E ok să vorbim despre comics, dar…

Recent, o mini-răzmeriță în rândul oamenilor de dreapta a pornit la adresa filmului „Captain Marvel”. Cumva agitați de faptul că actrița care interpretează rolul titular a spus o prostie inimaginabilă, au început să le explice oamenilor că e un film rău, că nu e bine, că va fi un film prost, și alte idei similare de foarte puțin interes pentru cineva care chiar își dorește să vadă respectiva producție.

E amuzant să fii om la 40 de ani și să vorbești în felul ăsta despre filme cu eroi de benzi desenate. Și să nu ne înțelegem greșit, problema nu e faptul că se discută benzile desenate, nici măcar că se discută serios transpunerea lor pe ecran. Există conversații serioase pe care le putem avea în jurul filmului Captain Marvel, inclusiv chestiile absolut amuzante pe care le expune Brie Larson (le voi explica la finalul articolului).

Doar că în momentul în care pui prea mult patos în felul în care analizezi genul ăsta de producții e posibil să ai o problemă de înțelegere a felului în care funcționează societatea. Că mediul benzilor desenate e, în general, orientat spre copii minori, nu spre adulți, că practic ești omul de 40 de ani care merge la grădiniță să se joace cu lopățica, și că în general ca societate avem o problemă serioasă în momentul în care oameni de 40 de ani se joacă cu lopățica în groapa de nisip.

Există lucruri serioase care pot fi discutate despre comic books și despre filmele inspirate din comic books (care, cu excepția lui Batman de la Nolan, nu au foarte multe de zis). E ok să avem opinii legate de Captain Marvel, e ok să facem recenzii. Nu e ok să urlăm înainte să apară filmul că „Captain Marvel”, va fi distrusă de o actriță care spune niște baliverne. E un pic prea departe dusă treaba asta, și nu mai e vorba de pasiune, e vorba de lipsă de control și adecvare la vârsta biologică a interlocutorilor.

Acum, ce a zis Brie Larson? Brie Larson a zis, pe scurt, două prostii. Prima, că faptul că mediul criticilor de film din state e format din bărbați albi, și aparent asta împiedică femeile de culoare să meargă la film să facă o recenzie, și faptul că platourile Star Wars sunt vizitate mai mult de bărbați albi, și aparent asta e o problemă. Niște prostii? Da. Dar Brie Larson e o actriță, angajată pentru că arată bine pe ecran și pentru că are un joc actoricesc bun, nu pentru că e o persoană extraordinar de inteligentă. Revolta la adresa lui Larson e inutilă, cel mult menită să-i ducă mesajul ignorant mai departe.

Trăgând concluzii: e ok să discutăm, chiar să avem discuții serioase în jurul comic books. Dar să nu uităm un simț al proporțiilor – comic books sunt cel mai des entertainment pentru adolescenți, și entertainment-ul pentru adolescenți ar trebui tratat ca atare. A te revolta apriori că sigur va fi un film prost pentru că actrița principală vorbește despre niște lucruri pe care nu știe să le exprime este infantil.