Drama elevei exmatriculate de la Bac

O elevă a fost prinsă copiind la bac. Chestie foarte nasoală, suntem cu toții de acord că așa stau lucrurile; nu e deloc plăcut pentru oricine ca o fată de 18 ani, naivă și probabil implicată în scandal fără voia ei să fie dată afară din examen. Dar regulile sunt reguli.

Și sunt de acord cu voi că spectacolul ăsta bizar cu mama care își admonestează fata în public și o ceartă de față cu presa că s-a lăsat implicată în ceva ce ea nu-și dorea să facă, și fără voia ei.

Oh, wait, nu asta s-a întîmplat:

Ce s-a întîmplat a fost că părinții și familia fetei au contestat toate formalitățile legale făcute în această situație, pornind de la ‘nu are foaia ștampilă!’, dar sărind peste întrebarea esențială:

“Bă, ai încălcat regulile cu bună știință, sau nu?”

E exact genul de tratament preferențial pe care îl căutăm cu toții în viață. Genul de chestie în care simt că se complace România în general: legile sunt faine, dar să nu mi se aplice mie. Și înțeleg dacă ar fi fost vorba de un aspect legal complicat, de un detaliu care unui nespecialist ar putea să-i scape. Însă în cazul ăsta, detaliul este: nu i-a spus nimeni că nu e ok să dea altora să copieze, sau să intermedieze copierea. Ceea e ce naiv pînă la Dumnezeu dacă nu ar fi minciună sfruntată.

Așa că nu mă impresionează drama unei eleve de liceu care a copiat sau a dat să copieze știind clar ce o așteaptă. Serios, cînd am dat bacul ni s-a repetat de zece mii de ori să nu copiem, să nu dăm la copiat, să ne purtăm în sală de parcă nu ne-am cunoaște. Și nu aveam camere de luat filmat pe noi în 1998, ca să ne dizolve așa de ușor toate posibilele plîngeri.

Mai e un aspect. Articolul vorbește nu de cei trei elevi care au fost exmatriculați, ci în special despre una din cei trei. Nu e vorba de orice elevă, ci de sora unuia din membrii importanți ai unei organizații elitiste românești, Ceata. Nu o să comentez activitatea acestei organizații, nu o cunosc și nu mă interesează foarte tare, așa că nu o să comentez, de exemplu, faptul că Ceata deține site-ul “copiereanuefurt.info”. Ar fi prea amuzant în context. Ce o să spun este transformarea pe care o are ideea de furt în mintea acestui membru important al organizației. În articolul scris de el, eleva a devenit ‘silitoare’, probabil neprihănită, nevinovată, și, desigur, nu are absolut nicio legătură cu autorul deși poartă același nume. Doar că are, pentru că știm noi că are. Și am o veste nasoală: nu prea contează că eleva e silitoare, din păcate pentru ea există și înregistrarea video.

Bun, acum întrebarea: Ce facem cu cei care copiază? Îi dăm afară din examen? Le plîngem pe la uși profesorilor? Dăm șpaga ca să ignore evenimentul? Ne supunem legii? Asta nici măcar nu sunt întrebări pentru noi, ci pentru părinții elevei și pentru eleva însăși. Eu am cîteva întrebări, totuși:

 1. De ce lumea crede că dacă ești elevă silitoare nu poți să faci niște prostii cît tine de mari? Vorbesc de treaba asta cu copiatul, vorbesc de fata ‘de nota zece’ care a ajuns să fie vedetă porno, etc. Notele mari la școală nu spun absolut nimic despre valoarea ta morală.
 2. De ce lumea nu acceptă că cei apropiați lor ar putea să calce legea voit? În cazul copiatului nu poate fi vorba de o greșeală, ci de intenție. Și pe mine m-au rugat să le dau chestii la bac. Am tăcut și mi-am văzut de treabă. Nu am așteptat să mă ajute nimeni, nu am ajutat pe nimeni. Bacul e examen individual.
 3. De ce lumea ia apărarea fetei? Adică, ok, mama ei sigur că o să îi ia apărarea, e vorba de o mamă, totuși, și o mamă decentă își protejează puiul, nu și-l aruncă în gura lupilor, dar totuși, rămîne întrebarea esențială: De ce nu s-a întors spre fiică-sa să-i dea palma aia pe care o să o simtă o viață întreagă, aia care spune: “ești o proastă pentru că ți-ai sacrificat viitorul pentru niște amiciții care în doi ani nici nu o să mai existe”?
 4. De ce, dar de ce a crezut că scapă cînd știa foarte bine că orice face în sala de clasă e înregistrat? Elevă silitoare, dar cît de prost să fii să mai faci ceva în fața camerelor de luat vederi?

În rest, filmulețul e absolut comic. Cînd începe fata să vorbească, cu “trebuia să merg la medicină” și alte chestii similare, garantez amuzamentul. Și mai las aici și statusul ăsta:

Inspirația pentru postare mi-a venit de-aici:

teacher8

 

64 Replies to “Drama elevei exmatriculate de la Bac”

 1. c-așa-i la noi, nu? furtul, de orice fel, nu se pedepsește.

  și eu am mai copiat la vreo lucrare-două în liceu, că pe vremea aia mi se părea mai important să iau 10 și nu 8. și pentru că, de prea multe ori, era vorba de toceală și nu de înțelegere adevărată (abia acum, ca adult, înțeleg cu alți ochi legăturile interdisciplinare). Nu am copiat de multe ori, dar nu m-am mândrit niciodată cu asta, așa cum o făceau mai toți colegii mei, care copiau oricum pe rupte.

  la BAC însă, la olimpiadă, la admitere la facultate, acolo nici măcar nu mi-a trecut prin minte sa copiez sau să las pe alții să copieze. fata a făcut o prostie, indiferent de ce spune ea.

  la facultate am fost picată la un examen pentru că o colegă mă întreba ceva legat de subiecte și i-am spus că nu știu. Profesorul ne-a dat afară pe amândouă din examen. dacă am fost dată afară pe drept sau nu, nu mai comentez – probabil ca era mai bine dacă o ignoram, dar la vârsta aceea nu știam mai bine. Acum, cu mintea de adult, consider că mi-a prins bine. dar eram in anul 2, nu la BAC, nu la admitere, nu la capacitate.

  să riști la un asemenea nivel mi se pare prostie. n-are-a face media din liceu (de multe ori din toceală la noi în sistem) cu astfel de decizii.

