Elevul Dorin Lazăr care a luat 5.45 la bac la română – replică șocantă la adresa elevelor de 10 care își trimit scrisori publice

Circulă zilele astea o replică șocantă la adresa elevelor de 9 și 10 care își trimit scrisori deschise prin intermediul ziarelor sau blogurilor. O transcriu aici parțial, pentru că ar fi prea mult dacă aș posta toată scrisoarea, atât de șocantă e replica.

Dragile mele colege,

Am văzut cu șoc și stupefacție faptul că cerșiți atenție publică pe unde apucați și e ok. Și eu cerșesc atenția celor din jurul meu, e o chestie normală, cât se poate de adultă. Dați-mi voie să vă spun câteva chestii despre ce urmează pentru voi, dar și pentru alți elevi de nota 10, așa, ca de la un om care a luat bacul cu 5.45 la română.

Nu vorbesc doar cu Bianca Lucaciu, fata cu mesajul emoționant prin care cerea statuie publică pentru faptul că ea a luat note de zece pe ochi frumoși. Nu vorbesc nici cu Anji Gogh, ploieșteanca găsită de un blogger cu o notă decentă la bac și care i-a dat o replică dură. Vorbesc în primul rând cu toți cei care au citit cele două articole și cred că s-au regăsit măcar parțial în ele.

Dragii mei, e degeaba. Faptul că ați luat note mari e degeaba – sigur, vă asigură un loc la o facultate mai de doamne-ajută, dar vă pierdeți timpul degeaba cu încordatul mușchilor. M-am uitat peste subiectele pe care le-ați avut la bac și singurul lucru certificat de o notă la bac e faptul că nu sunteți cretini cu buletinul tăiat de dungă roșie. Subiectele sunt de toată jena, e ca și cum cineva v-a pus să alergați 100 de metri în 20 de minute și ați reușit să treceți linia de sosire la limită. Ce valoare credeți că are să luați 10 la un examen unde sunteți întrebați:

Analizați următorul text: “Securitatea s-a înființat în anul 1948”. Întrebare: “În ce an a fost înființată Securitatea?”

Voi nu vedeți că ați fost luați de proști? Ce valoare are nota aia de zece? Mai bine ascultați ultimele cuvinte ale lui Cismaru înainte să se-nsoare: nu notele mari pregătesc un copil pentru viață, ci experiențele, exemplele și o educație alternativă, bazată pe multe aplicații și mai puțin pe evaluarea cretină de care am avut parte cu toții până acum.

Ăsta e momentul în scrisoarea deschisă în care lumea s-a plictisit să citească (ah, nu știați că pentru a ține o scrisoare deschisă cât de cât interesantă mai trebuie câte-un insert cu o poză să vadă lumea ce frumușele sunteți?). Așa că mi-e simplu să vorbesc despre experiența mea, la adăpostul științei faptului că nimeni nu își va bate capul să citească.

Eu am luat 5.45 la română. A fost o profă tembelă care îi ura pe ăia de la Liceul de Informatică și a dat nota maximă 7 la corectare; practic toate lucrările pe care le-a corectat ea și la care s-a făcut contestație au crescut cu 2-3 puncte. Nu a scris nimeni la ziar că femeia aia fusese frustrată în dragoste de către un coleg care lucra la Informatică. Nimănui nu i-a păsat. Mie nici atât: eu am fost mai bucuros că am trecut bacul decât altceva. Și mai bucuros am fost că am luat nota 10 la matematică într-un an în care numărul de note de zece s-au numărat în două cifre. Mă refer la notele de zece la nivel județean, nu la liceu. Aia a fost o realizare pentru mine, dar știi ce am făcut după ce am luat bacul? Am zis: “bă, mișto, hai să trimit o scrisoare deschisă”. Dar cum nu aveam poze cu mine zâmbind emoționat ca să impresionez ziariștii, am renunțat și m-am angajat la un Internet Cafe. Mi-am ținut gura și am muncit, cu alte cuvinte, obicei rar în 1998.

Apoi, când a venit examenul de admitere la facultate (chiar, voi știți că se dădea examen de intrare la facultate?) eu credeam că nu o să îl iau. Dar și-așa, am cerut cu rușine liber de la muncă și m-am dus în ziua aia să dau examenul. Măi să fie, am intrat și am intrat cu notă mare – în primii 15, chiar dacă media la bac conta în calcul (eh, un 20%, cui îi pasă?). Ce am făcut? Pfuai, evident, m-am pus să scriu o scrisoare deschisă, dar pentru că nu aveam poze cu mine arătând ca o fetiță naivă ca să amuz tot internetul, am renunțat să o trimit. În plus aș fi scris-o de mână și am un scris urât, de ce să se chinuie domnii ziariști cu așa ceva? Mi-am văzut de treabă, am mers la facultate și am demisionat pentru a putea învăța mai bine. Nu ar fi trebuit să o fac, dar eram idealist și credeam că facultatea e un for al învățării, e un loc unde oameni extraordinari vin împreună și creează lucruri noi, străbat distanțe mentale, deschid universuri nebănuite. Aia a fost dezamăgirea vieții mele, despre aia aș fi trimis o scrisoare deschisă. Dar am început să lucrez încă din anul doi de facultate pe un salariu de mizerie, așa că nu aveam vreme să scriu prostii d-astea.

Doar o chestie am să vă zic. Eu, elevul cu 5.45 la română, scriu mai bine ca voi și înțeleg ceva mai bine ce citesc. Probabil că am citit și mai mult decât voi, dar aia nu se pune că am mai mulți ani la activ ca voi. Bacul nu e important; nu certifică decât că ați înțeles un minimum din materia școlară din patru ani. În primul semestru de la o facultate decentă o să fiți dați peste cap – toată materia din patru ani de liceu vă e predată în două cursuri de două ore cu un om care scrie mic și umple trei table după care șterge rapid. Mai ales în condițiile în care materia școlară a fost simplificată până la ceruri și-napoi.

Dragi elevi, varianta TL;DR: Bacalaureatul e un pas atât de mic că prima sesiune de la facultate o să vă dezumfle complet, mai ales că la bacalaureat ați fost tratați ca și niște copii cu handicap mental tocmai pentru ca cât1)cacofonia nu e intenționată, dar maturizați-vă, nu vă mai hliziți ca toți docții că ați văzut “ca cât” scris pe internet mai mulți dintre voi să treacă. Un eșec al guvernării Ponta, pentru că tot mai sunt licee care ar trebui închise pentru că niciun elev nu a luat bacul.

Și mai e o chestie pe care nu o transmit elevilor, ci hăndrălăilor care acordă atâta atenție scrisorelelor deschise primite de la gagici. Mă băieți, sunt aproape minore și probabil un pic mai deștepte decât să se combine cu voi. Și voi și ăia care ați luat scrisoarea deschisă a tipei din Cluj care era la facultatea de Drept – știm că ați luat subiectul pentru că voi credeți că e subiect de presă tentant, mai ales că aveți poze cu fetele. Doar că tot ce faceți e să creați niște tragedii, să expuneți ochiului public niște oameni care nu sunt în stare să facă față. Ce, credeți că fata smiorcăită din Sălaj (județ care refuz să cred că există) era pregătită pentru cantitatea de răspuns negativ la scrisoarea ei? Ea e încă șocată că nu i s-a ridicat statuie, ffs.

Dar stai, voi sunteți oameni de presă, mă scuzați.

redhead-minora
Mai bine o poză cu roșcată decât una cu mine, am auzit că pozele cu minore deschid mai tare către public scrisorile

PS: Mi se pare foarte interesant ca după ce oamenii s-au supărat că eu am scris postarea asta să văd un articol foarte frumos care zice așa: “Eleva de nota zece pe linie a picat la admiterea la facultate“. Măi, să fie, cu bacul ăsta e nasol, în trei săptămâni uiți complet toată materia. Mi s-a părut că e o încheiere bună, la sugestia lui Radu.

NOTES   [ + ]

1. cacofonia nu e intenționată, dar maturizați-vă, nu vă mai hliziți ca toți docții că ați văzut “ca cât” scris pe internet

253 Replies to “Elevul Dorin Lazăr care a luat 5.45 la bac la română – replică șocantă la adresa elevelor de 10 care își trimit scrisori publice”

 1. Hilarious! Si adevarat. Asa de adevarat cum or sa afle si ei (acum or te injure, da’ nu-i baga in seama) dupa cativa ani.

 2. Bă Dorin! Insiști să fii hater! Ce dracu’ vrei acuma, să sufere toți copiii ăștia care au fost buni la școală și asta le-a acoperit vidul existențial v’o 4 ani de zile, doar fiindcă tu ai fost golan și ai învățat chestii cu aplicabilitate practică? Ia gata. Nu, tati, acum e rându’ lor la alea 15 minute, și să fii recunoscător că n-au dat nimănui în cap pentru ele. Nu că ar fi ceva histrionism acolo, din partea lor, dar trebuie să-i apreciem, că doar ei sunt viitorul țării noastre.
  Acum serios: dacă școala te pregătește pentru a fi un glorios analfabet funcțional, regurgitând aceleași clișee ale culturii românești postcomuniste, la ce te aștepți decât la nevoia asta intuită de media coverage? Puștii nu sunt învățați să gândească, nu li se oferă altă raportare asupra propriei lor valori decât performanța asta. Unii, ca mine, o dau în subculturi și-n diverse forme artistice. Alții o iau pe asta cu notele și bacul în brațe. Și normal că, atunci când a trecut bacul și ei nu mai au amenințarea existențială concretă, sabia deasupra capului, o dau în d-astea, fiindcă li se pare penibil să-și trateze evenimentul care (teoretic) le determină tot restul vieții cu atitudinea mea de „fvck off, I’m going for a drink”. De-asta scriu scrisori (care, ca logică discursivă, sunt cel mult himerice, n-au nici cap nici coadă, și asta e al dracului de relevant pentru mine), de-asta plâng ca tutele la terminarea ciclului de învățământ, de-asta caută inconștient media coverage.
  Și ce mi se pare cel mai periculos, ca viitor psihiatru, e tocmai chestia asta: că noi, ca societate și sistem educațional, dăm unor puști necesitatea de a avea 15 minute. Și asta e cea mai mare nenorocire.
  Deci, ești hater, eu sunt sărit, amândoi am avut note mici și asta contează, că ne e ciudă. ‘Țeles?

  1. Da, hater, mă știi dintotdeauna. 🙂 Cât despre școala care pregătește analfabeți funcțional, e tragic dar nu ai ce îi face – oamenii continuă să creadă într-un Cursus Honorum, nu au învățat nimic din eșecul Republicii Romane. 🙂

  2. Este o aberatie notorie sa fie laudati pentru niste note. in puii mei eu ma uit la mine la facultate unde toate frustratele iau note si am 2 din ele la locul meu de munca. Nu imi e rusine sa spun ca am 5.90 dupa 2 ani de facultate, dar in practica sunt total peste ele. Pentru ca ele nu fac altceva decat sa toceasca ca niste nef****e. Si apoi sa vina sa se considere zeite. Dar daca le va trebui 50 de ani sa realizeze ca ceea ce fac in facultate e fix 0, asta nu e problema mea. Diferentele facute doar pe note , precum si facultatiile(a se citi facrici) care iau viitori studenti fra admitere ar trebui sa fie inchise

  3. Du-te-n pula mea cu replica” ei sunt viitorul țării noastre” care tara domnule, când toți sunt plecați din tara si se aude vorbind doar despre un caz”special” !!??
   Din 100% copiii ( viitorul pulilor noastre) 90% sunt Drogați si cei 10% sunt tentati sa ajungă Drogați 😐
   Nu degeaba învățăm la Scoala de toți Drogații si curvarii care peste noapte s-au trezit mari poeti.

   FRUSTRAREA ÎMI ESTE MARE !!!

  1. nu va mai kkti pe voi “atita”
   note mari ai daca esti un bun memorator(adica un tocilar) sau daca ai mancat cartea aia pe paine la micul dejun pana ti-ai legat totul logic…oricum, A TRECUT
   acum nu mai conteaza ce ati facut la bac(e un simplu examen pt evaluarea a 4 ani de tocilreala)
   urmeaza facultatea si dupa aia viata…o sa fie cam TRAGIC(mai ales cu viata) pt ca roata se invarte pe toate spitele, in viata se descurca bine aia care-s isteti si stiu sa speculeze,sa profite,sa se ridice si sa-i faca pe prostii memoratori sa se rupa in doua lucrand pentru ei…

   “invatarea este un proces bazat pe repetitie si acumularea de experienta” biologie cls 11-salavastru- ALL

   eu va sfatuiesc sa acumulati experienta de viata

 3. Nu e puțin cam dură replica? Totuși tipa a terminat cu 10 pe linie. Câți oameni cunoști să fi terminat astfel liceul? Asta spune ceva despre ea: că își dorește să reușească învățând. Cred că e foarte bine ce-a făcut, cred că motivul și scopul ultim al scrisorii sunt foarte clare: e un adult care la început de drum în viață alege să strige-n gura mare în piața publică lucruri despre un sistem putred, lucruri cunoscute și tolerate de mulți. Ce nu-nțeleg e de ce lumea în loc să susțină astfel de tineri preferă să arunce cu căcat. Cunosc mulți oameni plecați din țară, majoritatea din cauza piedicilor întâlnite în România la tot pasul: salarii de mizerie, corupție și altele asemenea. Cunosc cel puțin la fel de mulți oameni rămași în țară care se vaită că exportăm inteligență și importăm nimic. Așa că nu mă deranjează atitudinea absolventei cu 10 pe linie, ba din contră, sper să fie din ce în ce mai mulți oameni care să vorbească deschis, în piața publică, despre defectele societății în care trăim. Doar așa avem o șansă spre mai bine.

  Încă ceva, faptul că subiectele de la bacalaureat au fost simple nu denotă aproape nimic despre limita superioară a capacităților intelectuale ale unui individ care ia 10. Poate s-a chinuit să ia 10, poate a fost floare la ureche. N-avem de unde să știm, pentru asta există olimpiada. În schimb ne spune ceva despre limita superioară a celor care au luat sub 10. Doar pentru că în urmă cu 17 ani n-a scris nimeni la ziar despre nedreptățile de la un liceu de informatică nu înseamnă că asta e normalitatea: să accepți nedreptățile și să taci. Dacă ar fi așa, n-ar mai scrie nimeni despre cum omoară ISIS oameni pentru că în urmă cu mulți ani oamenii erau trimiși în Siberia și nu scria nimeni despre asta.

  1. Stai că ar fi mai faină o paralelă cu Hitler. De ce nu?

   Nu, nu e prea dură replica. Nu numai că nu e prea dură replica, dar am fost excesiv de gentil și nu i-am dat replica pe care aș fi putut să i-o dau. Aia dură, cu adevăruri mai nasoale și cu mici invective, cu explicații mai clare. A fost ok.

   Nu trebuie să-i iei apărarea. Nu ai de ce. Oricum ai niște non-argumente.

  2. Tot ce-ai reținut din ce-am scris e “Stalin” și singura replică la care te-ai gândit a fost “Hitler”. N-ai suficiente cuvinte la tine cât să discuți aplicat pe idei și cică eu am non-argumente 🙂

  3. N-ai scris Stalin, ai scris ISIS, și sugeram că paralela ar fi mai faină cu Hitler. În rest ai scris și tu să umpli rânduri. Dar ok, uite, sunt de acord cu tine. 🙂

  4. Unu: n-am scris sperând la acordul cuiva ci gândind că secțiunea de comentarii e o zonă în care pot comenta liber, chiar dacă sunt în dezacord cu ideile din postare.
   Doi: n-am scris să umplu rânduri ci să subliniez că nu mi se pare OK s-aruci cu căcat în tineri care cred în ceea ce fac și muncesc să obțină ceva. Nu-i cunoști, nu știi cât îi duce capul dar arunci cu căcat.
   Trei: îmi mențin părerea că nu știi să discuți aplicat; răspunsurile tale la comentariile în dezacord cu subiectul sunt pline de miștocăreală ieftină.

