Un exercițiu simplu cu taxe

Ponta a scăzut TVA-ul la produsele de mâncat. Unii văd asta ca fiind știrea mileniului, alții văd partea unde diverși nu scad prețurile, pentru că nu au niciun motiv să îl scadă.

În primul rând, nu le țin apărarea celor de la SaladBox. Au văzut și ei o ocazie de a face un leu în plus pe salată, și au luat-o. E ok, nu e nimic de reproșat (în ciuda a ceea ce urlă din toți bojocii interneții), însă ar fi fost o ocazie bună pentru a-și atrage mai mulți clienți, și nu au luat-o. De ce?

Cel mai probabil pentru că prețul pe care l-au pus pentru produsele lor este un preț convenabil pentru clienții lor. 15 lei nu e mult pentru o salată bine făcută, e încă un preț competitiv, așa că din punctul lor de vedere profită de faptul că au un venit mai bun fără să facă o modificare, fără să actualizeze broșuri sau site-uri cu prețuri. Ecuația e simplă: ei fac prețurile și tu, ca și cumpărător, alegi să le dai banii sau nu.

Bine, acum SaladBox au fost identificați și scoși în piața publică pentru un pic de public shaming. SaladBox au nevoie de PR puternic, dar e ok, cei mai tari piariști sunt zilele astea în Cluj, la TIFF, că e evenimentul la care toată lumea bună va fi.

Chestia cea mai importantă e că oamenii nu prea sunt atenți la aspectele astea: cât costă un lucru, cât se duce la stat din ceea ce cumpăr. Discutasem mai demult despre posibilitatea ca oamenii să meargă să-și plătească singuri taxele, adică să primească salariul cu totul, după care să dea banii la ANAF, CAS, CASS, AJOFM, după care să meargă să plătească la magazin prețul produselor FĂRĂ TVA, și să plătească TVA-ul separat la stat. Ar fi un exercițiu simpatic, măcar un exercițiu mental dacă nu alt fel. Și când s-ar termina exercițiul ăsta, sunt sigur că mulți nu o să se mai uite la faptul că SaladBox a luat un leu în plus pe o salată, mai ales că, să fim serioși, nu te obligă nimeni să cumperi de la ei.

Asta nu schimbă faptul că dacă ar fi fost inteligenți ar fi scăzut prețul cu un leu și tot ar fi ieșit pe plus. Da’ no, cu românul prost nu te poți încurca.

salad-box


5 Replies to “Un exercițiu simplu cu taxe”

  1. Pingback: Nobody cares. But you (I) | Eugen Paun
  2. Cristian

    Bonul fiscal are o greșeală: este iaurt de lamă și nu cu lamă. Dacă avea lamă trebuia să fie interzis din motive de sănătate, nu vrei să ai bucăți de metal în alimente.

    Lăsând gluma la o parte, oare cât timp o să treacă până când o să scrie cu diacritice pe bonul fiscal?

  3. radu

    e simplu de ce nu au scazut pretul, nu e un restaurant care sa aiba concurenta mare, vand salate! cine vin la ei? veganii si femeile, logica simpla: daca scad pretul dublez numarul de clienti? nu! oamenii vin aici pentru ca le ofer ceva sanatos si ar trebui sa ma concentrez pe calitate sa imi mentin clientii actuali in continuare.

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.