  1. Exemplul pe care l-ai dat e excelent, și poate mai multe exemple de genul ăsta ar trebui date. De fapt, într-un fel îmi doresc ca ‘drama elevei exmatriculate’ să fie mult, mult mai publică, să o știe toată lumea, și mai ales elevii de liceu. Să știe că e nasol dacă te-apuci să vorbești cu alții la Bac. Orice s-ar întîmpla în sala de examinare, nu trebuie să răspunzi sau să colaborezi. End of story. 🙂

 2. Am citit si eu despre intamplarea asta si, desi m-au induiosat tonul si cuvintele folosite de copila asta, n-am putut sa nu ma intreb de ce a dat hartiile, stiind ca nu e bine.
  De ce nu s-a gandit pe termen lung la consecinte.
  De ce n-a avut suficienta tarie sa refuze sa dea cuiva sa copieze.

  Imi aduc aminte ca in generala nu aveam prea multi prieteni, din pricina faptului ca nu le dadeam colegilor din fata mea sa copieze la lucrari. Eram atat de “simpatizata” ca au facut colegii sedinta, pentru ca a mea colega de banca nu reusea sa treaca nicio lucrare, iar eu am fost invinovatita, pe motiv ca “nu-i dau si ei sa ia un 5”.
  Ca sa vezi, capacitatea a picat-o la toate 3 probele, deci argumentul pe care l-am adus la acea mini-sedinta a fost bun – oricat i-as da, nu o ajuta cu nimic, pentru ca are goluri.

  Poti sa cedezi sub presiune, sau nu. Dar in primul rand trebuie sa te gandesti daca esti pregatit sa iti asumi o mini-sedinta intre colegi sau un viitor ratat.

 3. Ma, daca ala ce i-a cerut sa-i dea ciornele a fost smardoiul clasei si a amenintat-o c-o omoara daca nu-i da si lui? Ma rog, nu inseamna ca trebuie iertata, da’ poate e o scuza pentru comportamentul ei de dupa – e frustrata ca a fost “fortata” sa faca ceva ce n-a vrut si apoi a si cazut examenul.

 4. Bacalaureatul este de la Funebriu încoace o chestiune suficient de importantă pentru a destabiliza statul. Din mai multe motive, legate de lupta pentru putere între facţiunea Abramburica şi pedelişti pe de o parte, dar şi de statutul profesorilor în societate, circuitul şpăgii, modul de funcţionare al presei, regimul proprietăţii şi al locurilor de muncă, relaţia dintre populaţia urbană şi cea rurală şi aşa mai departe.

  Când chestiunea e atât de importantă, sala de examen devine la fel de periculoasă ca un câmp de bătălie, fiecare gest mărunt poate avea consecinţe catastrofale.

  Dacă realizezi asta, e o idee bună să nu provoci prin nimic, indiferent cât de inofensiv ţi se pare acel gest.

 5. Dezinformezi prin tot ce scrii în acest articol, Dorin Lazăr. Candidata Turbureanu nu a copiat, fraudat sau „furat” nimic la Bac. Citește articolele de http://turbureanu.ro. Prof. Burlan refuză să predea probele; noi am văzut înregistrarea video și vrem să o facem publică și o vom obține cu ajutorul Procuraturii.

  1. @Tiberiu: foarte bine. Eu admir oamenii care își cer drepturile, și dacă vreți să faceți publică înregistrarea cu atît mai bine. Și totuși, nu ne-ai explicat ‘de ce au ales-o fix pe ea’? 🙂

   Dar, vorba ta, aștept înregistrările.

 6. Există teorii ale conspirației împotriva mamei mele, care este profesor de curând intrat în sistem, dar în lipsă de dovezi în acest sens, eu mă rezum la explicația că Turbureanu a părut o țintă ușoară pentru eliminarea din examen, fiindcă este ușor de intimidat (doar a semnat procesul verbal în care este acuzată pe nedrept de „tentativă de fraudă”).

  O problemă de personalitate pe care eu încerc de mai mult timp să o ajut să și-o rezolve, dar pe care doar experiența de viață va putea cu adevărat să o rezolve. Stând acasă încă doi ani, într-o familie protectivă, nu văd întâmplându-se acest lucru prea curând.

 7. in Romania nu exista nici un fle de lege sa te oblige sa pui stampila… mai ales cand e vorba de chestii dinastea banale(sa fim seriosi ca e banala faza, chiar daca se tot plange ca e vorba de viitorul ei, in fond e vorba de o instintare ca a fost data afara din examen).

 8. Tupeul Turburenilor ăstora mă scoate din pepeni. Pe scurt: ai fost prins la furat/trișat, ai fost sancționat și acum plângi că ești persecutat. Cum să-ți revendici ”dreptul” de a lăsat în pace când ai comis-o? Care ”drept”? Cât de nesimțit să fii? Incredibil! Din păcate, genul ăsta de retorică, de ”noi să fim sănătoși” plus vecina de palier ”după mine potopul”, e foarte bine încarnat în comportamentul nostru. Nu e nici o diferență între atitudinea asta deplorabilă și reflexele justițiare ale Antenei 3, unde vedem de ani de zile că nu contează fapta incriminată, ci persoana care a descoperit mizeria, care va fi atacată personal netăgăduit, pe ideea că sigur are ceva scheleți în dulap, deci trebuie decredibilizat. Poate că ăsta e și următorul pas al Turburenilor în aspirațiile lor de a martiriza o fată care a fost toantă la momentul nepotrivit.

  Toate cuvântările prăpăstioase despre cum ar fi fost ”sabotat” viitorul unei tinere sunt de un penibil ce nu poate fi cuprins în cuvinte. Un om cu capul pe umeri ar lua-o pe fată deoparte și i-ar spune ”Băi, ai dat-o de gard, dar nu e un capăt de țară. Li s-a mai întâmplat și altora. Ai timp acum să te gândești. Ai timp să mai înveți. Ai timp să rumegi foarte bine. Folosește tot timpul ăsta în sens pozitiv. Ești tânără, nu au intrat zilele în sac, poți ajunge unde vrei tu. Nu-i asculta pe toți boii care îți spun că nu mai ai nici o șansă. Ai toate șansele din lume. Dar întâi de toate trebuie să-ți ASUMI, că așa face un om corect.” (Sau îi puteți spune că Steve Jobs și Bill Gates nu au fost niște studenți prea străluciți. 😉 ) A purtat oare cineva discuția asta cu ”victima” sau familia se complace în a-i sugera că a fost nedreptățită și că merită o statuie? Mi-e teamă că așa nu va învăța nimic, ba dimpotrivă, va începe să creadă că i se cuvin lucruri. Și nu, circul ieftin în media nu este o soluție.

  Laura Vasilescu a argumentat cu mult bun simț pe acea comedie de articol de pe blog, dar ”familia Turburenu este exemplară”, deci dialogul s-a încheiat. 😉

  Dar să privim partea plină a paharului: Tiberiu, tot e bine că a crescut puțin traficu pe blog zilele ăstea, nu? 🙂

  Voie bună!
  Mx

 9. Îmi pare rău, Maximilan, dar tot ce ai scris este egal cu zero, pornind de la premiza falsă „pe scurt: ai fost prins la furat/trișat”. Învață să gândești cu capul tău, nu să iei concluzii de-a gata.

