Cum să eșuezi ca membru al speciei

Într-un articol găsit de Roxana un țigan se plînge pentru că după ce merge pe stradă murdar, mirosind a hazna, e discriminat pentru că e țigan. Și, evident, se plînge în gura mare că suntem intoleranți.

De fapt nu, nu e un țigan. Este un homosexual, și ăsta e motivul pentru care discriminarea e mai gravă, pare-se. În cele din urmă e o scuză excelentă: Furi de pe stradă, ești prins și bătut? Ah, dar ai fost discriminat ca homosexual! Profu’ de chimie ți-a dat notă mică? Discriminareeeeeeeeeee! Scrii despre mine și nu mă pupi în fund? Discriminareeeeeeeee!

Problema e alta cu individul ăsta. Citez din articolul original:

Emisiunea „X Factor” nu este singurul context în care a fost jignit în România pentru că este homosexual: „Odată eram pe tocuri pe stradă. M-au scuipat”. Altă dată, oamenii au strigat pe stradă după el: „Ești poponar!”. Cu altă ocazie, un tip a început să îi facă poze la metrou pentru că era îmbrăcat în colanți colorați. Paolo s-a dus la el, l-a salutat și i-a spus că nu a fost deranjat de gest, însă i s-a răspuns pe un ton agresiv: „Du-te de aici!”.

Yahoo! Știri

Nu, amice, tu nu ești jignit în România pentru că ești homosexual. Nu, amice, cînd lumea îți dă o palmă peste ceafă nu ți-o dă pentru că te culci cu alți tipi, ci pentru că ești o paiață înfometată de atenție. Nu, amice, nu diversitatea e aia care te face să demonstrezi lipsa de demnitate și incapacitatea de a te integra în societate. Pentru că și mie îmi place să stau în pielea goală prin casă, dar cînd ies în sat pun niște haine pe mine. În societate sunt anumite lucruri pe care nu le exprim. Nu merg pe ulița principală doar în papuci de casă să urlu că sunt discriminat de oamenii care se îmbracă fiindcă mie ca individ mi-e mai bine dezbrăcat.

O fi bine că și-o ia peste ceafă? Nu, nu spun chestia asta, doar o explic. De ce și-o ia peste ceafă exemplul italian, dar nu și cel autohton care nu s-a spălat de o lună? E simplu: pentru că în cel autohton membrii mai intoleranți ai societății nu au curaj să dea, pentru că arată prin agresivitate și postură că poate să răspundă. Iar individul ăsta care se plînge pe la gazete e un eșuat al speciei.

Cît despre paralele legate de unguri și yoghini pe care le propune Roxana, ele sunt la fel de greșite. Pînă acum nu am auzit de vreun individ care să se fi luat de colegul meu de muncă Istvan pentru că ar fi născut în secuime. Și nici pe alți colegi care poate că practică yoga.

Pentru că, la drept vorbind, un țigan ungur homosexual care practică yoga ar fi mult mai puțin discriminat în România decît paiața aia, atîta timp cît are un minim de demnitate.

Hai să încheiem articolul cu un pic de muzică bună.


16 Replies to “Cum să eșuezi ca membru al speciei”

 1. Roxana

  E o paiață. N-am spus că n-ar fi. Chestia e următoarea: faptul că e o paiață înseamnă că majoritatea populației o să zică „Dap, și-o merită” automat. Și la faza cu insultele, și la faza cu scuipatul. Automatismul ăsta e chestia pe care o critic pentru că arată că, în principiu, trăim într-o mentalitate înțepenită. Nu ne punem întrebări cu privire la lucrurile pe care le facem/ideile pe care le avem în raport cu anumite grupuri.

  Motivul pentru care am făcut comparația cu ungurii/yoghinii e că și acolo se patinează înspre prejudecăți și „grrr, alții”, mai ales din partea anumitor grupuri. Un ungur e un „bozgor”, un yoghin e un „ciudat” (și din cauza faptului că e atâta MISA în România, e un obsedat sexual). A-i spune cuiva care spune astea că e nepoliticos înseamnă, uneori, „a atenta la libertatea lui de exprimare”. Manifestările față de grupurile care nu ne plac nu sunt foarte rumegate, nu sunt din aceeași categorie ca manifestările față de grupurile cu care ne-am obișnuit, eventual din care facem parte.

