După ce stai o vreme în jeg începi să te obișnuiești

Mă amuză că uneori mai apare câte un turist străin, cum e cazul lui Audrey și Harry, și ne mai arată un pic bârna din ochiul nostru pe care nu o mai vedem pentru că ne-am obișnuit cu ea. Mă amuză pentru că atunci vezi la acei români verzi care nu se spală și care trăiesc într-o mlaștină morală cum li se trezește spiritul patriotic și li se învârtoșează că oamenii ăia au fost trimiși de o cabală mondială numai ca să ne denigreze.

Stai un pic să te gândești la ce anume au spus: s-au plâns că trenul face 90 de kilometri în 3 ore, că oamenii din tren nu se spală, că unii la care s-au cazat erau incredibil de murdari – și astea sunt chestii jignitoare mai nou? Că toaleta în tren e focar de infecție, că unii oameni nu știu să curețe după ei, că pe tren pute a patriotism de român verde. Chestiile astea sunt chestii noi? Și da, după câteva zile în stilul ăsta îți vine să urli „Get me the hell out of Romania”. Nu cumva toți cam vor să se care, că e cam nasol în România?

Și acum să-i răspund lui Godină, care avea și el o sămânță de patriotism. Poate că România e o țară în care avioanele nu intră în clădiri, dar tot România e o țară din care oamenii nu mai știu cum să fugă, de-aia avem trei milioane de români în Spania și-n Italia. Ăia nu au zis tot „Get me the hell out of Romania?”. Nu cumva ceva e puternic putrezit la România de fug oamenii în neștire? De ce e nevoie de doi turiști străini ca să ne zică că nu știu românii să se spele când merg pe tren – de ce nu ne întrebăm prietenii și rudele plecate peste hotare? Nu cumva și ăia au spus la fel?

Pe mine mă amuză Audrey și Harry. Nu au dreptate întru totul, sunt și ghinioniști și au ratat multe chestii mișto – dar au văzut și multe alte chestii mișto prin România. Oamenii nu s-au plâns prea mult când le-a plăcut la Brașov sau la Sibiu. Dar nu suportăm criticile – uneori avem nivelul de maturitate al unei națiuni bebelușe, să-l citez pe traducătorul meu favorit. Nu cumva în loc să urlăm la ăia doi că nu le place jegul ar trebui să urlăm la CFR pentru că nouă nu ne place jegul din vagoanele lor – ale noastre, până la urmă?

Cabala mondială stă și ne umple de jeg toaletele de la CFR.
Cabala mondială stă și ne umple de jeg toaletele de la CFR (asta e toaleta la pornire, nu au filmat-o și la sosire)

27 Replies to “După ce stai o vreme în jeg începi să te obișnuiești”

 1. Sabotor

  N-am mai circulat cu trenul prin Romania de ~20 de ani. Vad ca WC-ul inca e de fapt o trapa care lasa dejectiile sa cada sub tren. Civilizatie, dom’le.

 2. Genesis

  Iti citesc blogul de multa vreme si nu pot sa nu observ cat de des esti Gica contra. Tot timpul le iei apararea/le gasesti scuze la toate panaramele.

 3. Dorin Lazăr

  Hmmm, hai să înțeleg un pic. Oamenii ăia sunt panarame pentru că spun niște lucruri care ne deranjează și pe noi? Ar trebui mai bine să iau apărarea panaramelor care când văd o chestie pe youtube încep să înjure și devin violenți?

  Poate tu nu ai mai fost cu trenul prin România, poate nu ai mai fost cazat de multă vreme într-un hotel mizerabil, poate nu folosești transportul în comun să simți oamenii care nu se spală. Altfel nu-mi explic cum ți se pare că nu e o problemă reală.