  Turbureanu nu a copiat, fraudat, trișat, „furat” etc. Citește articolele referențiate la http://turbureanu.ro ca să verifici. Și te rog, folosește-ți capul de data asta.

 10. @Tiberiu C Turbureanu
  Esti penibil. N-a furat, doar i-a dat altuia ciornele, sa copieze dupa ele. Pe cand eram in scoala (si nu cred sa se fi schimbat intre timp), asta echivala cu copiatul si tin minte ca ambii elevi (atat cel care copia cat si cel care-i dadea sa copieze) erau pedepsiti la fel. Oricat o scalzi acum, fapta ramane – ciornele au fost gasite la altul. Restul e gargara stupida si inutila.

 11. E foarte posibil.

  Dar dacă intri în cuşca leului e foarte greu să îl convingi pe leu că nu l-ai fraudat, trişat sau furat. E mult mai uşor ca leul să te adauge la ciolanul lui pentru prânz.

 12. Dan, nici măcar nu i le-a dat, i-a permis să le ia de pe banca ei (asta legat de circumstanțele atenuante).

  Tu singuri recunoști că nu poate fi încadrată la copiat sau „furt”. Știu că profesorii comuniști pedepseau la fel pe cel care a copiat și pe cel de la care s-a copiat. Era o cutumă. În cazul bacalaureatului, există un regulament. Sunt acolo niște articole la care am tot făcut referire, art. 96 din ordinul pe 2010 și art. 9 din ordinul pe 2013. Nu mai revin, te las pe tine să pari deștept în continuare.

  Nautilus, nu suntem în junglă și nici în epoca de piatră. Există dovezi, precum declarațiile și înregistrarea video, pe care leul Burlan le-a ignorat când a dat verdictul de „tentativă de fraudă” în cazul lui Turbureanu și a eliminat-o din examen. Iar acum ține înregistrarea ascunsă în fișet.

  De ce nu îi scrii lui Burlan să pui presiune pe el să dea copii ale probelor din dosar. Ca să vedem cu toții cum a stat treaba.

 13. Îmi pare rău, Tiberiu, dar tot ce am scris este concluzia celor citite pe blogul dumitale și chiar scrise de dumneata. Învață să argumentezi credibil, că treaba cu ”cine zice, ăla este” tot de grupa mijlocie la grădiniță a rămas. Iar atacul la persoană, chiar și discret, spune destul de multe despre caracterul celui care face uz de așa ceva.

  Văd că nu ai prins nici aluzia la penibilul pe care îl comiți de fiecare dată când trimiți la blog-ul dumitale, de parcă ar fi site-ul unei agenții de presă. Toată lumea care se manifestă pe subiect a citit ce scrie acolo, dar doar dumitale îți lipsește simțul ridicolului și nu realizezi că nu poți fi luat în serios, fiindcă ești afiliat și în nici un caz obiectiv sau echidistant. Știm de blog, deci mai dă-ne pace cu link-urile!

  Îmi folosesc capul cu mare plăcere, dar am mari dubii că dumneata ai idee despre obraz; asta ca să rămânem în sfera referințelor anatomice

  Și totuși, cu fata a vorbit cineva? I-a spus că încă poate deveni Bill Gates? 😉

  Hai cu obrazul ăla!
  Mx

 14. Ca fapt divers, când am mers cu Georgiana și cu mama să vedem probele, la câteva ore după ce a fost eliminată, Burlan ne-a refuzat. Doar după ce am chemat poliția și a venit și inspectorul general, ne-a arătat un fragment din înregistrarea video care arată clar că Georgiana nu a fost vinovată de tentativă de fraudă. Și ne-a mai citit declarația sinceră a ei, din care din nou se trage concluzia că nu a fost „tentativă de fraudă” din partea ei. Pe celelalte declarații nu ni le-a arătat (ale martorilor: candidatul din față + supraveghetorii).

  Nu știu cum vedeți voi lucrurile, dar a da la copiat este un lucru altruist (deși greșit, totuși altruist), în timp ce a cere și a copia de la cineva este un lucru egoist. Deci o mare diferență între fraudă și complicitate la fraudă în acest grad.

  Vreți adevărul? Puneți presiune pe Burlan să arate probele. Lăsați „dacă și cu parcă”. Eu am văzut înregistrarea și am citit regulamentul. Tot ce susțin este în conformitate cu realitatea și am argumente solide.

 15. Draga Tiberiu,

  O intrebare simpla, daca imi permiti… Inteleg ca tanara in cauza a predat ciornele ei unui coleg de
  examen pentru ca a fost batuta la cap de acela… Corect?

  De ce nu a ridicat frumos mana si nu i-a comunicat profesorului supraveghetor ca e deranjata?

  Era atat de simplu…

  Spor maxim!

 16. Bai, esti incapatanat. Si te inteleg, doar e vorba de sora-ta. Da’ hai sa ne uitam la articolele la care faci referire:

  (4) Se interzice candidatilor sa aiba in salile de examen asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul
  (5) Candidatii care incalca regulile mentionate la alin. (3) si (4) vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane

  Vezi acolo un “pentru comunicare intre candidati”, sau ai decis sa-l ignori? In fapt, sora-ta a comunicat prin intermediul ciornei cu ala din fata ei (mare greseala). Ghinion, nu-i bai mare, am inteles ca-i eleva silitoare, asa ca poate sa-l ia lejer in toamna, cand n-o sa mai cedeze insistentelor colegului din fata.

 17. Maximilian, privește jurnalul http://turbureanu.ro ca jurnal oficial al familiei Turbureanu în cazul eliminării Georgianei din examenul de bacalaureat. Sunt comunicate. Nu este agenție de știri, dar dacă vrei, poți să citești presa să vezi ce scrie despre caz.

  Nu mi-ai demontat nici măcar un argument (sau măcar încercat să ataci vreun argument) și nici nu ai descoperit vreo dovadă falsă, pentru că e imposibil acest lucru.

  În schimb, pretinzi că te-ai documentat și ai gândit înainte să scrii. Și să jignești. Învață să nu jignești, dacă nu vrei să fii jignit. Nu începe bătălii pe care nu le poți duce până la capăt și apoi să te smiorcăi că ai fost atacat. Victimizează-te cât vrei, dar nu eu am scris „tupeul Turburenilor ăstora”, „furat/trișat” și „cât de nesimțit să fii”.

  Dacă nu aduci argumente într-o dezbatere, pornești de la premize false și începi cu jigniri, nu te aștepta să mai fii tratat cu respect. Vorbind de credibilitate, a ta este zero dacă folosești astfel de tactici. Hai, acum du-te înapoi la acasă și spune-i mamei ce a zis nenea Turbureanu.

