Egalitatea are doi operanzi

Lumea se isterizează că de ce a fost brutalizată de jandarmerie Oana Mardare când s-a dus să întrerupă discursurile de la mitingul Noii Drepte. Dincolo de faptul că Noua Dreaptă e o organizație care nu există decât de 15 martie și de 1 decembrie, deci importanța oricărui marș tinde spre zero, ce a făcut Oana Mardare e o chestie urâtă care a fost corect sancționată de forțele de ordine (corect cel puțin în teorie).

Pentru a vă testa ipocrizia, cum ați fi reacționat dacă Oana Mardare ar fi fost din Noua Dreaptă și ar fi turuit despre faptul că toți cei care participă la mitingul curcubeu o să ardă în iad? I-ați fi luat la fel apărarea? Dacă Oana Mardare ar fi fost o babă știrbă degrab’ făcătoare de mătănii care s-ar fi abătut din pelerinajul ei la o bucată de os dintr-un nene care a trăit pe la anul 200 ca să vă arunce blesteme pentru că vă exprimați pentru egalitate și libertate? Cum ați reacționat la această știre, când ăia de la Noua Dreaptă au fost dați afară dintr-un cinematograf? La fel ca în cazul Oanei Mardare?

O parte din greșeală este să crezi că egalitatea și libertatea sunt drepturi fundamentale, pe când dreptul la libertatea conștiinței este un drept fundamental atâta timp cât nu implică că vrei să fii creștin. Dacă vrei să fii creștin e mai complicat, tu ca creștin ești din start vinovat de un păcat originar care e diferit de cel al lui Adam. Mi-e neclar care, dar e clar că îți dă mai puține drepturi civile.

Pentru că eu nu susțin nici Noua Dreaptă, nici ce susține Noua Dreaptă, o să vă zic doar că la mitingul ăla nu doream să fiu reprezentat de o damă isterică care să creeze probleme forțelor de ordine. Pentru că mă aștept ca la un miting pentru drepturi civile să nu fiu întâmpinat de un sobor de babe isterizate. Egalitatea are doi operanzi – hai să nu ne uităm doar la jumătatea noastră, să vedem ce înseamnă drepturile noastre pentru ceilalți.

PS: las aici asta.


14 Replies to “Egalitatea are doi operanzi”

 1. krossfire

  Apreciez, dar s-ar putea ca postarea mea sa fie ”Friends Only”. Vrei sa o fac publica sau o lasi mai bine screenshot 🙂 ?

 2. Băra

  Bine că ai scris tu, altfel eram pe punctul să-mi reactivez blogul. Aâtea tâmpenii și atâția cretini pe metru pătrat n-am mai citit și văzut de multă vreme și, din nou, mi se întărește percepția că acești „progresiști” sunt, de fapt și de drept, cei mai bătuți în capete oameni de pe planetă. Prima afirmație care m-a făcut din start să pun la îndoială orice opinie care îi lua apărarea individei este cea potrivit căreia fascist=nazist=noua sau vechea dreaptă. George Damian a explicat diferențele, mă gândesc că „toleranții” erau prea ocupați să se inflameze din orice, d-aia n-au avut timp să le citească. Formațiunile de dreapta nu sunt interzise, interzise sunt doar însemnele naziste, așa că, atâta vreme cât nu se comite nicio ilegalitate și oamenii și-au obținut toate aprobările necesare unui miting, ne place sau nu ne place, achiesăm sau nu achiesăm la părerile lor, au drepturi de manifestare publică a opiniilor identice cu cele ale oricărei alte „secte”.
  Ce a făcut Oana Mardare se cheamă în limbaj juridic instigare, iar în limbaj cotidian prostie gregară și lipsă cruntă de instinct de conservare. E ca și când te-ai duce la prezentarea lotului Dinamo în tricoul Stelei și ai urla „muie Dinamo” pe toată durata spectacolului: evident că jandarmii te-ar evacua, mai întâi pentru că provoci, a doua oară pentru propria ta siguranță. Ești tu împotriva unui întreg stadion cu opinii diferite. Dar isterica asta n-are nici instinct de conservare, nici bun simț care să-i activeze instinctul de conservare.
  Apoi intervine lucrul cel mai important, în opinia mea, lucru pe care romanii încercau să-l afle prin întrebarea „cui bono?”. Pe cine ajută acest demers? Își vor schimba brusc participanții la un miting al noii drepte sau ai CPF (deci un nucleu dur) părerile despre homosexuali doar pentru că urlă una de pe margine că nu e bine? Evident că nu! Și atunci de ce ai face asta acolo, unde șansele unor rezultate sunt zero? Pentru a cerși atenție, e singurul motiv care-mi vine în minte. Dar deja nu mai vorbim despre ideologii, ci despre niște nevoi individuale.