  5. Ah, și miștocăreala nu e ieftină: îmi consumă din timp, mai ales că majoritatea celor în dezacord îmi demonstrează că nu au fost în stare să citească articolul și să îl și înțeleagă.

  6. Nu sunt locuri de munca bine plătite în nicio țară, câți absolvenți de 10 la bac și facultate cunosc eu. Fii serios, nimeni nu da 2 lei pe note. Am fost elev de 9 mai peste tot și nu a interesat pe nimeni. Vroiau doar sa vadă ce știu sa fac. Atât.

 4. peste 20 de ani o să conteze atât de puțin acel 10!

  aș vrea însă să mă opresc puțin la tonul acelei scrisori deschise. eu credeam că la școală înveți pentru tine. nu pentru școală, note, laude, discursuri…

  1. Sunt roșcată, dar nu minoră, se pune?! :))
   În rest, eu am știut din clasele primare că astfel de testări nu contează în viață, pentru că sunt standardizate prost și nu evaluează pe deplin capacitățile facultative ale copiilor. Să strig și eu acum să-mi dea o statuie că am fost precoce la 7 ani că știam lucrul ăsta și nimeni nu mă asculta?
   Nu vreau să fiu cinică, deși pare-se că așa-mi iese, o înțeleg pe fată, bravo ei că a învățat în liceu și nu s-a dus să se ”îmbete” (vai de mine! :D) și înțeleg și punctul tău de vedere, cu care sunt și de-acord. O să treacă totul și o să vină următorul bac și tot așa. 🙂

 5. LOL, eu n-am inteles nimic din textul asta fara cap si fara coada in afara de faptul ca ai luat cinci si un pic la bac la romana. Si ca vina, ca de fiecare data, rezida undeva, in exterior, la o forta malevolenta, la o profesoara pusa pe rele. La dracu’ mai stie ce. Ai luat 5 la bac la romana si ai ajuns un jupan in viata, bravo flacau, esti un exemplu pentru societate, la fel ca cele doua fatuci pe care le citezi, la mai mare.

 6. Ia sa scriu si eu o scrisoare deschisa catre Dorin, pe vremuri le numeam leapsa in blogosfera :))

  Zici ca vorba de viata mea in textul asta: “eram idealist și credeam că facultatea e un for al învățării, e un loc unde oameni extraordinari vin împreună și creează lucruri noi, străbat distanțe mentale, deschid universuri nebănuite. Aia a fost dezamăgirea vieții mele, despre aia aș fi trimis o scrisoare deschisă. Dar am început să lucrez încă din anul doi de facultate pe un salariu de mizerie, așa că nu aveam vreme să scriu prostii d-astea.”

 7. Aveam de gand sa scriu si eu o scrisoare pentru tânăra de nota 10, dar nu cred ca mai e necesar. Ai atacat destul de bine subiectele principale referitoare la BAC si la facultate. Sunt multe de spus pe tema asta. Viața e nedreaptă si trebuie sa învățăm sa trecem peste si sa fim mai puternici. Eu am facut parte din acea categorie de copii naivi care cred ca notele contează, asta pana am ajuns la facultate…Probabil în timp si acesti copii dezamăgiți vor realiza ce contează cu adevărat si pentru ce MERITA sa lupte…

 8. Inca se mai da admitere la anumite facultati, dar multi din cei cu 10 la un asemenea bac nu au ce cauta acolo. Diferenta dintre liceu si facultate e catastrofala, daca ai 10 la bac nu inseamna ca ai ce cauta la o faclultate buna( ma refer la facultatile (putine la nr ce-i drept) cu adevarat bune. Eu personal sunt la Automatica si Calculatoare si am prins un bac relativ usor, da parca tot te mai chinuiai putin la el. Nu am luat 10, dar sunt printre cei mai buni de la mine din facultate. Faptul ca se plang ca tin mortis sa informeze lumea cu notele lor de 10 de la bac, spune putin si despre felul lor de om, UN profesor de la facultate ( care are un cv extraodrindar) spunea: “Degeaba ai 10 daca il ai pt altii si nu pt tine. Degeaba ai note mari daca in cap nu e nimic. Mai bine ai un 5. Eu apreciez mai multi pe cei care au 5 pt ca au stiut exact cat sa invete si ce sa invete pt 5. Asta e dovada de inteligenta”

 9. “Ce valoare credeți că are să luați 10 la un examen unde sunteți întrebați:
  Analizați următorul text: “Securitatea s-a înființat în anul 1948″. Întrebare: “În ce an a fost înființată Securitatea?””

  Si astea sunt intrebarile la care tu ai luat 5?

 10. Alo, domnu’ Dorin, ‘mneata pari a fi mai mandru de 5-ul matale decat fatuca aia de 10-le ei . Si chestia tare e ca , dupa pravila matale, de ea ar trebui sa ne fie mila iar pe tine sa te trecem la “Asa, da!”Acuma, am citit si noi in pruncie “Fata babei si fata mosneagului” si n-am uitat zarva oatului de margica. Sigur, fiecare cu scarita lui de valori. Noroc cu netul asta care ne mai invata ce si cum. Am vazut pe unul care se catarase pe scarita lui pana suuuuuus de tot , pasa-mi-te era al mai al si asta pentru ca conducea ( ce tare! am bagat o cacofonie ca sa vad daca va prindeti!!) pe autostrada cu 290 Km/h in timp ce o doamna ii facea sex oral. Asa ca, lasati matale comparatiile intre morcov si sinapsa si incercati o decolorare rapida din verdele strugurilor prea acri. Dar abtineti-va de la o noua scrisoare deschisa. Cu stima pentru 5-ul ala muncit.

  1. Era doamnă sau domnișoară? E o distincție importantă, varianta cu doamna are toate ingredientele unei povești fascinante și ilicite.

 11. Ce rost are articolul tau? cui se adreseaza?
  Faptul ca o persoana a luat 10 la bac nu inseamna ca este de o inteligenta extraordinara, inseamna ca si-a vazut de treaba. Asta e tot ceea ce conteaza.

  1. Ce rost are comentariul tău? Cui se adresează? Pentru că dacă nu-ți dai seama că articolul meu se adresează celor care adulează notele de zece la bacalaureat nu ai priceput prea multe din el, și mai bine închideai pagina decât să comentezi 😉

 12. Sunt total de acord cu tine in legatura cu asta “În primul semestru de la o facultate decentă o să fiți dați peste cap – toată materia din patru ani de liceu vă e predată în două cursuri de două ore”. Am avut nota mare la Bac 9 si ceva si primu an de facultate a fost foarte greu, dar tot am reusit sa il trec (si nu e o facultate din Romania) pentru ca asa e firea mea ambitioasa. Deci la fel am invatat si in liceu, pentru ca am avut ambitie si mi-a placut sa invat.
  Insa, nu am inteles ceva: ce vrei sa spui ca e mai bine sa nu inveti nimic in liceu pentru ca oricum nu conteaza? Daca esti lenes in timpul liceului, nu cred ca la facultate o sa iti vina cheful sa inveti daca nu te-ai invatat asa din liceu.

  1. Nu ai fost atent la ce am zis. Am spus că nota nu contează ci cu totul altceva – exact ce a spus și Andrei Cismaru în postarea lui. În plus eu am luat 5.45 nu pentru că nu am învățat bine în timpul liceului, ci pentru că era una cu capsa pusă. Nu recomand nimănui să fie leneș în timpul liceului, ci din contră; oamenii care au zece pe linie e posibil să fie foarte leneși și să nu se gândească la viitorul lor.

 13. Minunat articol ! Bravo! La cat mai multe ! Poate mai trezim lumea la realitate !!!!!!!!!

 14. De fapt vroiai sa ne spui ca si tu esti un frustrat,altfel nu scriai scrisoarea asta penibil de ofticoasa…Bun,exista si elevi de nota 10,pe bune nu pe bani. Asa, si?

 15. M-am saturat sa vad articole stupide despre anumite eleve eminente care cauta atentia online, in presa etc., si care asteapta ca lumea sa le premieze pentru simplul fapt ca au obtinut nota 10 la bac. Nota 10 nu e o nota imposibila, daca invatai in cei 4 ani constant, se putea lua foarte usor(eu nu am luat, pentru ca nu am invatat dar asta nu conteaza, eu nu ma plang ca nu am luat 10 si nici nu ma plang de profesori).

  In primul rand, despre eleva care isi doreste statuie… Nasol de ea. Resemnare, nimic nu e corect in viata si trebuia sa stie asta de ceva timp.

  In al doilea rand, eleva care vorbeste despre Bianca (scuza-ma dar nu esti importanta pentru mine ca sa iti stiu tot numele desi tu iti doresti ATAT DE MULT sa iti stie toata Romania numele) are dreptate intr-o oarecare masura dar e prea dura si, la fel ca si cealalta cauta atentie.

  Acum, ce era mai important.. Alexandra, eleva care a fost eliminata din examen * ma adresez direct pentru ca sper ca o sa citesti asta * Trebuie sa ai mult tupeu sa iti lasi colegii sa copieze si sa sustii cu tarie, sus si tare ca tu nu ai copiat si nu ai lasat colegii sa se informeze de la tine. Ai fost eliminata din examen, este exclusiv vina ta.

  In incheiere, o eleva care nu a luat bacul cu nota 10 a scris asta si imi pare extrem de rau ca nu pot sa atasez o poza cu mine, poate apaream si eu pe la cancan. Penibil.:))

 16. Asadar nu conteaza bac-ul dar e un esec in carca lui Ponta faptul ca exista licee fara elevi promovati. Ai avut 5.45 la romana dar la esti repetent la consistenta discursului

 17. Ok, deci tu esti cel mai destept om din Romania sau chiar din Universuri.
  Toti cei care au mai mult de 5.45 la BAC sunt clar mai slabi ca tine……articolul asta e 10 minute din viata care nu le mai primesc inapoi.
  Poate ca examenul de BAC nu este cel mai relevant, dar sigur nu inseamna ca daca te descurci bine la el esti un luzăr.

  1. Știi, nu credeam că sunt cel mai deștept, era un dubiu între care e mai deștept, eu sau tu. Dubiul ăla s-a spulberat și chiar și tu ești nevoit să-mi accepți supremația.

 18. Dorin, nu stiu, dar mie imi e mila de aptitunile sociale ale fetei aleia, ca aluptat pentru preamaritul 10, si aproape ca a ajunj disfunctionala din punct de vedere social. Si eu vroiam 10 pe linie, si invatam cat mai mult, pana a urlat profesoara de limba romana la mine “Stai jos, 10!” (Cea mai exigenta din liceu, si considerata foarte buna in oras )si nu m-a lasat sa termin de spus ce invatasem jumatate de noapte… Asa ca am ales sa nu imi mai bat capu pentru 10 si sa ma si distrez in liceu, pe care l-am terminat cu 9,30 sau ceva de genu si BAC-ul cu 9,40 sau pe acolo, si mult mai multe amintiri si experiente care mi-au fost mai utile decat vreo-un comantariu de Mariana Badea invatat pe dinafara. Ce e grav e ca sunt multi dupa cum se vede care se raporteaza personal la un sistem de evaluare empiric, combinat cu o lipsa de aptitudini sociale (a se intelege prin a da cu capul de pragul de sus de cateva ori ) cred ca duce la depresie, si ulterior la scrisori deschise in care isi varsa amarul prin prisma lor prin care percep lumea, care datorita dezvoltarii personale unidirectionale ( a se intelege ca se gandesc doar la a lua 10 si un discurs pe podium) refracta un spectru mult mai ingust de nuante ale vietii (decat a ta Dorin), in incercarea de a gasi o explicatie. Poate ca cineva nu a vrut ca ea sa fie sefa de promotie, si a avut mijloacele prin care sa faca acest lucru sa se intample… life s*cks! Se numeste human factor! Aici intra in schema aptitudinile sociale, cum sa fii cel mai bun fara sa te urasca si sa te invidieze restul? Din experienta mea, daca esti cel mai bun, e mai comfortabil sa ai o armata de prosti in jurul tau, care au nu au nimic cu tine, decat sa aiba ceva cu tine. Dar asta nu intra in calcul cand te gandesti doar la 10…

 19. Nu obisnuiesc sa comentez pe net dar articolul chiar mi-a facut scarba. Exagerezi….”fata a vrut sa i se ridice statuie”….e o mare porcarie ce ai zis sincer. Ea a scris scrisoarea pt a se revolta impotriva faptului ca desi invatase nu a fost numita sefa de promotie chestie care i se cuvenea. A vorbit despre nepotism si nu vina ei ca ziarele au profitat de asta si ca a prins la public. Ea a luat 10 si premii pe ochi frumosi si tu ai luat 5 ca ti-a corectat o alta profa din alt judet frustrata pe scoala ta…fabulezi mai ceva ca la emisiunile alea de prost gust. Si chestia cu sunt minore nu se combina cu voi…nu m-as fi gandit la asta nici in 100 de ani trebuie sa fii bolnav ca sa-ti treaca macar prin cap asa ceva.

  1. Andrei, ești liber să-mi revizitezi articolul de fiecare dată când ai nevoie de un vomitiv. Blogul meu va rămâne online încă o perioadă.

  1. Domnilor, eu am fugit din tara aia si in fiecare zi imi e teribil de greu aici cu mizerabilii astia, dar in fiecare zi imi amintiti cat de bine imi pare ca am scapat de acolo, citind mizeriile voastre. Va multumesc ca ma ajutati sa nu fac gresala capitala de a ma intoarce acolo.

   (Intentionat: nu zic unde e “aici”, e irelevant; intentionat si potrivit: “mizerabili”; intentionat: “acolo” si nu “acasa”)

  2. Da, daniel, vezi că oamenii ăia au prosperat scriind articole laudative la adresa tocilarilor fără pic de idee despre ce se întâmplă în viața reală.

 20. Pai si daca toata materia de bac ti-o preda la facultate in 2 ore (ceea ce e adevarat) tu care ai luat 5 la testul asta absolut banal/jenant de simplu ce cauti sa faci facultate? Am invatat 4 zile pt bac si am luat 9,3 media si n-am facut nici ora de meditatii tu care zici ca intelegi un text si stii sa scrii mai bine ca fetele cu note bune cum ai reusit sa nu iei o nota macar de bun simt? Toti ne credem destepti dar pusi la fata locului nu e chiar asa usor si gasim mereu vinovati si ne disimulam esecurile. Iona al lui Sorescu dadea vina pe nor, tu pe o profa frustrata din alt judet care tocmai pe voi v-a prins si la scoala voastra a dat note mici.

  1. Afirmatia mea cum ca alergi dupa fata morgana si dai vina tampenii de genu e in comentariul meu. Trebuie doar sa-l citesti sa-l intelegi. Daca meritai mai mult faceai contestatie si obtineai o nota mai buna.

  2. “Povestea a cum” …stiu si eu ca se scrie genul ideea e importanta nu lexemele

  3. Ești foarte tare, dar spune te rog ce e o notă de bun simt? Cine zice ce numeral reprezinta o nota de bun simt? Și de ce rahat ai nevoie de părerea altora ca sa fii bun sau rău.Tu crezi că nota te reprezinta sau tu reprezinți nota? Și în fond și la urma urmei, cine are dreptul să justifice capacitaţile unei persoane?Nu sunt nici tânăr nici bătrân dar crezul meu este :excelenta se reflecta în calitatea muncii tale(indiferent cum, unde și cu ce muncești). Cac#mas în ele note.

