Drama elevei exmatriculate de la Bac

O elevă a fost prinsă copiind la bac. Chestie foarte nasoală, suntem cu toții de acord că așa stau lucrurile; nu e deloc plăcut pentru oricine ca o fată de 18 ani, naivă și probabil implicată în scandal fără voia ei să fie dată afară din examen. Dar regulile sunt reguli.

Și sunt de acord cu voi că spectacolul ăsta bizar cu mama care își admonestează fata în public și o ceartă de față cu presa că s-a lăsat implicată în ceva ce ea nu-și dorea să facă, și fără voia ei.

Oh, wait, nu asta s-a întîmplat:

Ce s-a întîmplat a fost că părinții și familia fetei au contestat toate formalitățile legale făcute în această situație, pornind de la ‘nu are foaia ștampilă!’, dar sărind peste întrebarea esențială:

“Bă, ai încălcat regulile cu bună știință, sau nu?”

E exact genul de tratament preferențial pe care îl căutăm cu toții în viață. Genul de chestie în care simt că se complace România în general: legile sunt faine, dar să nu mi se aplice mie. Și înțeleg dacă ar fi fost vorba de un aspect legal complicat, de un detaliu care unui nespecialist ar putea să-i scape. Însă în cazul ăsta, detaliul este: nu i-a spus nimeni că nu e ok să dea altora să copieze, sau să intermedieze copierea. Ceea e ce naiv pînă la Dumnezeu dacă nu ar fi minciună sfruntată.

Așa că nu mă impresionează drama unei eleve de liceu care a copiat sau a dat să copieze știind clar ce o așteaptă. Serios, cînd am dat bacul ni s-a repetat de zece mii de ori să nu copiem, să nu dăm la copiat, să ne purtăm în sală de parcă nu ne-am cunoaște. Și nu aveam camere de luat filmat pe noi în 1998, ca să ne dizolve așa de ușor toate posibilele plîngeri.

Mai e un aspect. Articolul vorbește nu de cei trei elevi care au fost exmatriculați, ci în special despre una din cei trei. Nu e vorba de orice elevă, ci de sora unuia din membrii importanți ai unei organizații elitiste românești, Ceata. Nu o să comentez activitatea acestei organizații, nu o cunosc și nu mă interesează foarte tare, așa că nu o să comentez, de exemplu, faptul că Ceata deține site-ul “copiereanuefurt.info” (era un link aici, dar și-au retras arhiva de mailuri de pe mail-archive). Ar fi prea amuzant în context. Ce o să spun este transformarea pe care o are ideea de furt în mintea acestui membru important al organizației. În articolul scris de el, eleva a devenit ‘silitoare’, probabil neprihănită, nevinovată, și, desigur, nu are absolut nicio legătură cu autorul deși poartă același nume. Doar că are, pentru că știm noi că are. Și am o veste nasoală: nu prea contează că eleva e silitoare, din păcate pentru ea există și înregistrarea video.

Bun, acum întrebarea: Ce facem cu cei care copiază? Îi dăm afară din examen? Le plîngem pe la uși profesorilor? Dăm șpaga ca să ignore evenimentul? Ne supunem legii? Asta nici măcar nu sunt întrebări pentru noi, ci pentru părinții elevei și pentru eleva însăși. Eu am cîteva întrebări, totuși:

 1. De ce lumea crede că dacă ești elevă silitoare nu poți să faci niște prostii cît tine de mari? Vorbesc de treaba asta cu copiatul, vorbesc de fata ‘de nota zece’ care a ajuns să fie vedetă porno, etc. Notele mari la școală nu spun absolut nimic despre valoarea ta morală.
 2. De ce lumea nu acceptă că cei apropiați lor ar putea să calce legea voit? În cazul copiatului nu poate fi vorba de o greșeală, ci de intenție. Și pe mine m-au rugat să le dau chestii la bac. Am tăcut și mi-am văzut de treabă. Nu am așteptat să mă ajute nimeni, nu am ajutat pe nimeni. Bacul e examen individual.
 3. De ce lumea ia apărarea fetei? Adică, ok, mama ei sigur că o să îi ia apărarea, e vorba de o mamă, totuși, și o mamă decentă își protejează puiul, nu și-l aruncă în gura lupilor, dar totuși, rămîne întrebarea esențială: De ce nu s-a întors spre fiică-sa să-i dea palma aia pe care o să o simtă o viață întreagă, aia care spune: “ești o proastă pentru că ți-ai sacrificat viitorul pentru niște amiciții care în doi ani nici nu o să mai existe”?
 4. De ce, dar de ce a crezut că scapă cînd știa foarte bine că orice face în sala de clasă e înregistrat? Elevă silitoare, dar cît de prost să fii să mai faci ceva în fața camerelor de luat vederi?

