Explicația „ideea e marxistă deci rea” e rudimentară

Am avut aseară o lungă dezbatere pe tema felului în care marxismul cultural ia avans și asta e rău. Nu neapărat important, discuția pornise de la faptul că Twitch a pus pe post de cenzor o tipă trans (FerociouslySteph) care urăște oamenii care joacă jocuri, e puternic rasistă (dar pe invers, urăște albii și i se pare că totul e white-supremacy), mă rog, toate lucrurile alea bune. E neimportant pentru că știm ce se va întâmpla, Steph va reclama că e hărțuită și ăia de la Twitch nu o să mai știe cum să rezolve problema pentru că e clar că nici ei nu vor să se asocieze cu cineva atât de primitiv, dar nu despre asta vreau să vorbesc.

În discuția de ieri am ajuns din vorbă în vorbă la felul în care leftismul pune stăpânire pe lume. Și dincolo de momentul în care leftismul și stânga erau două chestii diferite și leftismul are un aer de conspirație masonică, dincolo de momentul în care mai avea puțin și omul de dreapta cita din Mein Kampf, am ajuns cumva la un impas în care, discutând meritele unei idei, omul a pus pe masă argumentul suprem. „E o idee marxistă”.

Și în momentul ăla pentru el subiectul a fost închis. Probabil ar fi imposibil să găsesc în Marx ideea pe care o discutam, dar nu e foarte important. Marea problemă era că ideea miroase a marxism, deci e rea. Și refuz să dialoghez în termenii ăștia pentru că în momentul în care spui că o idee e marxistă uiți să dezbați meritele și problemele ideii, și dezbați posibila sursă. În loc să rezolvi o problemă, practic te superi pe originatorul ideii, fără să te mai uiți dacă nu cumva ideea aia rezolvă situația.

Ăsta e genul de gândire rudimentară care m-a făcut să părăsesc și platforma Facebook. Practic ideile nu mai sunt discutate pentru merite și hibe, ci pentru sursă. Dacă PSD a zis o chestie e musai rea, dacă USR a zis o chestie musai e bună. Cum, îndrăznești să spui că USR zice prostii?

Și, cum ziceam, mi se pare foarte primitiv stilul ăsta de gândire. Și cred că încet ar trebui să ne dăm seama că nu mai există surse imaculate de idei, și nici reversul. Că nu există niciun evil-mastermind care să vrea să distrugă universul cunoscut, că lucrurile nu funcționează chiar așa. Și că Marx are locul lui în secolul XIX și că, oricât de mult ne-ar plăcea nouă să îl facem pe Marx vinovat de milioanele de victime ale stalinismului, Stalin îi datorează la fel de mult sau poate mai mult republicanismului lui Cornelius Sulla.

Am încercat de ceva vreme să nu mai tratez nicio idee ca fiind fundamental rea sau fundamental bună. Cred că suntem într-o situație suficient de echilibrată din punct de vedere intelectual încât să ne permitem să dezbatem idei, nu neapărat să epurăm din cercul intim ideile pe care le-am pictat cu anumite culori. Că în momentul în care noi, ăștia de dreapta, respingem o idee doar pentru că e marxistă nu e cu nimic diferit de momentul în care niște SJW isterici urlă la noi că suntem naziști. E un nivel la care nu mai poate exista dialog, și lipsa de dialog duce la situațiuni reprobabile.


6 Replies to “Explicația „ideea e marxistă deci rea” e rudimentară”

 1. Augustin Preda

  Lumea trebuie să poată fi văzută simplu in alb și negru. Fie din cauza că oamenii sunt simpli, fie că obosesc să tot vadă lumea ca ceva complex cu nuanțe metru schimbătoare de gri.
  Și ajungem la idei de genul:
  Comuniștii mâncau pâine. La începutul revoluției lor mergeau pe motto-ul pâine și pace. Clar: pâinea e marxistă, iar dacă mănânci pâine, ești marxist.

 2. Dorin Lazăr

  Simplificările sunt utile, dar mă deranjează că nici măcar nu mai discutăm dacă o idee e marxistă sau, de exemplu, inspirată din morala creștină. Și camerele de ecou intelectuale sunt utile pentru cineva care nu vrea să aibă o dezbatere de idei, nu pentru cineva dispus să dialogheze.

 3. AlexN

  “Lumea trebuie să poată fi văzută simplu in alb și negru”
  sunt partial de acord: trebuie sa poti vedea lucrurile asa, cand e vorba de chestii de subravietuire, cand trebuie sa poti sa iei decizii de moment (sa nu te manance tigrul cu colti sabie).
  Dar cand cand vrei sa discuti o idee, e bine de luat in considerare si ideea de “gri” – din punctul meu de vedere, o parere e imposibil sa fie 100% neagra sau 100% alba
  De aceea, de exemplu ateii si crstinii agresivi sunt groaznic de ascultat
  Chris Rock avea o prezentare faina: https://www.youtube.com/watch?v=PkCgkf25Tus

 4. Augustin Preda

  Da, așa e. Nu mă înțelege greșit, sunt de acord cu ideile expuse aici. Menționam doar care cred că e motivul principal.
  O mare realizare a sistemului politic american, exportat cultural și pe la noi cred că este ideea că trebuie să fii înregimentat într-o tabără. Fie dreapta, fie stângă. Că altfel, nu ai principii (You don’t stand for something). Și nu are rost să votezi cu partidele (mai) mici care ar permite scăparea din status-quo, că îți irosești votul.

 5. Ioan Mitiu

  Eu unul aș zice că e complexă problema.

  De exemplu eu personal, cât sunt de conservator, de dreapta etc, consider că a ignora sau desconsidera ideile ECONOMICE expuse de Marx e o tâmpenie. Sigur, economia politică modernă ( și trebuie ținut cont că Marx moare fix în anul așa numitei “revoluții marginaliste” în știința economică ) a demontat multe din ideile despre plusvaloare ca sursă principală a acumulării de capital și a nuantat fooarte mult altele. Dar, oarecum paradoxal, sistemul neo-marxist al Centrului și al Periferiei rămâne cel mai de succes în aproximarea realităților la nivel global – lucru accentuat de globalizare.

  Însă cu ideile SOCIOLOGICE a lui Marx sau de sorginte marxistă e altceva. De fapt finalmente e una singură, mare și lată: că în orice societate “non-ideală” există conflicte ireconciliabile care nu trebuie aplanate ci, din contră, împinse la extrem până la explozie/revoluție. Mecanismul tipic: teză-antiteză => sinteză ( cu muult sânge la mijloc ). Morala însăși nu se poate defini decât prin prisma întreținerii și ațâțării acestui tip de conflicte – orice fel de pornire spre moderație reprezintă doar reflexele “falsei conștiințe” anterioare. Și trebuie așadar reprimată/epurată din societate. 😉
  Or la ideile/ideea sociologică marxistă singura cale e respingerea radicală. Ea nu poate fi reconciliată – după cum se observă – deoarece e inevitabil legată de ideea cvasi-mistică a unui “mers al istoriei”. Duce inevitabil fie la Gulag constant ( nu ca bășinile moderate de la Hrușciov încoace 😉 ) fie la elicopterizarea pe model Pinochet pentru a reduce masiv suporterii abordării. 🙁

Comentariul tău (dacă comentezi prima oară, comentariul va ajunge în moderare)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.