 21. Subsemnabilule,in primul rand lipsa de coerenta si constanta in gandire e frapanta. Esti revoltat, sau frustrat pe faptul ca unii elevi de 10 si-au exprimat punctul de opinie in public. Si ce faci ? Acelasi lucru. Cine iti rezerva dreptul la aceasta grandilocventa? Evident, spusa cu emfaza caracteristica unui invidios care se ascunde in spatele unor afirmatii abjecte, in opinia mea. De aceea nu o sa iti analizez mesajul, care culmea, contine multe data empirice. Ceea ce denota drama personala. Nu stiu, vrei atentie ? La acesti “decari” notele perfecte au fost precursoare pupularitatii. Si ? E gresit ceva in asta ? Critica nu isi avea rostul, raspunsul e oricum dur, rizibil, chiar grobian. Vorbesc din postura unui absolvent cu note acceptabile(aproape de 10 la bac) care nu s-a regasit in drama celor cu 10, dar nici nu a simtit ca ar fi gresita popularizarea acestora. Singura parte proasta e ca se regaseseste si mediocritatea in scrierile lor, si se simte nedreptatita. In rest, blogosfera si media sa abunde de astfel de oameni de 10 in tot. Gandeste-te putin si o sa observi ca doar pornirea sentimentului iluzoriu de superioritate tampa te-a facut sa ne “incanti” cu acest mesaj.

  1. Felicitări pentru nota mare de la Bac și pentru înghițirea dicționarului care îți permite să scrii cu 3000% mai multe cuvinte mari decât media. Păcat că respectivul DEX nu cuprindea și un îndrumar de punctuație. 🙁

  2. Salut, substimabile, și felicitări pentru diplomă. Mi-a fost un pic greu să citesc ce ai scris, sper că data viitoare vei decide să scrii totuși în limba română, nu chestia asta aproximativă pe care ai aruncat-o tu în zona de comentarii.

   Altfel, îți garantez că sentimentul meu de superioritate nu e iluzoriu, ci cât se poate de real.

  3. Daca nu esti “incantat” de aceasta postare, de ce ai citit-o pana la capat? Si nu cred ca e o drama personala, cred ca e “scarba” fata de acesti elevi de nota “10”. In ziua de azi, e foarte usor sa iei 10. Trebuie doar sa ai pe cineva in spate si esti rezolvat ;). Nu vreau sa generalizez, dar traim in Romania si asta spune TOT!

  4. Nu cred ca in comentariul lui Rad Andrei sunt cuvinte greu de inteles si nu e necesar sa stai cu dexul langa tine. Ai fi stiut asta daca citeai o carte in loc sa arunci cu noroi in cei care au note de doua ori mai mari ca ale tale. Se intelege de ce ai luat 5 la un examen de toata jena ca nivel de dificultate.

  5. Roxana: Cel mai mare pacat e ca gasesc adolescenti de peste 30 de ani. Chiar nu imi explic fenomenul.
   Dorin: Imi pare rau, am uitat cui ma adresez. iti reamintesc ca “sentimentul” e iluzoriu, nu “sentimentul de superioritate”. E o mica diferenta. Oricum, recunoasterea e primul pas spre terapia comportamentala.
   Lavinia:
   1. De unde stii tu ca am citit-o pana la capat ?
   2. Cine spune ca trebuie sa citim doar ce ne incanta? Nu sunt integrist.
   3. Ai luat 10?
   4. Asta e atitudinea mediocrului, care stie doar sa planga pe orice umar in timp ce nu ar schimba nimic la el, incepand cu ostilitatea(“scarba”) absurda.

  6. Cum poți avea un „sentiment” iluzoriu? Crezi că ai un sentiment, dar de fapt nu-l ai? Un sentiment iluzoriu de superioritate înseamnă oare că tu crezi că te crezi superior, dar e de fapt o impresie și te crezi normal?

   În ceea ce privește DEX-ul, eu eram cea care am pomenit de el – și eu nu le am deloc cu cărțile, se știe.

 22. Cata dreptate!! Va veni prima sesiune si unii dintre ei vor fi culesi de pe jos…. Pacat de noi, dar si de ei. Si tin sa te contrazic cu guvernul Ponta, nu ca sunt eu mare politician, dar si inaintea guvernarii lui existau mai multe scoli cu promovabilitate 0%. E vina noastra, a tuturor (parerea mea). In ziua de azi, nota conteaza mult mai mult decat mintea! Asa a fost, este si va fi, pana nu se schimbam mentalitatea… 🙂

  1. Asta cu Ponta e o zisă la mișto :). Altfel, știu că oamenii ăștia o să aibă mult de suferit de pe urma primei sesiuni. Le urez mult succes 😉

 23. Eu nu am auzit de Carianopol.
  Referitor la rolul scriitorilor in societate,care e acest rol?
  Ce fel de subiect e asta?
  Pe urma,ce vrea sa insemne sa faci un eseu despre doua personaje dintr-un roman interbelic?
  Sincer,cum se poate ca eu sa ma apuc sa scriu tot felul de aberatii,despre “statutul social,psihologic,moral” al unor personaje inventate?
  Prin asemenea subiecte e incalcat dreptul la demnitate al elevilor,care e garantat prin Constitutie.
  Sincer,daca as avea mintea de acum si ar trebui sa dau bacalaureatul la limba si literatura romana,as da in judecata Ministerul Invatamantului ca ma forteaza sa citesc tot felul de aberatii .
  Am citit cu placere Idiotul,Crima si pedeapsa,Mizerabilii de Hugo,Chira Chiralina de Panait Istrati si multe alte romane bune.
  Dar nu inteleg cum Ministerul Invatamantului vine si forteaza elevii sa citeasca anumite romane si anumite poezii.Ba mai forteaza elevii sa si inteleaga ce vrea sa zica respectivul autor,adica irosesc timpul elevilor. Ce e asta,unde e libertatea?
  Iti este impus cum sa gandesti ?

  1. Mergand inainte pe argumentul tau ar trebui ca mai intai sa iti dai in judecata parintii. Adica…Cum si-au permis sa iti ingradeasca libertatea?
   Spui tu ceva, dar nu cred ca poti sa impui unui sistem educational ceea ce merita predat si ce nu. Se studiaza literatura nationala,doar dam bac la “Limba si literatura romana”, care are si parti bune daca nu o citim ca “frizerita lui Eliade”. Literatura universala e net superioara, de aceea e necesara cunoasterea ei, mai ales intr-o lume cosmopolizata. Aceasta se poate face in particular. Oricum, imi place ce carti ai ales sa amintesti.

 24. De la o vreme tot citesc articole de genul care sunt postate pe Facebook de actualii studenți cu scopul (îmi place mie să cred), de a ne calma pe noi, ăștia “distruși” într-un fel sau altul de BAC.
  Și eu sunt dezamăgită și ușor furioasă în urma acestui “examen al maturității”. Sunt, pentru că am învățat de mi-au ieșit peri albi si când s-au afișat rezultatele am contastat că unii colegi mai puțin studioși au luat note mai mari decât majoritatea care au dat bani pe pregătiri și care aproape au mâncat cartea, doar pentru simplul fapt că au picat pe unicul subiect pe care l-au învățat. (Prost să fii, noroc să ai)
  Dar m-am calmat pentru că mi s-a explicat că la facultate, mai ales in timpul primului an și a primelor sesiuni, mulți dintre studioșii și respectiv “norocoșii” din liceu,se vor crene de restul care chiar merită locul ăla de la facultate și care vor face față.
  Eu una am dorit să iau notă mare la BAC pentru unicul scop de a nu intra la taxă ca să nu-i duc pe-ai mei la sapă de lemn. Atât.
  Sunt perfect conștientă că diploma aia nu dovedește decât capacitea mea de a acumula si reproduce informație, ca un reportofon. Înregistrează, apasă play și rulează banda.

  1. Excelent observat, Ioana, și mă bucur să văd o opinie realistă. Da, până la urmă tot ce contează e prețul studiilor, și dacă treci de pragul necesar totul e ok. Bacul nu contează mai departe de atât.

  2. Na, că acum după ce am postat comentariul am observat 2 greșeli de scriere. Îmi cer scuzele de rigoare pentru ele și sper să nu-mi scoată nimeni ochii pentru ele. Că deh, se mai întâmplă d-astea când tastezi.

 25. Dorine, un post de nota … (oh wait). Cu cat sar mai multi in sus cu atata se vede ca i-ai atins mai tare. Muriti fratilor de ciuda ca oamenii realizati in viata va spun ca notele sunt irelevante, cat de prost sa fii sa nu realizezi ca ceva nu e in regula cu sistemul de invatamant si evaluare, numai sa te uiti la promovabilitatea din ultimii 10 ani ce fluctuatii are, nu e normal asa ceva: ca in unii ani procentul de promovabilitate sa fie dublu ca in alti ani, nu se poate ca in 2-5 ani sa le scada iq-ul in halul ala, daca ne uitam la americani observam fluctuatii de cateva procente de la un an la altul, si stim prea bine ca nu sunt genii. In general idiotul cand nu are argumente iti arunca ca esti frustrat ( poti sa fii si un frustrat sexual daca zici de o femeie, pentru ca dupa experienta idiotului atunci cand nu fute ii apar frustrari si crede ca asa se intampla la toti), esti hater, astia sunt obisnuiti cu osanalele protv, antena, si de obicei sunt obisnuiti sa citeasca parerile oamenilor cu coloana stramba. Treziti-va! sunteti pe un blog, nu scrie omul de foame.

 26. Cui ii pasă că acea elevă a terminat liceul cu 10 sau că a luat 10 la bacalaureat? Bravo ei ! După parerea mea, bacalaureatul este un fel de frecție la picior de lemn, când o să fie la facultate o să-și dorească să mai dea bac-ul de 20 de ori. Poate articolul trebuia să fie și mai dur, să se înțeleagă că inteligența nu constă în note sau diplome. Dorința de afirmare tinde să fie mare, dacă n-a fost șefă de promoție a încercat să facă dramă pe internet. Eu nu diger astfel de lucruri, lauda asta de sine și toată problema acelui articol mă fac să înțeleg frustarea acelei fete care parcă a invațat 4 ani de zile doar ca să fie șefă de promoție. Oameni buni, vă mai ia mult până o să vă dați seama că absolut fiecare persoană iși urmarește propriile interese? Cu toții avem realizări dar și eșecuri, până la urmă cam așa merge viața, trebuie doar să ne adaptăm și sa răzbim indiferent care ne sunt șansele fără a aștepta nimic de la nimeni. Tot ce facem, facem pentru noi inșine.

 27. Sunt la fac de farmacie craiova si din 100 cati suntem in an 3 baieti si 5 fete stim sa vb limba engleza… Restul nu stiu nici sa citeasca…

  1. Elevule Dorin Lazar, citind postarea si replicile tale la comentariile de mai sus, am ajuns la concluzia ca faci parte din categoria oamenilor care sunt, sau ma rog, se “dau” realizati, ceea ce este foarte bine. Ma bucur ca in ciuda faptului ca esti foarte frustrat, te-ai descurcat in viata si ne-ai demonstrat prin scurtul tau rezumat, ca nu trebuie sa iei 10 pe linie la Bacalaureat ca sa poti sa iti folosesti aptitudinile pentru a intra la o facultate buna si a face ceva in viitor. Fiind plecat din Romania, ma uit la ceea ce ai scris si iti dau dreptate ca sistemul roman de invatamant este foarte inconsistent, insa mi se pare amuzant ca incerci sa gasesti scuze pentru a ne explica de ce nu ai luat mai mult de 5 la proba de romana, ca mai tarziu sa fii foarte ferm in a ne aduce la cunostinta ca notele nu conteaza pentru tine. Nu crezi ca este putin contradictorie parerea ta?
   Ma uit totodata la prieteni din Romania care termina liceul cu o medie mare si ajung sa vanda pe la standurile din mall-uri, sau angajati la companii de distributie prin marile orase. In acelasi timp am prieteni care au terminat liceul cu note mari si au ajuns doctori, avocati sau programatori in Romania sau in alte tari, oameni care sunt la fel de “realizati” cum esti si tu. Cu toate astea, nu am vazut multi oameni care sa ia 5 la romana si sa aiba prea multe sanse de reusita in viata. Nu spun ca tu nu ai avut medie mare, probabil ai fi avut pentru ca dupa cate am inteles din ce ai spus ai luat 10 la matematica, nu zic ca nota pe care ai luat-o nu a fost un accident sau ca nu a fost justificata, insa la cat efort ai pus in a ne explica ca notele la un examen de finalizare al liceului nu conteaza mai tarziu in viata, si ca se pune prea mult accent pe acel 10 pe linie, as vrea sa inchei prin a-ti da un sfat prietenesc: da, se exagereaza cu notele de 10, si nu asta te va defini ca om mai tarziu in viata, insa ar trebui sa recunosti ca ai mai multe sanse de reusita cu un 10 pe linie decat cu un 5 la romana.
   Nu am citit scrisorile deschise ale fetitelor pe care le-ai exemplificat mai sus, insa daca sunt asa cum spui tu, ai perfecta dreptate sa fii revoltat. In acelasi timp dupa cum vezi, fara a fi dat vreodata Bacalureatul sau vreun examen de admitere in Romania, pot sa imi exprim ideile in cateva randuri incat sa iti sugerez sa fii mai “bland” cu oamenii care muncesc si vor sa dea totul pentru a fi printre primii in ceea ce fac. Poate pentru tine nu sunt importante notele, nici pentru mine nu sunt, pentru ca am facut liceul intr-o tara in care “media generala” nu prea conteaza, insa pentru alti oameni sunt foarte importante din prisma faptului ca vor sa aiba mai multe sanse de a reusi in viata. Aici e vorba de sansa, nu de vreo garantie ca daca iei 10 pe linie te vei angaja la Microsoft. Eu personal tind sa fiu de acord cu oamenii care muncesc sa ia 10 pe linie, sperand ca munca lor va fi rasplatita, si poate ca nu este rasplatita destul in Romania, insa fii sigur ca sanse de reusita cu un 10 pe linie muncit la Bacalaureat il vei avea in alte parti. Daca tu vrei sa schimbi ceva, incearca sa schimbi atitudinea ta de a fi mediocru si de a trece prin viata prin a gasi scuze, de altfel justificate, pentru a blama niste indivizi care cu toate ca tocesc materia de Bac pentru acel 10, au mai multe porti deschise decat ai avut tu cand ai intrat la facultate in timp ce lucrai la un Internet Cafe (asta spunand din ceea ce ai descris tu mai sus).
   P. S : Fiind crescut intr-o alta societate de la o varsta frageda, nu am cea mai mica intentie sau sansa de reusita de a ma muta vreodata in Romania, dar daca as avea, nu m-as muta din cauza mentalitatii de om prost pe care tu ai practicat-o in tot ce ai spus mai sus, pe care de altfel o practica foarte multi oameni in societatea romaneasca de astazi. Invidia si aroganta asta pe care o impui in ceea ce scrii, este de prost gust si nu da dovada decat de prostie (stiu ca ma repet) , si om care, in ciuda intentiilor sale binevoitoare, este afectat atat de tare de propriul sistem in care a fost crescut si in care a trait, incat nu vede unde este intr-adevar problema.

 28. Din pacate,acesti copii sunt victime . Si in aceasta directie mergem cu ochii larg deschisi. Si nu este doar vina politicienilor sau a profesorilor…Este in primul rand vina noastra,a parintilor, ca nu facem nimic. Este un cerc vicios in care ne complacem..

