Facebook și democratizarea discursului public

Întrebarea care merită pusă e dacă avem dreptul sau obligația să fim supărați pe Facebook.

Greșeala e a noastră, e o greșeală de percepție și de înțelegere. Facebook a preluat rolul de „piață publică pentru exprimare liberă”. A făcut-o cu plăcere, și-a asumat rolul ăsta, a atras o mare parte din vectorii de opinie și ei acum produc conținut pentru Facebook. Mark a fost foarte fericit ca oamenii să facă asta, dar tot timpul a menținut controlul asupra rețelei. E rețeaua lui, nu a noastră. Nu e un mediu democratic de expresie.

Și nu o să zic că tabloidizarea absolută a jurnalismului s-a produs din cauza Facebook, dar cele două sunt puternic corelate. Televiziunile rezistă în fața asaltului pentru că ele au tipul de conținut pe care îl vânează toată lumea: imagini mișcătoare cu sunet. E cel mai facil conținut de digerat. Au tehnologia pentru a prelucra imaginile mișcătoare cu sunet, tehnologie pe care Facebook, Google și alții abia acum o perfectează. Dar și așa, oamenii s-au împărțit între cei care urmăresc video la TV și cei care urmăresc pe net.

Cumva, percepția publică e că Facebook e locul unde te duci să comunici cu concetățenii tăi. Și e, desigur, o percepție greșită, mai ales când nu înțelegi sau încalci intenționat normele pe care le impun proprietarii conținutului pe care îl publici.

De ce aduc întrebarea asta? Conturi suspendate: Dan Alexe, Julius C, Pitici Gratis, Ovidiu Eftimie (de vreo câteva ori), eu la începutul săptămâni, și astăzi Facebook a tratat-o pe Marcica Belearta de parcă ar fi dușmanul public numărul 1 – și erau gata gata să-i distrugă jumătate din poeziile pe care le scrie. La mulți, conturile sunt suspendate pe lucruri scrise acum 1-2, poate chiar 8 ani.

Nu o să discut cât de arbitrar e lucrul ăsta. Dacă ei introduc, de exemplu, o nouă regulă că toate postările care conțin expresia „Puie Monta” trebuie interzise și se apucă să închidă conturile o pot face. Și nu au absolut nicio responsabilitate morală în a păstra trecutul intact.

Așa a ajuns Marcica incredibil de aproape de a-și pierde mai mult de jumătate din opera ei poetică. Că vă place sau nu vă place ce scrie Marcica e o treabă, dar faptul că ei și-au putut permite să-i șteargă contul pentru o chestie zisă acum 8 ani și pentru că cineva a spus că ăla nu e contul ei, asta e și mai rău. Că arbitrarul deciziei unui sistem care nu are nicio responsabilitate față de tine este implacabil. N-ai ce-i face, n-ai cui protesta. Nu te poate apăra nimic de abuzul celor care te-au invitat să le contribui la rețeaua lor socială.

Ar putea fi abandonul un răspuns la abuzurile Facebook? Da. Dar cu ce înlocuim, că eu nu știu. Diaspora ar putea fi un răspuns, dar nu știu cine s-ar putea asocia pentru a susține un pod românesc – și chiar și-așa, ceea ce îi atrage pe vectorii de opinie la Facebook e fix prezența oamenilor – nu putem să mutăm toată rețeaua peste noapte în altă parte.

Poate că Diaspora sau orice altă rețea socială ar funcționa dacă ar exista un grup de oameni suficient de populari care să se mute, și fără de care Facebook să sărăcească. Un prim pas e boicotul. Nu mai postați chestii acolo. Reabonați-vă la bloguri. Dar asta nu o să se întâmple pentru că nici voi nu sunteți conștienți că puterea este la voi, voi sunteți motivul pentru care Facebook funcționează, fără conținutul și contribuția voastră Facebook nu există.

Dar probabil că nu o să puteți să faceți asta. Facebook e o ispită dulce, o „honey-trap”. Pare fain, aproape ajungi să ai impresia că ți-e necesar. Pentru câțiva și este – e vital să le facă trafic pe site-uri, să le aducă cumpărători la diversele lor proiecte. Dar merită compromise niște principii doar pentru că Facebook pare atât de facil? Probabil că da, pentru că mai mult ca sigur nimănui nu o să-i pese de faptul că unii din noi vor părăsi rețeaua și vor produce conținut în altă parte.

Și poate că ne rămâne opțiunea să așteptăm cuminți să ni se blocheze conturile pentru că la un moment dat am avut o opinie contrară normelor gândirii americane de azi. Și să scriem articole nervoase, ca Dan Alexe, ne descărcăm, și după aia așteptăm cuminți să ne dea șefu’ acces la Facebook.

Pentru că nimic, dar absolut nimic nu-ți va garanta un mediu democratic de expresie – nu cât timp tu o faci la ei acasă pe zero lei și zero bani.

Pe-asta poate că nu mi-o cenzurează Facebook.

 


9 Replies to “Facebook și democratizarea discursului public”

 1. Dorin Lazăr

  Poate ar trebui să fac și eu lucrul ăsta, sau să nu mai dau share la nimic. Nu știu cum e mai bine. Cumva trebuie să întreții interesul pentru lucrurile pe care le produci – și acum e să ții „cald” canalul de comunicare ca oamenii să își păstreze interesul. Deci nu știu cât de grozav e să renunț complet.

 2. Daniel Voica

  Poate e vorba doar de bula mea, dar destul de multa lume consuma continut pe fb si cam atat. Nici macar share-uri de la prieteni nu prea mai apar in feed (au vazut si ei ca algoritmul nu le afiseaza probabil). Asa ca majoritatea au cont pe facebook pt chestii mai serioase, dar folosesc altceva pentru interactiune umana. Iar Facebook stie treaba asta.

  De ce crezi ca a cumparat fb wattsapp, instagram, tbh (cea mai populara platforma din ultima vreme prin state) si a incercat sa ia si snapchat? Nu ai unde sa te duci si sa nu fie ei deja acolo pt ca pur si simplu cumpara orice platforma care are sanse de a deveni populara.

 3. mbl

  Ucrainenii au problema asta de 3 ani de zile și FB se face că plouă.

  Mark Zuckerberg, Facebook founder and chief executive, was forced to address Ukrainian account takedowns in an online town hall he held in May 2015. The top 20 questions were all from Ukrainians, the top question got 45,000 likes. Many complained their accounts were being flagged as committing hate speech, just to take them offline.

  https://www.ft.com/content/c63d76d4-bd1e-11e7-b8a3-38a6e068f464

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.