Cum să faci un ceai (PSA)

Noi românii suntem în general învățați două lucruri: să nu întrebăm că s-ar putea să deranjăm, și să facem noi totul cu mâna noastră, că dacă am plăti pe cineva să facă treaba mai bine, mai elegant și mai puțin costisitor ne pică mâna și obrazul de rușine.

Sunt două calități extraordinare, care ne fac să nu avem habar de lucruri simple. Unul din ele e “cum se face un ceai”, și îmi iau în această dimineață rolul de educator public pentru a vă elucida de ce ceaiul “ăla bun” are gustul atât de rău, și cum trebuie să faci ceaiul.

Cei mai mulți dintre noi beau ceaiuri doar în momentul în care sunt bolnavi de ceva. Catena vinde în România mai multe ceaiuri decât Demmer’s, și asta spune destul de multe. Ceaiul însă este o băutură foarte faină, care poate fi folosită ca înlocuitor pentru berea de seara sau pentru sticla de suc. Avantajul fiind că poți să alegi cât zahăr să pui în el, poți alege ce gust vrei tu, și, în general, ceaiul bate orice în materie de băutură.

Doar dacă e bine făcut. Și aici vine ceea ce voiam să scriu: oamenii nu prea știu să facă un ceai. O să evit o anecdotă personală, dar nu numai că nu știu să facă ceaiul, dar îl și strică și rămân apoi cu impresia că ceaiul nu e grozav. “Nu îmi plac ceaiurile negre, sunt prea amare” este un semnal pentru “nu știu să fac ceaiul”. Așadar, câteva reguli simple:

 1. Infuzia se face pentru o perioadă scurtă, mai ales pentru ceaiurile negre. Ceaiul negru nu trebuie să fie negru, ci o culoare roșiatic-închisă, dar ceaiul să fie încă parțial transparent. Timpul de infuzare depinde de la ceai la ceai – ceaiurile verzi sunt ceva mai permisive, unele pot fi lăsate un timp indefinit la infuzat.
 2. Dacă ai infuzat prea mult timp și ceaiul e amar, aruncă-l. Nu merge îndoit cu apă, lungit ca o cafea.
 3. Un ceai bun poate fi degustat fără îndulcitori. Dacă însă vrei să îți îndulcești ceaiul, preferă miere pentru ceaiurile verzi și zahăr pentru ceaiurile negre.
 4. Nu bea un ceai doar pentru că ai auzit că ar trebui să îți placă, sau doar pentru că cineva zice că e bun. E ok să-ți exprimi sentimentele față de ceai. De exemplu unul din cele mai sinistre ceaiuri este Oolong, care are gust de praf diluat în apă fierbinte. Oamenii însă îl beau pentru că e fancy să zici că îți place ceaiul exotic.
 5. Pentru ceaiul vărsat nu folosi o strecurătoare pentru a face ceaiul, caută un set de filtre de ceai. Motivul pentru care zic asta e că jumătate din ceaiul vărsat va ieși prin sită și îți vor rămâne în ceai, făcându-l, cum ziceam, amar.

Cam astea sunt chestiile pe care le aveam în minte despre cum se face un ceai. În comerț au apărut din ce în ce mai multe ceaiuri ok, la prețuri chiar bune. Puteți să vă depărtați de la ceaiurile tradiționale “de oameni bolnavi” și să luați un ceai pentru plăcerea ceaiului. Sau, desigur, puteți să mergeți la o ceainărie la voi în oraș, probabil veți putea gusta un ceai bun și să vă bucurați de o seară plăcută.

Black_tea


6 Replies to “Cum să faci un ceai (PSA)”

 1. Pingback: Sinteza săptămânii 45 din 2014
 2. sanzienesimatraguna

  de acord cu tine. Eu prefer ceaiul verde, mai putin oxidat, ceaiului negru (nici gustul nu imi place, uite ca nu ma jenez sa imi dau frau liber sentimentelor).

  cel mai bine ma impac cu diferitele tipuri de ceai verde cu iasomie si cu diversele amestecuri de rooibos pana acum. Nu beau ceaiuri ca e trend, dar nici n-am timp (=bani) sa experimentez arome noi acum – am si asa vreo 20 de cutii cu ceai in casa.

  noroc ca e anotimpul rece, bautura calda face bine la spirit!

Comments are closed.

Sprijină dorinlazar.ro

GDPR

Uniunea Europeană vrea să vă informez că nu vă folosesc datele personale pentru nimic. Și o fac aici.