintește de furia cu care famagoții anti-viol siluiesc în voie pe toată lumea. Repet aceeași idee: dacă simți că e necesar să ameninți pe cineva care nu are o idee similară cu a ta înseamnă că nu ai înțeles nimic din ce înseamnă libertate, democrație și alte cuvinte de-astea goale (pentru noi).

Mă miră totuși faptul că fanii lui Andrei Pleșu sunt capabili de o asemenea mișelie. Se știe că o amenințare rafinată se face prin avocați, iar domnul Pleșu ar trebui să le inspire fanilor săi astfel de idei rafinate, de domn. În cele din urmă vorbim de un fost ministru de-al lui Iliescu, e ok să îi apreciem realizările, dar ar fi bine să fim mai temperați în apreciere. Din fericire în vreo două zile toată lumea o să uite de afrontul la Pleșu și o să se concentreze pe altceva la fel de inutil.

Ce e important e că fanii lui AP se comportă neașteptat de grobian pentru niște oameni care apreciază rafinamentul intelectual al domnului Pleșu. Aruncă un dubiu neașteptat asupra integrității monumentului național cu barbă.

41gp2mtXriL._SX300_

 


21 Replies to “Două nelămuriri din lumea modernă”

 1. Un oarecare

  Just get over it….cum se zice pe la noi. Mor oameni cu miile si nu sunt bagati in seama pe cat e bagat in seama subiectul asta. Violatori au fost si vor mai fi. La fel si criminali, hoti, popi, parlamentari si alte natii de genul asta.

 2. Sergiu Motreanu

  A fost o adevărată iluminare pentru mine să îi citesc pe toți intelectualii și bloggerii, de stânga sau de dreapta, susținători sau detractori, dându-și cu părerea despre acest subiect … hazliu de inexistent.
  Spui că ”domnul Pleșu ar trebui să le inspire fanilor săi astfel de idei rafinate, de domn. În cele din urmă vorbim de un fost ministru de-al lui Iliescu”.
  Cred, totuși, că Pleșu și-a rafinat cele mai multe idei din postura de consilier al lui Băsescu. Sau ca să fiu mai scrupulos, și le-a rafinat cu Iliescu și și le-a dublu rafinat cu Băsescu. 😉

 3. Matei

  Si eu am ales de curand sa ma las de sucuri, in special in perioada asta calduroasa. Mi-am dat seama ca beau, si beau, si beau.. si totusi nu se duce setea. Si mai ales acum ca-i recomandat sa bei zilnic minim 2L de lichide.. ce s-ar fi ales de bine daca as fi baut 2L de Cola / zi?

 4. __Vali

  “fanii lui AP se comportă neașteptat de grobian”
  Unde? Cine? Ceva referinte?

  In legatura cu incidentul asta eu am vazut/citit doar citiva oameni decenti aparindu-l pe AP. Grobienii i-am vazut in schimb in celalta parte (inclusiv “prietenul” tau, Ernu!), la cei care muscat-o (genul “poate n-a fost chiar asa dar in rest am dreptate”) si comentatorii lor (genul “pai ce altceva sa te astepti de la unul ca AP”, “stiam noi ce se ascunde sub pielea acestui ipochimen”, etc.). Cel putin initiatoarea acestei cacealmale a avut decenta sa recunoasca ca a gresit, si sa-si cera scuze, si sa stearga articolul cu tot cu comentarii (pt. eventualii grama-nazi: scutiti-ma, stiu ca nu se pune virgula inainte de ‘si’, si stiu ca nu folosesc diacritice, si stiu ca virgulele abunda, si nu-mi pasa de cacofonii, si … whatever … you get the idea)

  Nota: Sunt un fan al lui AP. Inainte de arunca cu pietre in mine va rog sa-mi numiti citeva alternative romanesti (de preferinta contemporane, nu ma trimite-ti acum la ’48) intelectuale (si morale) onorabile la Plesu si gasca lui de “boieri ai mintii” (Liiceanu, Patavieci, Cartarescu, etc.) .
  I’ll gladly give them a try.
  Un raspuns de genul “keep looking” (yeah, thanks!) nu se califica ca (sic!) acceptabil 😉

 5. Daniel Mihulyi

  Chiar nu știu de ce ai avea nevoie de alternative pentru Pleșu&co, cînd e clar că ai nevoie de un DOOM. Sau măcar un îndreptar ortografic. Zic și eu.