  Uite niște întrebări care merită puse:
  – îi putem înjura pe homosexualii care se îmbracă ca niște paiațe în metrou? Dar pe membrii Pro-Vita care vin cu chestii propagandiste anti-avorturi?
  – care este nivelul de ofensă minim pentru care cauți cu lumânarea să fii scuipat pe stradă? Patapievici a pățit-o, zăpăcitul ăsta a pățit-o. E inacceptabil în ambele cazui? E acceptabil în ambele cazuri? E acceptabil într-un caz, dar nu în altul?
  – sunt cuvinte gen „poponar” sau „bozgor” acceptabile în contexte intelectuale? Informale? Doar la ușa cortului?
  – care sunt limitele comportamentului civilizat? Există circumsanțe în care e ok să avem alte limite ale „comportamentului civilizat” decât în altele? Care sunt acele circumstanțe?
  – în momentul în care cineva iese din norme și e o paiață/o pipiță, care e punctul până la care „și-o merită”, și care e punctul în care intervenim și zicem „stop”? Există punctul ăsta?

  Din nou, e vorba de automatism mai mult decât de cazul ăsta în parte.

 2. Pingback: Autoreflexivitate
 3. Dorin Lazăr

  1) Foarte important: Nu-mi pasă de ce zice majoritatea populației. Cu toate astea mă conformez normelor minime ale societăți.. El trece dincolo de ele. Da, știu, e de rahat, normele sunt subiective și nescrise. Selavii.

  2) Nu am spus că e ok să fie scuipat sau jignit, din contră. Dar am dat și care e explicația. Da, întotdeauna vor exista niște oameni care să fie mai agresivi cu cei diferiți. Dacă tipul ăsta nu vrea să se expună, e liber să nu se expună.

  3) Societate înseamnă niște ‘mentalități înțepenite’. Asta e definiția societății. Ce, hainele nu sunt niște mentalități înțepenite? Să scăpăm de ele!!!

  4) Una din regulile din societate e tocmai asta, să ții viața sexuală o chestiune privată. El a ales să o facă fix invers, și deci să își asume responsabilitatea pentru publicitatea vieții lui sexuale. E ok, numai că trebuie să-și asume pînă la capăt treaba asta.

  5) Serios, îl pui în aceeași oală pe Patapievici și pe ăsta? Seriooooos??? 😮

  6) Ție ți se pare că ăstuia i s-a spus ‘poponar’ în context intelectual? Ce legătură are cu intelectul?

  7) Intervenim și zicem stop cînd alegem noi să zicem stop. Încă o dată, omul ăla și-a asumat treaba aia, și și-a asumat-o cu buna știință că va păți asta pe stradă, în România, Italia sau Marea Britanie.

  Și, pe final, de ce de la un cap la celălalt susții că eu aș fi de acord cu faptul că cineva, oricine, e agresat pe stradă?

  Alt exemplu: X, alb, își ia o pancartă cu “I hate niggers” și merge printr-un cartier segregat din America. Ce se va întîmpla cu el? Pentru că explici ce se va întîmpla cu el, înseamnă că susții că și-o merită?

  WTF?

 4. Roxana

  Ideea pe care încercam să o transmit e că vorbim despre chestii diferite. Tu vorbești despre faptul că el trebuia să se conformeze societății dacă voia să fie acceptat – chestie cu care sunt de acord. Dar îți spuneam că eu vorbeam despre faptul că oamenii consideră că violența împotriva celor care nu se conformează e justificabilă. NU îi luam apărarea lui Lagana.

  După cum am scris și eu pe blogul meu, și eu îl disprețuiesc puțin pe Lagana pentru că nu și-a asumat până la capăt nimic.

  Nu, nu îi puneam în aceeași oală pe Patapievici și pe ăsta. Ideea e că sunt la două extreme: pentru unii e ok să-l scuipi în față pe Lagana, dar nu pe Patapievici. Cu ei am ce am. Cu ăia care sunt de acord cu una din chestiile violente, nu și cu cealaltă.

  Tu tot susții că îl apăr pe Lagana, eu spun că nu despre asta era vorba. Eu am zis că tu spui că e la mintea cocoșului să pățească nasoale și eu am zis: da, e. Dar problema mea e că unii consideră că e și corect. NU TU. N-am nimic cu tine. Nu ție îți puneam întrebările. Ție îți explicam ce întrebări pun. Pentru că am văzut că tu ai înțeles că îl apăram pe Lagana, ziceam: hello, am văzut că se spune că asta fac. NU asta fac. Nu-mi spuneți că asta e normal să i se întâmple, pentru că sunt de acord cu asta. Întrebarea mea era legată de acceptabilitatea insultelor și de standarde duble.

