Două partide și-un ocupant rus

Sunt un pic în urmă cu știrile, dar am aflat și eu aseară despre două noi partide și despre un clip pe care vreau să îl comentez puțin.

Partidul Monicăi Macovei e un partid interesant, care merită un pic de atenție în viitorul apropiat. Nu știu exact ce a mai făcut acolo, dar mi s-ar fi părut interesant partidul acela, oricum s-ar numi el, de acum jumătate de an, dinaintea alegerilor, pentru că Monica Macovei a adoptat o doctrină modernă, flexibilă, și a strâns până la urmă câteva voturi cinstite. LaterEdit: citesc până la urmă că se numește M10 și că ținta lui M10 e un 15% și intrarea în Parlament. Dacă ar face-o, ar face-o prin canibalizarea nucleului dur al PNL, pentru că sunt mulți oameni de-acolo pur și simplu nu se pot asocia cu niște oameni precum Boc, Blaga sau Scripcaru.

Partidul Pirat Român a fost acceptat, și acum există. Și e un lucru bun, pentru că agenda lor politică nu e atât de cretină cum ar crede lumea la prima citire a denumirii. Partidul Pirat vine cu o agendă “electronică”, cu subiecte ce lipsesc de pe agendele partidelor clasice. Aștept să văd mai mult din ce fac, dar la nivel declarativ sunt niște oameni care merită auziți. Să-i vedem cât timp au energie să meargă mai departe.

Ocupantul rus e un clip în care o agenție care le face PR rușilor începe să explice cum rusul civilizator nu a venit în România să ne-ntrebe “Davai ceas”, ci ca să construiască hidrocentrale, să facă mașini și să scoată gaz și minereu. Sau ceva de genul, în orice caz, să explice că ocupația rusă e o chestie benefică, și că ei sunt singurii civilizatori, nu mizerabilii ăia de americanschi. Bine, genul ăsta de propagandă prinde doar la ruși și la cei care erau deja rusofili, dar și la nostalgicii care cred că Rusia ne-a dat de mâncare, nu ne-a luat, așa cum s-a întâmplat după război.

Clipul merită urmărit, e o lecție de pervertire a istoriei pentru scopurile personale. Nu spune foarte multe nici de Ungaria ’56, nici de primăvara de la Praga, nici de Holodomor, nici de Prypiat/Cernobîl. Dar, hei, cui îi trebuie adevăr istoric când ai așa un clip frumos? Urmăriți clipul la Moise Guran.

цивилизация и прогресс
цивилизация и прогресс

3 Replies to “Două partide și-un ocupant rus”

  1. Dobrică

    Legat de clipul cu “Ocupantul rus”. Cred că în dicţionarele ruseşti nu există cuvântul “subtilitate”.

  2. Nautilus

    Până în 2011, ocupația rusă nu ar fi avut cum să fie o chestie benefică.

    Din 2011 încoace, e plin de voci care explică de ce ar trebui să îşi instaleze ocupanţii ruşi tabăra cu tot cu mitraliere în Parcul Operei. (Ăsta e un mod foarte subtil şi nerusesc de a pune pe ecran ceea ce spun ei despre băetzaşii dă Parcul Operei.)

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.