 29. In primul rand,fara sa fie ceva personal,vreau sa iti zic ca sunt macar 3 greseli gramaticale in textul tau. Iti spun asta pentru simplul fapt ca te-ai laudat ca scrii mai corect decat unii care au luat note mari la Bac. Altfel as fi trecut cu vederea pentru ca nu e o crima,intr-un final. Nimeni nu e perfect si nu inteleg de ce unii pretind a fi. Nici eu nu fac exceptie,sa nu iti faci griji. In al doilea rand,si fiind strict o opinie personala,pentru ca slava Domnului traim intr-o tara libera si dreptul la opinie e printre putinele cu care ne mandrim,iti dai seama ca esti intr-o extrema cu subiectul nu? Poti sa ai note mari si sa fii prost,incapabil,etc. Poti sa ai note mari si sa fii destept. Poti sa ai note mici si sa fii oricare dintre variante. Pana la urma constiinta valorii personale e singura care ii diferentiaza pe oameni…vina e intotdeauna impartita. Nu e de vina doar sistemul sau doar elevii pentru toata situatia legata de examenul asta. Si Bac-ul e obligatoriu. Ca unii au impresia ca au ajuns pe Everest e partea a doua.

  1. Maria, e ok, în text sunt cel puțin șapte greșeli gramaticale, strecurate intenționat. Testez o teorie prin care cel mai bun proofreader e omul care e contrariat de o opinie pe net.

   În al doilea rând, pe blogul meu nu e o țară liberă și nu are nimeni altcineva decât mine drept la opinie. Faptul că las oamenii să comenteze aici e un privilegiu pe care îl acord eu lor, nu un drept. Acest privilegiu poate fi suspendat cu un simplu click.

   Bacul nu e obligatoriu. Dar la nivelul din ziua de azi, să nu ai bacul are niște nuanțe nasoale.

 30. Sunt de acord cu ceea ce ai scris aici legat de faptul ca notele de la bacalaureat nu sunt relevante in viata si te ajuta pentru scurt timp cat sa poti intra la o facultate decenta. Am dat bacul anul acesta si am obtinut o medie cu putin peste 9 ( o medie rezonabila, zic eu) . Acum la finalul examenului am ajuns la cateva conclzii atat in ceea ce ma private strict pe mine, cat si pe alti cunoscuti. Ce am invatat eu dupa acest examen si cu ce am ramas dupa? Ei bine, am invatat cum sa invat (suna paradoxal) si prin asta ma refer la modul in care mi-am organizat timpul, logica cu care am reusit sa invat chiar si la romana, am invatat cum sa profit maxim de timpul liber, cum sa progresez de la note de 5-6 la nota 10 in bac la matematica, cum sa fac fata stresului. Consider ca aceste lucruri iti raman in cap dupa sustinerea examenului si te ajuta si pe viitor in timpul facultatii. Am invatat de la alti prieteni ca nu nota ne face pe noi. Cunosc cazuri de elevi foarte silitori care stiu mult mai multe decat nota primita in examen, copii inteligenti care stiu sa poarte un dialog pe orice domeniu si si se fac usor placuti in orice cadru. Ei bine, aceste lucruri sunt importante in viata, nu o nota obtinuta la un examen. Elevii zecisti care tot cersesc atentie prin presa urmaresc doar lauda,compasiune si mila celor din jur. Ar face ceva util daca ar incerca sa invete urmatoarele generatii ceva concret. Pot spune ca pe parcursul liceului am luat toate notele posibile de la 2 in sus si am stiut sa fac fata acestor situatii, in timp ce problema unora este faptul ca nu li s-a ridicat o statuie in fata liceului. Dupa 12 clase am ajuns la concluzia ca desi sistemul este foarte criticat ( in unele privinte pe buna dreptate), tot iti ofera prilejul sa te afirmi, sa acumulezi cunostinte (nu doar teoretice). Am avut poate norocul sa intalnesc dascali deosebiti de la care am invatat atat materia pe care o predau, cat si anumite atitudini pe care le-am imprumutat.

  1. @anaa: iata o parere destul de echilibrata, cum mi-ar placea sa aud mai des de la cei tineri.

 31. Elevule Dorin Lazar, citind postarea si replicile tale la comentariile de mai sus, am ajuns la concluzia ca faci parte din categoria oamenilor care sunt, sau ma rog, se “dau” realizati, ceea ce este foarte bine. Ma bucur ca in ciuda faptului ca esti foarte frustrat, te-ai descurcat in viata si ne-ai demonstrat prin scurtul tau rezumat, ca nu trebuie sa iei 10 pe linie la Bacalaureat ca sa poti sa iti folosesti aptitudinile pentru a intra la o facultate buna si a face ceva in viitor. Fiind plecat din Romania, ma uit la ceea ce ai scris si iti dau dreptate ca sistemul roman de invatamant este foarte inconsistent, insa mi se pare amuzant ca incerci sa gasesti scuze pentru a ne explica de ce nu ai luat mai mult de 5 la proba de romana, ca mai tarziu sa fii foarte ferm in a ne aduce la cunostinta ca notele nu conteaza pentru tine. Nu crezi ca este putin contradictorie parerea ta?
  Ma uit totodata la prieteni din Romania care termina liceul cu o medie mare si ajung sa vanda pe la standurile din mall-uri, sau angajati la companii de distributie prin marile orase. In acelasi timp am prieteni care au terminat liceul cu note mari si au ajuns doctori, avocati sau programatori in Romania sau in alte tari, oameni care sunt la fel de “realizati” cum esti si tu. Cu toate astea, nu am vazut multi oameni care sa ia 5 la romana si sa aiba prea multe sanse de reusita in viata. Nu spun ca tu nu ai avut medie mare, probabil ai fi avut pentru ca dupa cate am inteles din ce ai spus ai luat 10 la matematica, nu zic ca nota pe care ai luat-o nu a fost un accident sau ca nu a fost justificata, insa la cat efort ai pus in a ne explica ca notele la un examen de finalizare al liceului nu conteaza mai tarziu in viata, si ca se pune prea mult accent pe acel 10 pe linie, as vrea sa inchei prin a-ti da un sfat prietenesc: da, se exagereaza cu notele de 10, si nu asta te va defini ca om mai tarziu in viata, insa ar trebui sa recunosti ca ai mai multe sanse de reusita cu un 10 pe linie decat cu un 5 la romana.
  Nu am citit scrisorile deschise ale fetitelor pe care le-ai exemplificat mai sus, insa daca sunt asa cum spui tu, ai perfecta dreptate sa fii revoltat. In acelasi timp dupa cum vezi, fara a fi dat vreodata Bacalureatul sau vreun examen de admitere in Romania, pot sa imi exprim ideile in cateva randuri incat sa iti sugerez sa fii mai “bland” cu oamenii care muncesc si vor sa dea totul pentru a fi printre primii in ceea ce fac. Poate pentru tine nu sunt importante notele, nici pentru mine nu sunt, pentru ca am facut liceul intr-o tara in care “media generala” nu prea conteaza, insa pentru alti oameni sunt foarte importante din prisma faptului ca vor sa aiba mai multe sanse de a reusi in viata. Aici e vorba de sansa, nu de vreo garantie ca daca iei 10 pe linie te vei angaja la Microsoft. Eu personal tind sa fiu de acord cu oamenii care muncesc sa ia 10 pe linie, sperand ca munca lor va fi rasplatita, si poate ca nu este rasplatita destul in Romania, insa fii sigur ca sanse de reusita cu un 10 pe linie muncit la Bacalaureat il vei avea in alte parti. Daca tu vrei sa schimbi ceva, incearca sa schimbi atitudinea ta de a fi mediocru si de a trece prin viata prin a gasi scuze, de altfel justificate, pentru a blama niste indivizi care cu toate ca tocesc materia de Bac pentru acel 10, au mai multe porti deschise decat ai avut tu cand ai intrat la facultate in timp ce lucrai la un Internet Cafe (asta spunand din ceea ce ai descris tu mai sus).

  P. S : Fiind crescut intr-o alta societate de la o varsta frageda, nu am cea mai mica intentie sau sansa de reusita de a ma muta vreodata in Romania, dar daca as avea, nu m-as muta din cauza mentalitatii de om prost pe care tu ai practicat-o in tot ce ai spus mai sus, pe care de altfel o practica foarte multi oameni in societatea romaneasca de astazi. Invidia si aroganta asta pe care o impui in ceea ce scrii, este de prost gust si nu da dovada decat de prostie (stiu ca ma repet) , prost gust, si om care, in ciuda intentiilor sale binevoitoare, este afectat atat de tare de propriul sistem in care a fost crescut si in care a trait, incat nu vede unde este intr-adevar problema.

  1. Tu ești de acord cu mine dar nu ești de acord cu mine și după aceea îmi spui că am o mentalitate de prost. Asta ca să-ți explic cât de prost ai fost în stare să-ți exprimi ideea. Dar o să bănuiesc că nu ești de acord cu mine, ceea ce e ok, nu o să trebuiască să ne punem la stâlpul infamiei pentru chestia asta.

  2. E ok Dorinele, daca din tot ce am scris eu mai sus ai ajuns la concluzia ca nici eu nu stiu daca sunt sau nu de acord cu tine, inseamna ca politetea asta a ta de care incerci sa dai dovada in raspunsul pe care mi l-ai dat nu are nici un rost . tot prost ramai . Mai citeste o data si poate iti vei da seama ca am fost baiat finut si mi-am exprimat opinia intr-un mod in care sa pot sa te fac sa intelegi ca orice contra argument pe care mi l-ai putea aduce tu, nu ar avea sens. De asta am spus ca sunt de acord cu anumite lucruri pe care le-ai adresat in postarea ta originala, insa per total, mentalitatea ta este, dupa cum am mai spus, cea a unui frustrat.
   Cat despre mine, nu obisnuiesc sa fiu politicos cu cei care dau dovada de prostie, iar tu prietene faci cam mult exces de zel in ceea ce postezi aici. Mult succes cu blogul tau, insa daca vrei intr-adevar sa faci ceva pentru tine, si pentru societate mai precis, exteriorizeazati frustrarea intr-un mod fructiv, nu te mai ascunde in spatele unor cuvinte pompoase. Pana la urma sa fim seriosi, ai luat numai un amarat de 5 la romana. M-am distrat cu tine, te-am pupat.

  3. Si sa imi fie cu pardon greselile gramaticale sau de punctuatie, care stiu ca sunt prezente in postarea mea si pe care sunt sigur ca le vei mentiona, ca deh, m-am grabit si eu in a-mi posta oful, asta in cazul in care imi vei raspunde.

  4. E ok cu greșelile, aș prefera să scrii în limba română, nu în chestia asta aproximativă pe care o practici (adică scrisul fără diacritice, ca să fie mai clar).

  5. Parerea mea e ca dacă ai inteles mesajul meu de mai sus, asta e tot ce contează. Pana la urma, te-am cam făcut de cacao pe blogul personal, si mai rău e faptul ca fiind plecat din România de la 5 ani am reușit acest lucru fără a folosi vreun vocabular foarte pompos, pe care tu il cam forțezi in unele postări. Acum, iartă-mă ca găsesc si eu scuze pentru lipsa diacriticelor, dar având in vedere circumstantele, consider ca faptul ca am învățat sa scriu si sa citesc in romană acasă, e un motiv destul de întemeiat ca sa îți demonstrez si mai mult ca 5-ul ăla de la romană al tău, putea fi mult mai mare dacă lăsai capul in jos si nu erai asa de cocos precum de dai acum. Pana la urma, ai învățat sa scrii si sa citesti intr-o instituție publica, folosește ce ai învățat pentru a nu te mai screme sa produci niște argumente de tot rahatul.

  6. Păi tu crezi că m-ai făcut de cacao pe blogul meu, când eu îți păstrez comentariile ca să demonstrez oamenilor calitățile celor mai agresivi cititori. E bine că suntem amândoi satisfăcuți dar tu ar trebui să-ți pui întrebări: “mă, e blogul lui, oare de ce păstrează comentariile mele dure, grele și acide?”

 32. Cam ai dreptate. O spun din perspectiva unui fost elev care a invatat in timpul liceului, tintind sa stiu pentru mine cat mai mult. Cand am ajuns la facultate s-a intamplat ce ai povestit tu…. Dar baza informatiilor si rationamentele dobandite din liceu m-au ajutat enorm. Asta este motivul pentru care elevii merita sa invete. Ce vreau eu sa le transmit idealistilor din liceu, este ca in realitate nu exista medie de 10 curat. Pentru religiosi explicand asta, 10 are Dumnezeu. Nu pot sa cred ca la materiile umaniste, nu ai uitat o virgula sau nu ai facut o greseala de topica, sau nu ar fi fost mai potrivit in locul unui cuvant, alt sinonim. Iar cel care te evalueaza, nu e la randul lui nici el perfect. Asa ca intre un 9,75 sa zic sau pe aproape si 10, este numai o problema de intamplare… conteaza cine corecteaza si cum a mancat in ziua aceea, ma refer materiile dinafara disciplinelor exacte. Deci nu ar trebui mediatizata atata, povestea asta cu 10 curat.

 33. Articol foarte adevarat .. Btw .. Majoritatea care nu pot aduce argumente (in cazul acesta contra argumente) se iau de greselile gramaticale demonstrand ca ei sunt niste genii .. bacul la romana o fost o prostie ce putea fi rezolvata si de un copil de clasa aVa ce putea toci subiectu 3 .. Nu va credeti mari intelectuali , punandu-va langa Eminescu , ca nu sunteti nici pe aproape

 34. Dorin, sunt deacord cu articolul tau in urmatoarele privinte : cei 4 ani de liceu, ca volum de materie, se spulbera la prima sesiune de examene din facultate; nota 10 la bac nu denota faptul ca esti inteligent, ci doar ca ai acumulat informatiile necesare promovarii cu nota maxima. Mai departe…ce sa zic, avem exemple din lumea intreaga prin destui miliardari in dolari/euro care au recunoscut ca au fost (mai mult sau mai putin) varza la scoala si cu toate astea au reusit in viata pentru ca i-a dus capul. Imi amintesc de o fosta colega de generala care in primii 12 ani de scoala a avut cele mai remarcabile rezultate la scoala (aproape media 10 in cei 12 ani de scoala, premii la olimpiada – faza pe judet si faza pe tara, cel putin un volum de poezie publicat pana la majorat s.a.) iar dupa bac a fost admisa la Univ. Pro (sau cum ii zicea atunci), urmand sa isi definitiveze studiile superioare undeva prin U.K. sau Suedia. Acum cica ar fi un mic geniu in massmedia prin vreo tara europeana. Cu toate astea, este o persoana destul de inadaptata social si cu greu stabileste relatii durabile de prietenie cu alti oameni. Eu? Am luat bacul la romana la contestatie (am prins anul ala cand 90% din popor a scris despre Morometii desi nu ar fi trebuit), am avut 3 tentative de a urma o facultate ca la un moment dat sa ma conving de ineficienta d.p.d.v. profesional a finalizarii unei facultati in Romania. Nu, nu sap la sant…sunt barmanager; conduc cu succes o echipa formata din 6 colegi pe care ii formez in ceea ce priveste prestarea serviciilor in alimentatie publica plus mixarea diverselor bauturi din local.Am urmat un curs de formator/trainer si unul de management&leadership; am pasiune pentru ceea ce fac, castig bine, am o viata sociala din care nu consider ca lipseste ceva esential si peste toate astea, ofer ceva inapoi societatii : impartasesc din cunostiintele mele si altora, ca sa evite greselile pe care le-am facut eu. Consider ca scopul principal al liceului este sa ne invete cum sa invatam, si aici nu ma refer doar la acumularea de informatii dintr-un manual ci mai degraba la a invata din experientele proprii : desteptul invata din greselile altora, prostul nici macar din ale lui. Mi-a placut articolul, keep up the good work 😉

  1. Din păcate liceul nu e pentru a învăța să înveți, cel puțin oamenii care predau la liceu nu prea știu să insufle chestia asta. În schimb liceul e pentru a înțelege mult mai bine locul tău ca individ în societate, să-ți formezi vise și aspirații, să cunoști oameni, să înveți să percepi universul din jurul tău de unul singur. Altfel, mulțumesc mult pentru aprecieri.