 6. Dorin Lazăr

  @Vali: articolul sursă pentru scandal a fost retras. Să facem un exercițiu de imaginație și să ne întrebăm “cum?”. Apoi, oamenii care au vorbit în scandal, după au fost asaltați. Nu e nevoie de verificare.
  Și eu sunt fan Andrei Pleșu ca gândire filosofică, deși acum ceva vreme a dat-o tare în baltă cu Charlie. Până la urmă omul e un intelectual de referință, cu toate tarele lui.
  @Daniel: DOOM 3? Imediat o să apară DOOM 4.

 7. radu

  Pitici Gratis s-a luat mai demult de Oana Pelea, ca e o necunoscuta pe care o baga toti in seama pentru ca tacso era actor renumit, o gramada de pupincuristi au sarit sa ii ia apararea la coana, au si cerut sa il dea afara de la ziar. Asta inseamna sa ai oua si sa abordezi subiecte pe care un angajat oarecare nu ar avea curajul sa le scrie si sa stai drept cand barca se clatina. Eu nu stiam cine e Plesu ( nu citesc scriitori romani), dar sunt obisnuit cu povesti d-astea cusute de de femei cu ata alba.

 8. krantz

  Există o vorbă: “Un prieten adevărat e cel care te critică, nu cel care îţi laudă nebuniile”. Dacă înţelegi unde bat…

 9. __Vali

  @Dorin: Normal ca a dat-o in balta cu Charlie. Dupa cum comentasem si atunci, cind este vorba despre religie va cam pierdeti uzul ratiunii 😉

  @Daniel M.: Nu am spus ca “am nevoie” ci “dati-mi” alternative … and you gave me the DOOM 🙁
  Si am mai spus “scutiti-ma” but you didn’t get it, aren’t you?
  Mda, inteleg de ce te-ai simtit atacat – pe asta (grobi, grobi) n-o citisem inca: “Cărțile citite nu te fac neapărat nețăran coclit.”

 10. krossfire

  Imi pare ca Plesu a gresit mai mult cand a dat inapoi in discutia despre Charlie Hebdo si libertatea de exprimare. Acolo era intr-adevar de condamnat si poate tras la raspundere pentru ca avea o raspundere. Altfel, in scandalul de fata, s-au luptat cateva curente anti si pro Plesu, nu Andrei Plesu cu masele.

  Trecand peste alegerile politice ale lui celui in discutie, nu mi se pare ca-i poti critica opera din postura de scrib online (nu tu, ci oricine abordeaza steagul ignorantei sau pe cel de atac). Nu de alta, dar cam 100% din ce se scrie online in Romania e maculatura, de calitate mai buna sau nu, cu un public mai rafinat sau nu. Presupunand ca nu apreciezi niciun studiu academic al lui Plesu si nici cartile lui cu iz de Dilema Veche (nu te-ar condamna nimeni), tot n-ai putea spune ca pareristii online au ajuns la nivelul ala de rafinament al scriiturii.

 11. krossfire

  De-aici? Probabil ca nu. De prin alte parti? Aoleu… vezi si discutia despre Umberto Eco in care vreo 2-3 “contestatari” isi incepeau argumentarea prin “Si ce mare lucru a facut Eco asta?”.

 12. krossfire

  ^Altfel, nu zic ca n-ai avea dreptul sa-i discuti sau contesti opera. Ma deranja cumva reducerea lui la rolul politic, avand in vedere ca presupusa fapta s-a comis din rolul de “om de cultura” 😛

Comentariul tău

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.