 3. nea_caisă

  După doar 27 de ani de libertate de expresie în țara moaștelor era de așteptat o astfel de reacție a jandarmilor. Totuși mai e mult până departe. Cât timp don’șoara doar țipă chestii (și nu trece la chestii fizice) nu e treaba nimănui ce țipă ea. Chestia aia cu propria protecție e doar dovada lenii și incompetenței jandarmeriei. De fapt a statului român (și implicit a cetățenilor) care însuși nu e hotărât dacă libertatea asta de expresie e de bine sau nu. Într-o lume ideală (de exemplu lumea unde Westboro Baptist Church își face damblaua) ești liber să te exprimi fără să te temi de urmări și autoritățile te sprijină (cu orice preț chiar, vezi Draw Mohamed Day). Un contra exemplu (din partea unor melteni care nu din întâmplare sunt la o aruncătură de băț de noi) e bătaia pornită de badigarzii lu’ Erdogan cu protestatarii kurzi în SUA, foarte prost gestionată de poliția din SUA dar presupun că poliția fiind obișnuită cu respectarea cu sfințenie a dreptului la expresie nu și-au închipuit că tocmai un președinte de țară s-ar comporta așa și au fost luați prin surprindere.
  Revenind la problemă putem argumenta că era un “protest” neautorizat dar băgatul în dubă și scuza jandarmeriei cu propria protecție e o idioțenie. Urmărind argumentația asta, dacă ăia reacționau violent contra ei ar fi fost vina ei pentru că a spus niște cuvinte(oricare ar fi alea), nu a ălora pentru că s-ar fi comportat ca niște animale. De aici vedem că statul cu și prin cetățenii săi nu e interesat să-și corecteze pornirile violente ci doar să nu le expună în public.

  Uite aici un exemplu pașnic și inteligent din partea unor oameni nu foarte departe de dreptacii de la noi ca convingeri politice dar cu ceva mai multă civilizație. https://www.youtube.com/watch?v=O2mAz06nP-0

 4. krossfire

  Sa ne intelegem: nu e vorba despre opinii contra/pro (exista?) Noua Dreapta. Asta pentru a nu permite conversatiei sa degenereze si a-l face pe Dorin sa mai dea o sansa comentariilor 🙂
  “Cât timp don’șoara doar țipă chestii (și nu trece la chestii fizice) nu e treaba nimănui ce țipă ea.” – Ba da, cam e… ca spatiul era rezervat unei manifestatii, iar ea nu avea absolut niciun act de identificare la indemana. Intr-adevar, explicatia Jandarmeriei e inutila. Aveau si au legea de partea lor, dar au preferat sa dea un raspuns “de PR”.