  Am și scris asta la începutul articolului acum: că nu despre homosexuali e vorba. Nici măcar despre Lagana.

 5. ratza

  Eu abia aştept ziua cînd se vor declara normale zoofilia, pedofilia, sadismul etc. La urma urmei, oamenii sînt liberi să iubească în ce mod vor ei, nu?

 6. Ion De Lemn

  Exact aceeasi chestie e si cu minorele de pe facebook. Isi pun mii de poze in pasarica goala, si daca le spui ca-s curve, automat te fac “nesimtit”, si din astea…

  Disperarea dupa atentie si validare este caracteristica de obicei persoanelor cu un nivel de educatie si inteligenta extrem de scazut…

 7. Ion De Lemn

  Deci problema e ca ma uit eu, nu ca exista numai maimute retardate in Romania denumite “femei”…

 8. Dorin Lazăr

  Dap. Problema e că tu nu ai niciun drept să te bagi în viața altora, fie viața aceea publică sau mai ales privată. Nimeni nu te obligă să le urmărești cu o singură mînă pe domnișoarele acelea. Problema e a ta. Punct.

 9. Ion De Lemn

  Omule, ce spui nu e valabil. Fiindca atata timp cat alea sunt FIINTE UMANE, care prin vot, etc, decid SI soarta mea si a ta, e logic ca ne afecteaza pe toti, chiar nu pricepi atata lucru ?!

  Ti se pare ca o societate plina de curve si analfabeti nu are nicio problema ?! Aoleu, esti nebun…

 10. Dorin Lazăr

  Băi, cît timp și tu le decizi lor soarta e cam același lucru, nu? Și tocmai, sunt ființe umane, care prin vot decid cum anume soarta noastra va evolua. Care e problema? Asta e democrația.

  Deasemenea, proporția de care vorbești e mult exagerată. Este ceea ce îți dorești să vezi, nu realitatea. Îți sugerez un reality check.

 11. Ion De Lemn

  Daca ar fi cum zici, ele de isi pun poze in pizda goala pe siteuri PUBLICE ?! Ar trebui sa fie interzis, nu ? Ca nimeni nu e obligat sa le vada, corect ?! Atunci, de ce sunt lasate sa o faca ? Te las sa iti raspunzi singur… Poate vei intelege si tu cum ar trebui sa functioneze o societate normala, fiind evident ca ce avem noi acum, e foarte departe de a se numi astfel…

 12. Dorin Lazăr

  De ce să fie interzis? Ar trebui interzis și limbajul tău, pe care îl las doar ca demonstrație pentru faptul că ceea ce spui este invalid.

  Libertatea înseamnă libertatea și pentru chestiile care îți displac. Atîta timp cît nu te obligă tipele alea să le privești, that’s perfectly fine. Eu stau toată ziua pe net și nu văd niciuna din tipele de care vorbești tu. Problema e la tine, că tu le cauți. Viața e prea scurtă să mă uit după fiecare gagică înfometată de glorie.

  Mai bine vezi-ți de treabă, nu mai interzice tu oamenilor ce să facă. Cît timp chestiile respective nu te afectează (și nu te afectează, oricît te dai tu cu fundul de pămînt) ar trebui să îi lași pe oameni în pace.

 13. Ion De Lemn

  Un pic de dreptate ai. Dar zi-mi, ti se pare normal ca una de 15 sa se futa cu 6 odata ? Miliardele de poze cu minore goale ti se par normale ?

  Pai atunci, cinstea, demnitatea, respectul…ce facem cu astea ? Le punem la muzeu ? Acceptam ca asta e viitorul, al oamenilor cu IQ de 50 ? INTR-O ASTFEL DE LUME VREI TU SA TRAIESTI, SI COPIII TAI ?

 14. Dorin Lazăr

  Cum ziceam, pentru toate există o măsură, iar tu te isterizezi, fabulezi, și folosești un limbaj nepotrivit pentru acest blog. În consecință, te rog să îl controlezi.

  Și ca să adresez și întrebările tale, în momentul ăsta tu ești mai jignitor decît fetele pe care le reclami, pentru că spre deosebire de ele, care au spațiul lor personal, tu îl folosești pe-al meu. La următorul cuvînt care ar fi cenzurat la Tv primești interdicție permanentă pe acest blog. S-a-nțeles?

  Poți să vezi că există și moderare, și bun simț, Trebuie doar aplicat acolo unde e practic să o faci. Ca, de exemplu, acest blog, unde am puterea și dorința de a o face.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.