 18. Dorel, pentru că nu a avut tăria de caracter să îi facă probleme candidatului din față, chiar dacă a deranjat-o. O face asta vinovată pe Turbureanu de „tentativă de fraudă”. Nu.

 19. Dorel, pentru că nu a avut tăria de caracter să îi facă probleme candidatului din față, chiar dacă a deranjat-o. O face asta vinovată pe Turbureanu de „tentativă de fraudă”. Nu.

  Vai de pana mea, debitezi tampenii pe banda rulanta. N-are nici o legatura faptul ca n-a vrut sa-i faca probleme aluia din fata cu excluderea ei. In timpul examenului, candidatilor le e INTERZIS SA COMUNICE INTRE EI, indiferent de scopul in care fac asta. Sora-ta (nu-i mai zi Turbureanu, ca e penibil, zau asa) a COMUNICAT cu ala din fata (ca a fost intimidata sau nu e o alta discutie) prin ciornele ei. Ura si la gara, exista o sesiune in toamna, are timp sa se inscrie si la facultate (daca nu acu’, anu’ viitor), asa ca nu inteleg de ce va dati cu curu’ de pamant. Nu e prima cazuta la bac, n-o sa fie nici ultima si nici nu se termina viata aici. Eu zic sa se bucure de vara, revine cu forte noi la toamna.

  PS. e penibil tot circul asta ce-l faceti; imi aduce aminte de unu’ ce se dadea cu curu’ de pamant ca luase numai 9.90 si nu 10 si ameninta cu contestatii si alte c***turi.

 20. @Tiberiu
  de ce esti pizd si interpretezi cum iti convine tie?

  precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare

  de ce nu intelegi “orice mijloc” 1.”electronic de calcul” si 2.”de comunicare”. As in mijloc de comunicare + mijloc electronic de calcul?

  Sau sa inteleg ca dupa tine e perfect normal ca elevii sa comunice intre ei si sa-si dea unul altuia ciornele in timpul examenului? La asta se reduce toata galagia asta, pana la urma.

 21. Nu știu ce înseamnă „pizd”, dar presupun că nu e de bine și sexist.

  Hai să-ți mai fac puțină analiză pe text. „Mijloc electronic de calcul sau de comunicare”. Disjuncția se face între atributele „de calcul” și „de comunicare”. Cele două atribute sunt pentru obiectul „mijloc electronic”. Nu se face disjuncție între „electronic de calcul” și „de comunicare”. Doar pretinzând acest lucru arăți că 1. ești irațional, 2. ești incult sau 3. ești rău intenționat.

  Orice ar fi, nu e a bună.

 22. Dan, trebuie să rămâi cu două lucruri din discuția asta surdă.

  1. temeiul de „tentativă de fraudă” pe baza căruia s-a decis eliminarea este FALS, conform regulamentului

  2. după eliminare din examen sub acuzația de „tentativă de fraudă”, nu mai poți să dai bacalaureatul decât în a treia sesiune, conform art. 96 din ord. pe 2010 și art. 9 din ord. pe 2013.

  Legat de 2, Burlan și Gherghinaru au spus din gură că poate să dea în toamnă, dar nu înseamnă că au semnat vreo decizie în acest sens. Este doar pentru a calma apele, pentru că altfel, o astfel de decizie ar fi încă o încălcare a regulamentului (după cum specifică atât ord. din 2010, cât și cel nou, din 2013).

  Citește mai multe despre cine este Burlan și cum îl acoperă inspectorii generali:

  http://turbureanu.ro/eleva-din-valcea-eliminata-de-la-bac-pe-nedrept-de-prof-burlan-apare-ca-absenta-la-romana-noi-nereguli-cine-este-burlan-si-stenograme-cu-inspectorii-generali/

 23. @Tiberiu
  ok, hai sa zicem ca sunt toate la un loc. Si irational si incult si rau intentionat si sexist. plusez si cu un troll.

  DAR. si e un mare DAR.

  Zi-ne noua astora irationali, inculti si rau intentionati, E NORMAL CA ELEVII SA COMUNICE INTRE EI IN TIMPUL EXAMENULUI ATATA VREME CAT NU FOLOSESC UN MIJLOC ELECTRONIC? Conform ratiunii tale, e perfect normal sa-i soptesti altuia, sa-l lasi sa se uite in foaia ta, ba chiar sa te duci la tabla si sa rezolvi probleme, ca hei, n-ai folosit un mijloc electronic.

  In pana mea, ti-am zis: las-o balta, e si la toamna o sesiune. Acum doar faci zgomot inutil.

  Pizd = echivalentul masculin al pizdei. Lamurit?

 24. Susțin nevinovăția candidatei Turbureanu doar în privința acuzației de „tentativă de fraudă”. Acuzație care e prevăzut să fie pedepsită prin sancțiunea maxim posibilă la bacalaureat: eliminarea din examen. Orice altceva încerci să-mi pui în gură este o minciună.

 25. @Tiberiu

  1. temeiul de „tentativă de fraudă” pe baza căruia s-a decis eliminarea este FALS, conform regulamentului
  2. după eliminare din examen sub acuzația de „tentativă de fraudă”, nu mai poți să dai bacalaureatul decât în a treia sesiune, conform art. 96 din ord. pe 2010 și art. 9 din ord. pe 2013.

  deci sa inteleg ca realizezi ca nu trebuia sa faca ce a facut si ca a fost ok ca a fost data afara din examen, da’ in schimb nu-ti place cum a fost incadrata fapta surorii? Nu de alta, da’ nu cred ca a sustinut cineva ca a fraudat sora-ta, e clar ca nu. Dar a fost data afara pentru ca a comunicat cu ala din fata, chestie ce e interzisa in timpul examenului. Macar realizezi asta, nu?

 26. @Tiberiu
  te rog sa ma lamuresti si pe mine:

  1. de ce tot folosesti numele de familie cand vorbesti despre sora ta?
  2. de ce indrumi oamenii sa citeasca doar articolele tale (care sunt subiective pana la urma)?
  3. ce anume vrei tu sa obtii din acest scandal? vrei sa reduci/ anulezi “pedeapsa”? vrei sa fie schimbat motivul pentru care a fost data afara (din tentativa de frauda in a-lasat-pe-gigel-sa-ii-ia-ciornele)? am citit majoritatea articolelor si nu am inteles care este scopul tau final.
  4. de ce spui ca este eliminata pe nedrept, daca se incadreaza in articolele de lege ca fiind vinovata?

  acum, cateva lucruri as mai vrea sa-ti spun .. am copiat si eu o data la liceu (o singura data) si am luat nota 1. am plans, m-am zbatut … mi-a stricat media pe tot anul, dar nu am facut din asta sfarsit de lume. nu mi-a stricat nimeni viitorul. ba mai mult, m-a ajutat sa ma maturizez.

  nu o cunosc pe sora ta, dar din moment ce nu a avut curajul sa anunte problema supraveghetorilor (pana la urma e vorba de pielea ei), cred ca aceasta intamplare o va ajuta sa se maturizeze. nu zic ca ar trebui sa devina o paracioasa, dar trebuie sa ajunga sa deosebeasca anumite lucruri in viata.

  o ultima idee .. imi pare rau pentru faptul ca Georgiana va trebui sa stea pe “bara” 2 ani de zile (probabil va fi afectata de acest lucru). sper ca voi sa o ajutati sa inteleaga ca astfel de lucruri fac parte de viata (toti am avut un esec in viata, toti vom avea) si ca ea trebuie sa fie puternica si sa se pregateasca pentru viitor.

