Drumul spre succes

Succesul e unul din acele lucruri invocate atât de des de vânzătorii de fum. E folosit des pentru că succesul este o chestie interpretabilă, care există la un cu totul alt nivel decât lucrurile palpabile. Succesul nu e palpabil, e percepție.

De-asta a asculta niște oameni vorbind despre succesul lor e un lucru inutil. Eu nu vreau să iau medalie de maratonist, deci nu mă interesează coordonatele succesului pentru unul din ei. Nici nu vreau să știu ce zice Steve Jobs despre succes, nu trăiesc în anii ’60 când se poate inventa un business cu calculatoare. Soluția succesului la fiecare e diferită, și drumul spre succes individual e diferit pentru fiecare.

Dar și succesul e diferit, fiind percepție. Pentru mine nu e o mare realizare că maratonistul a câștigat maratonul și nu e o mare realizare că Simona Halep ar deveni nr. 1 mondial. Nu cred că suntem noi în stare să judecăm succesul altora. Poate Halep se felicită mai tare pentru un joc pe care l-a jucat când era pe locul 73 WTA decât pentru jocurile de acum. Poate maratonistul consideră că succesul lui cel mai mare au fost primii cinci kilometri alergați. Drumul e mai important, și drumul ăsta este partea grea a succesului.

Articolu lăsta e doar o reflecție asupra ideii de succes pe care mi-a adus-o piesa nouă de la Grasu XXL. Acolo samplează inteligent din “discursul despre succes” al lui Andrei Pleșu, dar mi-a plăcut piesa, și aștept și albumul pe care vrea să îl scoată zilele astea.


7 Replies to “Drumul spre succes”

  1. Chaika

    Hehe, pentru noi Halep există de 1-2 ani, dar când ne gândim că de mai bine de 15 ani ea ține în fiecare racheta de tenis în mână… noi suntem veniți ca să culegem roadele. 🙂

  2. vladcos

    fiecare cu roadele lui.
    poate doar ne bucuram de roadele altora. si ignoram sau chiar nu ne pasa de sacrificiile lor. pana la urma de ce ne-ar pasa?

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.