Evolution of hairstyles (Moby și un pic de rasism)

A umblat zilele trecute un clip foarte mișto despre evoluția coafurilor feminine. În ciuda faptului că e un simplu stop-motion cu cîteva coafuri, nu știu cît de corecte istoric, clipul a reușit să irite cîțiva oameni care chiar nu au ce face acasă și dau cu tastatura în Internet.

Pentru că lumea e foarte foarte leneșă, și nimeni nu a dat sursa, am reușit să identific și autorul de drept al clipului, Lena Nosenko, iar clipul e făcut pentru un concurs de videoclipuri pentru piesa Wait For Me a lui Moby. Ca model pentru coafuri, o domnișoară ucraineană, Olga Zakharova.

[vimeo https://vimeo.com/19167944]

Acum un pic despre controversă. Clipul a fost descărcat de multă lume și reuploadat, pentru că așa se înțelege să se respecte dreptul moral al unui artist asupra creației lui în epoca Internet (Ura! Ura) Într-unul din locurile respective am găsit un astfel de comentariu:racism

Serios, kids? Chiar nu se mai poate face ceva să nu începem să ne întrebăm de ce nu sunt populațiile de culoare reprezentate? Îmi amintește întrebarea asta de o observație, că toate personajele pozitive din Lord of the Rings sunt albe.

Unii dintre voi o să urle: rasism! Eu însă o să dau explicația: nu, nu e rasism, este pur și simplu expresia propriei etnicități. Și, ca să aveți de ce să urlați “rasism” – aștept cu nerăbdare “Stăpînul inelelor” scris de un etnic din Papua-Noua Guinee, dacă tot urlă lumea că nu îi e reprezentată cultura.

Ideea e că rasismul e fix postarea de mai sus. Cea care presupune că musai trebuie inclus și ceva asiatic, african sau indian. O persoană care gîndește în felul acesta discriminează mai mult decît un ‘rasist’ get-beget, pentru că nu numai că împarte lumea în rase, dar și consideră că ele sunt incapabile de a-și singure cultura, și au nevoie de profundul și înțeleptul lor ajutor. Cam la fel cum primii care discriminează țiganii în România sunt fix cei din asociațiile pentru stîlcirea limbii și eliminarea cuvîntului ‘țigan’ din dicționar.

Așa că dragi copii, învățați să recunoașteți rasismul. Uneori e greu, pentru că rasismul e subtil, dar e important să îl distingeți și să îl condamnați ca atare.


One Reply to “Evolution of hairstyles (Moby și un pic de rasism)”

  1. Electro

    Culmea, tocmai aia care urla mai tare impotriva rasismului, aia sunt de obicei cei mai mari rasisti…

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.