 27. Te las să citești singur pentru ce a fost dată afară Turbureanu:

  http://turbureanu.ro/wp-content/uploads/2014/07/procesul-verbal-de-sanctionare-a-candidatului-turbureanu-700px.jpg

  „Ca urmare a faptelor constatate, președintele comisiei de bacalaureat nr. 526 de la Gr. Șc. Ferdinand I, domnul Burlan Adrian Eugen decide: eliminarea candidatei din examen pentru tentativă de fraudă”

  Începând cu Burlan, continuând cu inspectorul general Gherghinaru, cu autorul acestui articol și cu mulți alții, inclusiv din comentatorii acestui articol, precum Maximilian, au susținut că a Turbureanu a „furat”, copiat, „fraudat” etc.

  Ea nu a se face vinovată de „tentativă de fraudă” și Burlan a făcut presupuneri false, ignorând dovezile, când a încadrat-o la „tentativă de fraudă” și a decis eliminarea. Ea a permis (nu a dat) după mai multe insistențe (să nu uităm) și nu a raportat că un candidat din față i-a luat ciornele, în condițiile în care mai era puțin până la finalul probei și toată lumea comunica în sala aia, supraveghetorii fiind ca absenți sau chiar absenți (au mai ieșit și amândoi din sală, lucru nepermis; i-au văzut pe alți candidați că vorbesc între ei, dar nu au luat măsuri), deci fiind vorba de circumstanțe atenuante.

  Având în vedere că nu putea fi încadrată la „tentativă de fraudă” pentru care se dă pedeapsa maximă și că erau circumstanțe atenuante pentru complicitatea ei, putea fi avertizată, putea fi mutată în altă sală, i se putea lua lucrarea atât cât era rezolvată în acel moment etc.

  Și chiar dacă excesul de zel al lui Burlan tot ar fi fost exercitat asupra ei pentru complicitate, ține de onoarea ei ca oamenii să știe adevărul, și anume că ea nu a încercat să fraudeze examenul în 2014.

 28. @Tiberiu
  Te invarti in cerc cu explicatiile. Raspunde scurt si la obiect la chestiile astea:

  1. Ti se pare normal ca elevii sa comunice intre ei si sa-si paseze ciornele in timpul examenului, ca doar n-o fac prin telefon?
  2. Au ajuns ciornele “candidatei Turdeanu” la alt coleg?

  Restul e gargara.

 29. E… macar acum o sa invete sa aiba tarie de caracter. E si sutul asta in fund bun la ceva. 🙂

  Dar… citim din metodologie urmatorul punct:

  Competenţele şi obligaţiile asistenţilor în Centrul de Bacalaureat:

  k) asigură ordinea şi liniştea candidaţilor în sălile de examen, interzic comunicarea şi transmiterea de informaţii între candidaţi şi sesizează Preşedintele Centrului de Bacalaureat asupra oricărei încălcări din partea acestora;

  Cu alte cuvinte, comunicarea intre candidati e interzisa.

  Ce trebuie sa intelegeti si voi, familia, si copilul este ca:
  1. Bacalaureatul este un examen ce se sustine individual de fiecare elev in parte.
  2. Nota la examen se acorda doar pentru prestatia elevului care a redactat lucrarea.
  3. Nicio proba nu se poate rezolva prin colaborare.
  4. Colaborarea de orice forma, care duce la rezolvarea la comun a subiectelor conduce la eliminarea din examen a tuturor elevilor care au colaborat.

  Ce vrea toata lumea e ca voi, adultii sa demonstrati ca desi copilul nu a avut tarie de caracter, voi aveti tarie de caracter admitand ca biata fata, caci sincer mi-e mila de ea, a gresit.

  Da, inteleg ca voi considerati pedeapsa aplicata e mult prea grava. Si metodologia are lacune in exprimare. Dar totusi… Copilul asta a gresit.

  Asa crestem. Gresind si invatand din greseli.

  Eu mi-am invatat lectia prin clasa a IX-a cand am copiat si am luat nota mica. Daca nu copiam luam nota mai mare, dar n-am avut incredere in ce stiam. Norocul meu ca am avut sclipirea aia de intelepciune sa zic… hai data viitoare daca tot iau nota mica sa nu mai fie decat vina mea.

  Hai sa invete si Georgiana ca data viitoare macar si-a aparat intai interesele ei si apoi pe ale altora. In asta ar trebui sa investiti energie acum. In a sedimenta in mintea ei inca tanara si inca flexibila ca:
  – Binele tau e mai presus de binele vecinului
  – Regulile sunt pentru toata lumea si se respecta
  – Si proverbiala… “un sut in fund, un pas inainte”

 30. Eu nu înţeleg ce mai tura-vura pe subiectul ăsta. Fătuca a fost prinsă fraudând examenul de bacalaureat. Scrie clar mai sus:

  Se interzice candidatilor sa aiba […] orice mijloc […] de comunicare […] care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor […] pentru comunicare intre candidati…

  Scurt pe doi şi gata. Pot să facă fata şi mama şi fratele gargară până le puşcă o venă. Pot să o întoarcă cât vor cu ”e silitoare” sau ”uite ştampila, nu e ştampila, unde e ştampila?”
  Mă distrează în schimb cum o dă frate-su pe semantică şi chichiţe interpretate aşa cum vrea el.

 31. Am plecat din Romania sa fac studiile in strainatate (nu pe banii parintilor, ci prin burse obtinute de la guvernele altor state) tocmai pentru ca nu reusesc sa ma integrez in sistemul de invatamant romanesc. Si o sa va explic de ce empatizez cu situatia elevei, desi nu am vazut videoul, am citit articolul si comentariile.

