Ecoul de cameră

Efectul „Ecou de cameră” (echo chamber effect) e un fenomen prea puțin înțeles de cei care folosesc „new media”, dar care explică foarte multe lucruri care se întâmplă în jurul Internetului. Ecoul e acel fenomen prin care aceleași idei sunt reflectate de către toți cei de la care primești informație, ceea ce rezultă, cel mai des, în percepția modificată a celui care primește informația. Cel mai des, o versiune exagerată a evenimentelor, ‘victima’ putând aborda păreri contrarii chiar principiilor sale.

Genul ăsta de omogenizare mai mult sau mai puțin forțată apare și pe rețelele sociale curente, unde este încurajată repetarea mesajului care „ne convine”, pentru că pe acela îl preferăm. Facebook face fix lucrul ăsta – dacă ți-a plăcut o știre de la Știrile ProTv, o să ți le dea și pe următoarele, și atunci o să te adâncești în viziunea lor.

Dispariția diversității e, așadar, un fenomen natural pentru comunitățile online. În ciuda faptului că ai mai multă informație, ea apare mult mai selectiv în calea ta, și e aproape imposibil să îți schimbi opinia despre absolut orice. Dacă tu crezi că lumea ar trebui să ardă în iad o să găsești alți oameni ca tine și ca Vasile Ernu care vor răul umanității. Dacă tu crezi că lumea e un fluture de visare, o să găsești în calea ta numai citate din Octavian Paler aduse de Poptămaș – citatele alea bune, chiar. Dacă vrei să afli că vaccinele sunt rele sigur o să-ți întărești opinia, la fel și invers. Dacă vrei să ai o boală în stare terminală, doar citește simptomele pentru oboseală și temperatură un pic ridicată.

Despre ecoul de cameră și despre multe alte lucruri am discutat weekend-ul ăsta cu Florin Grozea. Dacă dați play o să auziți și cum unul din primele beef-uri din hip-hop-ul românesc s-a consumat nu pe vreun bulevard din Las Vegas, ci chiar pe bulevardul Al. Vlahuță, în Brașov.