 35. Sa citesti asta si sa citesti bine:
  Stii unde gresesti? Sa-ti explic. Generatiile din ziua de azi, copiii cu 10 la bac si 10 la media generala sunt produsul parintilor frustrati sau motivati de diverse sa se proiecteze in copil si sa obtina performanta si statut prin rezultatele acestea “bune” sau “onorabile”. Mai nou copilul este o medalie pe care familia o perinda prin vecini si prin societate. Acest copil este crescut pentru performanta! De la clasa I sau mai devreme el este antrenat ca un caine si conditionat sa obtina note. Numai asta aude si numai asta viseaza. Vede numai note si i se cere sa sare cat mai sus ca un leu la circ in detrimentul bucuriilor de a se juca ca un copil normal la acea varsta. Aceast deziderat de la ei vine din minte schinguita a familiilor care ii cresc si uita ca, datoria copilului este sa se joace nu sa fac 10000000 de teme si sa ia numai 10 de la fizica la religie. Te poti mira dar pentru tineretul din ziua de azi notele sunt ca moastele. Au fost crescuti obedienti in fata notelor si a scolii ca albina de matca. Cum poti sa calci in picioare o generatie caren nu are nicio vina. Daca te creste si mama ta sa te inchini la copaci si sa iubesti (zi o bizarerie care iti vine) la toasterul din bucatarie si ti-o repeta de la cele mai dintai amintiri, te mai si carpeste, te mai si pedepseste, iti ia ciocolate si bomboane cand te rogi frumos si speli toasterul – eh daca asa te creste pai o sa ajungi la 19 ani sa iubesti toasterul ala ca pe naiba si sa te mandresti cu cat de curat e si ce paine face. Pentru ca NU STII Altfel. Daca iti imaginezi ca un copil la 19 ani e indeajuns de emancipat incat sa se prinda ca a fost crescut cal de cursa si prejudiciat de mic si ca va cauta sa indrepte trauma asta prin autodeterminare si terapie la psiholog te inseli. Nu isi dau seama pentru ca nu stiu sa fie altfel. Constientizarea ca ti-a fost facut RAU de parinte inseamna sa simti tradare in suflet ca pui la indoiala vorba lui mama si tata, inseamna sa simti vinovatie, inseamna sa iti pui la indoiala cei 19 ani si cum ai fost crescut sa percepi NORMALUL. Da, e foarte greu sa admiti ca ai fost “abuzat” de parinte pentru niste note. Ca ti-a fost schinguita copilaria si jocul si joaca pentru 10 la mate si 10 la chimie cand tie iti placea poezia si engleza (de exemplu). Este de nedescris cat e greu ii e unui adult la 30-40 de ani sa admita asta. Tu crezi ca NISTE PUSTI care numai asta au visat si mancat pe paine o sa aiba brusc epifania ca mama si tata i-au indurmat prost fix dupa ce au dat “testul vietii si al notelor” adica bacul? Unii se prind bunici fiind de greselile care le-au fost induse si hranite de parinti. Unii au revelatia abia la 50 de ani. Plus ca e greu sa iti imaginezi ca Marea Neagra are inca un tarm daca nu il vezi si pe alalalt sau ca pamantul e rotund daca ti s-a zis ca nu e si nu ai vazut singur curbura. Revelatia e un fenoment greu, si sa il pretinzi ca forma de iluminare de la un pusti de 19 ani e o absurditate.

  1. Sunt de acord cu tine, doar că vârsta de care vorbești nu e de 19 ani, e de 13 ani; la 19 ani oamenii ar trebui să fie suficient de mari să facă sex, să bea, să conducă, să voteze, să facă copii, să se căsătorească, să muncească și toate chestiile alea mișto pe care le fac toți oamenii considerați adulți.

   Un sfat personal: încearcă să îți începi textul mai prietenos, în general agresivitatea nu servește pe nimeni, și cheia în care ți se citește textul e alta. Nu spun că urmez sfatul ăsta, dar tu ca și comentatoare ai putea fi cenzurată după cheful autorului blogului 😉

 36. Dorin, 2 probleme cu părerea ta …

  Ai absolvit BAC-ul în 1998, sau așa lași să se înțeleagă, ceea ce după calculele mele înseamnă că ai vreo 35 de ani. Ori la vârsta asta tu-ți umfli mușchii că știi să scrii mai bine decât niște mucoși de 18 ani. Ce pot să spun, felicitări 🙂

  Nu văd nimic rău în niște adolescenți ce-și exprimă părerea. La școală și în general în societatea românească suntem învățați să “stăm în banca noastră” și din contră, văd în asta un lucru pozitiv, ce nu merită atât vitriol.

  PS: Observi cum un ad hominem invită la mai mult?

 37. Mie mi-a plăcut articolul tău. E cât se poate de realist. Nu prea contează notele la BAC. Contează ce ştii să faci în viaţă şi cum. Nu ai cum să nu-ţi exprimi părerea când auzi că nişte fătuce vor să facă dintr-o normalitate o chestiune extraordinară. Oamenii nu sunt egali. Unii iau note mari la BAC iar alţii nu. Şi mai sunt unii care ori pică BAC-ul, ori nici măcar nu se prezintă la el. Asta e! Nu toţi se nasc deştepţi. Dar păcatul nu este ăsta ci faptul că prea puţini învaţă să fie muncitori sau modeşti ori să aibă un minim de bun simţ. Societatea ar trebui să se clădească pe normalitate. Ziariştii de pe la noi au creat dintr-o stare de normalite, o chestiune extraordinară, deşi este perfect normal ca unii să ia BAC-ul şi alţii nu.Dar aşa cum spuneam mai devreme, nu toţi oamenii sunt egali. Şi fiindcă multora le lipseşte normalitatea, atunci când le este pusă sub ochi, încep să se agite şi să devină agresivi. Şi exact cum spunea cineva în comentariile de mai sus, la şcoală nu te duci pentru note sau pentru premii, diplome ori laude deşarte care nu ţin mai mult de 5 minute. La şcoală te duci doar pentru tine, dacă vrei să înveţi ceva.
  Şi da, facultatea este total diferită de liceu, iar viaţa de după facultate este atât de diferită încât, realizezi, că abia cei 7 de ani de acasă te ajută cu adevărat să faci ceva cât de cât util. Nu că n-ar conta studiile, ba da, contează, dar mai mult la nivel declarativ. De fapt, abia după facultate începe adevărata şcoală.

 38. Perfect de acord cu tine. Pana la un punct. Acela in care crezi ca scrii mai bine decat diverse pretendente la “Lacrima publicului”. Mesajul puternic si adevarat. Exprimarea insa prea de maidan. (Parerea mea)

 39. Ba Dorine nu am nimic personal cu tine, nici nu te cunosc insa esti clar un hater :))
  Fiecare are dreptul sa fie mandru de ce anume a realizat.

  Ai spus mult adevar, bacalaureatul este un praf in ochi insa acei elevi nu trebuie descurajati. Nota mare le-a dat incredere si stima de sine. De ce sa le-o distrugem? Lasa-i sa infrunte si facultatea cu aceeasi ambitie si probabil ii va ajuta sa reuseasca. Speram sa nu se traga pe cur si cu aceeasi ambitie sa isi gaseasca un job si la fel sa infrunte viata.

  Daca tot articolul a fost pentru rating te felicit, este una dintre cele mai bune scheme de marketing din blogurile romanesti. Hai noroc!!

 40. Eu sunt total de acord.Nici eu nu ma pot lauda cu o nota colosala la BAC,dar stiu sigur ca ma pot lauda ca sunt de ori mai inteligent decat cretinii care au dat BAC-ul anul asta.

 41. Era o vorbă care spunea ca daca cineva nu poate să castige o ceartă, o sa înceapă să te corecteze gramatical stiind ca altfel nu are cuvant. Mi a placut articolul. Keep it going!

 42. Deși consider că zilele astea lumea se arunca cam ușor în a cataloga pe cineva drept frustrat, nu pot să nu constat așa cum a mai subliniat altcineva că ești cam ipocrit când pretinzi că nu dai doi bani pe notele tale de la BAC, însa ai ținut neapărăt sa precizezi că a fost din cauza nu-știu-cărei profesoare frustrată de experiențele ei din trecut. E clar că te cam înțeapă amintirea asta oricât ai incerca sa tăgăduiești.

  În rest, sunt total de acord cu tine, e de-a dreptul penibilă nevoia asta exagerată de atenție dar astea-s consecințele platformelor de socializare. Trist, dar asta e situația, și nu văd să se schimbe pe viitor.

  În altă ordine de idei, cum de un programator bun ca tine n-a fost în stare să implementeze un amărât de “treeview”?

  1. N-ar strica să oferi alternativa asta, eu unul asta prefer dar implicit doar nodul principal sa fie deschis iar restul doar în cazul în care te intereseaza comentariul respectiv. Ajută foarte mult la navigarea printr-o tonă de comentarii si citirea doar a ceea ce te intereseaza.

   Sper ca nu te-a deranjat asta, e doar o sugestie…

  2. Nu, nu m-a deranjat. Am încercat mai multe variante, și deocamdată asta e ceea mai bună. Nici nu vreau să umplu de Javascript pagina, că și așa e prea greoaie.

 43. As vrea sa cred ca stii ce ai scris acolo dar se vede clar ca vorbesti in necunostinta de cauza. Este adevarat ca acest examen si tot sistemul ne obliga “sa tocim” informatii fara utilitate ce in 2-3 zile vor fi ca si uitate dar sa trimiti replici pline de ironie la adresa celor care chiar au muncit sa ia acele note mi se pare o totala FRUSTRARE.
  Sunt sigur ca nu ai fost un elev eminent pe parcursul liceului, nu stii cum e sa inveti la fiecare materie, sa impresionezi profesorii, sa indeplineste criteriile profesorilor sau alte lucruri pe care tu sigur le consideri fara de rost, insa e ceva de admirat sa termini liceul cu media 10 si sa iei Bacalaureatul cu note de 10 in special la Limba romana, unde profesorii sunt de o mare subectivitate, ai vazut si tu. Doar ca tind sa cred ca atunci cand nu suntem multumiti de ceva asa cum ai fost tu cu nota de la romana, aruncam vina pe cel de langa noi. Stii proverbul ala “Vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acrii” asa si cu tine. Chiar imi pare rau ca o profesoara putea sa iti dea tie nota mica pentru ca a suferit in dragoste. “Mare necaz”
  Si inainte sa inchei, as vrea sa stiu daca ai idee cat trebuia sa stea un elev sa invete de la razboaiele daco-romane pana la Constitutia din 2003 si sa si inteleaga pe deasupra ceea ce invata pentru ca primeste un eseu de 2 pagini despre un anumit subiect.
  Si ma bucur ca cei care au luat acele note de 10 citez cum te-o chema pe tine “pe ochi frumosi” inchid citatul 😉 vor pleca cu studiile in strainatate si vor vedea cum va fi sa fie tratati cum trebuie, pentru ca asa cum stiu toti, elevii romani sunt apreciati in strainatate pentru numeroasele cunostinte “tocite”.
  Inchei frumos si iti spun “dragile mele” ca acest sarcasm este doar frustrarea pe care o arunci in dreapta si in stanga si nu stim sa felicitam atunci cand e nevoie.
  Sa ai o zi buna si nu as dori sa fiu nepotul tau cand vei ajunge la batranete. ✌

 44. Total de acord. Va si dau un exemplu concret:
  Ora de informatica. A primit scoala calculatoarele noi, Windows + Deepfreeze instalat si nimic altceva. Nici reteaua locala nu mergea.
  Am creat acasa cu Win98 un startup disk cu care am intrat sub DOS, mi-am copiat mIRC si Quake3 pe calculator, dupa care am facut setariile manuale ca sa imi mearga internetul.
  Nici macar profesoarei nu ii mergea internetul si nici nu stia cum sa o faca. Ea stia cartea Pascal pe de rost si atat.
  Fetele care scriau programul in Pascal copiat direct din carte si cu ajutorul profesoarei ma rugau pe mine sa le copiez programul pe floppy si sa inchid calculatorul la sfarsitul orei pentru ca nici atata nu stiau. Ele aveau nota 10 la sfarsitul clasei a XII-a, iar eu am ramas corigent la informatica. Probabil factorul decisiv a fost si faptul ca eram un smartass. Apropo, tot la aceasta profa, la lucrarea de semestru, eu am luat 4, iar colegul care a copiat de la mine a luat 7.
  Asta a fost in 2004.
  Acum sunt inginer diplomat care a terminat facultatea de automatica si calculatoare, iar fetele au ajuns vanzatoare in magazine sau in germania facand nu stiu ce pentru ca nici facultatea nu au terminat-o
  Concluzia: atat despre importanta notelor

 45. Bac-ul este un examen care se rezolva aici si acum,restul admiterilor la alta ora,deci sa nu combinam evenimentele,intradevar nota de exam nu arata nivelul de moralitate si experienta de viata ca sa ,dar arata ca poti sa arati sa devi in ochi celorlalti un as-ca poti sa obti si nota 5 este comun ,toti putem dar ne diferentiem de 5 puncte chiar si in fata celui mai jegos profesor,acolo e satisfactia sa arat ca pot sa fiu altfel nu doar comun chiar daca este doar cu o amarata de nota ce te diferentiaza la nivel national nu la nivel de cartier,este o reusita personal

 46. In primul rand, dintre toate chestiile de pe internet, scrisorile deschise ma enerveaza cel mai tare. Sunt doar tarfeala de atentie din partea unor oameni care cred ca au ceva important de zis. Mai nou, tinerii au ajuns sa se laude ca au luat bacul, un examen mediocru, dar al naibii de stresant. L-am dat si eu anul asta, am invatat in ultima saptamana pentru toate probele si am avut media peste 9. De asta cred ca daca te lauzi cu zecile de ore de pregatire si renuntarea la viata sociala pentru BAC, esti complet idiot. Cel putin la filologie, in doua saptamani ai timp sa inveti de 10. Si nu, nu trebuie sa fii vreun geniu. Trebuie doar sa nu fii idiot. Cei care pica sau iau note mici dau vina pe sistem. Da, trebuie sa inveti multe lucruri inutile, dar nu esti singurul care are asta de facut si nici nu e asa de multa materie. Ai timp sa te dezvolti din toate punctele de vedere pe parcursul liceului, nu e ca si cum stai la scoala 24/24 si iti baga astia pe gat numai teorie.

 47. Intrebarea cea mare este : ce o sa faca “dragele” de ele cand vor da piept cu viata …nu e nimeni care sa ti dea meditatii despre cum sa ai o viata de nota zece si o coronita pe cap atunci cand mori ..pt ca na ..ai terminat viata cu media 10 . Din pacate sistemul nostru de invatamant e identic cu cel politic ..goana dupa 10 , respectiv goana dupa bani . Am avut multe colege de liceu care au facut meditatii , stiau ce se va da la teza , test la e si etc . Am fost frustrata la inceput , dar m am obisnuit cu ideea – Dumnezeu mi a dat creier si ratiune , deci nu am de ce sa toc banii parintilor . Am ramas socata cand m am asezat in banca langa o colega de “nota 10 ” care desigur facea meditatii , stia subiectul de la teza ..si il spunea in soapta ca pe tatal nostru ..prima data am crezut ca nu aud bine soaptele , apoi mi am dat seama ca invatase ceea ce urma sa scrie la foc automat la teza .. Stiam ca face meditatii cu profesoara de la clasa , o profa buna , si ma intrebam daca asta invata ea acolo 😕 Probabil ca profa o asculta la ce invata ea pe dinafara ..poate chiar amandoua in sincron .. Deci .. Scoala si notele nu dezvaluie absolut nimic din adevaratul potential al unui elev ..asa cum ai zis si tu . Degeaba imi mananc eu nervii , degeaba stau si privesc profesorii ca pe niste oameni care mi spun povesti , degeaba nu mi place mie sambata si duminica . Pentru cele care au idealuri marete ..finantate cu banii parintilor .. nu toata viata e o competitie , daca vrei sa demonstrezi ceva , incepe prin a ti demonstra tie . Bafta pentru cele care cred ca nu vor cadea niciodata si asta datorita intelectului lor de milioane , atat propriu , cat si la figurat .

