Elena Mîndru Quintet feat. Mood Quartet la Brașov, Cafeteca Spring Jazz

Elena-MindruPrintr-o întîmplare norocoasă am ajuns la concertul Elenei Mîndru din urbea noastră, susținut sub denumirea de Cafeteca Spring Jazz. Nu știam despre cine e vorba și nici ce cîntă, nu am avut nici măcar curiozitatea să o caut un pic pe Internet. Așa că a venit ca o surpriză completă momentul în care am aflat că Elena e finalistă (locul 2) la competiția de voce de Jazz de la Montreux, din 2012 și a cîștigat și premiul de popularitate.

Ce a însemnat asta? Un concert fascinant de la un cap la celălalt, condus de o solistă cu o voce extraordinară, care te captivează de la primele sunete. E imposibil să nu te atragă capacitatea Elenei de a improviza, pe care o puteți admira și în interpretarea din finala de la Montreux:

Concertul din Brașov a fost însă mult mai ‘light’ de-atît; a inclus piese precum “Night and day”, “Love for sale” (Cole Porter), “Night in Tunisia” (Dizzy Gillespie) sau “Blue moon” (Richard Rodgers) – cîntată în compania quartetului clasic “Mood”, dar și “Mai uităm uneori” a lui Marius Pop (remarcabilă includerea, la fel și interpretarea), și încheiată, după bis, cu o variantă Jazz a Mociriței. Toate piesele au fost completate de improvizațiile vocale ale Elenei, de fiecare dată diferite, de fiecare dată dînd o altă dimensiune fiecărei piese în parte.

Și în mod deosebit remarc execuția standardului “Take five”, despre care nici nu știam că are asociate și versuri (scrise mai tîrziu de Dave Bruebeck împreună cu Carmen McRae). Am fost fascinat de ritmul deosebit impus de Elena Mîndru întregii piese, prin felul în care a interpretat versurile. Ah, mi-e foarte greu să vă explic. Trebuie ascultat live (din păcate n-am avut inspirația să înregistrez).

Și tot la Take Five a apărut ca evident singurul aspect negativ al acestui concert: publicul care nu cooperează deloc cu artiștii de pe scenă. E destul de trist mai ales că Elena s-a arătat deschisă și și-a dorit să comunice cu publicul. Însă în sala mică de la Reduta, publicul s-a simțit stingher, a aplaudat regulamentar, și chiar în picioare, cînd a fost cazul să recheme artiștii pentru un bis.

(sursa poză)


4 Replies to “Elena Mîndru Quintet feat. Mood Quartet la Brașov, Cafeteca Spring Jazz”

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.