  Cand am dat bacul (in 2010) nu eram nici cea mai “silitoare”, nici cea mai inteligenta, voiam doar sa obtin o medie mare pentru ca admiterea la 99% din facultatile din Romania e pe baza de dosar (irational, nu?). La prima proba nu am copiat si nici nu am avut fituici la mine, desi toti cei din sala copiau si glumele supraveghetorilor erau “cine nu copiaza va fi dat afara”. In consecinta, s-a copiat cu carti, caiete etc. In timp ce incercam sa ma concentrez, toti fosneau caiete si carti si terminasera cu mult inaintea mea lucrarea. Avem 19 ani, era primul examen serios si frustrarea ma depasea. Pentru a doua proba (istorie) am luat fituici cu mine si situatia a fost aceeasi, toti copiau, supraveghetori f “permisibili”. Nu am copiat nimic, stiam toate subiectele, dar la sf am vrut sa verific daca am scris tot, macar ma asiguram de o nota ca a colegilor din sala. Atunci a intrat pe usa comisia speciala care mi-a luat cartea de identitate, dar, cunoscandu-se situatia la nivel de liceu (copiatul este permis) nu am patit nimic. Pt a treia proba bineinteles nu am copiat si de atunci mi-am jurat ca nu voi mai copia niciodata.

  Urmare: examenul de licenta la facultate. Toti, absolut toti, copiau cu telefoanele, carti, fituici pentru ca, nu-i asa, cine intra cu 10 trebuie sa termine cu 10. Am scris ce invatasem, citisem carti cat nu ni se daduse in bibliografie, citate etc. Resultat: eu am luat 9 si colegii care nu stiau sa scrie (i-mi place facultatea asta) au luat 10. Cand am facut contestatie, lucrarea nici nu era citita pentru ca “scrisesem prea mult”, desi nu era limita de semne, in concluzie am luat 10 dupa contestatie, dar am ramas scarbita de un asemenea sistem. Nu m-a ajutat cu nimic nota pentru ca nu am de gand sa ma intorc in Ro, dar trebuie sa realizati ca sunt persoane care au ocupat un loc la buget in locul celor care nu au putut copia la alte facultati (si da, in RO ai dreptul la doar o fac si un master la buget!!! – absurd din nou).

  Acum imi pun intrebarea ce s-ar fi ales cu viata mea daca eram eliminata de la bacalaureat? Bineinteles ca meritam, dar stiind ca nici macar nu copiasem in conditiile in care altii copiau de 3 zile si au luat 10 fara sa deschida o pagina dintr-o carte (o colega ma intreba sa ii arat ce sa copieze, ca nu intelegea nici macar asta) era putin cam dur de acceptat si de continuat cu fruntea sus.

  Si, referitor la acest caz, sunt de acord sa aplicam legile doar atunci cand ele se aplica tuturor, altfel nu vad de ce colegii mei au luat cu 10 bacul si acest copil a fost eliminat.

  + problema nu est in aplicarea legilor si eliminarea unui copil de 18 ani care poate gresi si, fara o sustinere din partea parintilor, isi poate reveni cu greu, ci in modul de sustinere al bacului. De ce nu avem subiecte cu teme de reflexie, unde sa NU avem ce sa copiem, unde sa fim evaluati pentru cum gandim si in loc sa scriu un comentariu despre ion, nu ar fi mai clar sa scriu despre cum am perceput lecturaacestei carti, despre comparatia cu scriitori contemporani, de ce trebuie sa scriu despre ion si nu despre murakami.. de ce nu am libertatea sa imi aleg structura comentariului, de ce trebuie sa povestesc o actiune si sa aleg niste termeni, expresii, cand as putea sa studiez cum a fost scrisa cartea, in ce context, cum a evoluat societatea etc.

  pentru mine solutia nu este aplicarea legilor pentru cine este prins, ci schimbarea sistemului invechit de examinare, nu vrem creativitate, dar suntem exigenti cu copiatul atunci cand chiar sistemul ne ofera resurse si motive de copiat.

  1. Diferența fiind că acum regulile s-au aplicat tuturor, e chestia pe care a instaurat-o Funeriu: toate sălile au fost supravegheate și video. Da, sunt de acord, regulile să li se aplice tuturor, acum li s-au aplicat. 🙂

 32. @Razvan

  Mă distrează în schimb cum o dă frate-su pe semantică şi chichiţe interpretate aşa cum vrea el.

  Pai fra’su e jurnalist roman, isi “face mana” la dezinformari, manipulari si deformarea adevarului. Ca si in viitor o fi o ciorba de mancat la vreun trust corect, cu politica editoriala trasata de vreun fost turnator.

 33. turbureanu aia a incercat sa fraudeze examenul. e frauda in folosul altuia – dar e frauda in conditiile in care examenul trebuie sustinut pe baza cunostintelor individuale iar ea a incercat sa-i transmita informatii/cunostinte prin mijloace interzise – desi nu explicit mentionate (pe suport de hirtie) in regulamente legi. ajunge cu atita c***t mincat pe chichite avocatesti.
  sa zica mersi – ca daca era o lege mai severa – putea fi incadrata si legal (ca pe unul care-i prins ca transmite informatii unui examinat in examen)

 34. Intamplarea asta ma duce cu gandul la un banc:

  Cativa marinari care reusesc sa se salveze cand vaporul lor s-a scufundat observa ca incep sa le dea tarcoale o gasca de rechini. La un moment dat, unul dintre ei ii indeamna pe ceilalti sa se unga cu resturile petroliere care pluteau alaturi de ei. Ceilalti intreaba: daca ne dam cu petrol din asta, nu ne mai mananca rechinii? Raspunsul: ba da, dar mai cu scarba.

  Asa si sora ta. Nu e vinovata pentru ca a dat ciornele asa, mai cu scarba.

  In viata asta verticalitatea este mai importanta decat multe alte chestii. Voua va lipseste. Partea buna este oamenii se pot schimba. Partea proasta este ca tu nu pari ca pricepi.

  Si inca o chestie, ce spuneai tu de altruism nu se aplica in cazul ei. Daca era altruista nu trebuia sa se roage celalalt om de ea. Asa, a picat exact unde era cel mai rau, nici altruist nici vertical.

 35. S-a umplut tara de doctori docenti. Daca citesti pe-aici zici ca toti sunteti studenti la Oxford. Sa va spun cum am luat eu BAC-ul in 2004: in primul rand un pic de context: am ajuns la profil de mate-info din vina parintilor, nici o treaba cu matematica, fizica sau chimia. La BAC am trecut fara probleme la Romana si la Istorie, la Fizica mi s-a dat sa copiez (la fel cum eu am dat altora sa copieze la Istorie). La Mate am trecut doar pentru ca inspectorul scolar general de atunci era la origine prof din liceul nostru si a dat ordin sa nu pice nimeni. Ce s-a ales de mine: am lucrat cativa ani prin Romania apoi cand mi s-a ivit ocazia sa lucrez pe bani mai multi in strainatate am plecat fara regrete.