 48. Cred ca am stat si am citit mai bine de 3 sferturi din comentariile lasate si ma uit cata ipocrizie pot avea unii dintre voi care sunteti exact la pragul vietii cand o sa incepeti sa va impiedicati de cele mai dragi obstacole ale vietii cu sau fara nota mare de la bac . S ar putea sa fiu criticat judecat corectat pe greseli gramaticale de care sunt constient ca e posibil sa le fac dar nu asta e important acum sau cel putin nu pentru mine. Dorin a scris ceva care nu doar ca e corect ci foarte adevarat o pura realitate de care multi sunt orbiti din cauza orgoliului si aplauzelor ce se aud din spate sub un pretext penibil acela ca e un copil destept daca a luat bacul cu nota 10 . Inteleg ca aici s au tot adunat persoane si persoane , caractere si caractere care mai de care sa se exprime cat mai pompos posibil sincer ? nu cred ca asta e scopul “discutiei” . Dorin a puncatat foarte bine acest cersit dupa atentie , ok hai sa o luam logic cu o zicala buna spusa de multi dintre parintii nostrii “Nu inveti pentru mine , inveti pentru tine” deci de ce atata zarva cu curvulite mici care duc lipsa de atentie ? Ok se merge pe ideea ca in ultimii ani bacul a pierdut altitudine in stil barbar dar asta nu din cauza profesorilor sau elevilor ci din cauza sistemului de tot rahatul . Eu am terminat un liceu industrial si am dat bacul la MATEMATICA ? “BAAH PE BUNE ?” timp de 4 ani ani am facut materii si materii de profil ca la final sa dau bacul la matematica logica = 0 . Asa ca nu vreau sa ma lungesc si ma adresez tuturor POMPOSILOR ce vor sa intervina cu un comentariu care imi face greata . Dragi fete/baieti mai cititi odata cu atentie acest articol si daca nici dupa a 2a sau a 3a oara nu prindeti ideea PRINCIPALA , inchideti dexul online de unde va cautati cunvintele ( pe care le vedeti pentru prima data )inclusiv aceasta pagina pentru ca gresiti cum am vazut prin cateva comenturi termenul de hater sau pardon nu il asociati cu i trebuie wink wink.

 49. Pe principiul “Your inferiors will see you walk on water and say it’s because you can’t swim”

 50. “chestia asta aproximativă pe care o practici (adică scrisul fără diacritice, ca să fie mai clar).”

  Aide bre Dorine. Asta e argument intr-o discutie? Pe bune?

  in rest: cine e duduia din poza? Intreb in scop de cercetare, evident

  1. Nu e argument în discuție, dar ce să îi fac dacă citește articolul și nu înțelege nimic din el? Discut și eu la nivelul pe care îl înțelege.

  2. pai daca nu a facut scoala in Romania, evident ca nu intelege un text.
   Chiar, ai observat ca oamenii citesc un text usurel, lipsit de subtilitati (nu e vorba de textul tau ci de texte in general), si tot reusesc sa nu il intelega?

 51. Doamne, si prea inflacarata mi s-a parut scrisoarea fetei care era satula de sistem pentru ca nu a fost onorata drept sefa de promotie dupa atatea eforturi, si cam rautacioasa mi se pare scrisoarea aceasta. Macar acea era bine scrisa, cu totul ca plina de furie si cam redundanta. Dar ce ma frapeaza e cum se ataca oamenii intre ei in Romania, cand furia sau frustrarea ar trebui indreptata spre schimbarea lucrurilor ce nu merg in tara, care sunt practic toate. Fie ca e vorba de o persoana de nota 10 ce nu e sef de promotie pentru ca altcineva are pila, fie ca sunt intrebari de 2 bani la BAC, fie ca pana la urma BAC-ul nu e decato cheie, inca una, pentru a intra la facultate, ca mai sunt si teste de plasare acolo, fie ar sa fie, nu va atacati intre voi, pentru ca acel pumn de oameni ce au stricat si strica sistemele de care depind oamenii doar rad de voi si mai tare. Pana la urma vorbim de un sistem putred, in care sigur sunt si oameni de valoare, profesori ce adora meseria lor, des prost platita, si care a si simtit taierile bugetare.

  Dar sistemul e putred mai ales apoi, dupa ce termini cu educatia si vezi in ce jungla esti aruncat. Daca acea fata de nota 10 a facut un efort urias, o felicit, daca matusa ei nu a fost facuta sefa de promotie in mod nedrept, imi pare rau, o onoare din cand in cand pentru cei harnici si cinstiti nu stica, mai ales daca e o onoare formal stabilita in sistem. Dar sa nu o puna pe inima, ca adevarata sefia de onoare vine apoi, in viata, cand poti dezvolta o cariera satisfacatoare, imbucuratoare, si din care poti trai, si asta, din pacate, trebuie sa spun, ca vad din ce in ce mai putin, mai ales in Romania, dar si in alte locuri, precum in tara mea. Uneori nici domeniul cui ai dat o treime din viata ta, si cea mai frumoasa treime, nu iti aduce pe termenul lung cea mai mare multumire, si nici cel mai mare salariu, daca asta doresti. Nu e rau sa vorbesti cu alti mai in varsta, care tot au avut 16 si tot au indurat nedreptati; acum indura alte, poate si mai dure, poate si mai devastatoare pentru ca au copii de 16 de intretinut si tot e scump. Asa ca luati-o lejer, ca aceasta comedie continua, invatati sa treceti examenele liceului, dar mai ales examenul vietii, adica ce se va cere de la voi, si daca sunteti chiar de excelenta, dincolo de notele 10, ca parca e o obsesie nationala in aceasta Romania ce ravneste disperat dupa recunoastere si onoruri, atunci luati hartiuta diplomei, si incepeti sa cautati o valiza si un bilet de tren sau de avion pentru a va deplasa intr-una din putinele zone din tara unde ceva se misca, sau in strainatate, unde sa gasiti vreo sansa. Si atunci pregatiti-va, pentru ca si daca pana la urma aveti succes, si atunci nedreptatiile si porcariile continua, plus si eventuale momente bune si multumiri, mai ales personale, si poate si profesionale. Si intretimp, daca aveti frumoasa varsta de 16, 17, 18, sau asa, nu uitati sa-o traiti pe deplin si sanatos in timp ce invatati. Doar 10-20 de ani mai tarziu veti aprecia cat valora cu adevarat.

 52. Pe de o parte sunt si eu de acord cu tine…dar mi se pare ca ai fost cam dur.
  Am dat si eu bacul anul asta , nu l-am luat cu 10 ,dar lucrul asta nu ma defineste si nu ma face mai inteligenta sau mai putin inteligenta.
  Pana la urma tipa aia avea totusi si ea dreptate. Poate ca nu a actionat asa cum ar fi trebuit ,dar ideea este ca ea ar fi trebuit sa fie sefa de promotie si nu a fost. Nu este vorba despre atentie sau altceva, este vorba de faptul ca ai muncit si meriti o recompensa ,care de fapt ii va fi acordata altcuiva ,care nu o merita.
  E ca si cum la serviciu ar trebui sa fii promovat in urma unui efort pe care tu l-ai depus,dar vine seful si spune ‘felicitaru Dorin Lazar pentru rezultate, Ana-Maria vei fi promovata’. Nu suna bine,nu?

  1. Atata timp cat consideri ca pentru un efort depus MERITI sau TI SE CUVINE o recompensa, nu traiesti pentru tine. Singura recompensa in viata este satisfactia lucrului bine facut…restul vor veni daca ti le doresti cu ardoare 😉

 53. Din cauza asta ne merge prost si nivelul de trai e sub orice critica. Mi se pare idiot de-a dreptul sa te plangi de faptul ca, cel mai greu examen este bacalaureatul. Dar admiterea la politehnica, medicina, arhitectura sau drept…cum este? Sa trecem peste sesiune, unde sunt examene si materie sa iti ajunga pentru toti anii, dar licenta, unde se rezuma la cele mai importante (peste 10) materii studiate in toti anii facultatii? Sa ajungi cineva care iei 10 la bacalaureat si nu intrii la admitere la romana (subiect oral si scris la proba de bac) si engleza (care ar fi trebuit sa ai habar, mai ales daca ai dorit acolo), inseamna ca nu subiectele sunt de vina…. Foarte bine structurat textul, ai pus punctul de I. Respectele mele.

 54. Heralzi ai intelepciunii “de viata” gasesti cu duiumul. Sunt cativa care fac si rime pe la televizor si sunt “intelepti in viata”. Sunt altii care “tin sa multumeasca trupei Parazitii care i-a facut sa renunte la rockul clasic” si sa continue sa-si spoiasca argumentele cu fecale lingivistice, pentru ca, deh, un articol “smart” si agresiv prinde mai bine si il face mai pertinent. Critica rece si dezinteresata este simptomatica unei societati cu valori deficitare. Chestia asta imi aduce in minte notiunea de anomie a lui Durkheim. Am ajuns sa prind vremuri in care elevi de zece sunt admonestati pentru inocenta lor. Nu stiu de ce un copil cu zece pe linie, chiar daca este un exponent al unui sistem educational deficitar, a ajuns sa fie infierat public de altii mai “practici” si mai “sinceri” in viata. Da, un zece la bac nu vorbeste despre calitatile finale ale produsului om, dar vorbeste despre o menire incipienta si o preocupare sistematica pe care ar trebui s-o apreciezi si s-o iubesti cand o intalnesti la cei de langa tine, nu haituita. Un rahat cinic si “dezamagit” considera ca este potrivit sa ucida din fasa orice seninatate si speranta intr-un demers educational normal.

 55. Ce nu inteleg eu e impresia natanga si profund gresita ca eructatia perorata a unei asa zise “scrisori deschise” catre generatie, alaturi de gasirea unor “adepti” gata sa te bata cu mana pe umar in timp ce aplauda la figurat cu viscerele sau gata sa te mangaie cu pumnul pe figura in timp ce aplauda la propriu cu viscerele(tale) , regasindu-se sau revoltandu-se cu privire la ideea ta personala, iti da infailibilitate. Aceasta atitudinea e vizibila,mai mult sau mai putin, de ambele parti, impreuna cu ura caracteristica balcanicului roman.
  Poate poti sa imi explici tu.

 56. “Fain” articol si sunt convins in mare parte adevărat. Am eu o problema totuși cu ce spuneai la începutul articolului despre subiecte. Dacă ele chiar au fost de genul…

  [Analizați următorul text: “Securitatea s-a înființat în anul 1948″. Întrebare: “În ce an a fost înființată Securitatea?”]

  … si tu ai trecut cu 5.45… Mie asta îmi spune destul de mult despre tine, spune-mi dacă greșesc….

  1. Wow! Stau si ma intreb Ioan Gozman daca tu ai inteles ceva din articolul asta sau daca esti de pe lumea asta. Omu’ asta a dat BAC-ul prin 1998. La vremea aceea, la limba romana, aveai sinteze de facut de genul “explicati filosofic rolul vaii plangerii din basmul Tinerete fara batranete …” sau analize gramaticale pe texte de o dificultate atat de mare, incat tu n-ai fi reusit nici macar sa le citesti, dar sa le mai si analizezi gramatical. Adica unul care lua 5,45 atunci, astazi ar fi luat probabil 15,45. Pricepi acum baiatu’?

  2. Da tu ce te agiti disperatule in halul asta si vorbești asa “buruienos” cu oamenii? (Bob) Puteai sa-ti dai seama din start ca nu am citit tot articolul si sa spui asa. Cât despre capacitățile mele de a citi sau a rezolva un subiect, ai putea sa o lași mai moale. Întâmplarea face ca exact in 1998 am dat si eu BACul si am luat 7, totuși, un pic mai mult de 5.45…

 57. Draga Dorin, nu ca n-ai avea dreptate in ceea ce ai scris, dar se vede de ce ai luat 5,45 la BAC.
  Am spicuit doar cateva erori gramaticale care mi-au “urlat” in urechi cand ti-am citit articolul:
  1. “Eu, elevul cu 5.45 la română, scriu mai bine ca voi …”. Exact, dar exact, in propozitia asta in care faceai aceasta afirmatie, ai reusit sa ti-o demontezi singur. N-ai cum sa scrii mai bine CA cineva. Ori scrii MAI BINE, si vei folosi “decat”, ori scrii LA FEL si vei folosi “ca”. Impreuna nu merg niciodata. N-au sens.
  Aceeasi regula se aplica si pentru ” … , dar aia nu se pune că am mai mulți ani la activ ca voi.”. In plus, aici ar fi trebuit sa mai adaugi si un “pentru” in fata lui “că”.
  2. “… mai ales că la bacalaureat ați fost tratați ca SI niște copii cu handicap mental …”. Acel “si” n-are niciun rost in propozitie. Ca niste copii e mai mult decat suficient.

  Probabil mai sunt si alte greseli care nu mi-au sarit in ochi, dar n-am nici timp si nici chef sa le “vanez”, … doar asa de dragul limbii romane.
  In orice caz, meritai o nota mult mai mare la BAC, la limba romana. Oricum, pentru un informatician ca tine, cred ca e sufient si 5,45 :)). Bafta!

  De la unu’ care a luat BACU’ cu 10 (si la scris si la oral), desi era mai bun la matematica.

  1. Draga Bob, observ ca stai foarte bine la capitolul gramatica. Spune-mi te rog la care MacDonalds lucrezi care sa trec si eu pe acolo, ma mai inveti cate ceva in cele 2 minute cat dureaza pregatirea comenzii mele :))

 58. Trebuie sa fii absurd dar nu trebuie sa te lasi inselat. La fel de bine cum ceri compasiunea celorlalti printr-un apel la consensul general, trebuie sa te arati si revoltat. Haide, dincolo de apologiile fornaite si revolta lor, sa nu ne prefacem ca nu era normal si pertinent sa-si expuna oful pe net. Nu este un drept, este un privilegiu de care sarmanii de ei premianti nici nu stiu sa se foloseasca bine pentru a se pune la adapost de cinici si bascaliosi.

  1. Sa nu ma intelegi gresit. Ai criticat bine zbaterea lor, faptul ca ei nu inteleg ca ramane sa afle pe mai departe cat de educati sunt cu adevarat. Ceea ce ma deranjeaza este ca la adapostul ideii de pamflet, ai fost pur si simplu rautacios, ai propus segregare. Daca la anul, dupa ce vor sta pe tusa, desi poate ca nu meritau, vor cere locuri “speciale” in clase, pentru ca ceilalti sa nu se mai poate inspira, ce ai facut? Ai educat un fel de canibalism social, care nu are nici o legatura cu ideea de educatie de baza, de liceu, cu care ei ar trebui sa mearga in lume. Daca de dragul constiintei clare, tu propui sa creeam un fel de monstruleti, atunci suntem cu adevarat pierduti. Pana cand nu vor exista programe de integrare a studentilor in piata muncii, din timpul faculatatilor, nu avem nici un drept sa dam ochii peste cap ca li se cere sa stie cat mai mult din cat mai multe domenii, indiferent cat de nerealist ni se pare acum in contextul social si economic.