În rest, filmulețul e absolut comic. Cînd începe fata să vorbească, cu “trebuia să merg la medicină” și alte chestii similare, garantez amuzamentul. Și mai las aici și statusul ăsta:

Inspirația pentru postare mi-a venit de-aici:

teacher8

 


64 Replies to “Drama elevei exmatriculate de la Bac”

 1. Votez Tiberiu C Turbureanu

  Felicitari, Turbureanu.
  Promit sa te votez pe parcursul carierei tale de viitor politician. M-ai convins cu argumentele tale lipsite de fond, dar pline de forma. De asemenea, observ ca domnisoara Turbureanu are deja, din adolescenta, stofa de viitor prim-ministru.
  Astept cu nerabdare o replica in care sa remarci lipsa diacriticelor din acest comentariu.

 2. DanCanada

  @Dorin: Mda, sintem justitiari, pro/contra, cine/cit e vinovat – romanii sint degraba judecatori. Re “Copilul vede că poate sfida autoritatea” you’re jumping the shark. Dar daca autoritatea/legile sint de rahat? Am avut de ex la un examen de filozofie in facultate (88-89 parca) sa explic de ce materialismul dialectic al lui Marx e superior idealismului lui Hegel. Intrebare cretina dealtfel, continind cumva si raspunsul, ori eu eram de o parere diametral opusa – am luat 4, bineinteles 🙂 Alt exemplu Dec. ’89. S-a sfidat autoritatea, nu-i asa? Iar treaba cu oul si cu boul e speculativa de fapt. Or fi cazuri, insa mai sint si JeanValjeani pe lumea asta.

 3. Bogdan

  @Dan si eu am dat bacul in 96, n-am copiat dar au copiat altii de la mine. La matematica a venit chiar supraveghetorul sa imi ia ciorna, ca sa o dea premiantei clasei (care avea 10 pe linie in scoala dar nu prea le avea cu matematica – si trebuia sa o ajute cumva sa ia 10 si la bac).
  Oricum pe vremea aia nu erau atat de multe pasiuni legate de bac, ca nu conta la admiterea in facultate.
  Dar, fiind situatia asemanatoare cu ce e aici, daca mi-ar fi facut supraveghetorul referat de copiere, as fi picat bacul dar nici eu nu m-as fi oprit pana nu l-ar fi dat afara din invatamant pe respectivul.

 4. Dorin Lazăr

  @Dan: hai să vedem: e de rahat ideea că ar fi bine să nu se mai fraudeze bacalaureatul? Nu. Apoi mă doare fix în doamne-iartă-mă de Jean Valjeanii care se bat cu chestia ASTA.

 5. Dan

  @Dorin Lazar
  Daca te referi la mine, n-am sustinut ca e de rahat ideea ca n-ar fi bine sa se mai fraudeze bacu’

  @Bogdan
  Pana mea, ca acu’ 10 ani se copia la bac nu inseamna ca e bine si ar trebui ca in continuare sa se copieze la bac.

 6. tykaicristi

  @Dan: nu zice nimeni ca e normal sa se copieze acum pt ca se copia acum 10 ani. In cazul de fata ideea e alta si asta cred eu ca vrea sa zica fratele fetei: fata a gresit, insa i s-a acordat pedeapsa maxima fara sa se intrebe cineva vreo secunda daca nu cumva, poate, poate nu e chiar asa de vinovata. Cineva a decis doar pentru ca ciornele ei au fost gasite la altcineva (inca imi e neclar daca le-a dat de bunavoie, le-a dat pt ca insistat aia, le-a dat pt ca a fost amenintata cu bataia, pur si simplu i-au fost luate si nu a avut curajul sa se revolte) sa sufere aceeasi pedeapsa ca cea care a copiat. Inteleg ca litera legii spune (nu chiar in termeni clari) ca e vorba de frauda, insa pot exista circumstante atenuante. Nu te erijezi in judecator si singurul tau argument e litera legii – care e interpretabila – si o proba video fara sonor si te speli pe maini dand pedeapsa maxima; se presupune ca atunci cand esti profesor incerci sa indrumi viata unui om catre calea cea dreapta. Nu ii tai craca de sub picioare.

