Ești programator? Nu participa la niciun hackaton

… sau dacă participi participă la unul în care tu și prietenii tăi faceți ceva util pentru voi înșivă.

ING a anunțat un nou hackaton organizat la București în noiembrie. Ideea lor e simplă: noi vă dăm un API, faceți voi ceva mișto și util, că noi am rămas fără idei. Spune Radu, în postarea de prezentare:

Hackathonul acesta are deja o tradiție în Amsterdam, unde a fost organizat deja de mai multe ori, anul trecut adunând 80 de echipe, 770 de participanți și în urma sa au fost selectate 40 de idei pentru analiză suplimentară. Ideea câștigătoare este chiar acum implementată în Olanda

Ce s-a întâmplat cu munca celorlalte 79 de echipe? Exact.

Teoretic, un hackaton e un moment foarte bun pentru networking. Te întâlnești cu alți programatori, concurezi cu alți programatori… doar că știi cum faci networking mai bun? Lucrând la un proiect comun cu ei. Pornind un proiect open-source împreună. Pornind un proiect secret împreună, pe care să-l puteți exploata pe termen lung. Sunt atât de multe lucruri care pot fi făcute pe lumea asta, și voi alegeți să vă stricați un weekend pentru a scrie cod pentru departamentul IT de la ING.

Pentru că asta faceți. Practic le dați gratuit o soluție celor de la IT-ul de la ING. De ce ați face chestia asta? Sperați să vă angajeze ING? Chiar vreți să lucrați la ei? Puneți-vă CV-ul, probabil că v-ar angaja oricum dacă cunoașteți tehnologiile implicate. Vreți să le vedeți API-urile? Sperați să urmeze un crackaton după? 🙂

Mai bine înscrieți-vă la concursuri gen 7DRL. Mai bine porniți un proiect open source sau closed source. Mai bine vedeți-vă de treabă și ieșiți la o plimbare pe lângă pădure. Mai bine stați să vă scobiți în nas și să vă uitați pe cer după avioane.

boeing-flight-test-airplane-787-9-fsx1


8 Replies to “Ești programator? Nu participa la niciun hackaton”

 1. Axonn Echysttas

  Excelent punctul de vedere si sunt total de acord. In urma cu ceva ani, cand inca mai colaboram cu Inquirer, vroiam sa bag si eu un articol pe tema abuzului astuia nesimtit. Tot felul de emisiuni si concursuri de furat idei. E pervers de eficient sistemul. Pentru iluzia unui premiu (neinsemnat) tu semnezi ca prostul: da, va rog, furati-mi toata proprietatea intelectuala.

  Inteleg si faptul ca e o CONTRIBUTIE la societate (gandeste-te, ideile acelea pot imbunatati viata clientilor ING) dar problema e ca ma taaaaaaaaare indoiesc ca ING da bani tuturor celor ale caror idei le implementeaza si MAI ALES banii care sunt cu adevarat cuveniti! Sunt TOTAL PRO ideii de Angel Investor, dar nu atunci cand munca este incorect rasplatita sau chiar ignorata.

 2. nwradu

  Nu e forța de muncă gratis, e o ocazie de a cunoaște alți oameni, de a vedea cum se lovește în practică ideea ta de implementarea ei, de a vedea ce presupune programarea pe o aplicație reală de mari dimensiuni șamd.

  Cine organizează și ce face cu ideile e doar un pretext. Dacă ai vreo idee bună, ține-o pentru tine, nu te du la maraton ca să ți-o “fure”, că nu te obligă nimeni. Scopul adevărat e să te duci tu acolo și să câștigi tot mai multă experiență pentru tine, ca la olimpiadă.

  Asta cu “eu mi-aș arăta munca, dar numai unui angel investor care să-mi dea bani” e o glumă bună.

 3. Dorin Lazăr

  Știu care e rolul hackaton-ului – și știu diferența între eveniment dezinteresat sau concurs de programare “de distracție” și hackatoanele pe care le organizează diverși ca să-și aranjeze codul sau să își dezvolte idei.

  Ideea e destul de simplă – organizarea hackatonului e o metodă destul de ieftină de a pune niște oameni să lucreze pentru tine. Dacă vrei să faci ceva cu adevărat interesant poți face un hackaton unde lumea poate să facă ce vrea – dă-le hrană și curent și un spațiu bun oamenilor și ei o să vină să concureze pentru cea mai cea idee.

  Dacă ai văzut am sugerat că există alte căi de networking – inclusiv un proiect open source poate genera o comunitate faină. Hackaton-urile în general sunt utile doar organizatorului, dacă le sunt utile (foarte rar iese ceva bun de-acolo, tbh).. Și 7DRL e un exemplu de concurs prin care oamenii rămân cu proprietatea intelectuală nedepinzând de un API al unui provider și acolo se poate face networking serios.

  Dar cum ar fi fost ca ING să plătească organizarea pentru un eveniment de 7 zile pentru a face ceva în care nu au interes direct (altul decât de renume?)

  Și nu mă iau de ING – le înțeleg motivațiile, e foarte fain pentru ei. Eu vorbesc cu programatorii.

 4. animal00

  in teorie ai dreptate Dorine. Dar, ceva imi zice ca mare parte din codurile si ideile de la o treaba de o zi is nefolosibile

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.