  Deci toata simpatia fata de fetita asta sunt convins ca ce a facut ea nu a fost cine stie ce, asta presupunand ca a facut ceva. Dar e bine voi continuati sa fiti moralisti aici si in acelasi timp vedeti de viteza legala, de parcatul pe interzis si verificati daca v-ati platit anul asta toate taxele. Ahh am uitati voi sunteti cetateni model care ati gasit vinovatul pentru starea natiunii.

 36. @fish: spui asta fiindcă îţi imaginezi că toată lumea implicată stă între limitele legale: ea îi dă foaia, sau ăla o ia fără să mai întrebe, comisia aplică regulamentele, se contestă, eventual se judecă, se examinează înregistrarea etc

  Ori asta se poate întâmpla numai dacă toţi cei implicaţi sunt neutri şi judecă numai după lege.

  Neutri au fost sub Dej, Ceauşescu, Iliescu, Născase şi aşa mai departe, din 2011 când au fost introduse camerele nimeni nu mai e neutru. Ceea ce era un examen, formal sau nu, e o chestiune care poate destabiliza statul şi care implică mai mult sau mai puţin pe toată lumea, de la ministrul Educaţiei până la jurnalist şi de la Preşedintele ţării până la ultimul trepăduş din cea mai păduchioasă şcoală sătească. În anii ’90 ne băteau profii la cap în fiecare zi că în şcoală nu se face politică. Atunci poate nu se făcea. Acum e altfel. Rând pe rând, politicienii, elevii, profii, jurnaliştii şi alţii dintre cei implicaţi au fost ameninţaţi cu cele mai rele chestii pe care i le poţi face cuiva, inclusiv cu moartea.

  Dacă atmosfera e atât de războinică, ideea că “unii au interpretat greşit gestul” e irelevantă, la cea mai mică provocare se reacţionează cu totul disproporţionat, frizând absurdul.

  Celui care a intrat în cuşca leului i se pot găsi scuze şi lumea să îi dea dreptate, dar leul tot l-a mâncat.

 37. @Cristi
  Am dat bacu’ in ’96 si n-am copiat. Nu parchez pe interzis, nu depasesc viteza legala, imi platesc absolut toate taxele si asa mai departe.

  Pe de alta parte, daca lucrurile au mers stramb pana acu’ ceva timp (in sensul ca se copia pe rupte), nu inseamna ca asa trebuie sa mearga la infinit. Lucrurile strambe trebuie indreptate. Asa ca nu pot fi scuzati elevii de acum pe motiv de “acu’ 5 ani se copia”. E o scuza pur si simplu stupida.

 38. @Cristi

  E nasol că (și) pe ea a căzut măgăreața, în condițiile în care da, multă lume copiază. Dar faptul că alții nu sunt pedepsiți când încalcă regulile nu înseamnă automat imunitate pentru cei care le încalcă mai puțin.

  La mine în facultate se copia uneori la teste și examene. Și uneori se scăpa. Alteori… cineva a fost exmatriculat pentru treaba asta. Pa și pusi. Au dreptul să îți facă nasoale pe motiv de fraudă? Da. De obicei n-o fac, dar asta nu înseamnă că atunci când își exercită dreptul poți în mod legitim să sari că ești nedreptățit și ți-au distrus viața.

  No, fata are șanse să facă altceva până poate da din nou Bacul. Nu e sfârșitul lumii. Poate să se angajeze. Poate să ia cursurile de la medicină și să le învețe pe alea. Poate să își ia un an pentru Work & Travel sau ceva. Poate să învețe chestii pe care nu le-ar fi învățat altfel (sunt cursuri online de la universități de prestigiu acum – și sunt gratis).

  Problema e că strigătul apărătorilor ei e: „N-a greșit! Viață distrusă!” Ceea ce nu e adevărat.

 39. Pingback: Dan-Marius.ro
 40. Ideea lui abcabc e super si de fapt se foloseste in Vest si la nivel de liceu si la nivel de facultate: sa fie subiecte la care sa nu ai ce copia. Deci daca trebuie sa copii la un examen inseamna ca e vorba de toceala, adica trebuie sa reproduci ceva din alta parte, nu trebuie sa gindesti tu.
  Nu inteleg de ce in Romania bacalaureatul are importanta mai mare decit notele pe parcursul claselor 11 si 12. In Canada de exemplu notele la Engleza, Mate, Fizica, Chimie de la a 11-a si a 12-a sint esentiale daca vrei sa aplici pe ceva tehnic ori medicina. Bineinteles, plus alte chestii (voluntariat, participari relevante). De ce nu se incearca in Romania chestii dovedite a fi bune din afara? Nu, noi mergem inainte cu “democratia originala” sau politie+toceala la bac etc.

 41. treaba asta cu copiatul este o provocare mult prea veche si poate ca a venit timpul sa fie rezolvata.
  copiatul la un examen oficial de talia unui bacalaureat trebuie incadrat la furt, sa rezulte un dosar penal, cercetare etc.
  dar pe de alta parte stiu ca avem tara plina de impotenti care se feresc de pedepse dure ca dracul de tamaie.

  1. Copiatul e doar un început. Copilul vede că poate sfida autoritatea, poate încălca legea fără niciun fel de rușine… și o face. Așa că furtul nu i se va părea ceva anormal, din contră.

   Cine fură azi un ou mîine o să fure un bou? așa era vorba?

 42. Felicitari, Turbureanu.
  Promit sa te votez pe parcursul carierei tale de viitor politician. M-ai convins cu argumentele tale lipsite de fond, dar pline de forma. De asemenea, observ ca domnisoara Turbureanu are deja, din adolescenta, stofa de viitor prim-ministru.
  Astept cu nerabdare o replica in care sa remarci lipsa diacriticelor din acest comentariu.

 43. @Dorin: Mda, sintem justitiari, pro/contra, cine/cit e vinovat – romanii sint degraba judecatori. Re “Copilul vede că poate sfida autoritatea” you’re jumping the shark. Dar daca autoritatea/legile sint de rahat? Am avut de ex la un examen de filozofie in facultate (88-89 parca) sa explic de ce materialismul dialectic al lui Marx e superior idealismului lui Hegel. Intrebare cretina dealtfel, continind cumva si raspunsul, ori eu eram de o parere diametral opusa – am luat 4, bineinteles 🙂 Alt exemplu Dec. ’89. S-a sfidat autoritatea, nu-i asa? Iar treaba cu oul si cu boul e speculativa de fapt. Or fi cazuri, insa mai sint si JeanValjeani pe lumea asta.

  1. @Dan: hai să vedem: e de rahat ideea că ar fi bine să nu se mai fraudeze bacalaureatul? Nu. Apoi mă doare fix în doamne-iartă-mă de Jean Valjeanii care se bat cu chestia ASTA.