 4. Mircea

  problema, ca de obicei, e mai complexa, e o culpa comuna.
  CFR-ul nu modernizeaza si nu curata, calatorilor le lipsesc cei sapte ani de acasa etc.
  gandeste-te ca in Romania analfabetismul si saracia sunt inca foarte pronuntate.
  educatia formala si banii, nici ele nu rezolva problema.
  iti aduci aminte de urmele de frana din toaletele corporatistilor?
  nu cred ca exista o solutie imediata, timpul va rezolva…

 5. krossfire

  De curiozitate, a mai facut cineva vreo calatorie recent prin Romania pitoreasca? Eu m-am intors recent dintr-una, taman prin Ardeal (Sibiu, Turda, Alba Iulia, Brasov si multe alte orasele pe care le-am mai vizitat/vazut). In ciuda investitiilor, lucrurile stau groaznic la nivel de infrastructura turistica… zero informatii, transport deficitar, lipsa de centralizare a platilor, conditii precare etc. Si peste toate, acelasi element profund negativ: oamenii, indiferent de zona tarii din care provin.

  Daca nu pleci deja cu bagajul nationalist la drum (caz in care poti vedea “jumatatea plina”), Romania este o tara a naibii de neprimitoare pentru un turist. Culmea, in ea se remarca pozitiv taman Capitala unde, desi n-ai cetati si dealuri pitoresti, ai oameni ceva mai obisnuiti sa vorbeasca (cu) si sa serveasca un turist sau un strain. Deci da, chiar mai e mult pana departe…

 6. Dorin Lazăr

  Din păcate cunosc prea bine Brașovul pentru a fi obiectiv – dar suspectez că totuși e mai tourist-friendly decât altele.

  Și da, oamenii sunt problema peste tot. Dar aici nu zicem lucruri noi.

 7. Doxatul Dex

  Din fericire pentru d-astia ca mine care n-au putut sa se care, pentru ca lumea stie ca sunt roman, patriotii sunt mult mai putin agresivi cand le spune un roman ca tara e de c***t.
  Auzi, mizerie la veceu in tren!!!
  Normal ca e mizerie! Nu cred ca cine spala veceurile alea mai devreme de la o zi la alta. Chiar am stat sa ma uit daca spala cineva WC-ul cat sta trenul in statie 30 de minute! Raspunsul e: NU!
  Toti au vazut cu ochii lor, toti stiu asta, toti se vaita, dar cumva cand iti zice un strain sari de cur in sus, asta asa ca sa demonstrezi ca nu esti numai inapoiat dar si frustrat!

 8. Genesis

  @Dorin Lazar: Nu e vorba neparat de faptul ca spun lucruri negative despre tara asta, ci despre felul in care o spun. Cel mai tare m-a deranjat reactia proastei cu “let’s get out of Romania” sau ceva de genul. Mai face si bot: http://i.imgbox.com/kn9jFIz0.png Ei vor conditii de lux cu trei parale. O fi crezut ca Romania e un fel de tara africana sa traiasca boiereste cu 100 de dolari. Duca-se!

 9. DanC

  E o chestie mai generala, am vazut asta pe net: daca spui ceva de rau despre Romania sigur se gaseste cate-un romanash-verde sarind cu: ‘ce fel de roman esti? cum iti permiti sa vb Romania de rau? tradatorule de tara!’ etc.

  Ma plangeam la un “co-diasporean” ce strazi de kko si ce contopism ingrozitor e prin administratia de stat si notariatele din Romania. Mi-a raspuns ca ce, nu esti si tu roman? Si ce? in Canada nu sant strazi de kko si servicii greoaie? 🙂

 10. Andrei

  pentru că sunt proşti, să spui rău de CFR şi condiţiile de transport e în favoarea noastră. Dacă spunea nişte chestii neadevărate gen românii nu au ce mânca, da, ăla era un neadevăr.

 11. Vasile

  Pur și simplu, multora le este tare dificil să se pună în locul unora care vin într-o țară străină și remarcă, probabil, comparativ cu propriile obișnuințe și așteptări, că unele lucruri nu sunt tocmai roz.

  Cu CFR-ul s-a terminat de multă vreme. Intern, pentru că unele putori fac controale “las’ că merge și-așa”, nu întrețin cum trebuie liniile (motiv pentru care se merge lent). Pentru că eu nu m-am mai putut urca în personale după ce s-a interzis fumatul. Eu nu fumam în tren două pachete pînă la mare doar de tabagist, ci ca să acopăr putoarea țiganilor nespălați și a veceurilor revărsate. După ce n-a mai fost voie nici asta, am zis că nu mai calc în tren. Și n-am mai călcat. Mai ales că e un serviciu al dracului de scump, care pe lîngă faptul că te aduce cînd te aduce la destinație, te poate face cu o hepatită-surpriză dacă mergi pe orice rută de navetiști sau mai lungă de trei ore. Pentru că a rămas mizeria de CFR și nu zece companii private care să-și dea interesul pentru infrastructură și garniturile de tren, standarde, etc.
  Asta în condițiile în care statul a luat șpagă de la petroliști ca lucrurile să nu meargă bine, iar oamenii fără alte posibilități sau atrași de siguranța sporită a trenului în general au continuat să plătească. Rezultatele se văd din plin.

