East European Comic-con 2014

În weekend-ul trecut (9-11 mai 2014) a fost East European Comic Con în București, la Romexpo. Am ajuns acolo în ziua a doua, sîmbătă, și, din cîte am înțeles, cea mai aglomerată zi ca și număr de vizitatori. Cîteva gînduri legate de organizare și de fenomenul Comic Con în România:

În primul rînd, organizarea a fost chiar bună, dar încă nu primește nota de excelență: incintele au avut o aerisire slabă și s-a încălzit destul de repede. Dacă dimineața pe la 11 încă mai era respirabil aerul, pe la ora 1, 1:30 sălile deveniseră adevărate saune. În afară de acest aspect, însă, lucrurile au mers chiar bine, cel puțin pentru scurtul timp pe care l-am petrecut acolo.

Se simte că fenomenul comic-books și, in extenso, comic-con cu tot ce înseamnă (concursuri de cosplay, de exemplu) e la început în România. Foarte mult amatorism dar un amatorism fain, plin de entuziasm. A fost o plăcere să văd o mulțime de Doctor Who împreună cu cel mai reușit Dalek, dar și un Loki, o mulțime de Bowser (țestoasa din Super-Mario). Oameni care se purtau copilăresc și nu le era rușine să o facă și ăsta e tot farmecul.

Sala de artizani a fost și ea plină cu oameni care vindeau diversele lor creații. Cei cu benzile desenate Harap Alb Continuă erau însă singurii care au înțeles că un tîrg de genul acesta trebuie să aibă și niște oferte speciale, așa că am reușit să găsesc primele zece numere din comic-ul românesc la numai 52 de lei. Nu am apucat să văd ce expuneau cei de la Creative Monkeyz, pentru că standul lor a fost pur și simplu sufocat de vizitatori, la fel de accesibil ca Mona Lisa în Louvre. Felicitări celor de la CM, se pare că sunt cel mai puternic fenomen de gen din România.

Simt însă că au lipsit două aspecte foarte importante. În primul rînd, dacă erai un neinițiat al fenomenului (ca mine), după o vizită la comic-con nu cred că înțelegeai mult mai mult. Au fost fix două stand-uri cu comic books și niciunul de unde să poți să-ți cumperi V for Vendetta (exista totuși V pour Vendetta, la Anthony Frost), Watchmen, seria completă Țestoasele Ninja sau mai știu eu ce. Mi se pare că lipsesc reducerile acelea de tip “drug-dealer”, adică ceva ieftineli pentru începători ca să li se deschidă apetitul. Eu mi-am găsit niște comics din seria Assassin’s Creed (pe care le voi comenta poate într-o postare viitoare), dar cam atît, iar prețurile, relativ prohibitive ca în magazine (cu excepția lui Harap Alb Continuă).

Nici pentru ‘avansați’ nu prea a existat material. Ceva ocazii speciale, oportunități deosebite ca și preț. Nu știu, de exemplu volumele TWD m-ar fi costat peste 500 de lei pentru primele 35-40 de issues, grupate cîte 5 în volum. M-aș fi așteptat la niște reduceri serioase, la modul general. Uneori, comic-con-ul a apărut nu o ocazie de a vinde și a face profit prin vînzarea în volum, ci doar ocazie unică de a vinde.

Apoi, evident, a mai fost și prezența altora care nu prea înțelegeau despre ce e vorba (de exemplu puteam să cumpăr seria James Bond cu 30% reducere). Dar e ok, și ei sunt necesari.

Aș fi vrut să văd concursul de cosplay, dar nu am stat suficient, plus că lipsea oxigenul în încăperi. Dar sper că toată lumea s-a distrat, și că anul viitor EECC va fi și mai fain. E loc de îmbunătățire 🙂

yayahan-as-nightraven-fiora
Yaya Han ca Nightraven Fiora (League of Legends), poză făcută la Rîșnov

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.