Ce este premiul Oscar

La noapte se vor decerna premiile Oscar. Ceremonia va fi transmisă și la noi, de la ora 2 dimineața. Și nu îmi închipui de ce s-ar trezi cineva la ora 2 dimineața să se uite la o decernare de premii. Așa că, pentru a strica jucăria tuturor, să încercăm să răspundem la întrebarea: „Ce este premiul Oscar?”

Răspunsul e destul de simplu. Închipuiți-vă că tovarășii de la colectivă vor să dea un premiu anual pentru cel mai harnic tovarăș, Toată lumea din conducerea colectivei știe care e cel mai productiv – poate e Ghiță, cel care și-a rupt spinarea muncind și producând, poate este Vasilica, sacoșista™ care a condus batoza când Ghiță era în spital, sau poate e Leantza, secretara colectivei, care are fusta scurtă și ușor accesibilă întregului colectiv.

Premiile Oscar sunt niște premii ale unei bresle din Statele Unite. Cei care nu sunt în gașcă nu primesc premiu. Cine nu cotizează… nexam. Și premiile nu sunt nicio surpriză. Bine, sunt pentru noi, ăștia care credem că premiile Oscar sunt validarea calității unui film. Nu chiar, filmele de Oscar sunt de obicei destul de plictisitoare. Dar sunt o validare a fanilor, dacă le câștigă filmul sau actorul favorit.

În rest, nimic impresionant. Filmul care câștigă Oscarul doar are ocazia să mai primească o mică creștere în vânzări, și are poate parte de o creștere în cotațiile generale. Un film de Oscar e un film bun? Meh, nu neapărat. Multe premii se dau pentru că au ei o poliță de plătit. E și politic, pentru că băieții din industria de film fac multe chestii în zona gri a legalității, și trebuie să dea și ei impresia că au valoare culturală.

Așa că atunci când vezi că comunitatea de culoare din SUA se pune pe protestat, nu uitați că și ei caută vizibilitate. Oscar e o Cântarea României, o întrecere socialistă, tovărășească, în care câștigă cine trebuie, și e prezentată de un tovarăș comedian care va face autocritica întregii populații prezente care mai cade în dizgrație un pic.

Distracție faină diseară la Oscaruri! 😀