 44. @Dan si eu am dat bacul in 96, n-am copiat dar au copiat altii de la mine. La matematica a venit chiar supraveghetorul sa imi ia ciorna, ca sa o dea premiantei clasei (care avea 10 pe linie in scoala dar nu prea le avea cu matematica – si trebuia sa o ajute cumva sa ia 10 si la bac).
  Oricum pe vremea aia nu erau atat de multe pasiuni legate de bac, ca nu conta la admiterea in facultate.
  Dar, fiind situatia asemanatoare cu ce e aici, daca mi-ar fi facut supraveghetorul referat de copiere, as fi picat bacul dar nici eu nu m-as fi oprit pana nu l-ar fi dat afara din invatamant pe respectivul.

 45. @Dorin Lazar
  Daca te referi la mine, n-am sustinut ca e de rahat ideea ca n-ar fi bine sa se mai fraudeze bacu’

  @Bogdan
  Pana mea, ca acu’ 10 ani se copia la bac nu inseamna ca e bine si ar trebui ca in continuare sa se copieze la bac.

 46. @Dan: nu zice nimeni ca e normal sa se copieze acum pt ca se copia acum 10 ani. In cazul de fata ideea e alta si asta cred eu ca vrea sa zica fratele fetei: fata a gresit, insa i s-a acordat pedeapsa maxima fara sa se intrebe cineva vreo secunda daca nu cumva, poate, poate nu e chiar asa de vinovata. Cineva a decis doar pentru ca ciornele ei au fost gasite la altcineva (inca imi e neclar daca le-a dat de bunavoie, le-a dat pt ca insistat aia, le-a dat pt ca a fost amenintata cu bataia, pur si simplu i-au fost luate si nu a avut curajul sa se revolte) sa sufere aceeasi pedeapsa ca cea care a copiat. Inteleg ca litera legii spune (nu chiar in termeni clari) ca e vorba de frauda, insa pot exista circumstante atenuante. Nu te erijezi in judecator si singurul tau argument e litera legii – care e interpretabila – si o proba video fara sonor si te speli pe maini dand pedeapsa maxima; se presupune ca atunci cand esti profesor incerci sa indrumi viata unui om catre calea cea dreapta. Nu ii tai craca de sub picioare.

  Iarasi, nu sunt de acord cu genul asta de comentarii in care fiecare explica cum copilul ala a primit ce merita, ca asa ii trebuie, hoata si escroaca dracului!. Sa ucidem raul din fasa, cine a furat ieri un ou maine va fura un bou! Sa fim seriosi, e un copil de 19 ani care a facut o greseala, nici macar o greseala grava. Va compotati de parca sunteti toti propusi pentru beatificare: voi nu ati copiat la bac, voi nu dati spaga, voi nu aruncati gunoaie pe jos, voi nu injurati in trafic. Cine va asculta pe voi ar putea crede ca Romania e populata de modele de moralitate

  Nu luati in calcul faptul ca bac-ul in Romania e un examen de maturitate si ATAT. Sistemul educational din Romania nu e gandit astfel incat bagajul de cunostinte acumulat pentru bac sa foloseasca si mai departe in viata, cariera profesionala, etc. Sunt doar niste informatii pe care le bagi cu toptanul in cap si pe care le uiti in 2-3 ani maxim (vorbim aici de un om cu o memorie normala).
  Nu luati in calcul faptul ca eleva asta, asa cum e ea acum, presupunand prin absurd ca ar fi intrat la medicina, nu ar fi ajuns in vecii vecilor medic, nu are ce ii trebuie sa supravietuiasca intr-un spital. Uitati-va la ea si spuneti-mi sincer ce vedeti: fie colegul ala tocilar si indobitocit de parinti de care radeam cu totii, fie pe voi insiva in liceu. Daca nu sunteti in stare sa dati dovada de un pic de toleranta inseamna ca ati ramas tot la nivelul de 18 ani: “ha ha, ia uite la a lu’ Turbureanu ce urata e!”

  Restul e cancan

 47. problema, din punctul meu de vedere e simplă: dacă ai ciorne la tine, într-un examen de acest fel, este un semn că… ei? ei? … la o adică tânăra avea usturoiul în buzunar. că l-a dat cuiva, altcuiva, asta a fost posibil numai şi numai pentru că îl avea. deci… ce vorbim de fapt?

  am senzaţia că problema a devenit aşa de naţională, prea naţională aş zice.

 48. @tykaicristi
  M-am oprit aici din citit:

  Cineva a decis doar pentru ca ciornele ei au fost gasite la altcineva

  pentru a-ti da un citat din ce a declarat ea cu gurita ei:

  am cedat la multiplele insistențe ale unui alt candidat aflat în banca din față, de a-i permite să-mi ia din ciorne pentru a se inspira din ele în rezolvarea subiectelor.

  Chiar crezi ca e necesar sa ne mai intrebam daca a gresit sau nu, daca trebuia sa fie eliminata sau nu?

  Si bai, sincer mi-e mila de ea. Imi inchipui prin ce trece, ca nu poate sa fie foarte misto sa-ti faci planuri de facultate si sa pici la bac. Da’ in viata platesti cand gresesti. Ea i-a dat colegului/colegei sa copieze, a fost prinsa si a fost pedepsita – asa cum e normal – cu eliminarea din examen. PUNCT. Orice alta discutie e gargara inutila.

  Uitati-va la ea si spuneti-mi sincer ce vedeti: fie colegul ala tocilar si indobitocit de parinti de care radeam cu totii, fie pe voi insiva in liceu. Daca nu sunteti in stare sa dati dovada de un pic de toleranta inseamna ca ati ramas tot la nivelul de 18 ani: “ha ha, ia uite la a lu’ Turbureanu ce urata e!”

  bullshit. A fost luata la misto pentru scandalul facut, nu pentru c-ar fi urata sau mai stiu eu ce.

 49. Nu stiu cat de vinovata sau nevinovata este si nici macar care sunt masurile mai putin drastice care se puteau aplica in acest caz dar as vrea sa remarc si cat de greu se poate interactiona cu sistemul char daca tu faci parte din el. Ce ar fi facut un copil aflat in aceeasi situatie dar al carui parinte este vanzator la magazinul de la parterul blocului? Ar fi stat in birou la dl Presedinte sa il tutuiasca? Foarte amuzant ca raspunsul primit de dl. P a fost de la Bucuresti dat de o functionara oarecare care i-a zis descurcati-va local… asta da descentralizare.

 50. @Dorin

  Eu n-aș renunța la ciorne la materii gen matematică sau informatică. La română n-ai ce să socotești răpunsuri, dar la matematică îmi refăceam calculele de vreo 2-3 ori înainte să predau lucrarea, la repezeală. Ceea ce nu poți face pe curat.

Comments are closed.