Execuții în direct. În prezent, nu în trecut.

Mă uitam aseară la televizor – cum vă spusesem mai devreme, m-am hotărît să devin prost – și nu puteam să-mi desprind ochii de pe Antena 3 – Gabriela Vrînceanu Firea execută în public conducerea țării.

Am încercat să mă uit în arhiva emisiunii dumneaei – dar pentru niște motive care îmi scapă nu reușesc să găsesc arhivele din august-octombrie 2008 pe vremea cînd Tăriceanu era linșat pentru că zicea că urmează o criză de proporții. Păcat. Nu reușesc să consult nici măcar arhivele Jurnalului național să-i aud pe oamenii care acum linșează mediatic guvernul linșînd mediatic guvernul de atunci. Și îmi pare un pic rău, pentru că ar fi mișto să o aud pe Firea susținînd că ‘mărirea salariilor e o măsură necesară’ și pe Badea zicînd că ‘da, dom’le, să fure mai puțin și să dea salarii mai mari, că se poate’ (Badea întotdeauna a fost un mare artist al poporului).

(paranteză) Acum vă zic sincer că cel mai ușor lucru (și probabil primul pe care îl faci la un site de ziar) e să îi faci arhiva. Pe arhivă îți faci mîna – practic ce trebuie să faci e să extragi un articol și să-l afișezi. Cu arhiva video e și mai simplu – ai niște fișiere pe care le denumești cu data în care a fost filmat și ora. Arhiva e banal de realizat. Și totuși, nici JN nici Antena 3 nu țin arhive temeinice (@jurnalul_n mi-a zis că se poate căuta în trecut bazat pe keyword, dar hai să fim serioși, nu fac treabă de chinez bătrîn). (închidem paranteza).

Timpul de viață al unui ziar este de o zi (nu mai știu cine a zis chestia asta, era un citat celebru)  iar la Intact se înțelege foarte bine chestia asta. Dacă cineva s-ar uita cu prea mult timp în urmă ar vedea lucruri urîte, și așa-i copii că nu-i frumos? Doar nu vreți să vedeți ceva ce nu vrem noi să vedeți, nu?

Acum, să ne reîntoarcem la linșajul mediatic. Să nu mă înțelegeți greșit, Băsescu și Boc sunt idioți, dar nu neapărat din cauza a ce se întîmplă acum (reducerea cheltuielilor bugetare e o chestie absolut necesară) ci din cauza celor doi ani în care nu au făcut nimic în sensul ăsta, inclusiv din cauza celebrului “Doar dacă nu există voință politică nu se poate mări salariul bugetarilor cu 50%”. Dar opoziția lor este absolut sinistră.

Zi de zi, emisiunile Tv sunt orchestrate penibil pentru a linșa mediatic guvernul. Execuții penibile, neconstructive și ridicarea în slăvi a unor personaje dubioase (între care, în mod tragic, îl includ și pe Crin Antonescu, cu tot cu PNL-ul care ar trebui să vină acum cu niște soluții economice reale și inteligente). Fiecare secundă de emisiune este atent însoțită de imagerie violentă care se dorește a fi expresia poporului român și de texte menite să impresioneze. Apoi, Boc care apare obsesiv cu o coasă în mînă sau cu o toporișcă (pe Iliescu de ce nu-l arătați la fel?) sau Udrea apare filmată cu un cerc în jurul picioarelor (dar de ce nu Dana Năstase?).

Tot ce reușesc Anteniștii e să-i ridice la rangul de martiri. Poate vor deveni cei mai urîți oameni din România, dar istoria îi numește martiri pe cei îngenunchiați în felul acesta în momentul în care iau decizii nepopulare (dar cu șanse de reușită).

Așa că ce reușește Antena e să facă martiri din cei care au adus România în groapă. Frumos, dar nepractic. Aștept cu nerăbdare ca Dan Voiculescu să-și predea averea statului român și să plătească cei 15% din pensii.

Mi-e scîrbă. Și nu de-aia mi-am luat televizor. Hai, băieți, mi-am luat televizor pentru entertainment, nu pentru chestii d-astea absolut idioate!

PS: pentru exemplu de încercare de linșaj ratată, vedeți emisiunea din 17 mai 2010, pe la minutul 30 (Emisiunea nu mai e online, sau s-a schimbat sistemul de gestionare al înregistrărilor vechi la A3). Vlădescu, invitat la emisiunea aceea, are o prezență absolut delicioasă. Emisiunea care m-a enervat e emisiunea din 28 mai 2010, dar sunt sigur că nu e singura.


5 Replies to “Execuții în direct. În prezent, nu în trecut.”

 1. Raul

  M-ai speriat, am crezut că au executat pe cineva prin China în direct la TV… ce ar fi posibil. Cuvinte prea mari măh: “execută, linșează” 😀

 2. Dorin

  Nu sunt departe de așa ceva. Așa se pregătește o execuție în direct. Serios – uită-te la ce arme recurg ăia în emisiunea vieții. Pe mine mă furnică toată șira spinării cînd văd faze de genul ăsta. Parcă văd o ‘dictatură populară’ care să îi dea jos pe ‘ăștia cu democrația lor’ 😐

 3. Metropola-Brasov

  De ce liberalii nu vin cu niste masuri economice coerente, care sa fie aplicate imediat? Ar fi m omentul lor de gratie. Antonescu insa se tine doar de garagara, spunand doar ca Basescu e de vina.
  Poate pentru ca Antonescu nu e Tariceanu?

 4. Dorin

  Tragic dar adevărat – Antonescu e incredibil de slab – un Obama român – și nu vrei să știi ce le face Obama americanilor 😀

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.