 5. krossfire

  Altfel, da… din punctul asta de vedere, Clujul e inca un oras de provincie, chiar daca e frumos si in plina dezvoltare si asa mai departe. Inca nu a trecut prin botezul protestelor. A se vedea cum se comportau jandarmii in Bucuresti in 2012 si cum s-au comportat in 2017 🙂

 6. nea_caisă

  Conform comunicatului jandarmeriei a fost izolată și era pe trotuar. Puteau să o mute mai încolo dacă era chiar așa grav dar nu să înceapă cu metodele astea de secolul 19 gen legitimare și dus la dubă. Metode dealtfel foarte probabil legale și super acoperite de legile de secol 19 din România.

 7. Roxana

  Eu nu înțeleg de ce e așa o problemă să te legitimezi. Adică, dacă oricum nu ești campion la viteză, să poți să dai bir cu fugiții și să dispari din zonă înainte să te prindă cineva, oricum o să se afle cine ești. Mai bine îți asumi chestia și scoți buletinul, fără fițe.

 8. Dorin Lazăr

  Nevoi individuale, cerșit de atenție, cam asta e ce a făcut Mardare. Măcar acum știe toată lumea cine e ea – „e aia care a protestat contra Noii Drepte”. Poate o ajută în carieră, mai știi?

  Pe mine mă seacă un pic că mai trebuie să scriu astfel de articole în 2017. Mi se pare un subiect despre lucruri care ar trebui predate în clasa a VII-a la Cultură civică, și peste care să trecem odată.

 9. krossfire

  Metoda de secol XIX? In orice tara europeana exista acelasi regulament. Daca ti se cere de catre politie sa te legitimezi, te legitimezi! Daca nu te poti legitima, ti se incearca identificarea prin alte mijloace. Daca nimic nu e posibil si daca ai un comportament suspect (asta e “romaneasca” si e o exprimare dubioasa din legea 61/1991, daca nu ma insel) poti fi dus la sectie pentru 24 de ore, drept masura administrativa. E absolut normal, iar in tari Vestice si in SUA e posibil sa ajungi acolo mult mai brutalizat decat in Romania, chiar daca politia ti se va adresa mai civilizat in prima faza.

  Daca e 3.00 AM si tu te plimbi cu rucsacul pe langa Palatului Parlamentului, ar fi bine sa ai si un buletin la tine! Toata hipsterimea se vaita ca nu stiu ce jurnalist independent a fost putin sters de politistii de la sectia 10 pentru ca a inceput sa urle la ei ca el are drepturi. Avea drepturi, dar n-avea niciun act si de-abia vorbea romana…

 10. nea_caisă

  Tocmai am văzut filmul. Am greșit nu e de secol 19, e de miliție din ’80: hai la dubă că deranjezi. Nici măcar nu s-au obosit să o acuze oficial de ceva. Presupun că la secție au ștampilă cu “a refuzat legitimarea” ca să nu facă bătături la degete de câte ori trebuie să scrie asta. Pentru mine subiectul e încheiat și rămân la părerea inițială. Voi puteți să căutați motive în continuare.

  PS: probabil e amuzant să folosești cuvinte gen “șters puțin” dar când ești de partea ailaltă a bastonului nu mai e așa amuzant.

 11. krossfire

  Partea in care i s-a cerut sa se legitimeze a fost raportată de presă, chiar dacă nu este complet inclusă în filmuleț! Am zis “șters puțin” pentru că nu a putut demonstra vreo traumă fizică. Evident că cea psihologică există și rămâne…

 12. Nautilus

  krossfire: “Sa ne intelegem: nu e vorba despre opinii contra/pro (exista?) Noua Dreapta”

  Mama: – Bulă, de ce strâmbi la cățelul mops?
  Bulă: – Cățelul a început!

  Nu există opinii pro Noua Dreaptă, dar când a fost treaba cu Bodnariu au existat, ca prin farmec…
  Nu există opinii pro talibani afgani, dar când a fost treaba cu criminalul din Orlando au existat…
  Nu există opinii pro islamiști, dar când a fost treaba cu Charlie Hebdo au apărut de parcă le-a chemat Harry Potter cu bagheta…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.