  Cît despre găzduiri, probabil că există o varietate destul de mare de personaje care au pus gheara pe apartamente și le închiriază în regim hotelier. Or fi nimerit nașpa. Oricum, cert este că la 90 de lei pe noapte, cît am văzut că ar fi o garsonieră, de exemplu, unii așteaptă condiții de hotel. Jeg e și în Germania, și-n Franța, și-n Olanda, pînă și-n Elveția sau alte țări “avansate”, ca să nu aducem Anglia în discuție.

  E bine să fim receptivi la critică și să îndreptăm ce putem, dar profund greșit să ne-o atribuim ca vină exclusivă.

  Dorine, argumentul cu lumea din Spania și Italia este cel puțin perfectibil din mai multe puncte de vedere. O să mă rezum la faptul că îi vezi cînd se întorc și se adună la toate birturile și festivalurile de bere, unde fac și tolerează în continuare un jeg de nedescris, ba chiar se simt bine. Au plecat pentru bani, nu pentru altceva. Nu pentru că-i deranja jegul. Nu pentru că dincolo e perfect. Dincolo cîștigă sensibil mai bine sau pur și simplu cîștigă ceva față de nexam aici. Ăia-s romînii de Italia și Spania.
  Cei scîrbiți cu totul de civilizația de la noi s-au dus în Canada, State, cît mai departe 🙂

 12. Vasile

  Dar, ca idee, ar fi interesantă ideea unor controale mai dese din perspectiva salubrizării, cu stimulentul că nu s-ar da amenzi decît în cazuri grotești, iar unde lucrurile stau doar “cîh”, ponosit, aș băga puncte care ar crește nivelul de taxare al respectivei afaceri. Similar, unde e curat, l-aș scădea proporțional.

 13. krossfire

  Este, dar in acelasi timp ramane un oras de provincie (unul peste Sibiu, pentru simplul motiv ca Sibiul se ”termina” imediat ce parasesti Centrul Istoric si se transforma intr-o colectie de blocuri comuniste, casute si Second Hand-uri – ma rog, ar mai fi si Muzeul Astra/Dumbrava, dar aia e altceva).

 14. Dorin Lazăr

  @Vasile: ca idee, Direcția de Sănătate Publică ar trebui să verifice toate trenurile înainte și în timpul staționărilor. Asta dacă ar fi un organism realmente preocupat de Sănătatea Publică, cum le spune. În orice caz, chestiuni elementare.

  Argumentul că s-au dus pentru bani e parțial corect. Adică sigur, s-au dus pentru bani, dar s-au dus pentru bani că acolo se pot face bani, spre deosebire de locul ăsta. Și mizeria e un motiv pentru care nu se pot face bani în România – practic e din cauza faptului că nu avem rezolvate niște probleme fundamentale, și mizeria e una din ele. Mizeria e parte dintr-un pachet mai larg care include și autorități respectuoase și care fac lucruri utile pentru populație, chestii de genul ăsta.

 15. Dorin Lazăr

  @Vlad: Oamenii care „îmi citesc blogul de multă vreme” și vin ei să îmi aplice un corectiv moral nu cunosc „argumentum ad hominem”, ei trăiesc „ad hominem”. Nici nu îmi bat capul prea tare. Dacă au și alte argumente le ascult, dar des nu e cazul. M-am obișnuit cu ideea.

 16. Nautilus

  De obicei, când unul mai obișnuit să facă pe outdoorsmanul (și din ăștia sunt o mulțime printre canadienii și americănoșii de baștină) întâlnește o mizerie, îl înjură nițel pe tipul răspunzător de ea (patronul de hotel sau de linie de autobuz) și trece mai departe. Tocmai fiindcă e obișnuit să fie outdoorsman știe că există pe lume și jeg, și condiții bune, și lux, și că pentru fiecare e vinovat cineva. Nu se leagă de o țară întreagă, fiindcă nu e de vină Cioloș pentru mizeria din apartamentul sau hotelul cuiva.

