Ce este corupția, pe înțelesul generației social-media

Sunteți din valul nou. Sunteți Tineri, Frumoși și Liberi, și chiar dacă acest lucru a fost spus într-o zeflemea la un post de televiziune de către niște oameni care vă urăsc, sunt trei calități de care nu trebuie să vă fie rușine. Vreți o țară ca afară. Vreți să apărați justiția. Vreți să nu mai fiți conduși de niște hoți. Nu vreți să fiți o nație de hoți.

Observați că în jurul vostru oamenii sunt corupți. De ce? De ce sunt corupți când dacă ar fi cinstiți am câștiga cu toții? De ce nu fac lucrurile mai bine? De ce nu sunt corecți, de ce nu sunt un exemplu de verticalitate? De ce nu vor să rămână oamenii drepți și buni?

Tu lucrezi la un ziar. La ziarul ăla te-a învățat cum să scrii titlurile: cu cât ești mai original, cu atât mai bine. Dar titlul trebuie să atragă. Trebuie să atragă pentru că tu ești plătit la click-uri. Nu dă click pe articolul tău lumea, e nașpa, nu faci performanță. Dar ești tânăr, frumos și liber, și ambițios și vrei să te faci remarcat. Nu ești ca nesimțiții ăia de la Antena 3 care înjură toată ziua la Tv. Nu, nu, tu ești un tip(sau o tipă, de ce nu, dar aici ești un tip) fin, puternic, inteligent. Și vine deadline-ul. Și atunci îți vine o idee genială. Ia să pun eu o nouă perspectivă pe subiectul ăsta. Hai să facem în așa fel încât să se vadă diferența dintre un om tare, care muncește, și unul slab.

Nu pare să fie furt. Nu pare să fie ceva necinstit. Ți s-a părut corect, chiar onest! Dacă stai să te gândești, chiar așa și e! Un bărbat celebru s-a despărțit de Simona Halep! Excelent! Nimeni nu te poate acuza.

Dar dacă cineva vine și spune: „nouă nu ne convine ce faci tu aici, e o mizerie, e un furt, e o hoție, ceva imoral”. Să zicem că ești în parlament. Și oamenii tot urlă la ușa ta, și insistă, că tu cu titluri d-astea ți-ai făcut cariera cu care ai ajuns în parlament. Și ești șocat. Siderat. Cum adică? Eu am făcut totul corect! Ăia îți urmă la ușă: „nu vrem să fim o nație de spammeri!”. Tu turbezi. Începi să mergi la televiziunile celor care te mai suportă și te mai înțeleg. Cei cu care ai făcut succes. Le explici oamenilor. Oamenii de acolo sunt de partea ta. Dar ăia insistă, „ești un spammer jegos, Andrei Arvinte!”, „nu vrem să fim o nație de spammeri!”. Plecat la antipod, Vlad Petreanu scrie despre cum ar fi alături de cei care acum te huiduie. Guran, cu care odinioară făceai știri la Antena 3, scrie editoriale prelungi cu zeci de mii de share-uri despre tine. Băi! Ce se întâmplă? Oamenii care te sprijină răspund și ei cu agresivitate; ce ai făcut să meriți așa ceva? Într-o zi de august oamenii se bat în stradă cu jandarmii.

Cum procedezi mai departe? Tu, rocker, aveai formație, acum te înjură ăia din piață că ești un manelist! Tu, Tânăr, Frumos, Liber, tu ai ajuns ținta unor golani! Să vină cineva să-i ia! Cineva să facă ceva!

Da, postarea asta nu e despre Dragnea. E despre voi, despre ce ați face voi. Duceți un trai vertical? Sunteți incoruptibili? Sunteți principiali? Sunteți oamenii ăia pe care i-ați vota să conducă țara? Sau sunteți doar niște băiețași și fete de cartier care n-au avut la fel de mult succes? De-asta întreb, dacă mâine pică PSD-ul și noi rămânem tot canalii?


7 Replies to “Ce este corupția, pe înțelesul generației social-media”

 1. __Vali

  Cum adică te întrebi?! Bineînțeles ca da. Că doar asta se tot întîmplă de vreo 29 de ani 🙁

 2. Rilache

  Eu am ajuns, cred eu că destul de rezonabil și rațional, „la rece” cum se spune, la concluziile următoare:

  România este și va fi, până la apocalipsă sau a Doua Venire a Mântuitorului, o colonie. A durat multă vreme până să accept acest lucru fiindcă nu e deloc ușor să vezi realitatea pentru ceea ce e ea, dincolo de strâmbete și clipociri, despre propria-ți țară și așa-ziși conaționali (oricare ar fi ei… oricare). Orice ar conține și face „țara” asta este inutil.
  Fiind o colonie, am ajuns la a doua concluzie că nu se merită să devii familist, „om cu familia ta”. Până la urmă, de ce să le faci jocul mecanismelor, forțelor oculte(sic!) și ale altor personaje, și să te comporți ca un sclav (în jocul lor cretin) care continuă iobăgia prin pripriile tale progenituri? Este ceva criminal, să perpetuezi asta pentru tine – darămite potențialii copiii. Mai bine pui stop înainte să se întâmple un cataclism, mai mult că de ce să perpetuezi statutul de sclav obedient.
  Fiind o colonie, nașterea și obiceiurile de vânzare-cumpărare cresc pe măsură. Foarte mulți se cârcotesc, încearcă să fraierească, să aiureze și așa mai departe. Condiția noastră este, artificial cred eu, constrânsă să ne mulțumim cu firimituri. Se folosește expresia „Dar, nu se vrea, dom’ne, că altfel am fi…” și chiar sunt convins de vorba aceasta: „De ce ne merge rău? Fiindcă nu se vrea.” – nu se știe cine nu vrea dar e lăsat la interpretare, ori toți nu vrem, ori niște inși care nu vorbesc limba română și aparțin altor elite din alte țări. E o variantă plauzibilă, dar nu ridicolă. Până și fascismul și comunismul din istoria noastră a fost unul cu „Da, să trăiți, stăpânie, cum ziceți dumneavoastră, așa vom executa/sări la comandă!”. Nici interbelicul sau perioade înaintea Primului Război Mondial nu sunt deloc bune, la câte abuzuri s-au comis împotriva noastră.
  Acum despre partide poltice și despre viitor. Fiindcă PSD-ul are, statistic, cel mai mare „capital politic”, pe măsură, are o prezență gigantică încă de la concepția social-democrației și, implicit, social-comunismul. Este cel mai mare partid politic al României, până la urmă.
  Drept urmare, mi-am pus o întrebare cu alte întrebări care, cumva, zguduie percepția realității oricărui om, anti-PSDist sau pro-PSDist.
  Eu m-am gândit și m-am întrebat, dacă PSD-ul dispare a doua zi, cu ce ar aduce toate celelalte partide politice pe masă pentru presupusa dezvoltare a țării coloniei? Ce pot să facă celelalte partide politice ceea ce PSD face și a făcut/n-a făcut? Este o prostie, dacă nu deziluzie utopică, să crezi că se mai poate face orice altceva ceea ce cel mai mare partid al României nu a luat în considerare. Un alt fapt realistic pe care mi-a fost greu să-l accept.
  Nu este la mintea cocoșului să afirmăm că, până la urmă, implicit și explicit fără echivoc, noi și acum trăim într-un comunism simbiotic și alterat, suprapus/amestecat cu un capitalism bizar, nenatural, din poziția de colonie.
  Ceea ce rezultă că sutele, dacă nu miile, de neo-nomenclaturiști, îmbuibați împreună prin căsătorii sau relații familiale extinse, care au încleștat la multe nivele țara asta – economic, administrativ, social, politic, militar și servicii secrete.
  Dacă tot suntem colonie, ei se complac pe ideea că vor fi aserviți, în loc să servească. Lucifer a declarat clar: „Mai bine domnești în Iad, decât să servești în Rai”. Același lucru și cu toți neo-nomenclaturiștii noștri: decât să servească în România colonie, mai bine o conduc și-și declară loialitatea față de „prietenii externi” – oricare ar fi aceștia.
  Istoria coloniei este compromisă, alături de prezent. Este compromisă deoarece oricare(!) aspect cultural și academic este pătat de raționamentul, judecământul și manifestarea de slugă obendientă 100%. Această mentalitate (ca un tot) dictează că, e mai bine să-i urmezi pe alții pe care-i consideri superiori și avansați, să le joci jocul & schemele, în loc să-i surclasezi și ca tu să-i domini pe aceștia. Noi am ales să fim slugi.
  Strămoșii tăi au fost slugi pentru străini, bunicii tăi și-au rupt spatele pentru străini, părinții tăi lucrează pe plantația străinilor (afară sau pe interiorul cumpărat la bucată), tu lucrezi undeva pe firimituri sau într-o firmă deținută de străini, copiii tăi vor fi încurajați să lucreze pentru copiii străinilor, nepoții la fel, și descendenții tăi tot ca niște slugi vor fi pentru alții care vorbesc o altă limbă exact cum au fost strămoșii tăi… De ce? „Fiindcă sunt avansați/superiori” și ne-a fost mai confortabil să fim slugi decât dominatori.
  Istoria ne-o zice, prezentul ne repetă, viitorul e prescris.
  Suntem o colonie. Atitudinea, gândirea și manifestația xenomană dovedește asta, iar neo-nomenclaturiștii se mulțumesc să fie niște portari la coteț, la ordinul altora de alt nărav și limbă. Orice schimbare care s-a făcut sau se face, întotdeauna va trece doar dacă este agreeat de alții, mai puțin de noi. Istoria și prezentul nu au fost unele de „Hai să facem asta”, ci de „Cu cine ne aliniăm și urmăm?” complăcută cu crezul că orice sfadă între noi e doar o competiție pentru care să le facem divertisment gratis altora și, poate-poate, pe vechii portari de coteț îi va stăpânul la o parte și să te facă pe tine portarul cel nou la coteț. Mare grijă, portarule, fiindcă cei din coteț vor și ei să devină portari – niciunul nu se gândește să-i dea în cap stăpânilor.
  Noapte bună România colonia – exiști degeaba ca un purgatoriu pentru xenomani, trădători, umili șovăielnici, și iloți siniștri.

 3. Nico

  Dacă am fi și noi ca Danemarca cu ajutor social bun, scoli gratuite am fi și noi mai cizelați, civilizați.

  Stai puțin!

 4. Obnoxious

  Eu nu m-as vota. Dar asta doar pentru ca as fi incompetent in orice functie politica.
  Si da, fiecare dintre noi are unul, doi, zexe scheleti in dulap. Dar nu cerem sa conducem tara. Si cei mai multi nu suntem Dragnea, Nastase sau Iliescu

 5. Vasile

  Citiți ce a a scris Rilache, dați rewind și mai citiți de trei ori. Băgați bine la cap. Că nu zice tâmpenii. Doar omite și celebre contraexemple, de oameni care au preferat să-și așeze grumazul pe bute decat sa o dea la pace cu Marile Porți de pretutindeni, oameni pe seama carora hipsterașii media fac acum glume proaste. Că se poate, dar e dureros. Nu e nici România vreo Masadă. Nu e o problema asta, dar măcar să fim onești.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.