Facultatea de a gîndi

A gîndi e un lucru care îți poate aduce oprobiul în România. A gîndi și a pune gîndurile în practică e o facultate de bază, ce ne deosebește de simieni. Nu pentru că celelalte maimuțe nu ar avea-o, dar noi suntem mult mai eficienți la a le folosi. Gîndurile noastre ne duc departe, ne pot propulsa mult deasupra poziției noastre și situației noastre prezente.

Facultatea de a gîndi însă e descurajată în România. E descurajată de la sînul mamei, care nu vreau să-ți răspundă la întrebări. E descurajată în grădinițe, în școli, dar, mai grav, e descurajată în licee și facultăți. Românii sunt incapacitați din punct de vedere al gîndirii în 15-17 ani de școală, după care sunt în continuare ținuți acolo pentru că nimeni nu mai are nevoie de oameni inteligenți. Oamenii inteligenți care și gîndesc sunt o problemă: ei pun întrebări, dau răspunsuri neașteptate și foarte des pot prezenta coloană vertebrală. Lucru, nu-i așa, de nedorit.

Vă zisesem cîndva să fiți răi. Să nu faceți cum vă-nvață acasă sau la școală, că toată lumea din jurul vostru vrea să vă culce la pămînt. Că părinții și bunicii voștri au stat cu capul plecat – în cușcă nu au cum să crească lei. Și-ar fi dorit să se poată. Dar leii adevărați mușcă fără avertisment, și hălăduiesc de capul lor prin savană. Leii noștri nu au mușcat decît ce stătea cu ei în cușcă – sunt în fapt niște biete jivine ce acum se căsăpesc între ele pentru bucata cea mai mare.

Așa că fiți lei. Gîndiți, citiți, faceți. Țara asta vrea să vă fure cea mai de căpătîi facultate -facultatea de a gîndi.