  2. De ce spui asta? Din ce am citit pe net, am aflat, de exemplu, ca au existat cazuri de elevi picati la BAC pentru ca au permis colegilor sa copieze de la ei. Tot despre elevi “eminenti” era vorba, ca de asta s-au revoltat. Ca ei, sunt studiosi, dar ca au picat pentru ca “s-a copiat in clasa si in jurul lor”. Pentru orice alta divagatie, imi cer scuze.

 59. Dorine, misto “scrisoare deschisa”. 😉
  cum ziceai, stai sa vezi cand dragutele de ele dau pieptul cu realitatea, irelevanta nota de la Bac.
  I blame media, again!

 60. Deși e ”dureros”, trebuie să iți dau dreptate în mare parte 😀 Nu că aș fi absolvit cele 12 clase mărețe acum nu știu câți ani lumină :)), însă atunci și cei cu note mari și cei cu note mici și-au văzut fiecare de drum, nu s-au apucat să se afirme pe toate planurile posibile și imposibile (deși când am terminat eu era HI5-ul in floare, deci posibilități ar fi fost :)) ) că vezi Doamne au luat nu știu ce note…Parcă ar fi luat 10 pentru mine, nu pentru ei…Din păcate multe dintre acele note de 10 de anul acesta nu au valoarea nici măcar a 5-ului de odinioara…Cu regret trebuie să constat că regresele au luat locul progreselor în anul 2015..și probabil ne îndreptăm spre mai rău 😀 Dacă am ajuns ca medicii noștri să aibă note de intrare la facultate sub 6 și fără examen de admitere…da…suntem pe ”calea cea bună”.
  Lovely, Larisa.

 61. Ceea ce te-ai chinuit sa asterni pe aceasta pagina denota oarecum frustrare din partea ta. Fatuca aia a insirat toate acele premii si note obtinute pentru nimic altceva decat pentru a arata ca a fost o persoana care si-a vazut de treaba si a intervenit aici fatarnicia si nepotismul care inca dainuie in Romania si i-au luat unele merite care i se cuveneau. Nu cred ca trebuie sa fim mojici si sa improscam cu noroi sau sa luam in bascalie eforturile cuiva. Poate fata chiar a avut placerea si ambitia de a termina prima la scoala ei si pentru asta a stat cu burta pe carte, nu cum fac altii. Daca or fi fost subiectele mai usoare decat in alti ani, cum de nu au luat toti 10?

 62. Bacul la istorie nu a fost asa usor,pot spune,tine tu minte toate conflictele,tratatele de pace si istoria de la inceputul formarii tarii si scrie parerea ta despre Bac altadata.Subiectele I si II sunt ca sa mai ajute elevul.Nu vreau sa spun ca acest examen arata valoarea unui om si cultura sa generala,vreau doar sa spun ca nu a fost chiar asa a usor cum critica unii care se uita doar pe primele exercitii de la primele subiecte.

  1. Dacă vrei să vezi buna mea credință citește un pic articolele pe care le-am scris despre literatura română ca materie de liceu (dă un search pe blogul meu). Da, ar trebui restructurată materia. În legătură cu materia Istorie lucrurile stau mult mai simplu, și crede-mă, nu e chiar atât de complicat. Da, nu se poate lua 10 cu doar două zile de învățat, dar după ce termini o facultate materia de liceu se poate învăța în aproximativ 5-6 zile. Pentru că se poate. Pentru că e mult prea simplu ce se face în liceu.

 63. Sincer mi se pare penibil cum va luati de niste copii care incearca sa faca ceva cu viata lor. Au luat 10, bravo lor… se lauda ? E normal, au 18-19 ani si sunt impliniti ca munca lor nu a fost in zadar. Se lauda cu un lucru normal, daca se laudau cum au copiat atunci ii puteam blama, dar asa(cu toata stima) pareti penibili. Da sunt de acord cu ideea ca nu notele arata cat de capabil esti, dar asta nu inseamna ca aia ce a luat 10 nu e capabila. Si fatuca aia ce a dat o replica “dura” e penibilitatea intruchipata. In momentul in care citezi din connector (sau cum i se zice) nu cred ca esti in masura sa comentezi. Bun sa revenim… fata a vrut sa fie sefa de promotie nu ? A fost singura cu media 10, deci merita acest premiu; cealalta a avut 9.98 ceea ce inseamna locul 2…voua chiar vi se pare corect ca au fost amamdoua sefe de promotie? E ca si cum Germania ar fi castigam Campionatul Mondial cu 1-0, dar trofeul il primesc ambele echipe.Da’ amandoua trebuie felicitate, dar diferenta s-a facut si trebuie tratata ca atare. Tu si ceilalti ( nu pot sa va zic bloggeri, i-as jigni pe cei cu adevarat bloggeri – fara suparare) va luati de ea ca a spus ceea ce i s-a parut nedrept? Ca a luat 10 la bac? Ca s-a laudat cu un lucru normal? De ce nu va luati de cei care au picat bacul ? Pentru ca nu va intereseaza ( si voi sunteti aia care “fac ceva” , care dreg si spanzura) si chiar nu as vrea sa cred ca sunteti invidiosi (ar rezulta o penibilitate fara margini). Sau de ce nu va luati de cei care se lauda ca au picat bacul ? …. Hai sa fim corecti si realisti (da’ tu nu esti…daca erai, intelegeai ce a vrut sa zica o fata de 18 ani) , fata si alti elevi buni incearca sa faca ceva cu viata lor, poate chiar sa ajute si societatea intr-o buna zi si voi ce faceti ? Le taiati din elan…si atunci ne miram ca Romania e guvernata de persoane care intra saptamanal in puscarie, ca avem N de milioane de euro datorie la FMI, ca sunt oameni bolnavi care sunt fortati sa traiasca cu 100 de lei pe luna, ca sistemul sanitar este dezastruos si ca sistemul de educatie este …(hai ca incerc sa fiu indulgent) slab (e o tema despre care as scrie multe pagini) – si lista poate continua. Voi “bloggerii” trebuie sa va promovati …Cum? ( hai sa fiu extrem de gentil) – Fara sa ganditi. Aici voi pune punct deoarece nu stiu daca vei realiza ca modul in care ai scris despre niste copii nevinovati este gresit. Ma poti ironiza, injura sau ce vrei tu, nu iau apararea nimanui doar ca asta e parerea mea.
  PS. Nu am luat bacul cu 10.
  PS2. Nu iti contest inteligenta, dar ceea ce ai scris tu aici lasa de dorit.
  Ps3. Multumesc daca ai citit tot.

  1. Știi ce e ala sarcasm? Tipa ce a dat o replica “dura” a citat din Connect-R exact d-asta a făcut-o dar se pare că a fost prea subtila pt un “deștept” ca tine.

  2. Tocmai ce a dat bacul si ea citeaza din connect-R…fabulos. Asta da sarcasm
   … intr-adevar e inteligenta.

 64. Spre deosebire de multi care au comentat, chiar am citit si inteles articolul elevei cu 10: in generala a ratat de putin sa fie sefa de promotie si sa tina discursul in fata tuturor iar in liceu s-a ambitionat, a terminat cu 10, a fost sefa de promotie dar scoala a preferat pe cineva cu pile si bani in locul ei la discurs, si ca polita platita mamei elevei care lucrase in liceul respectiv.

  Revolta mi se pare fireasca, sunt atatea elemente reprezentative ale societatii in acea poveste. Iar voi stati cu capul plecat in continuare, asteptand pe altii sa se revolte. Si cand o fac, va pricepeti de minune sa ii trageti sub pres cu voi…deh, instinctul de conservare.

 65. Ai zis ca te pricepi la romana, dar ai numeroase greseli de punctuatie. Corect este chestiune, nu chestie.

  Sunt total de acord ca subiectele nu au fost grele, dar tot e greu sa faci totul perfect, asa ca lasa greselile de logica. Daca nu e greu sa iei bacul, asta nu inseamna ca e usor sa iei 10 (cam ceea ce ai incercat tu sa spui mai mult sau mai putin).

  1. Sugerez să lecturezi articolul meu despre analfabetism funcțional. În plus, nu am spus că “mă pricep la romana”, nu le am cu latina, nu am fost #fandemic.

 66. Daca inteleg eu bine mesajul articolului este ca nu conteaza notele ci experienta dobandita. Da are bineinteles o jumatate de adevar. Dar in tot articolul se presupune ca cei care au luat 10 sunt niste copii asa fara minte care doar au tocit pana au murit si asa au luat 10. V-ati gandit vreodata ca poate sunt pur si simplu mai inteligenti sau mai rabdatori sau mai whatever si ca de asta au luat 10. Nu am dat bacul anul asta ci acum mult timp. Am luat o nota mare, am fost olimpic international si am terminat facultatea cu 10. Din experienta mea de pana acum care nu e nici mare dar nici mica notele conteaza. Indiferent ce spune si cine spune notele conteaza. Astea sunt regulile jocului si pana la urma cel care stie sa isi joace sansele bine si sa ia note mari este cel care iese invingator din sistem. Note mari iti deschid foarte multe usi mai ales 10 cel putin asa a fost pentru mine. Cand aplici pentru un post pentru o bursa s.a. nimeni nu se uita in cvul tau si zice vaai iaa uite saracul are 5 dar are cu siguranta multa experienta. Nu! pur si implu cvul tau zboara. Romania si tarile est europene sunt singurele in care experienta conteaza desi asta se traduce de cele mai multe ori in nepotism si in a cunoaste persoana potrivita. In strainatate conteaza notele si cum sti sa te prezinti intrun final cine esti. Doar ca daca nu ai notele potrivite nu intereseaza pe nimeni cum te prezinti pentru ca nu ajungi sa te prezinti. So nu va mai suparati ca altii au luat si voi nu. Asta e viata fiecare are plusurile si minusurile lui si nu uitati daca iei 10 pe linie nu insemna ca esti un tocilar notoriu ci exista si reale sanse sa fi destept.

 67. Sunt de acord,intr-un fel, cu tine. Eu sunt din Salaj, iar pentru cultura ta generala, acest judet exista. Parerea mea, legata de comentariile urate, e ca acele persoane care le publica, sunt foarte frustrate. Si eu sunt premianta, dar nu am avut media generala 10. M-am multumit si cu 9,91.E suficient pentru mine. Dar nu vreau sa ma laud. Oricum, nu inteleg de ce va luati din timpul vostru, ca sa aratati intr-un comentariu ca stiti/sau nu sa scrieti corect… Nu veti schimba cu nimic faptul ca Bianca a luat 10 PE MERIT 100%. Intradevar, subiectele s-au simplificat mult in ultimii an, tocmai ca, si cei care abia trec clasa sa-l ia.. Felicitari Bianca!

 68. Ai uitat sa precizezi ca dupa ce au luat 10 la bac si poate poate termina facultatea vor urma intrebari in legatura cu experienta, si nu vor ajunge sa lucreze la Google si Nasa.

 69. Ţi-am citit articolul şi sunt parţial de acord cu tine. Fata care a luat 10 se laudă, aşteaptă să fie ridicată în slăvi, dar pentru mine nu asta contează atât de mult, ci faptul că are curaj şi ia atitudine. Ia atitudine aşa cum poate să facă asta un copil de 18-19 ani. Noi românii, suntem adesea umili, tăcuti, nu ştim să ne exprimam şi să arătăm că suntem buni, să arătăm că putem să facem ceva, că avem un punct de vedere, ne conformăm de minune zicalei “capul plecat, sabia nu-l taie”. Eu găsesc în mesajul ei un îndemn spre a ne schimba mentalitatea, iar dacă atunci cand cineva se ridică, prin muncă totuşi, se găsesc alţi 100 de oameni care să-i dea in cap, concluzionez ca va mai trece multă vreme până să ajungem un popor de oameni demni. Nu cred că ai de unde să ştii că prima sesiune de la facultate îi va “dezumfla” pe cei ce se laudă acum cu note mari. Sunt mulţi care au luat note mari şi le-ar fi luat în orice fel de circumstanţă. Nu este vina elevilor ca acum se dau subiecte mai uşoare. Bacalaureatul este un examen greu, nu neapărat prin nivelul său de dificultate, ci prin faptul că este primul examen important din viaţa unui om, şi cel care ar trebui să evalueze, cel puţin teoretic, munca unui om de pe parcursul a 4 ani de zile. Pentru mine, niciun alt examen nu a mai fost la fel de stresant ca acesta.
  Cred că şi tu eşti un luptător, la fel ca şi fata asta, pe care nu cred că ar trebui să o critici.

 70. Sunt 100% de acord cu ce ai scris! Exact la fel m-am gandit si eu cand am citit scrisoarea publicata de Bianca Lucaciu. Eu intotdeauna(chiar si in liceu) am invatat doar ceea ce imi placea si asa am ajuns in scurt timp la succes urias si multi bani. Totusi, eu cred ca acesti elevi au inca destul timp sa realizeze, ca nu notele conteaza, si atunci cand vor avea un tel concret in viata, vor lucra la fel de mult pentru a-l implini, ca in liceu.

 71. ce cauta paragraful cu Ponta in mesajul tau??? asta e o campanie de indobitocire a masei…Daca nu intra Ponta in articolul tau, poate credeam povestea, dar este de fapt o campanie de denigrare a guvernului Ponta.

 72. Să vă spun o mică povestioară despre bac și despre facultate, această povestioară nu mi s-a întâmplat mie (în liceu am avut profesori care veneau să predea cu zâmbetul pe buze, ca niște copii entuziasmați că are cine să-i asculte, datorită lor și faptului că am fost la un profil uman am luat o notă relativ mare la bac).
  La facultate unde fusem eu, adică la agricultură, unde doar înveți cum să împrăștii niște semințe( sunt ironic aici), am avut un coleg (care îmi este prieten foarte bun acum), care o avut la bag media generală în jur de 7… eu , cu mintea mea ceva mai tânăra și proastă de atunci am considerat că tipul nu e prea deștept (7 la bac când eu luasem peste 9, eh..), dar având în general cam aceleași gusturi la muzică și câteva alte lucruri am ajuns să ne împrietenim. Am aflat că de la 13-14 ani el lucra cu tatăl său în instalații, că deja la 18 ani știa să monteze boilere, calorifere, centrale termice, hidrofoare și cam tot ce ține de țevăraia asta… Acest prieten al meu a ajuns să termine printre primii facultatea, având bursă în ultimii doi ani și asta în condițiile în care când pleca de acasă tipul se ducea să mai instaleze câte un hidrofor… toate astea făcute de un „fraier„ cu 7 la bac…
  Așa că…10 pe linie în liceu, faptul că ai timp numai să înveți, nu te bucuri de alte lucruri pe care ți le oferă viața…doar ca să…ce, să fii cel mai bun? dar trist și frustrat…
  Luni am examen de admitere la master…dar azi… azi cred că mă duc să beau o bere cu prietenii…

 73. Foarte bun articolul, felicitari! Prostiile alea de scrisori nici nu am incercat sa le citesc, in schimb am citit articolul pana la final. Scrisori deschise sa faca cei care au realizat ceva, am citit despre oameni care la 18-19 ani au creat proiecte online de succes.

 74. pe mine m-a amuzat superioritate omului care nu a iesit la bere cu prietenii, sa stea sa invete pentru bac si scoala 🙂

 75. E corect ce ai scris, a propos de facultate…eu fac doctoratul si nu mi se pare nimic schimbat, nu am voie sa fac o cercetare deschisa, ci una dirijata, etc. Daar, cu exprimari de genul “scriu mai bine ca voi” si cu tot felul de ironii, nu mi se pare ca suntem mai buni cu nimic decat cei care scriu “scrisori deschise”. Adica experienta de viata ar fi trebuit sa ne invete ca notele nu conteaza pentru ca oamenii nu ar trebui sa se compare unii cu altii si sa concureze unii impotriva altora, nu pentru ca nu sunt bune in general.