 17. neantul valah

  Genesis cam de cate ori ai fost cu acceleratul de Satu Mare -Bucuresti?mereu are intarziere si ghici ce cam 3 toatele deja sunt infundate pana ajungi la Brasov ,te plimbi prin tot trenul sa gasesti vreo toaleta neinfundata …..

 18. Vasile

  Într-adevăr, argumentul cu banii e parțial expus, nu parțial corect. Este complet corect, chiar dacă nu e vorba despre TOȚI cei care pleacă pe-acolo. Completarea lui vine cu “mi-am tras casă mai mare ca a vecinului” (se știe spiritul competitiv local cînd vine vorba de etalat bunuri fără niciun alt scop), iete Audi, iete Merțan, iete încă o sută de mii de chestii pe care mă cocoț ca să mă diferențiez de mizeria de-aici, în loc să conștientizez că e și mizeria mea și să fac ceva în privința asta.
  Motivul pentru care “nu sunt bani” nu este, aparent, nici lenea (că bagă ca înecații pe dincolo), nici faptul că nu ar avea ce face la noi. E faptul că omul acceptă să muncească pe nimic, faptul că acceptă să i se fiscalizeze veniturile în condițiile în care ceea ce punem la comun, public trust și toate alea, se duce într-un procent îngrijorător în buzunare infinite dar bine definite, pe de o parte, pe de alta se materializează de multe ori în chestii de care nu a fost niciodată nevoie sau de care nu mai e nevoie, că în X ani cît îi ia unui proiect simplu să aducă ceva înapoi, contextul face rezultatul irelevant.
  Singurul mod în care s-ar putea cît de cît administra eficient lucrurile ar însemna să cotizezi progresiv mai puțin către zonele unde ai posibilități din ce în ce mai limitate de control. Adică 50% la bugetul local, din care automat 30% pentru zona în care locuiești și nevoile ei, 30% la cel județean, încă 10% la regiune și abia 10% la cel “național”, ca să zic așa. În condițiile în care cu cît e mai general nivelul de cotizare, cu atîț mai transparentă trebuie să fie utilizarea lui. Vise.

 19. Kathy Bates

  De fapt bani sunt. Motivaţii nu sunt. Banul, în sine, are rost pentru unul care judecă totul în bani, sau, cum spun tinichelele de pe la Capital şi ZF, “trăieşte într-o economie monetarizată”.

  Adică dacă vede că nu mai vin clienţi în hotelul lui fiindcă e jeg, se dă peste cap, scoate ultimul bănuţ şi îl dă pe detergenţi. Fiindcă ştie că, dacă nu face curăţenie lună, nu mai câştigă bani.

  Dacă ar şti că, indiferent cât de mare e mizeria, tot are clienţi, doar că sunt mai puţini şi mai certăreţi, nu mai e atât de motivat.

 20. norbertlars

  @dorin – te stiu baiat istet, ia treci strada de la unirea ca oricum te plimbi des pe-acolo si mergi pana la gara, ia un bilet la un tren Brasov – Bucuresti ( plecare din brasov nu care ajunge de la oradea, satu mare, etc) – cam pana la predeal ca sa ai timp sa te plimbi prin tot trenul si in maxim 1 ora sa te intorci acasa si fa poze in fiecare buda, o sa ai o surpriza destul de mare – sunt curate si totul merge bine pentru ca inainte sa plece sunt verificate ( cfr calatori doar face control – curatenia este deja outsourced la firme private care se ocupa de curatenie ), dar avem tot felul de idioti care arunca cu noroi si se caca pe unde pot idem pisatul, unii o fac live in tren altii o fac pe net pe blog.

  astept pozele respective sa vedem la un tren de 10 vagoane cate din alea 20 de bude sunt curate si cate sunt murdare, in cazul in care un astfel de articol nu apare imi mentin parerea ca vorbesti dupa ureche si doar atat. daca nu ai banii necesari scrie aici si-ti cumpar eu biletele

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.