  Iarasi, nu sunt de acord cu genul asta de comentarii in care fiecare explica cum copilul ala a primit ce merita, ca asa ii trebuie, hoata si escroaca dracului!. Sa ucidem raul din fasa, cine a furat ieri un ou maine va fura un bou! Sa fim seriosi, e un copil de 19 ani care a facut o greseala, nici macar o greseala grava. Va compotati de parca sunteti toti propusi pentru beatificare: voi nu ati copiat la bac, voi nu dati spaga, voi nu aruncati gunoaie pe jos, voi nu injurati in trafic. Cine va asculta pe voi ar putea crede ca Romania e populata de modele de moralitate

  Nu luati in calcul faptul ca bac-ul in Romania e un examen de maturitate si ATAT. Sistemul educational din Romania nu e gandit astfel incat bagajul de cunostinte acumulat pentru bac sa foloseasca si mai departe in viata, cariera profesionala, etc. Sunt doar niste informatii pe care le bagi cu toptanul in cap si pe care le uiti in 2-3 ani maxim (vorbim aici de un om cu o memorie normala).
  Nu luati in calcul faptul ca eleva asta, asa cum e ea acum, presupunand prin absurd ca ar fi intrat la medicina, nu ar fi ajuns in vecii vecilor medic, nu are ce ii trebuie sa supravietuiasca intr-un spital. Uitati-va la ea si spuneti-mi sincer ce vedeti: fie colegul ala tocilar si indobitocit de parinti de care radeam cu totii, fie pe voi insiva in liceu. Daca nu sunteti in stare sa dati dovada de un pic de toleranta inseamna ca ati ramas tot la nivelul de 18 ani: “ha ha, ia uite la a lu’ Turbureanu ce urata e!”

  Restul e cancan

 7. psi

  problema, din punctul meu de vedere e simplă: dacă ai ciorne la tine, într-un examen de acest fel, este un semn că… ei? ei? … la o adică tânăra avea usturoiul în buzunar. că l-a dat cuiva, altcuiva, asta a fost posibil numai şi numai pentru că îl avea. deci… ce vorbim de fapt?

  am senzaţia că problema a devenit aşa de naţională, prea naţională aş zice.

 8. Tiberiu C. Turbureanu

  Fără supărare, Dorin. Alege o limbă și vorbește în ea. Română sau engleză, nu contează.

 9. Dan

  @tykaicristi
  M-am oprit aici din citit:

  Cineva a decis doar pentru ca ciornele ei au fost gasite la altcineva

  pentru a-ti da un citat din ce a declarat ea cu gurita ei:

  am cedat la multiplele insistențe ale unui alt candidat aflat în banca din față, de a-i permite să-mi ia din ciorne pentru a se inspira din ele în rezolvarea subiectelor.

  Chiar crezi ca e necesar sa ne mai intrebam daca a gresit sau nu, daca trebuia sa fie eliminata sau nu?

  Si bai, sincer mi-e mila de ea. Imi inchipui prin ce trece, ca nu poate sa fie foarte misto sa-ti faci planuri de facultate si sa pici la bac. Da’ in viata platesti cand gresesti. Ea i-a dat colegului/colegei sa copieze, a fost prinsa si a fost pedepsita – asa cum e normal – cu eliminarea din examen. PUNCT. Orice alta discutie e gargara inutila.

  Uitati-va la ea si spuneti-mi sincer ce vedeti: fie colegul ala tocilar si indobitocit de parinti de care radeam cu totii, fie pe voi insiva in liceu. Daca nu sunteti in stare sa dati dovada de un pic de toleranta inseamna ca ati ramas tot la nivelul de 18 ani: “ha ha, ia uite la a lu’ Turbureanu ce urata e!”

  bullshit. A fost luata la misto pentru scandalul facut, nu pentru c-ar fi urata sau mai stiu eu ce.

 10. tineretului

  Nu stiu cat de vinovata sau nevinovata este si nici macar care sunt masurile mai putin drastice care se puteau aplica in acest caz dar as vrea sa remarc si cat de greu se poate interactiona cu sistemul char daca tu faci parte din el. Ce ar fi facut un copil aflat in aceeasi situatie dar al carui parinte este vanzator la magazinul de la parterul blocului? Ar fi stat in birou la dl Presedinte sa il tutuiasca? Foarte amuzant ca raspunsul primit de dl. P a fost de la Bucuresti dat de o functionara oarecare care i-a zis descurcati-va local… asta da descentralizare.

 11. Roxana

  @Dorin

  Eu n-aș renunța la ciorne la materii gen matematică sau informatică. La română n-ai ce să socotești răpunsuri, dar la matematică îmi refăceam calculele de vreo 2-3 ori înainte să predau lucrarea, la repezeală. Ceea ce nu poți face pe curat.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.