 76. “toată materia din patru ani de liceu vă e predată în două cursuri de două ore cu un om care scrie mic și umple trei table după care șterge rapid” EXACT asta a fost impactul primului curs de analiza matematica prin care am trecut in Politehnica

 77. Eu unul nu am înţeles ce a vrut să spună tînăra respectivă în scrisoare. Adică dacă tot s-a hotărît să-şi facă promisiuni, să nu mai tacă şi să pună punct, ce anume a scos la iveală? Că nu scrie în clar niciun nume al celui/celor care i-au făcut chestia considerată de ea o nedreptate. Scrie doar că: „Unii au preferat să facă pe altcineva să se simtă bine…”. Apoi mai bagă puţină lăcrimare speculativă pe considerente politice şi gata. Povestea s-a conturat perfect. Lăsînd ca fiecare să tragă concluziile ce-i convin.

 78. Nu am avut timp sa citesc toate comentariile avand in vedere ca cele contra articolului tau au acelasi tipar iar cele pro din pacate se ridica cu noi argumente la fiecare postare.Citisem un comentariu unde spunea ceva legat de “o nota de bun simt” , as dori sa mi se explice, vedeti voi eu sunt mai greu de capsor. Ce este o nota de bun simt? Care nota denota o nota de bun simt? Cine zice ce nota sau care nota are bun simt sau e de bun simt? De ce dracu trebe sa iti justifice altii printr-o nota ceva legat de tine? Notele nu sunt importante deloc, ma rog daca umblii dupa burse scolare, bravo tie ma scuz in fata ta. Nota te reprezinta sau tu reprezinti nota?

 79. Părerea mea este că se exagerează meritele copiilor care iau 10 la bac. Și eu am luat 10 la matematică, pentru că mi-a plăcut sa învăț la acea materie. Am fost totuși dezamăgit când am văzut subiectul, iar după ce au venit notele și am văzut câte note de 10 au fost, m-am simțit batjocorit de sistem. Toți proștii au reușit să ia 10, iar eu m-am pregătit pentru un bac mult mai greu. La facultatea de informatica, în cadrul ceremoniei de deschidere al anului școlar, profesorii au rugat o proaspătă studentă să ne spună câteva cuvinte despre reușita ei la bac( a luat 3 de 10 ). I puked a little in my mouth când a zis că a terminat filologia. În concluzie, acest examen reușește doar să crească ego-ul elevilor, verificând niște cunoștiințe pe care orice om și le poate însuși într-o lună de muncă.

  1. oh, da. inca un motiv pentru care notele au devenit irelevante in zilele noastre.
   altul este urmatorul: materiile sunt atat de subtiri fata de ceea ce se preda in perioada anterioara anilor ’90 incat nu exista termen de comparatie.
   generatiilor recente: vi se pare ca e greu? ciocul mic! nu stiti ce inseamna greu!
   ai luat 10? nu te mai lauda ca e altul langa tine, de regula mai batran, care te manaca cu fulgi. insisti ca ai luat 10? stai relax, ca tot mediocru esti.
   si acum, gandindu-ne la cati pica examenul de maturitate, respectiv cati il iau la limita, ne putem da seama de dimensiunea dezastrului din Educatie.

  2. @Mircea: comentariul tău îmi amintește că de multă vreme îmi doresc un plugin de comment-voting. Pentru că îmi vine să îți dau like la comentariu 😀

  3. Dorine, probabil a venit vremea sa recunoastem ca am imbatranit nitel. 🙂 nu foarte mult, doar asa, un pic.

 80. Haha!! Da… am raspuns si eu pe undeva pe net acestei pustoaice. Mai acid ca tine… sau cum zic unii pe aici : am ” dat cu c***t ” mai tare ( sau mai moale ?! ). Acu eu n-o sa zic ce nota am luat in Bac… La ce dracu sa zic?! Ce conteaza bai nene ?! Da’ o sa zic astora care nu pricep de ce dam cu c***t… motivul meu. Pai e tare tare simplu ma. De cand ma stiu tara asta a gemut de genii de genul asta. An de an ” elevii romani se intorc cu premiul I de la olimpiada mondiala de fizica ” … ori mate… ori chimie. Chiar isi mai aminteste cineva de olimpicul la chimie care dupa ce a luat un loc 3 la aia mondiala i-a facut statul roman cadou o excursie pan’ la greci ?! Doar ca in saptamana aia cat a facut el plaja l-a parasit iubita si s-a combinat cu un prieten de-al lui. De cand a ajuns baiatul inapoi si a aflat ” tragedia ” si-a preparat singur otrava si a semnat condica-n stil Madalina Manole. As la chimie omul…. da’ rest… Unde sunt oameni buni azi toti olimpicii de acum 15 ani ?? Cat sunt azi primari ?! Ministrii ?! Cati au contribuit in cel mai mic fel la bunastarea semenilor mai prosti ?! Si cati au rupt granita fiind multumiti ca-i face Microsoft sclavi ?! Ba vrei statuie ca ai invatat de 10 ?! Pai iti fac ma… in clipa in care inteligenta ta o sa ma ajute pe mine… un prost… in cel mai mic fel. Altfel… vorba aia de mi-o tot zicea bunicu’ : ” invata tataie… ca pentru tine inveti !! “. Si da!! Ai mare dreptate… primul curs ii termina pe astia. Ii si vezi… sunt tare usor de recunoscut. Sunt aia care se infig in prima banca… si incep sa tipe ” mai rar!! ” cand incepe omul sa turuie si sa le umple tabla de desene. E normal sa tipe ca-i doare manuta. In cursul lor gasesti pana si un ” Hapciu!! ” daca a stranutat ala de la catedra. Ca nu 4 ani de liceu ci 12 ani de scoala nu i-au invatat sa filtreze informatia primita… asa ca scriu absolut tot ce aud…

 81. Sa dea domnul sa priceapa odata toata lumea care ar trebui sa fie rolul scolii in viata noastra. Si in societatea noastra.

 82. Țara te vrea prost. Însă nu te obligă nimeni să fii de acord, cu atât mai puțin să te conformezi

 83. Trendul secolului XXI : respingerea informatiei ca mna, in afara se pune accentul pe practica si la ce mai e buna teoria in conditiile astea. Am luat o medie frumusica la bac, dar sunt curios oare cati au inteles cu adevarat ce au invatat .. elevul roman toceste de-si rupe creierul si nu ramane cu nimic. Aproape ca nu am invatat si cand am facut-o, am facut-o de placere! RUSINE si celor care criticati literatura romana. Vine romanul, face o literatura esentiala pentru orice popor, mai ales in perioada in care ungurii faceau totul penetru dezbinarea poporului roman si distrugerea constiinte nationale, vin critici ca Lovinescu, Calinescu si multi altii care atesta valoarea, iar apoi vine TARANUL incult cu acces la internet care macane pur si simplu fara sa inteleaga nimic! Nu stiti nimic despre literatura, despre arta, caci literatura este arta, iar arta nu se invata pe de rost, se traieste, lucru pe care putini il fac. Acest articol este pentru oameni superficiali!

  1. Examenul de BAC nu e despre ce ai invatat, este despre capacitatea unei persoane de a se comporta si exprima într-o conduitã adecvata unui om matur.Este primul interviu unde trebuie sa spui ce gandesti in scris intr-o forma coerenta pe tema unor cunostiinte cumulate in urma unor ani de pregatire.Reprezinta nevoia de a deveni matur si a trata cu maturitate subiectele ce le primesti.Regula este sa promovezi acest examen , nu sa il pici.Iar a lua 10, desi in zilele de astazi este o exceptie nu reprezinta nimic, reprezinta poate putin mai mult decat o alta nota.Ori tu cand te lauzi cu ceva ce era o necesitate indica superficialitatea acestui examen, implicit al persoanelor participante la acest scandal.Arta si aprecierea sau trairea ei este un alt subiect deloc conex cu acesta.

  2. Faptul ca ai o experienta de viata dar nu ai vazut tara, nu iti da dreptul sa refuzi sa crezi ca judetul Salaj exista !!!

 84. Nu inteleg de ce tot va lamentati cu societatea de azi si ce pregateste ea.
  O societate normala nu-ti da bani ca sa stai degeaba in puterea muncii (a se vedea ajutorul social), si nu usureaza ceva ca sa arate apoi cifre de promovabilitate… E ca si cum ai mitui tot juriul de la un show (sa zicem Vocea Romaniei) si pe urma te-ai mira de “talentul” odraslei tale.
  Sti vorba aia: “Pestele sempute de la cap dar se curata de la coada!”
  “Succesuri” cum a zis o absolventa Himinenta de bac. 🙂

 85. Puteai să folosești 3.25, ar fi fost mai de efect decât 5.45. Felicitări pentru idee totuși: de la 5-6 comentarii, la 200 e un salt destul de bunicel.

 86. continuare la legenda: cacofonia NU este o greseala gramaticala, se evita doar pentru a nu crea discomfort fonetic.:)
  eu fac parte din generatia mai tanara (am promovat in 2006) si tot realizez ca stiu mai multa carte decat cei ce termina acum liceul, Eu am considerat injositor cand am avut colegi ce au considerat ca ilie moromete traia drama intelectualului :)))))))))))

 87. Eu nu inteleg atitudinea celor care o critica pe aceasta eleva si nici nu inteleg rolul acestui “articol”. Da, la 18 ani cel mai important lucru este sa iei Bac-ul, si cu nota cat mai mare. Nu cred ca postul ei se adresa persoanelor trecute de facultate care acum se “lupta”cu viatza reala si uitandu-se inapoi spun: “Pfff, Bac-ul.. un fleac”! Poate pentru voi e acum, dar nu cred ca acum 5,10 sau 15 ani erati de aceeasi parere. Postarea ei se adreseaza colegilor de liceu sau chiar mai tineri. Si e foarte bine ca si-a spus parerea si ca se lauda cu notele obtinute. A muncit pentru ele. Cum ar fi daca am trai intr-o Romanie unde in loc de postari pe Fb cu bmw, fete in fuste de 20 cm, sau nu stiu ce localuri de fitze tinerii ar face postari ca ale fetei si s-ar lauda care mai de care cu notele obtinute, diplome si ultimile carti citite.
  In concluzie nu inteleg rostul acestei compuneri a domnului Lazar. E important rezultatul la Bac atunci cand ai 18-19 ani? Da! E foarte important, la fel ca si interviul de la 25 de ani si primul copil la 30 sau rezultatul la colonoscopia de la 50 de ani. A facut un lucru rau, demn de criticat prin faptul ca s-a laudat cu rezultatele bune obstinute? Nu! Din cate stiu suntem liberi se ne exprimam atat timp cat nu deranjam pe nimeni. Dar totusi unii dintre noi s-au simtit foarte deranjati pentru ca fata a spus”sic! am muncit si am luat nota mare”.
  Si atunci comentatorii sefi vor spune: “si ce daca a luat nota mare, oricum ce inveti in liceu nu te ajuta cu nimic in viatza”. Si sunt total de acord. Nu ma ajuta cu nimic acum ca am invatat sa rezolv integrale la matematica sau ca stiam sa desenez formulele chimice. Dar cum ne-a spus proful meu de mate in clasa a 12-a: “cand termini liceul trebuie sa ai 3 lucruri: carnetul de conducere, sa stii macar o limba straina si diploma de bac”. Am uitat aproape tot ce am invatat in liceu, de la matematica la geografie. Dar toate lucrurile pe care le faci in liceu, sau ma rog ar trebui sa le faci, sa rezolvi probleme la mate, chimie sau fizica, sa citesti carti la limba romana sa memorezi tot felul de lucruri inutile te ajute enorm sa iti exersezi si sa iti imbunatatesti functiile creierului ca memoria, puterea de deducere etc. E ca si cu muschii, cu cat ii antrenezi mai mult cu atat e mai usor sa depui efort din ce in ce mai mare si sa depasesti limite. Stiti cum se spune: “Nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita”:)

 88. Exemplar tipic de handicapat cu studii.. Ma gandesc ce va scrie dupa ce termina facultatile…Si unii ca el vor decide destinul acestei tari….Nu va ingrijoreaza?…

 89. Tipule, esti prost si punct . 🙂 Pe principiul ca notele sunt irelevante, ar trebui dati exemplu toti semianalfabetii care au bani cat nu ai vazut tu nici in filme. De acord ca notele nu sunt total relevante, insa te disciplineaza, te invata efectiv sa depui efort, sa nu te culci pe o ureche si constituie un reper de departajare. Faptul ca tie ti se pare absurd unul care in patru ani de liceu a invatat ca sa ia 10 pe linie, este de inteles din prisma unui frustrat si invidios.
  Latrati multi cum ca era floare la ureche sa fi luat 10 daca ati fi vrut sa invatati.. strugurii sunt acri. Saracii, toti cei care au luat Bac-ul cu 6, nu au vrut sa invete. Altminteri luau 10. Hai sictir ! 😉
  Ponderea celor care au reusit sa aiba un trai decent desi erau niste pierde vara in liceu si facultate, este mai mica decat a celor care s-au straduit, au transpirat si si-au antrenat mintea pentru ghenele alea de note mari. Asa ca marş, prietene, pseudointelectualule, semidoct inchipuit, care doar prin prisma norocului ai reusit.
  Apropos, faptul ca ai luat 5.45 la Bac este doar din cauza ta, prostule. Aspectul asta cu profesoara nebuna care a corectat.. este tipic frustratilor si redusilor sa caute mereu vina in exterior. Probabil ca tu esti si misogin, avand in vedere limbajul saracacios si lipsit de substanta prin care ai apostrofat-o pe sarmana aia adolescenta. O zi deosebita!

 90. Oare e vina unui copil care a făcut tot ce i s-a zis ca e bine sa facă? sau a părinților și profesorilor care au fost prea prosti sa ii explice ce inseamna 10 ala și ce mai ii trebuie în viata?
  Una e sa vrei atenție și alta e sa crezi ca aia e așteptat de la tine ca sa ai succes în viata.

  Pupici, unu care a luat și 10 și 5.

 91. Ce, doar la tv sa fie promovate? Urat ca nu stim sa promovam frumusetea Romaniei si ne pierdem timpul cu astfel de catastrofe, nu stiu cati ar fi avut curajul tau, respect!

 92. ” Subiectele sunt de toată jena, e ca și cum cineva v-a pus să alergați 100 de metri în 20 de minute și ați reușit să treceți linia de sosire la limită. ”

  Daca a fost asa usor de ce plm ai luat numa 5.40 sau chiar si 8.50 cum sustii ca meritai.
  De toata jena e abia sa treci la un examen de toata jena. Pare-mi-se ca ai alergat 100 de metri in 3 ore si comentezi

 93. Bacul are o valoare mare daca vrei sa intri la facultate, avand in vedere ca daca ai 10 curat poti merge ori unde in EU, evident cu test de limba, si sa stai pe bursa sa ai o facultate excelenta sa nu platesti deloc si sa iti mai caute si ei de lucru. Asa ca ia-o cum vrei dar 1000-2000€ sunt bani.
  Acum iarasi cei ce zic ca nota la BAC nu ia ajutat cu nimic in 17 ani, e clar ca sa fi somer ai nevoie doar sa ai peste 18 ani, sa nu faci studii si sa nu muncesti. Ca vanzatoare la alimentara eventual trebuie doar sa promovezi bacul, daca ai pile nici atat, ca maturator de strazi poateai nevoie de o puscarie la dosar si pt capsuni in spania te ia oricum doar sa fi major. Asa ca linistitiva BAC-ul e pe degeaba nu te ajuta cu nimic.

  1. Nici pe tine nu te ia nimeni în seamă cât timp scrii atât de rău. O chestie la care bacalaureatul te-ar fi ajutat. Cum e la căpșuni în Spania?

Comentariul tău